Zelfmoord van rijkswachter in twijfel getrokken
In gerechtelijke kringen te Brussel is men vastbesloten een aantal onopgehelderde en raadselachtig gebleven misdrijven op te lossen. Die gedachte wordt gesterkt door de recente arrestatie van de 33-jarige in New York geboren Brusselaar Jean-François Buslik.
Meteen pluist het gerecht weer drugdossiers uit, die jaren geleden met veel vraagtekens naar de zolder verhuisden. Ten tijde van de onverkwikkelijke drugaffaire waaraan een rijkswachtofficier en enkele medewerkers hun vingers verbrandden, deden zich immers enkele heel verdachte gebeurtenissen voor, waarover Buslik, die maandag voor de raadkamer verschijnt, aan de tand zal worden gevoeld.
Doodsbedreigingen
Jean-François Buslik gaf toe dat hij het ontstekingsmechanisme leverde om een zwakke bom te doen ontploffen in de koffer van een Peugeot 404 van de Brusselse BOB, in de nacht van 10 op 11 oktober 1981, toen het onderzoek naar de fouten van het Nationaal Drugbureau in volle gang was.
Zie forum voor meer informatie over de bomaanslag » Forum
Drie dagen later werden bij het parket doodsbedreigingen geuit aan het adres van een BOB-adjudant en een ambtenaar die de rijkswachter had ingelicht over een reusachtige smokkel van verdovende middelen, verstopt in bevroren vlees. Eind oktober volgde dan de aanslag op rijkswachtmajoor (nu luitenant-kolonel) Vernaillen in zijn villa te Hekelgem.
Toen onze krant op 3 november 1981 melding maakte van “drugs gesmokkeld in bevroren vlees”, kreeg onze redactie te Brussel ook bedreigingen.
Terwijl enkele topspeurders nu de bestofte dossiers van de zolder halen, herinneren ze zich dat behoudens de BOB-adjudant ook Madani Bouhouche, ex-BOB’er, wist wie de ambtenaar was die zijn stoute schoenen had aangetrokken om de drugsmokkel in bevroren vlees aan te klagen. Vandaar dat Bouhouche over de geuite doodsbedreigingen bij het parket van Brussel zal worden verhoord.
Bovendien valt het speurdersoog thans eveneens op een gebeurtenis die in maart 1981 als een zelfmoord werd beschouwd. Nabij zijn woning in het Oost-Vlaamse Maldegem werd op 13 maart 1981 (enkele maanden voor de feiten met de BOB-auto en de aanslag te Hekelgem), de 30-jarige Luc Van den Daele, eerste wachtmeester van de rijkswacht, dood aangetroffen, een kogel in de borst. Zowel de generale staf als de Gentse onderzoeksrechter kwamen tot het besluit dat de rijkswachter zich van het leven had benomen. Collega’s van Van den Daele, alsmede van de gerechtelijke politie, gingen er evenwel van uit dat de eerste wachtmeester werd vermoord.
Afrekening
Als reden gaf men daarvoor op dat Luc Van den Daele op een heel groot spoor zat in de zaak van het Nationaal Drugbureau van de rijkswacht. Dat spoor leidde regelrecht naar hooggeplaatsten en naar Luxemburg van waaruit drugs, verstopt in bevroren vlees, naar België werden gesmokkeld. Luc Van den Daele, die op eigen houtje zijn onderzoek had ingesteld, achterhaalde wie zo allemaal bij die zwendel was betrokken en hij kende tevens de financiers. Uit hoofde daarvan zijn nu nog collega’s van Van den Daele overtuigd dat hij het slachtoffer is geworden van een afrekening omdat hij te veel wist.
Toen de huls van de dodelijke kogel werd gevonden, lag die niet in de richting waarin zij normaal door het 9mm-pistool weggeprojecteerd. Daarnaast blijft de wijze waarop de onderwachtmeester zich zou hebben gedood, veel vraagtekens oproepen. Van den Daele had zijn wapen in bijna onmogelijke houding moeten nemen. De twijfels over de zelfmoord zijn dan ook blijven bestaan.
Jaren geleden deed het gerucht al de ronde dat Luc Van den Daele werd vermoord, mogelijk zelfs door hetzelfde moordcommando dat BOB-adjudant Goffinon en de toenmalige majoor Vernaillen naar het leven stond. En omdat de Brusselse Amerikaan Buslik opnieuw door de Brusselse onderzoeksrechter Bellemans werd gearresteerd, ligt het in de lijn der verwachtingen dat het dossier Van den Daele zal worden heropend. Misschien weet ook de ex-BOB’er Bouhouche, die opgesloten zit wegens de moord op Juan Mendez, de FN-handelsdirecteur, meer over de zelfmoord van Luc Van den Daele en wie de opperwachtmeester zinnens was aan de galg te praten.
Bron: Gazet van Antwerpen | 12 April 1986
"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via »
Facebook |
twitter |
YouTube