Onderzoek

Marc Toussaint

Schietpartij voor huis Marc Toussaint

Ex-rijkswachter Marc Toussaint zegt dat zijn huis beschoten is met een riotgun. Toussaint wordt door het Brusselse parket beschuldigd van ‘heling’ van computerdiskettes met daarop het complete dossier over de nevenonderzoeken van de zaak-Dutroux. In datzelfde verband werd op 26 juni PS-kamerlid Patrick Moriau verhoord door de Brusselse onderzoeksrechter Pignolet.

In de nacht van woensdag 24 juni op donderdag 25 juni hebben onbekenden in Ottignies schoten afgevuurd op een woning die paalt aan die van de gewezen rijkswachter MarcToussaint. In hetzelfde huis verrichtte het Brusselse parket eerder deze maand een huiszoeking binnen het kader van een onderzoek naar lekken uit de nevendossiers van de zaak-Dutroux. Op de computer van Toussaint werden sporen aangetroffen van diskettes die een volledige samenvatting van de Neufchâteau-onderzoeken bevatten. Marc Toussaint (33) was tot zijn ontslag bij de Ukkelse brigade van de rijkswacht, eind vorig jaar, actief in de speurtocht naar de daders van overvallen op geldtransporten.

Tegenover de commissie-Verwilghen maakte hij begin dit jaar, achter gesloten deuren, gewag van een mogelijk verband tussen ex-leden van de Bende Haemers-Lacroix en het milieu rond Michel Nihoul. Maar naarmate hij dichter bij de waarheid kwam, zei Toussaint, kreeg hij moeilijkheden met zijn oversten. De laatste maanden was MarcToussaint erg actief binnen de witte beweging en een aantal aanverwante initiatieven. Hij was het die een tentje opstelde voor het gebouw van de generale staf van de rijkswacht om het ontslag van luitenant-generaal Willy De Ridder te bepleiten. Hij verrichtte ook graafwerken bij een Brusselaar die zei dat men in zijn tuin lijken had begraven en justitie hem nooit ernstig wou nemen.

De schietpartij vond woensdagochtend om 2.00 uur plaats. Er werden twee kogels afgevuurd, vermoedelijk met een riotgun. Niemand werd geraakt. Schade is er wel in het huis van de buren: er werd een ruit aan diggelen geschoten en enkele tegels barstten uit elkaar. Getuigen zagen twee mannen wegrijden. Toussaint is ervan overtuigd dat hij werd geviseerd, aangezien zijn auto voor het huis van de buren geparkeerd stond en de huisnummers (18 en 19) op elkaar lijken. Bij de rijkswacht van Ottignies is men daar niet zo zeker van: “Er zijn schoten afgevuurd, dat klopt, maar uit niets blijkt dat er een verband is met de affaires waar mijnheer Toussaint in verwikkeld is.” De ex-rijkswachter wordt vanwege de diskettes door de Brusselse onderzoeksrechter Jacques Pignolet beschuldigd van “heling”.

Lekkenonderzoek

Datzelfde overkwam inmiddels ook Marc Reisinger, psychiater en voorzitter van de vereniging Pour la Vérité. Reisinger geniet onder meer bekendheid vanwege zijn strijd, via een proefproces bij de Raad van State, voor de legalisering van methadon als hulpmiddel voor heroïneverslaafden. Bij Reisinger werd op 16 juni een huiszoeking verricht. Ook op zijn computer werden sporen aangetroffen van de diskettes.

Volgens Reisinger is het Brusselse parket zeer ongerust over het vrij circuleren van deze onderzoeksgegevens omdat ze aantonen dat het onderzoek rond de getuigenissen van Regina Louf (X1) de afgelopen maanden is vervalst. Hij zegt te kunnen bewijzen dat het zonder gevolg afsluiten van de onderzoeken gebaseerd is op ‘bijgewerkte’ proces-verbalen van de verhoren van X1.

Bij Reisinger werd ook een videocassette aangetroffen van een fuif in een Brusselse seksclub waarop behalve Michel Nihoul ook enkele leden van de gerechtelijke politie en de rijkswacht te zien zouden zijn. Reisinger zegt dat hij de cassette kocht van de vroegere uitbater van de seksclub en ze overmaakte aan het parket in Neufchâteau – wat ook blijkt te kloppen. (Voor een goed begrip: de cassette laat enkel de bar en het onder luid gelach aansnijden van een verjaardagstaart in de vorm van een kolossale penis zien, meer niet.)

Indien de beschuldiging van heling hard kan worden gemaakt voor een rechtbank, riskeren Reisinger en Toussaint zware straffen. Sinds een recente aanpassing van artikel 505/1 van de strafwet (20 mei 1995) worden voor heling straffen voorzien van 15 dagen tot 5 jaar cel en boetes die kunnen oplopen tot 20 miljoen frank.

Nog in verband met het lekkenonderzoek volgde gisteren dan het verhoor van PS-kamerlid en gewezen lid van de commissie-Verwilghen Patrick Moriau. Een deel van de bij Reisinger aangetroffen documenten komen van bij hem. Patrick Moriau bevestigde dat. Hij is zelf, net als Marie-Noëlle Bouzet (moeder van de vermiste Elizabeth Brichet) lid van Pour la Vérité, en legde Pignolet uit dat de organisatie tot doel heeft kennis te vergaren over een aantal onopgehelderde criminele affaires, daar waar justitie daar zelf niet in lijkt te slagen.

Moriau wees erop dat hij daarbuiten, als commissielid, de parlementaire plicht had om zich in deze zaken te verdiepen. Naar aanleiding van een andere uitloper van het onderzoek-Pignolet, de doorverwijzing van GP-inspecteur Eddy Suys naar de correctionele rechtbank, verklaarde ex-commissievoorzitter Marc Verwilghen deze week dat het Brusselse parket druk doende lijkt om een aantal “rekeningen te vereffenen”. Het parket werd zelf met de vinger werd gewezen in het eerste commissierapport Daarin werd procureur Benoît Dejemeppe onbekwaamheid verweten. Het is Dejemeppe die Pignolet aan het werk zette.


Bron » De Morgen | Douglas De Coninck | Juni 1998