Dutroux op 15 december voor Cassatie

Het Hof van Cassatie buigt zich op 15 december over het beroep van Marc Dutroux en Michelle Martin tegen hun veroordeling door het assisenhof van Aarlen. De twee willen dat Cassatie hun veroordeling tot respectievelijk levenslang en 30 jaar teniet doet omdat er procedurefouten zouden zijn gemaakt.

Ze willen allebei een nieuw assisenproces in een andere provincie. De advocaten van Martin hebben vragen bij de manier waarop de 250 schuldvragen in Aarlen aan de jury zijn voorgelegd. Op welke gronden de advocaten van Dutroux cassatie aantekenen, is minder duidelijk. Zij doen geheimzinnig over hun motivatie.

De andere veroordeelden Michel Lelièvre en Michel Nihoul, die respectievelijk 25 en 5 jaar cel kregen, gingen niet in cassatie. Michel Nihoul heeft dat ook een tijdlang overwogen, maar hij besloot dat het risico te groot was dat hij er bij een nieuw assisenproces slechter zou vanaf komen.

In de marge zal Cassatie diezelfde dag ook het beroep van Georges Frisque en Benito Francesconi behandelen. De twee mannen bemoeien zich al jaren met het dossier-Dutroux en met verschillende andere grote gerechtelijke dossiers. Allebei proberen ze aan te tonen dat er een verband bestaat tussen het dossier-Cools, het dossier-Dutroux en Bende van Nijvel.

Ze probeerden zich in Aarlen als burgerlijke partij te laten erkennen, maar assisenvoorzitter Stéphane Goux maakte korte metten met hun vraag. Hun cassatieberoep maakt weinig kans. In gerechtelijke kringen wordt het omschreven als “pure kolder”.

Bron » De Standaard