11

Re: Frans Van Reeth

Ben wrote:

Hij stierf in augustus 1986 aan een hartaanval in zijn cel.

“De Kleerkast” is dood

In de gevangenis van Sint-Gillis bij Brussel is Frans Van Reeth, alias “De Kleerkast” overleden. De 47-jarige auteur-gangster die meer dan de helft van zijn leven in een gevangeniscel doorbracht, werd geveld door een hartaanval. “De Kleerkast” neemt met zijn dood vele geheimen mee in het graf.

Frans Van Reeth die in Vlaanderen bekend is als “De Kleerkast” en die in Nederland de bijnaam “Joop met de klompen” meekreeg, werd in september vorig jaar aan de gerechtelijke politie in Mechelen overgeleverd. De gerechtelijke instanties wilden hem ondervragen omtrent een hele reeks overvallen waarin hij verondersteld werd een aandeel te hebben gehad.

De onderzoekers kennen Frans Van Reeth als een uiterst minzaam iemand die over alles en nog wat wou praten, op uitzondering van onderwerpen als zijn eventueel aandeel in de ophefmakende goudroof op de E19 in Mechelen. Toen roofden onbekenden in rijkswachtuniform voor 30 miljoen fr. goud uit een transport. Van Reeth werd verdacht het brein achter die overval te zijn geweest.

Nooit geweld

Van Reeth worden tientallen overvallen toegeschreven, maar tot bekentenissen ging hij nooit over. De naam van “De Kleerkast” werd ook vernoemd i.v.m. de zaak Zwarts op de luchthaven van Zaventem.

In november ’82 zou Van Reeth het werkdossier rond hemzelf, “Van Reeth-goudtransport”, uit het Mechelse gerechtshof hebben gestolen. Bij een aanhouding enkele jaren geleden in Lier, slaagde Van Reeth er in zich los te rukken en in de Nete te springen. Hij zwom naar de overkant, terug in de armen van de rijkswachters.

Van Reeth liep tientallen jaren celstraf op. Over zijn langdurig verblijf in de gevangenis schrijf hij een boek “De helft van de tijd”. De Kleerkasts bijnaam werd afgeleid uit zijn enorme fysieke kracht maar toch maakte hij er een erezaak van nooit geweld te gebruiken.

Vraagtekens

Tot omstreeks september jl. zat Van Reeth in een Nederlandse gevangenis opgesloten. Begin vorig jaar zaten Mechelse speurders hem in de nek. Het liefje van Van Reeth bracht hen naar Amsterdam waar hij in Chicagostijl in het stationsbuffet werd ingerekend. Voordien was Van Reeth twee jaar lang in Nederland ondergedoken onder de naam Frank Van Beethoven.

Tot voor enkele weken verbleef Frans Van Reeth in de gevangenis van Mechelen. Regelmatig werd hij naar het gerechtshof overgebracht voor ondervraging omtrent de vele misdrijven die hem in de schoenen worden geschoven.

Met zijn dood blijven dus vele vraagtekens over.

Hartaanval

Tijdens een van die onderhoren, twee weken geleden, klaagde Frans Van Reeth t.o.v. de rechercheurs over zijn hart.

Men bracht de verdachte naar het gevangenisziekenhuis in Sint-Gillis over, van waaruit hij verder naar een privé-ziekenhuis werd gevoerd. De gezondheidstoestand van Frans Van Reeth leek te verbeteren tot hij in de nacht van woensdag op donderdag jl. eerder onverwacht overleed.

Verondersteld wordt dat hij zal worden begraven op het kerkhof van Lier waar ook zijn moeder rust.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Augustus 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

12

Re: Frans Van Reeth

Frans “De Kleerkast” gezocht voor goudroof te Mechelen

“Dat heeft hij nu te danken aan zijn grote mond. Praten en stoefen: dat kon hij nooit laten.” De rechercheurs van de Antwerpse Rijkswacht zijn Frans Van Reeth (46), de stuntgangster van de lokale onderwereld, voor éénmaal geweldig dankbaar dat hij zich weer eens een keertje in de publiciteit had gehesen. Dankzij een paginagrote foto van hem in het weekblad Panorama, konden ze Van Reeth ontmaskeren als één der gangsters die op 6 juli in Mechelen een goudtransport plunderden.

Puur toeval was het eigenlijk: één dag na de spectaculaire roof van de 50 kilo puur goud, was zijn foto te koop in alle kiosken. In zijn volle lengte en breedte poseerde “De Kleerkast” met strijdlustig gezicht voor de ingang van een Antwerps politiebureel en in een begeleidend interview gaf hij flink af op het systeem van camerabewaking in politiecellen.

Eén van de lezers van het weekblad kreeg een schok toen hij de foto onder ogen kreeg: dat was volgens hem de man die hij de dag tevoren op een verlaten landweg in Perk had bezig gezien met het overladen van pakken in een verdachte wagen.

Na dit getuigenis viel de rijkswacht dezelfde dag bij Van Reeth binnen. De bungalow te Schilde was echter leeg. Zeven andere huiszoekingen bij Antwerpse onderwereldfiguren brachten evenmin iets op. Van Reeth en minstens twee van zijn medeovervallers waren verdwenen en zijn nog steeds spoorloos.

De “Kleerkast” en zijn handlangers vertrokken blijkbaar hals over kop. In een garage in Wijnegem vond men immers Van Reeths auto, die pas met een andere (beige) kleur was overspoten. Men denkt dat hij oorspronkelijk met deze gecamoufleerde wagen de plaat wilde poetsen, maar “door omstandigheden” sneller weg moest dan voorzien.

Stuntgangster

Frans Van Reeth liet zich in het Antwerps milieu met genoegen doorgaan als de verpersoonlijking van de jongen met zwaar kaliber. Niet onterecht overigens. Dertien jaar van zijn leven bracht hij in de gevangenis door. Achter de tralies schreef hij trouwens het succesboek “De helft van de tijd”, waarin hij zijn belevenissen in de Antwerpse onderwereld, en ervaringen met het gevangeniswezen en de magistratuur beschrijft. Sedert de zeventiger jaren pleegde hij zo’n twintig brandkastkraken, overvallen en diefstallen en ontsnapte in 1973 spectaculair uit de Antwerpse gevangenis. Tot hij weer opgepakt werd, verbleef hij in Nederland, onder de naam van de gekende architect Posson, zoon van de huidige Antwerpse schepen voor Openbare werken.

Voor spektakel en publiciteit was “De Kleerkast” altijd te vinden, maar de laatste tijd ging het hem maar minnetjes. Hij verruilde zijn huis in de Brasschaatse villawijk Vriesdonk voor een bescheiden bungalow aan het Schildestrand te Schilde. Zijn gesmeerd lopende kroeg “Compass” in de Statiestraat gaf hij op, evenals café Sinjorenhof, aan de Vogelenmarkt.

Sinds zes maanden had hij geen enkele bron van inkomsten meer, maar hij hield nog steeds nauw contact met de Antwerpse penose. Van Reeth beschikt over een uitgebreid net van mannetjes die hem van interessante inlichtingen konden voorzien. Zijn berooide toestand, zijn plotse verdwijning en de getuigenis van de weekbladlezer, zijn elementen die de BOB rotsvast doen geloven dat hij alleen de auteur van de Mechelse overval kan zijn. Maar vooral de manier waarop hij de 50 kilo goud kaapte, lijkt hem volledig op het lijf geschreven.

Verkleed als gendarme

Die zesde juli reeds Antoine Brouwer (45) in opdracht van een Antwerps wisselkantoor met zijn lading goud (waarde 30 miljoen) over de E10 naar de luchthaven van Zaventem. Aan de afrit Mechelen Zuid werd hem door een als rijkswachter geklede man aangemaand te stoppen. Op de berm werd de goudkoerier door de “gendarmen” geboeid en kreeg hij een kap over het hoofd.

Eén sprong achter het stuur en reed de Volkswagen Golf naar de afgelegen Boektestraat in Perk, waar het goud in een navolgende wagen werd overgeladen. Op dat ogenblik kwam de getuige voorbij: hij vond het zo’n raar gehaspel in de verlaten straat, dat hij extra op de gezichten lette. Toen hij ’s anderendaags oog in oog met de foto in het weekblad kwam, stond het voor hem als een paal boven water: het was Van Reeth.

Hoewel het gerecht met quasi zekerheid het brein achter de goudroof is, walt er van hem geen spoor te bekennen. In het Statiekwartier klapt men dicht als een oester en als naar hem gevraagd wordt, antwoord men dat “De Kleerkast op zakenreis is”. Nergens vond men tot nu toe een spoor van het goud of van de twee verdwenen medeplichtigen.

Men vermoedt dat Van Reeth en co de buit in stilte te gelde aan het maken zijn in het milieu van Parijs, Amsterdam of ergens in Duitsland. Wie hem precies de tip van het enorme goudtransport leverde, is ook nog niet duidelijk.

Overigens wordt Frans Van Reeth nog voor een andere kleinigheid op de hielen gezeten. Men denkt dat hij ook een hand had in een even gedurfde overval op een postauto in Zoersel, twee jaar geleden. De postauto werd tegengehouden en leeggeplunderd door twee gangsters die zich ook volledig in rijkswachtuniform hadden vermomd. De buit bedroeg toen 17,5 miljoen frank. Voor die roof werd “De Kleerkast” vroeger al aan de tand gevoeld, maar men kon hem geen strobreed in de weg weg leggen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Juli 1982

Frans Van Reeth blijft knipogen

Voor Frans Van Reeth, “De Kleerkast” of “Joop met de blokken”, leek het gisteren in Mechelen wel een blij weerzien met de hem vertrouwde inspecteurs van de gerechtelijke politie en de dienstdoende rijkswachters.

Een praatje slaan na een drie jaar afwezigheid zat er bij hem wel in en ook het onderhoud met beide Mechelse onderzoeksrechters verliep lang niet zo stroef als men wel eens zou durven veronderstellen. Inmiddels in functie gewijzigde hoge magistraten hadden duidelijk weet van de komst van “De Kleerkast” en gingen met hem aan de babbel.

Ook ten aanzien van aanwezige journalisten, tuk een blik op te vangen van “Vlaanderens misdadiger nummer één”, nam “De Kleerkast” niet de arrogante houding aan die voorgeleiden nogal eens plegen te tonen. Niets van dat alles. “De Kleerkast” knipoogde zelfs enkele malen in onze richting; zo in de zin van “ik begrijp jullie ook wel jongens …”

Of Frans Van Reeth na zijn eerste publicatie “De helft van de tijd” waarin hij het grote gevangenisgedeelte van zijn 48-jarig leven verhaalt, een nieuw boek in voorbereiding heeft, weten we niet. Stof lijkt daar nochtans voldoende voor te zijn.

Het verhaal van zijn aanhouding in januari jl. in Amsterdam zou in een gangsterverhaal duidelijk niet misstaan. Alle ingrediënten zijn voorhanden: een blonde vriendin, een arsenaal vuistwapens, Mechelse rechercheurs die de hoofdacteur tot in het buitenland op de hielen zaten en overvallen in rijkswacht- en douaneuniform die Van Reeth worden ten laste gelegd.

Frans Van Reeth, “De Kleerkast”, wiens bijnaam wordt afgeleid uit zijn fysieke kracht, maakt er een ere-zaak van ooit geweld te gebruiken. Met des te meer kracht klemt hij anderzijds de lippen op elkaar wanneer hem om informatie i.v.m. onopgeloste zaken wordt gevraagd.

Om spectaculaire exploten zit Van Reeth nochtans niet verlegen. Hij wordt niet alleen van enkele miljoenenroven verdacht, zijn naam werd en wordt ook genoemd i.v.m. de “Zaak Zwarts” op de luchthaven van Zaventem. Een staaltje van vermetelheid wordt op zijn rekening geschreven toen Van Reeth in november 1982 het werkdossier (rond hemzelf) “Van Reeth-goudtransport” uit het gerechtshof ontvreemdde.

Enkele jaren terug rukte Van Reeth zich te Lier, bij de wedersamenstelling van een inbraak, de handboeien los en zwom hij naar de overkant van de Nete. Daar klauterde hij rechtstreeks terug in de armen van de rijkswacht.

Van Reeth zat vele keren in de gevangenis, maar dat verblijf duurde telkens zeer kort. Hij wist de situatie altijd weer in zijn voordeel te keren. Zelfs na een periode van internering slaagde hij er in zich spoedig weer “genezen” te laten verklaren.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 September 1985

“De Kleerkast” vandaag voor raadkamer te Brussel

Frans Van Reeth, 48 jaar, afkomstig uit Emblem en beter gekend als “De Kleerkast”, wordt vandaag van de gevangenis te Mechelen overgebracht naar de Raadkamer te Brussel om er gehoord te worden in verband met de zaak Zwarts. Men vermoedt dat hij iets afweet van de gouddiefstal op Zaventem en de verdwijning van veiligheidsagent Francis Zwarts, nu bijna drie jaar geleden.

Op 25 oktober werd Sabena-veiligheidsagent, toen 25 jaar en wonende te Haasrode, overvallen door vier als rijkswachters vermomde mannen. Zwarts bracht toen een lading goud en diamanten ter waarde van 80 miljoen fr. van een pas geland vliegtuig naar het 500 meter verder gelegen Brucargo-gebouw.

De overvallers bemachtigden de lading en namen ook Zwarts mee, die sindsdien niet meer is gezien. Veel hoop dat de veiligheidsagent nog in leven is hebben de speurders niet.

Van bij het begin van het onderzoek wogen vermoedens op Frans Van Reeth, alias “De Kleerkast”. Hij had een zwaar gerechtelijk verleden als brandkastkraker, met een voorkeur voor goud. Hij werd ook verdacht van een overval op 6 juni 1982 op een goudtransport te Mechelen. De daders, vermomd als rijkswachters, maakten toen op de E10 goud ter waarde van 30 miljoen fr. buit.

Evenals Francis Zwarts was echter ook Frans Van Reeth verdwenen. Pas in januari van dit jaar werd hij te Amsterdam aangehouden en op 20 september aan ons land uitgeleverd. Vandaag wordt hij voor de Raadkamer te Brussel gebracht om gehoord te worden over de overval op Zaventem.

Daarbij zal zeker de verdwijning ter sprake komen van het dossier “Van Reeth-goudtransport” uit het gerechtsgebouw van Mechelen in november 1982.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Oktober 1985

Brusselse raadkamer laat verdachte in zaak-Zwarts vrij

De raadkamer bij de rechtbank van eerste aanleg te Brussel stelde donderdag Frans Van Reeth (48), de man die in januari was aangehouden, ondermeer i.v.m. de verdwijning van Francis Zwarts in oktober 1983, in voorlopige vrijheid. De dag dat Francis Zwarts verdween zou hij aan het stuur van een bestelwagen hebben gezeten waarin voor 80 miljoen fr. goud en diamanten waren geladen. Die vracht was met een vliegtuig uit Zwitserland naar de luchthaven van Zaventem overgebracht en aldaar op de bestelwagen geladen van Zwarts, die veiligheidsagent bij Sabena was. Deze bestelwagen werd enkele weken na de verdwijning leeg teruggevonden. Van Francis Zwarts zelf werd ondertussen geen enkel spoor gevonden.

Frans Van Reeth blijft wel aangehouden i.v.m. een overval die hij blijkbaar in de streek van Mechelen pleegde.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Oktober 1985

Bleef goud van hold-ups van 1982 in België?

Vijftig kilo goudstaven, een half miljoen gulden, 28.000 pond sterling en 800.000 frank aan andere deviezen, dat was de buit van de overval op een koerier van de firma Kirschen, gepleegd op 6 juni 1982 te Mechelen.

Twee als rijkswachters verklede overvallers deden de koeriersauto stoppen, reden met het voertuig naar de afgelegen Boektestraat te Perk en laadden daar de buit over in een andere wagen. Deze buit werd nooit teruggevonden. Enkele maanden alter, maandagavond 25 oktober, arriveerde op de luchthaven te Zaventem een toestel uit Zurich. Een veiligheidsagent van Sabena, Francis Zwarts, ging met een bestelwagen een deel van de vracht op de landingsbaan ophalen. Het betrof een lading goud, diamant en waardepapieren. De waarde ervan is totnogtoe nog niet exact bekend. Wel werden bedragen genoemd, variërend van 50 tot 80 miljoen frank. Toen Zwarts deze zending naar het Brucargo-gebouw reed, werd hij door vier gewapende “rijkswachters” tot stoppen verplicht. Noch hijzelf, noch zijn lading werden ooit teruggevonden.

Kleerkast

De Antwerpse gangsters, Frans Van Reeth, beter bekend als “De Kleerkast”, werd van beide overvallen verdacht. Hij werd aangehouden in Amsterdam op 24 januari 1985, en aan België op 20 september uitgeleverd. Sindsdien zit hij opgesloten te Mechelen. Waar de speurders “De Kleerkast” eerst als verdachte nummer één beschouwden voor beide overvallen, blijkt men nu eerder geneigd nog alleen de roof te Mechelen op zijn palmares te willen schrijven.

Hoe dan ook, de “Kleerkast” ontkende tot nu toe ook maar iets met deze hold-up te maken te hebben. Pikant detail: in de nacht van 1 op 2 november 1982 werd uit het werkkabinet van de Mechelse onderzoeksrechter, Mw. Doom, het dossier over de hold-up te Mechelen gestolen. Ook van deze stunt wordt “De Kleerkast” verdacht. In geen van beide overvallen werd het onderzoek ooit afgesloten, en het is dus ook normaal dat de speurders met de recente fraude-affaire alle gegevens van beide hold-ups weer op een rijtje zetten. De mogelijkheid bestaat immers dat het indertijd verdwenen goud niet naar het buitenland werd gesmokkeld, maar integendeel in België bleef. Aan wie werd het te koop aangeboden? Wie heeft het uiteindelijk gekocht en wie heeft het doorverkocht?

De overval te Zaventem was het werk van top-professionelen. Werkten zij op eigen houtje of voor een opdrachtgever? Zat deze opdrachtgever in de goud- en diamantwereld of daarbuiten?

Aangenomen wordt dat veiligheidsagent Zwarts werd vermoord. Waarom heeft men zijn lijk teruggevonden? Zat hij mee in het complot, maar werd hij geliquideerd omdat hij, eens de overval geslaagd, te lastig zou kunnen worden voor de super-criminelen van deze slag? Allemaal vragen waarop tot nog toe geen enkel afdoend antwoord kon gegeven worden.

Rijkswachtauto

Volgens de schaarse ooggetuigen die iets voor de overval op Zaventem kunnen vertellen, verplaatsten de “Rijkswachters” zich met een witte Ford met rode “rijkswachtband”. Deze band was, vergeleken met de echte rijkswachtauto’s echter veel te smal. Daaruit werd afgeleid dat de Ford speciaal voor de hold-up in “rijkswachtkleuren” was geschilderd. Maar evenmin als er ooit een spoor werd teruggevonden van veiligheidsagent Zwarts, vond men deze valse rijkswachtauto terug. Dit voertuig zou bijgevolg bijna onmiddellijk na de feiten deskundig in een andere kleur zijn gestoken. Een klus die in een of andere garage werd geklaard? Een nieuw spoor in het onderzoek lijkt toch die richting uit te gaan.

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 Maart 1986

“De Kleerkast” krijg zeven jaar cel

Frans Van Reeth, beter bekend als “De Kleerkast”, werd door de correctionele rechtbank van Mechelen veroordeeld tot zeven jaar cel voor zijn aandeel in een overval op een geldtransport. Van Reeth bleef tot het laatst alle schuld ontkennen.

Op de autoweg van Antwerpen naar Brussel, de huidige E19, werd ter hoogte van Mechelen op 6 juli 1982 een goudtransport van de inmiddels in opspraak gekomen firma Kirschen uit Antwerpen staande gehouden. Drie overvallers in douanierspak, overvielen de niets vermoedende chauffeur Antoine Brouwers uit Wilrijk.

In dienst van de firma Kirschen vervoerde die een lading goud en geld naar Zaventem. In de laadruimte bevond zich 30 kg goud, 28.500 Engelse ponden, 500.000 Nederlandse gulden, 14.300 Belgische franken, 770 Hong-Kong Dollars, 5.000 Tsjechische Kronen en coupons ter waarde van 736.000 fr. De buit bevatte ook nog een cheque ten belope van 31 miljoen. Na de roof werd dit document geblokkeerd, zodat de cheque nooit werd uitbetaald.

Het slachtoffer werd geboeid en kreeg een kap over het hoofd. De overvallers reden de auto naar Perk en maakten de laadruimte leeg.

Eén van de drie daders is nog altijd niet geïdentificeerd. Overvaller Walter Daems is inmiddels naar het buitenland gevlucht. De zaak tegen hem werd voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat de dagvaarding niet tijdig was opgestuurd. Wie wel voor de Mechelse rechter werd geleid is Frans Van Reeth, alias “De Kleerkast”, een oude bekende in het Belgische gerecht.

Gearresteerd

Van Reeth was sinds de overval ondergedoken. Mechelse speurders konden hem echter, in samenwerking met hun Nederlandse collega’s, enkele maanden geleden tijdens een spectaculaire actie arresteren in het stationsbuffet te Amsterdam. De Kleerkast ontkent nochtans hardnekkig iets met deze overval te maken te hebben. De politiecommissaris van Mechelen herkende de kerel echter formeel als een der mededaders. Van de buit is tot op heden nog niets teruggevonden en het lijkt er niet naar dat dit snel zal gebeuren. Van Reeth zou enige klaarheid kunnen brengen, maar hij ontkent alles.

Zeven jaar

Openbaar minister Van Hoogenbempt vorderde tegen Van Reeth een gevangenisstraf van tien jaar. Omdat hij formeel herkend werd als de man in de volgwagen die de twee overvallers begeleidde, wordt hij slechts beschouwd als medeader. Voor de anderen zou de betichting zwaarder zijn: zij pleegden een gewapende overval, vermomd als douanier, en traden op in een bende. Dat kan hen een straf tot 20 jaar dwangarbeid opleveren.

Van Reeth werd door het gerecht ook aan de tand gevoeld over de goudroof op de luchthaven in Zaventem waarbij Sabena-bediende Francis Zwarts spoorloos verdween. Ook de plundering van een postauto in Zoersel in 1980 komt weer ten sprake. Van Reeth blijft echter ontkennen, een houding die men van hem gewoon is.

De Mechelse rechtbank achtte echter voldoende bewezen dat Van Reeth er bij was tijdens de overval op de autostrade en veroordeelde “De Kleerkast” tot zeven jaar gevangenis en 30.000 fr. boete.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 Mei 1986

“De Kleerkast” begraven te Lier

Op het stedelijk kerkhof van Lier is gisterennamiddag Frans Van Reeth - alias “De Kleerkast” - begraven. De sobere plechtigheid nam een half uurtje in beslag en mede door de geheimhouding waarop door de nabestaanden was aangedrongen, woonde slechts een dertigtal personen de begraving bij.

Onder de aanwezigen de beide kinderen van Frans Van Reet, de 16-jarige Jan en de 14-jarige Leen, die allebei duidelijk sterk onder de indruk waren van het overlijden van hun vader.

Frans Van Reeth onderhield trouwens altijd goede betrekkingen met zijn beide kinderen, ook toen hij voor een periode van ruim twee jaar op een onderduikadres in Nederland verbleef. Ook de ex-echtgenote van Van Reeth met haar kinderen en een broer en een zus van de overledene woonde de uitvaart bij, samen met o.a. de gevangenisaalmoezenier.

Frans Van Reeth die op 21 november 1936 geboren werd en zoals gemeld op 21 augustus jl. overleed in een ziekenhuis te Sint-Gillis bij Brussel, waar hij was opgenomen tengevolge van hartklachten, was een fel besproken figuur. Zijn naam werd in verband gebracht met de opzienbarende goudroof op de E10 in 1981 te Mechelen en ook met de verwijding van een goudtransport op de nationale luchthaven. Een eigenschap van de overledene was zijn koppige zwijgzaamheid, wat maakt dat hij vele geheimen mee in zijn graf heeft genomen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Augustus 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube