Re: Michel Cocu

De betrokkenheid van Cocu is een van de weinige zaken waarover bijna iedereen het eens is. Hilde Geens, Gilbert Dupont en Guy Bouten gaan daar in hun boeken ook van uit. In een interview met Bouten verspreekt Cocu zich zelfs bijna. Als jij er een andere mening op nahoudt Sropkens leg dan tenminste uit waarom je denkt dat de rest er naast zit en jij niet.

Re: Michel Cocu

Hij zal zoals zovelen inderdaad wel iets gedaan hebben voor onze Bende, maar zijn rol mag volgens mij vooral niet worden overschat. Hij is een betrokkene dus heeft zijn plaats op dit forum; begrijp me niet verkeerd, de stukken rond Cocu zijn nuttig en de reconstructies van zijn bijdrage hebben hun waarde, naar mijn mening wel meer een geschiedkundige waarde dan wel een spoor die naar een min of meer verklaring kan leiden voor wat die Bende nu eigenlijk is/was. Ik denk dat je de Borains nog veertig jaar kan uitvergroten en niet veel verder zal komen, het is een spoor van hulpjes dat al snel doodloopt.

Re: Michel Cocu

Dat is een persoonlijke mening, meer niet.

Re: Michel Cocu

Vermits de piste Borains al veertig jaar wordt uitvergroot en het nooit tot een valabele verklaring heeft geleid, is dit veeleer een beredeneerde voorspelling dan een persoonlijke mening. Dat de piste met onderbouw Louvaert -tig keer interessanter is dan de piste met onderbouw Cocu mag je van mij dan wel weer als een persoonlijke mening optekenen.

Bouhouche was misschien een gepatenteerde leugenaar maar ook deze kunnen wel eens de waarheid spreken. Dat deed hij volgens mij wel toen hij zei dat de Bende niet kan opgelost worden omdat op een bepaald moment een muur komt waar een speurder niet voorbij gaat. Ik geloof ook niet dat men zoveel jaren later nog voorbij die muur zal klimmen, evenwel geloof ik dat een te grote focus op de piste Cocu U zelfs nog niet in de buurt van deze muur zal brengen. Het staat mensen vrij nog steeds in deze piste te geloven en in 2024 zeer hard mijn ongelijk (en in deze ook die van Stropkens?) te bewijzen.

75

Re: Michel Cocu

Ex-politieman lid bende van Nijvel

De Belgische ex-politieman Michel Cocu (35), die vrijdag jl. werd gearresteerd, heeft bekend deel te hebben uitgemaakt van de "bende van Nijvel". Aan deze bende wordt een reeks van veertien bloedige overvallen op winkels, warenhuizen en supermarkten toegeschreven, waarbij 29 mannen, vrouwen en kinderen in koelen bloede werden vermoord en tientallen gewonden vielen.

Al op 27 november 1983, vijftien maanden nadat de bende voor het eerst van zich liet horen, werd Cocu samen met drie anderen gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan enkele, aan de bende van Nijvel toegeschreven overvallen. Cocu ooit politieman in het Waalse Boussu en in 1979 ontslagen wegens ernstige vergrijpen bleek toen op de hoogte van details die alleen aan de overvallers bekend konden zijn en legde een schriftelijke bekentenis af: "Ik was het inderdaad, maar ik was niet alleen."

"Mijn rol was steeds om de auto's te besturen, niet het doden van mensen." Later trok hij die bekentenis echter weer in. Zijn verdediger betwistte maandenlang de ballistische rapporten, volgens welke onder meer de beheerder van de Colruyt-supermarkt in Halle op maart 1983 met het aan Cocu toebehorende Rüger P-38-pistool werd vermoord. In mei 1985 werden Cocu en de drie anderen wegens gebrek aan voldoende bewijs weer vrijgelaten.

Vier maanden later, op 27 september, volgde de eerste van de drie achtereenvolgen de overvallen op Delhaize- supermarkt, die aan zestien mensen het leven zouden kosten. Het parket van Nijvel zou nu tot de hernieuwde arrestatie van Cocu zijn overgegaan op grond van een nieuw ballistisch onderzoek van het Rüger P-38-pistool.

De bekentenissen die Cocu dit weekeinde heeft gedaan schijnen de theorie van sommige speurders te bevestigen dat de bende zich op sluwe wijze van alibi's voorzag door enkele malen van samenstelling te veranderen. Zo werd de politie op een dwaalspoor gebracht door een overval op december 1983 terwijl Cocu dus al achter de tralies zat die alle kenmerken droeg van de bende van Nijvel en waarbij twee juweliers het leven verloren. Zo werd ook op november 1985 drie dagen voor de overval op de Delhaize-supermarkt in Aalst, waarbij acht doden vielen Serge Papadopoulos, bijgenaamd “de Griek" gearresteerd. Deze 1.94 meter lange man werd ervan verdacht "de reus" te zijn, die bij enkele eerdere overvallen deel uitmaakte van de bende. Bij de overval in Aalst was ook een lange man betrokken. Volgens getuigen echter was die kleiner dan de eerder gesignaleerde reus, terwijl die geen blond haar had en met het rechterbeen trok, zoals bij Papadopoulos en "de reus" wel het geval was.

Ondanks de stellige ontkenning door de justitiële autoriteiten leggen enkele Belgische kranten een verband tussen de aanhouding van Cocu en de eerdere arrestatie van vier zware jongens in Dendermonde. De leider van het viertal zou zijn medeplichtigheid hebben toegegeven aan de dubbele overval op Delhaize-winkels op 27 september jl. en tevens de betrokkenheid van Michel Cocu bij andere overvallen.

Bron: De Telegraaf | 24 Maart 1986

Vrijlating van bendelid gevraagd

De Raadkamer in België heeft gisteren bepaald dat Michel Cocu, die al sinds maart vastzit op verdenking van lidmaatschap van de beruchte bende van Nijvel, vrijgelaten moet worden. Minister van Justitie Gol is direct in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak, zodat Cocu voorlopig nog niet op vrije voeten zal komen.

Cocu is een gewezen agent die wegens zijn brutaal gedrag uit het korps werd gezet en vervolgens garagehouder werd in Boussu-Bois. Hij heeft al eerder gevangen gezeten omdat hij betrokken zou zijn geweest bij een overval van de bende, die ook wel de moordenaars van Waals Brabant wordt genoemd. Hij bekende toen met drie vrienden deelgenomen te hebben aan de overval op het warenhuis Delhaize in Genval, de enige raid die geen dodelijke slachtoffers eiste. Later trok hij de bekentenis weer in en kwam na twee jaar op vrije voeten.

Cocu werd opnieuw gearresteerd na de laatste overval van de bende op Delhaize in Aalst in november vorig jaar waarbij negen doden vielen. Justitie zegt over sterke aanwijzingen te beschikken dat Cocu aan deze bloedige overval heeft meegedaan. Maar de Raadkamer oordeelde gisteren anders. Ingewijden in België zeggen dat de uitspraak van dit rechtscollege er op wijst dat Justitie en politie in België wederom op een dood spoor zitten in het onderzoek naar de personen die schuil gaan achter de bende van Nijvel.

Bron: Het vrije volk l 16 Augustus 1986