Topic: Zolder: 7 April 1984

Overvallers schieten juwelier in de buik

Bij een overval op de privéwoning van juwelier Stefaan Huysmans te Zolder is zaterdagavond even voor half negen de juwelier neergeschoten. Hij werd met ernstige verwondingen in een ziekenhuis opgenomen.

Het was 20u20 toen er aan de woning, gelegen aan de Ringlaan 92 te Zolder, werd aangebeld. De juwelier zat samen met zijn echtgenote, de kinderen, de buurmannen G. K. en G. J. en diens dochtertje naar de televisie te kijken. Tegen de gewoonte in ging de heer Huysmans op dit uur toch nog de deur openen. Hij stond oog in oog met een gemaskerde, die met een stok gewapend was.

De juwelier poogde hem de toegang tot de woning te verhinderen en er ontstond een vechtpartij. Twee andere kerels sprongen tevoorschijn, verbrijzelden een raam en wipten naar binnen. Eén van hen schoot met een karabijn. Later werden er zes kogelhulzen gevonden. Eén der kogels raakte de heer Huysmans in de buik. De man zakte zwaar gewond neer.

Tijdens de vechtpartij verloor één van de overvallers een pruik, waardoor zijn blonde haardos tevoorschijn kwam. De kerel werd door de huisbewoners overmeesterd maar door zijn spitsbroeders ontzet. Hij werd gewond. Daarop sloeg het drietal zonder buit op de vlucht in een zwarte VW Golf. Zij verdwenen in de richting van de weg Hasselt-Beringen.

De heer Huysmans werd in het Virga-Jesseziekenhuis opgenomen, waar de kogel werd verwijderd. Hij is niet in levensgevaar. Hij is ook aan het hoofd gewond.

Bron: Het Laatste Nieuws | 9 april 1984

2

Re: Zolder: 7 April 1984

In Zolder waar ook een circuit is...

Re: Zolder: 7 April 1984

Het zou zo een Bende van Nijvel-overval kunnen zijn. De omloop van Zolder was destijds nog meer dan nu een magneet voor het milieu van autotuners, coureurs en stuntrijders. Ik kwam er zelf wel eens. De racebaan in Nijvel was op sterven na dood en die van Francorchamps nog in ombouw dus ging iedereen naar Zolder. Het wemelde er ook buiten de officiële wedstrijddagen van mensen met opgevoerde wagens en die kwamen uit het hele land. Het zou interessant zijn om te weten of de overval op Huysmans tot aanhoudingen heeft geleid.

4

Re: Zolder: 7 April 1984

CleverTrevor wrote:

Het zou interessant zijn om te weten of de overval op Huysmans tot aanhoudingen heeft geleid.

Ja, de daders werden een paar dagen later gearresteerd:

Overvallers van juwelier aangehouden te Hasselt

De onderzoeksrechter van Hasselt heeft drie personen aangehouden die verdacht worden van de overval te Zolder op een juwelier. Bij die overval werd de juwelier in de buik getroffen en twee van de overvallers gewond.

De overval gebeurde op zaterdagavond 7 april bij S.H. aan de Ringlaan 92. Het gaat om een gesloten huis waar H. zijn juwelen verkocht. Rond kwart na acht werd er aangebeld. Op dat ogenblik waren een paar buren op bezoek. De juwelier, die ging opendoen, kwam oog in oog te staan met een man, gewapend met een stok. Er ontstond een vechtpartij waarbij de juwelier hulp kreeg van zijn vrouw en de bezoekers, terwijl de man met de stok versterking kreeg van nog twee overvallers.

Er ontstond een gevecht in regel. Een van de overvallers loste schoten. De juwelier werd in de buik getroffen en ligt nog altijd in het hospitaal. Later werden een zevental hulzen teruggevonden.

Bij de aanhouding bleken twee overvallers verwondingen opgelopen te hebben. Na de schietpartij waren ze zonder buit op de vlucht geslagen. De drie verdachten die onderzoeksrechter Daniels aangehouden heeft zijn de 22-jarige M.D. uit Hasselt, de 30-jarige C.R. wonende te Hasselt en afkomstig van Diest en de 24-jarige R.G. uit Herk-de-Stad. De laatsten werden gewond bij de overval. Momenteel worden ze nog aan de tand gevoeld over andere criminele feiten. Vrijdag verschijnen ze voor de raadkamer.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 April 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube