Rijswijkse moordzaak schoolvoorbeeld vage grens tussen politie en onderwereld in België
Met de opheldering - deze week - van de moord op de in Rijswijk in het Rijn-Schiekanaal gevonden Italiaan Elio d’Allegrezza is weer een licht geworpen op de duistere banden die bestaan tussen de Belgische politie (met name de rijkswacht) en de onderwereld.
De betrokkenheid van twee jonge Belgische rijkswachters bij deze moord kon al geen grote schok meer in België teweeg brengen. Onze zuiderburen zijn de laatste maanden danig gewend geraakt aan berichten over criminele praktijken van hoger- en lagergeplaatste politiemensen, al dan niet onder het mom van misdaadbestrijding.
De nu van moord (c.q. medeplichtigheid daaraan) verdachte rijkswachters Guy E. en Jan van D. waren al geruime tijd geziene gasten in het Antwerpse “milieu”. De staf van de rijkswacht wist ervan. E. is een zwager van de Franse gangster Alain C., die ervan wordt verdacht hun gemeenschappelijke vriend (en mede-overvaller op de Antwerpse juwelier Duckaert) met messteken te hebben doorboord. En rijkswachten Van D. moet tevoren met ongelooflijke kracht en in koelen bloede het slachtoffer de schedel hebben verbrijzeld.
E. en de Fransman C. waren al op 25 januari in verband met de overval op de juwelier (nog niet wegens de moord op hun Italiaanse compagnon) in hechtenis genomen, en nadien hebben de vrouw en de familie van de aangehouden rijkswachten anoniem drijgbrieven ontvangen. Als E. zijn mond opendoet over andere affaires volgen er represailles.
Dankzij hun werk als rijkswachter in Brussel heeft het tweetal in januari jongstleden ook hun Italiaanse medeplichtige kunnen waarschuwen dan de politie hem op het spoor was. (Gisteren werd trouwens bekend hoe de bijzondere opsporingsdienst in Antwerpen het voormalige onderduikadres van de Italiaan in Den Haag, bij de Marokkaan H. ontdekte. Daartoe werd op het politiebureau de hele afvoerleiding van het toilet naar de riolering opengebroken, nadat ontdekt was dat de Franse verdachte Alain C. tijdens en wc-bezoek een notitieboekje had verscheurd en doorgespoeld. Op de doorweekte snippers vond de politie het adres in Den Haag).
In januari jongstleden kwam de Belgische rijkswacht in hevige opspraak toen een aantal politiemensen, onder wie het hoofd van de antidrugsbrigade in Brussel, werd aangehouden. Zij werden ervan verdacht zelf bij een grootscheepse handel in verdovende middelen en juwelen te zijn betrokken. Ook in dat dossier liggen onopgehelderde moordzaken, met name op twee onderwereldfiguren die als tipgever voor de Belgische politie werkten. Bij beide moorden ligger er verbindingen met Nederland.
Ook op andere terreinen is de rijkswacht in België in moeilijkheden gekomen. Er is een opmerkelijke aanwas van het aantal overvallen dat door misdadigers in authentieke rijkswachtuniformen wordt gepleegd. Ook zijn er onthullingen over contact met extreem rechtse groepen van Vlaamse militanten, die hun militaristische training van ex-rijkswachters zouden ontvangen.
Ten slotte is onlangs ontdekt dat de rijkswacht in strijd met de wet ook politieke en zedelijk inlichtingenwerk verricht naar mensen - onder meer vakbondsleden en homofielen - die op geen enkele wijze de wet hebben overtreden.
Bron: De Stem | Marc de Koninck | 22 maart 1980 | krantenbankzeeland.nl (artikel staat onderaan de pagina)