Politie zamelt duizend wapens in

Ere-politiecommissaris Robert Van de Voorde kwam met een pistool naar het stadhuis en vertrok met een teddybeertje. Hij was de duizendste Gentenaar die een wapen inleverde.

“Ik heb het wapen niet meer nodig”, vertelt Robert Van de Voorde. “Burgers mogen hun wapen alleen gebruiken in geval van wettige zelfverdediging. En hoe dikwijls komt dat voor?”

Van de Voorde kwam na zijn doctoraat in de rechten bij de politie. Daar was hij hoofd van de Personeelsdienst. Bij zijn pensioen in 1988 moest hij zijn dienstwapen inleveren en schafte hij legaal een klassiek FN-pistool aan. Dat zal nu in de ovens van Sidmar worden gesmolten.

“Het is een prachtig symbool dat nu net mijn vroegere baas nummer duizend is”, zegt hoofdcommissaris Steven De Smet. Wapenbezitters kunnen nog tot 30 juni hun wapen inleveren. De amnestieperiode maakt deel uit van de nieuwe wapenwet.

“Wapens zorgen voor veel ongelukken”, zegt De Smet. “Ik weet wel dat er geen gangsters hun wapen zullen inleveren. Maar er zijn veel mensen die erfstukken bezitten. Die zijn vaak opgelucht dat ze er vanaf zijn. Ze wilden het al lang kwijt, maar durfden niet uit angst voor straf.”

Robert Van de Voorde is niet blij dat hij zijn pistool kwijt is. “Ik had wel een reden om een wapen te bezitten, ik woon in een onveilige buurt. Ik heb er toch een tijdje over moeten nadenken. Als je meer dan veertig een wapen hebt gehad, is het psychologisch moeilijk om daar afstand van te doen.”

Bron » De Standaard