11

Re: OAS

Half de jaren 60 was het reeds afgelopen met de OAS, als organisatie. Net zoals met CADBA. Dat hun voormalige leden zijn uitgezwermd, lijkt mij normaal. Men kan dan de vraag stellen, wie de fakkel(s) heeft overgenomen en of zij nog gelijkgezinden zijn in de noord/zuid as doelstellingen. Ik denk dan even aan Kolwezi '78.

Re: OAS

Werner, men kan zien dat uit de dekolonisatie een nieuwe internationaal rechtse beweging is ontstaan en die eind jaren 70 begin jaren 80 zich verenigden in organisaties zoals WACL, of de NEM clubs, FN. In Frankrijk zie je dat het OAS amnestie krijgt vanaf 68 en gaat samenwerken met de SAC. Het Europese politiek landschap was midden jaren 70 op een paar jaar tijd drastisch veranderd Portugal, Griekenland, Spanje, drie militaire dictaturen weg, en in Frankrijk na vele jaren rechts links aan de macht. In verschillende Europese landen zijn pogingen om via een militaire staatsgreep een dictatuur te instaleren mislukt, in veel landen werden plannen gemaakt en voorbereidingen getroffen.

In Belgie waren die plannen ook om de Koning en het leger meer macht te geven en het parlement aan banden te leggen, zie CEPIC. Er zijn de plannen in 74, en er is vanaf 78 het wetvoorstel Gramme Close (die de krijgswet ook in vredestijd mogelijk maakt). De kortste weg om het leger en de koning aan de macht te helpen is de krijgswet afkondigen door Belgie in een oorlog te laten belanden, de conflicten in Zaire hebben die situatie in het verleden al gecreëerd, zie 74 of wat zich in 77 en 78 in Zaire afspeelt in die context kan geplaatst worden weet ik niet, maar het kwam rechts België en vooral CEPIC goed uit dat het brandde in Zaire. Als we het in die context zien dan doet het wel de OAS-strategie denken trouwens dezelfde drukkingsgroepen speelden achter de schermen mee.

Als men dan ziet wat er in het najaar van 85 gebeurt - Bende van Nijvel, CCC en Haemers met als toppunt Luik (waarbij de vergelijking met de situatie van de slag om Algiers gemaakt word) - het volk smeekte om een sterkere staat in Belgie. Alsook de gevolgen voor de burgerrechten, zie operatie Mammoet, men kon door de gebeurtenissen de volledige rechter- en linker-zijde in kaart brengen, en de hele misdaad wereld werd doorgelicht. Het was opeens normaal dat je werd gecontroleerd zomaar op straat. In grote lijnen past dit volledig in de OAS-strategie, het overal laten branden.

Nog iets dat mij al jaren aan OAS doet denken is het vuurgevecht aan de Diable, in Algerije deed men dit ook vanuit wagens een kruisvuur.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

13

Re: OAS

Ik denk dat we er niet hoeven aan te twijfelen dat zij in hun ideologie gelijkgezinden zijn. De broodheren van dergelijke groepen zijn dat zeker niet, zij dienen enkel hun eigen agenda. Om nu even een voorbeeld te vernoemen: Tijdens de 2de wereldoorlog was het LE verdeeld onder het Vichy regime en het vrije FR leger van De Gaulle, met als resultaat dat die gewapenderhand recht tegen over elkaar stonden.

As he had at Dakar, de Gaulle hoped that the Vichy regime in Syria would turn its coat and join the Free French, but it was not to be. Dentz obeyed his orders from Vichy France and resisted the invasion. The battle for Syria was sad for all the French forces, but particularly so for the soldiers of the Foreign Legion. Not only was it Frenchman against Frenchman, but in the case of the 13th Demi-Brigade, it was the Free French Legion against the Vichy Legion. For a military unit whose motto was Legio Nostra Patria, the Legion is our country, it was a family fight.

Bron » www.historynet.com

Als dit zelfs mogelijk is met een professioneel leger, hoe moet het er dan niet aan toe gaan binnen die radicale groepen.

Re: OAS

Even terzijde opmerken dat de OAS de steun kreeg van de CIA ondermeer omdat de onafhankelijkheid van Algerije de reuzendeals over het zgn Sahara-gas in gevaar bracht. Het plan lukte in zoverre dat de onafhankelijkheid omwille van de OAS-tribulaties kon worden verdaagd tot deze deals met Big Oil rond waren. Datzelfde gas zou niet veel later met Claes' Methania worden aangevoerd naar Zeebrugge. Deze deal bracht een flinke stuiver in de spaarpot van Claes en de SP. Sympathieke jongens toch, die OAS'sers!

Re: OAS

Een zeer interessante docu » YouTube

16

Re: OAS

De moordbrigade van de OAS had als naam 'Delta Commando'.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

17

Re: OAS

Ben wrote:

De moordbrigade van de OAS had als naam 'Delta Commando'.

Eén van de leden van dit commando was Christian Elnikoff.

Over Delta Commando vond ik nog volgende informatie:

En dépit d'un organigramme impressionnant, d'un journal, d'une radio pirate et de commandos Delta bien armés et prêts à tout sous la conduite du lieutenant Degueldre, un héros qui a mal tourné, l'OAS n'existera qu'à Alger et Oran. (...)

Au total, qu'ils soient sympathisants ou actifs, 10.000 membres de l'OAS passeront par la case prison et 3.682 seront condamnés. C'est peu, pour 1 million de pieds-noirs. Mais quelques centaines d'hommes déterminés suffisent pour déchaîner la terreur. "On a commencé par les plastiquages, pour intimider ou punir mais sans faire de victimes", explique Gaby Anglade, qui commanda l'un des neufs commandos Delta. Il y a également les hold-up, pour financer la cause. Mais surtout, au fur et à mesure des négociations qui ont lieu en France entre le gouvernement et le Gouvernement provisoire de la République algérienne (GPRA), on passe aux "opérations ponctuelles", c'est- à-dire les assassinats "ciblés" tout d'abord, puis, au fur et à mesure de la débâcle qui s'installera, de plus en plus massifs et anarchiques, d'autant que l'Organisation est loin d'être unifiée.

Bron: Le Point | 20 November 2008

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

18

Re: OAS

Verschillende ex-legionaires kregen na de Algerijnse onafhankelijkheid een CIA training in de VS waarna ze ingezet werden in Europa.

Re: OAS

Ik wil er hier toch bijzonder de nadruk op leggen dat OAS in huurlingen-context dezelfde betekenis kan hebben als SOA / CIA-SOA / A-SOA. De handleidingen die online staan hadden de handleidingen van de bende van Nijvel kunnen zijn.

» www.cia.gov/library/ | www.lawg.org | www.amazon.com/School-Americas-Political-Encounters-Interactions/

Re: OAS

club_le-happy-few wrote:

Een zeer interessante docu » YouTube

De docu staat nog steeds online, zeer interessant inderdaad, ook de Bende komt voldoende aan bod.

In Duitsland zat je op een gegeven moment ook met iets gelijkaardigs als bij ons in 1985, extreem linkse terreur (RAF) gevolgd door extreem rechtse terreur waaronder de zware aanslag op het oktoberfest in München.

Zou het kunnen dat een extreem rechtse groepering eind 1985 de wapens opnieuw opneemt om te antwoorden op de CCC? Hoewel extreem links en extreem rechts elkaar ideologisch meer raken dan hun respectievelijke verhoudingen tegenover het centrum, kunnen dat soort spelletjes in het hoofd van radicalen wel spelen. Dat zou een verklaring bieden voor 'de pauze'.

Elnikoff (wie anders) heeft ooit eens een interessante uitspraak gedaan in de zin van 'ik denk dat we er toch in geslaagd zijn de score min of meer in evenwicht te brengen'. Deze uitspraak past prima in het licht van bovenstaande theorie.