De politie skypet mee

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) wil de politie middelen geven om in te breken in internetcommunicatie. ‘Cybercriminelen maken voor hun communicatie steeds vaker gebruik van beveiligde systemen.’

Turtelboom lichtte haar plannen toe in een antwoord op een schriftelijke vraag van haar partijgenote Martine Daeleman. Zij vernam dat in de Verenigde Staten en Australië wetsvoorstellen in de maak zijn die internetbedrijven verplichten een afluistermogelijkheid te creëren. Momenteel zijn die er niet bij producten als Skype, Dropbox, Google Drive, Office 365 of iCloud.

“Onze politie en justitie zijn vragende partij om te kunnen inbreken in de communicatie- en informatiesystemen van criminelen”, zegt Turtelboom. “Cybercriminelen maken voor hun communicatie steeds vaker gebruik van beveiligde systemen, zowel voor criminele activiteiten als voor de opslag van kinderpornografie. Klassieke telefoontaps en internetonderscheppingen verlenen hoe langer hoe minder toegang.”

Onder toezicht

Aanleiding tot de bezorgdheid van Taelman was het bericht over cybercriminelen die via een digitale inbraak in de software van havenbedrijven een Antwerpse drugsbende informatie verkochten. Daardoor kon die jaren lang ongemerkt drugs voorbij douanecontroles smokkelen.

De Antwerpse advocaat Raf Jespers, auteur van het boek Big Brother in Europa, heeft twijfels bij het nut van een verdere aanscherping van de wet. “Dit kadert in een bredere tendens waarbij de overheid vindt dat ze haar burgers te allen tijde moet kunnen controleren”, vindt hij. “Vandaag al kan een onderzoeksrechter je computer ‘onder toezicht plaatsen’ en er alles uit halen wat er ooit aan informatie in heeft gezeten.”

NSA achterna

Jespers bereidt momenteel namens de Liga voor de Mensenrechten een juridisch gevecht voor tegen de vorige zomer in Kamer en Senaat goedgekeurde dataretentiewet. Die verplicht alle operatoren tot een permanente opslag van alle telefoon- en mailgegevens, teruggaand tot een jaar.

“Die wet biedt ook de Staatsveiligheid de mogelijkheid achter onze rug mee te lezen en te luisteren”, zegt hij. “Dit is de NSA achterna. Het leidt naar situaties waarbij politici worden afgeluisterd zonder dat iemand er rekenschap voor aflegt. Ik begrijp niet hoe wij Belgen zoiets kunnen pikken nu Edward Snowden wereldwijd wordt geroemd als figuur van 2014.”

Ook de Brusselse strafpleiter Sven Mary ziet niet direct de nood aan een extra wettelijk kader dat de politie inzage moet geven in tablets en pc’s: “Alsof Skype de enige manier zou zijn waarmee criminelen converseren. Het onderscheppen van e-mail is nu al dagelijkse routine in strafonderzoeken. De federale politie heeft een computer crime unit die al jaren niks anders doet dan inbreken in systemen. De misdaad is trouwens altijd een stapje voor. Mevrouw Turtelboom heeft Skype ontdekt, maar de georganiseerde misdaad is alweer overgeschakeld op de-one-to-one-gsm: totaal ontraceerbaar, tot nu toe. De misdaad zal de wedloop winnen, het grote slachtoffer is de privacy van de burger.”

Een werkgroep van experts gaat voorstellen doen aan de minister. De kans lijkt klein dat een nieuwe wet nog voor de verkiezingen goedgekeurd wordt.

Bron » De Morgen