81

Re: CGSU - SIE - Groep Diane

Betrokkenheid Groep Diane?

Fenix wrote:

Daartegenover, was er een aanwijzing in die richting? En spijtig genoeg is het antwoord daarop ja. Want bij minstens 1 overval dacht een getuige een jeugdvriend te herkennen die later bij de Diane werkte. En stel dat dit effectief zo was, werden ze dan bij alle overvallen ingeschakeld?

Ja die “aanwijzing” is er. Komt van Mark G, één van de CVP plakkers in Overijse, in de Standaard, 32 jaar later, in 2017 en bij de start van de Bonkoffsky heisa. In 85 en later kwam hij ook aan het woord in de media, maar toen was er geen sprake van een mogelijk herkende Diane vriend.

Moest dit nu uit een PV komen, opgesteld vlak na de feiten, dan zou er nog enig gewicht aan kunnen gehecht worden. Wat mij betreft echter één van de talloze spectaculaire beweringen in het zoveelste artikel.

En de uitspraak van Pint, dat was geen aanwijzing maar een vermoeden. Van iemand die recht van spreken heeft weliswaar, en best weet waarover hij het had, maar niettemin...een vermoeden. Een hypothese dus.

De enige echte aanwijzing is het gebruik van de Legia Cal 12 munitie, die ook door Diane werd gebruikt, en de manier waarop ze zich als “team” bewogen. In de pers altijd voorgesteld als de “Pirate-Mammoth-Sniper techniek”. Dat laatste kan hij echter onmogelijk die nacht op de parking reeds hebben vastgesteld, daar zal wel wat tijd aan ondervragingen en nauwgezet wedersamenstellen met behulp van zijn befaamde maquette over heen gegaan zijn. Bij dit laatste is dan nog de vraag of zij die techniek inderdaad hebben toegepast, of zag Pint dat alleen maar, volgens het adagio “als je een hamer bent zie je elk probleem als een spijker” ?

Dus al bij al veel gespeculeer. Om dan nog maar te zwijgen over het verschil tussen een aktief lid van Diane, of een (eventueel in de criminaliteit beland) ex-lid, laat staan om te gaan speculeren over Diane als “Doodseskader”.

Ik kan het niet bewijzen natuurlijk, maar ergens denk ik dat men na 40 jaar toch echt wel elk Diane lid tot 1985 nagetrokken heeft. Men is thans bezig met tientallen lijken op te graven en rond de 1500 DNA stalen in te zamelen (en te analyseren) , maar die ex-Dianers zou men niet nagetrokken hebben ?

Maar hey, wie ben ik hé. Dan maar es kijken wat twee personen met iets of wat “autoriteit” daarover te zeggen hebben.

HUMO: In de voorlaatste aflevering zien we dat personage Franky Verhellen, lid van de groep Diane, wordt gedwongen om deel te nemen aan de moordende raids op de Delhaizes in 1985. Is het denkbaar dat rijkswachters zelf aan die overvallen hebben meegedaan?

Geens: "In de Bende-dossiers die ik gelezen heb, heb ik nooit een element gezien dat daarop wees. Voor die overvallen komen de hoofdverdachten allemaal uit de clan van verdachte - Philippe De Staerke - die trouwens niet aan bod komt in de serie. Dat de groep Diane betrokken was, is echt de fantasie van scenarist Willem Wallyn."

Ponsaers: Voor mij is het ondenkbaar. De groep Diane - het latere Speciaal Interventie Eskadron (SIE) - was het elitekorps waar iedere rijkswachter van droomde. De groepsgeest was er zo sterk dat niemand zich daarbuiten wilde plaatsen door aan zulke praktijken mee te doen. Of er ex-leden van de groep Diane hebben meegedaan, is iets helemaal anders. Ik acht dat mogelijk. Een lid dat moet vertrekken uit het korps wil misschien revanche nemen, en heeft de technische bagage om het te doen. Zelfs de vroegere baas van het SIE, Arsène Pint, vroeg zich na de raid in Aalst af of de daders niet uit de eigen rangen kwamen, toen hij de kogelhulzen van de overvallers herkende."

Bron: Humo | Annemie Bulté | 5 Maart 2023

Tot slot, tot bewijs van het tegendeel: dank U wel talloze mannen van Diane, Speciaal Interventie Eskadron en CGSU voor Uw inzet.