Van Facebook tot smartphone: politie krijgt digitaal meer macht

Het gerecht en de politie krijgen meer mogelijkheden om smartphones en computers te doorzoeken of om WhatsApp- en Facebookberichten in te kijken dankzij de wet op bijzondere opsporingsmethodes, de zogenaamde BOM-wet. Die is aangepast, omdat ook criminelen steeds vaker online zitten en de wet achterop hinkte. Justitieminister Koen Geens (CD&V) heeft een budget van 6,5 miljoen euro uitgetrokken.

De vorige BOM-wet dateerde nog maar van begin jaren 2000, maar was niettemin al hopeloos verouderd. De technologie evolueert razendsnel, de maatschappij leeft veel meer digitaal en criminelen bleven uiteraard niet achter. De Belgische autoriteiten hinkten echter achterop, met veel onduidelijkheid over wat mocht en wat niet.

“Godsgeschenk”

De nieuwe wet is dus niet minder dan een “godsgeschenk”, klonk het donderdag bij magistraten en politielui. “Een krachtig en uitgebalanceerd wettelijk wapen om de criminaliteit 2.0 te gaan bestrijden met een wet 2.0 of zelfs 3.0”, zo omschreef federaal magistraat Jan Kerkhofs de nieuwe mogelijkheden.

Concreet krijgen politie en gerecht een hele reeks nieuwe mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld infiltratie op het internet. “Pedofielen moeten dus beseffen dat de twaalfjarige waarmee ze chatten weleens een politieambtenaar kan zijn”, verduidelijkte politiedirecteur Marco Van Laere.

Legal hackings

Ook regelrechte legal hackings kunnen voortaan, oftewel het heimelijk binnendringen op computers of smartphones. “De onderzoeksrechter krijgt de mogelijkheid om de waarheid à charge en à décharge te gaan zoeken waar ze te vinden is: op facebookwalls, whatsapps, NAS-servers, pc’s, smartphones enzovoort”, aldus Kerkhofs.

De nieuwigheden zijn trouwens niet allemaal digitaal. Dringt de politie heimelijk een huis binnen, dan zal ze voortaan ook gesloten kasten mogen openen of zaken meenemen en later terugplaatsen. Iets wat totnogtoe niet kon.

Aan het nieuwe arsenaal zijn wel strikte voorwaarden verbonden, verzekerde minister Geens. “De maatregelen die de grootste impact hebben op de privacy, zijn exclusief beperkt tot de onderzoeksrechter. De gewone burger heeft dus niets te vrezen, zware criminelen des te meer.”

Bron » De Morgen