VMO

Acties van het VMO

De provocaties

Onder impuls van VMO-leider Armand Eriksson, werden in de periode na ’68 tal van provocaties uitgelokt door het VMO. Zo zorgde hij ervoor dat zijn mannen het pretpark Bobbyland, even buiten Antwerpen, kort en klein sloegen. Aanleiding was het wegzenden van een VMO-militant na een ‘politieke onenigheid’ met de uitbater. Ook te Stekene ging de VMO tot actie over.

Toen op 30 maart 1969 een aantal organisaties van verzetslieden en politieke gevangenen protesteerden tegen de aanleg van een ereveld voor gesneuvelde Oostfrontstrijders, vielen Erikssons militanten aan en maakten verschillende gewonden. Elf VMO’ers werden hiervoor tot zware straffen veroordeeld. Eriksson zelf werd met een gevangenisstraf bedacht, evenals Walter Maes, Antoine De Laet en Fons Oerlemans. Anderhalf jaar na de baldadigheden te Stekene werd het land opnieuw geconfronteerd met de consquenties van fascistisch geweld, dat vermomd ging als flamingantisme.

De dood van een FDF’er

Het was ongeveer een uur ’s nachts, toen op 12 september 1970 een viertal propagandisten van het FDF affiches ophingen voor de gemeenteraadsverkiezingen in de Houba de Strooperlaan te Laken. Alles was rustig en de affiches van de andere partijen werden door de ploeg ongemoeid gelaten. Plots stopte een bestelwagen, waaruit een tiental personen sprongen. Een lid van de Franstalige propagandagroep, de heer Georgin, leraar te Sint-Joost-ten-Node, werd door de nieuw aangekomenen afgeranseld met een knuppel.

Al roepend: “Dit is een cadeau van de VMO!”, trokken de aanvallers zich terug. Georgin lag bewusteloos op de grond. Terwijl de drie overige FDF’ers zich over het slachtoffer bogen, sloeg het commando nogmaals toe. Het FDF-lid Lombaerts werd met tafelpoten bewerkt en ernstig gekwetst. In de nabijgelegen herberg stelde men vast dat Georgin overleden was.

Een optocht van het VMO.

Een optocht van het VMO.

Een lange lijst van acties

Het door de – vandaag niet meer bestaande – antifascistische onderzoeksgroep HALT! in 1988 uitgegeven boek De barbaren bevat een lange lijst met gewelddaden waarbij VMO’ers betrokken zijn:

  • December 1978: Een aanslag op de Poolse voetballer Lubanski waarbij vier schoten worden gelost.
  • 10 Februari 1979: Tijdens een VMO-betoging in Schilde tegen de gastarbeiders komt het tot botsingen met de politie.
  • 15 April 1979: De bestorming van de Franstalige school Les Abeilles in Mortsel.
  • 12 Mei 1979: Drie VMO’ers stichten brand in een Turks café in Antwerpen.
  • Mei 1979: De auto van een Franstalige Voerenaar wordt in brand gestoken.
  • Juni 1979: De VMO houdt een ‘militair’ trainingskamp in Houffalize.
  • Augustus 1979: De VMO neemt deel aan een trainingskamp van de Hoffmann-groep in de omgeving van de Duitse stad Neurenberg. Tijdens een autocontrole worden VMO-militanten betrapt op het illegale transport van vuurwapens. De daders gaan vrijuit.
  • September 1979: Een trainingskamp in Nisramont.
  • 21 Oktober 1979: Gewelddadige VMO-bezetting van het gemeentehuis van ’s Gravenvoeren.
  • 22 Oktober 1979: De gerechtelijke politie verricht een huiszoeking bij VMO-leider Leo Robbijns in Temse en neemt legermateriaal in beslag, een geweer en een SS-dolk.
  • Februari 1980: Een VMO-commando slaagt de linkse boekhandel De Rode Mol in Mechelen kort en klein. Er vallen twee gewonden. De daders worden later veroordeeld.
  • Maart 1980: De VMO verstoort een bal van oud-strijders en lokt incidenten uit waarbij andermaal gewonden vallen. De daders ontkomen en worden niet gevonden.
  • 13 April 1980: Aanval op de Brugse Halletoren, waarbij de stadsbeiaardier ernstig gewond wordt. Zestien VMO-leden worden hiervoor vervolgd.
  • Oktober 1980: In Leuven wordt Mark Nève ontvoerd. Hoewel er klacht wordt neergelegd gaan de daders vrijuit.
  • Oktober 1980: De VMO-leiding wordt uit de Verenigde Staten gewezen, nadat ze aldaar met de Ku Klux Klan wilde vergaderen.
  • 15 november 1980: Rellen in Kraainem. Een VMO-militant wordt aangehouden wegens verboden wapendracht.