Topic: Anti-overvalbrigade Brussel
De Anti-overval brigade Brussel (A.O.B)/Brigade Anti-Agressions Bruxelles (B.A.A) is een gerechtelijke eenheid van de grootste Brusselse politiezone, de politiezone Brussel-Hoofdstad Elsene, gevestigd in Brussel aan de Kolenmarkt 30. Het wapenschild van de eenheid is een Uil die de observatietechnieken, snelheid en doeltreffendheid van uitvoering van de eenheid symboliseert.
De Anti-overval brigade Brussel bestaat uit 8 secties met een totaal van 56 Inspecteurs. Elke sectie wordt geleid door een sectie-chef, dewelke op hun beurt onder toezicht staan van 3 supervisors met de graad van Hoofdinspecteur. Het officierskader van de A.O.B bestaat uit 2 Commissarissen van Politie.
Historiek
Opgericht in 1965 om het hoofd te bieden aan de steeds groeiende zware criminaliteit in Brussel-Stad en haar randgemeenten, is de Anti-overval brigade de oudste interventie-eenheid van de Belgische politie.
Werkwijze
In het Brusselse straatbeeld gekend als les hiboux de la police in hun zwarte patrouillewagens, patrouilleert de A.O.B, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7, op proactieve wijze op het grondgebied van Brussel-Stad, Laken, Neder-Over-Heembeek, Haren en Elsene. De meeste aanhoudingen gebeuren op heterdaad. De voornaamste taken van de A.O.B zijn:
Doelgerichte controle en opsporingen op het grondgebied van de politiezone.
Tussenkomst bij risico-interventies zoals hold-ups, zware geweldsdelicten op heterdaad, bij gijzelnemingen een eerste veiligheid-perimeter instellen, overgaan tot dreigingsanalyse en indien mogelijk de toestand bevriezen tot de komst van het CGSU Directie Speciale Eenheden.
Operationele steun aan andere secties van de Lokale Recherche, zoals observaties, versterkte huiszoekingen en arrestaties van personen met hoger risico-gehalte.
Organogram
De dagelijkse werking van de A.O.B bestaat uit 2 operationele structuren, de structuur pro-actieve dienst en de structuur Operaties en Steun. De pro-actieve dienst op het grondgebied wordt verzekerd door patrouilles met een zwart politievoertuig, voorzien van een led-zwaailicht en met het logo van de politie.
Tijdens het uitoefenen van deze normale dienst staan de ploegen A.O.B ter beschikking van de zonale dispatching voor oproepen betreffende zware criminaliteit op heterdaad (hold-ups, schietincidenten, messteken, ...) en komt ter versterking van de andere patrouilles bij risico-interventies. Echter het grootste deel van de normale dienst is gewijd aan pro-actieve recherche met name het opsporen van gestolen geseinde voertuigen, het uitvoeren van gerichte controles en het opsporen van geseinde personen.
De 2e operationele structuur Operaties en Steun is gericht op bijzondere fenomenen zoals sacjackings, diefstallen met geweld, skimming , versterkte huiszoekingen, enz.. Aan de hand van een grondige analyse van misdaadcijfers, zal de A.O.B zich toespitsen op bepaalde plaatsen of wijken waar een bepaald fenomeen in opmars is. Tevens zal de A.O.B in samenwerking met andere externe diensten zoals FGP (Federale Gerechtelijke Politie), de Veiligheid van de Staat enz.. assisteren bij speciale gebeurtenissen zoals staatsbezoeken, en Europese Toppen.
Naargelang de vereiste opdracht werken de leden van de A.O.B in uniform of burgerkleding, zwarte patrouillewagen of met anonieme voertuigen.
Rekrutering
Iedere Belgische politie-ambtenaar kan, op basis van openstaande vacatures, solliciteren om toe te treden tot de A.O.B. De kandidaten worden geselecteerd na 3 testdagen waarin zijn sportief, schriftelijk en mondeling getest worden. De weerhouden kandidaten worden nadien onderworpen aan proefperiode van 6 maanden. Na deze proefperiode worden zij al dan niet opgenomen in de A.O.B.
Bron: Wikipedia