Re: Claude Dubois

Ik zou het niet van een paar centimeter laten afhangen om iemand als verdachte reus/killer te zien. Belangrijker is het milieu waarin bepaalde verdachten vertoefden.

De aanslagen volgens sommigen gelinkt aan Delhaize afpersing werden gepleegd in het najaar van 1985. Dit spoor dateert van april '84, dus geen idee of het daadwerkelijk een dwaalspoor is dat betrekking heeft op deze feiten, dat lijkt me vrij onwaarschijnlijk.

132

Re: Claude Dubois

Scaramouche wrote:

Effen nog dit: 1m86 zonder schoenen. Als je dan hoge bottines aantrekt kom je waarschijnlijk wel boven 1m90 uit.

De reus zou wel 2m05 groot geweest zijn » Forum Toch een serieus verschil met 1m90

133

Re: Claude Dubois

Neen, dat is waar. Maar ik schrok omdat niemand van ons (zij die hem gekend hebben) ooit dacht aan Dubois als aan "de reus". Hij had inderdaad het "profiel" en de juiste entourage. Kende oa Lippens, Rossignol, Philippe De Staerke en Robert Eckhardt waarmee hij in de gevangenis een kamer deelde volgens Bouten etc.

Ik weiger trouwens te denken in termen van de reus, de oude en de killer. En "de Bende" die alle feiten pleegde. Want dat was hetgeen we moesten denken. Ik weet ook niet of we hem met "de Pomp" kunnen verbinden maar beide eigenaars moeten mekaar gekend hebben. Ik kende ze beiden. Beiden uit het "uitgangsleven". Maar op die manier kan je iedereen met iedereen linken.

Re: Claude Dubois

Ik denk dat we moeten oppassen met elk spoor in het Bende verhaal een dwaalspoor te noemen, een soort van overcompensatie omdat vroege speurders het fenomeen dwaalspoor misschien hebben onderschat.

Zoals ik het zie zijn het merendeel van deze mogelijke dwaalsporen gelegd na Aalst. Daaruit volgt dat de overvallers van Aalst wellicht kennis en middelen hadden om hun massacre te maskeren en in een blender te gooien met eerdere feiten. Over eerdere feiten zegt het niets. Het is geen certitude dat de daders van Aalst dezelfde zijn als deze van Overijse/Eigenbrakel en al helemaal niet van oudere feiten.

In dit geval wordt 1,5 jaar voor de zwaarste overvallen reeds een spoor gevonden waaruit blijkt dat een aantal top lui van Delhaize in troebel water voeren en mogelijk werden gechanteerd door mensen uit de onderwereld. Dit kan evenzeer/veeleer een interessant gegevens als/dan een dwaalspoor zijn.

Re: Claude Dubois

Ben wrote:

In het nieuwe boek van Guy Bouten wordt Claude Dubois gelinkt aan de diefstal van de Santana. 

De politie ondervroeg kort daarna [na de diefstal] de immobiliënmakelaar Claude Dubois, want het slachtoffer van de carjacking had hem herkend. Later bleek de getuige niet meer zo zeker van zijn stuk en ging Dubois vrijuit. Dubois was groot en mager en had een snor. Meer weet men niet van hem, want hij heeft altijd geweigerd om zich te laten fotograferen.

Hij zat ook in de wapenhandel, koesterde extreemrechtse sympathieën en deed zaken met Ronald Rossignol, die hem een alibi verschafte toen hij een jaar later verdacht werd van de moord op zijn vriendin. Tijdens zijn verblijf in de gevangenis deelde hij een cel met Philippe De Staerke en Robert Eckhardt.

Bron: De Bende van Nijvel - verraad, manipulatie, geheime diensten | Guy Bouten

Bouten vermeldt in zijn boek geen bron van deze info en dat is zeer jammer. Want zoals je al kan lezen in dit topic is Claude Dubois geboren in 1943 en de C.D. uit het verslag van de eerste Bendecommissie in 1930 » Feiten

Over de Claude Dubois uit 1930 vond ik dit:

Doodrijder tot 18 maand gevangenisstraf veroordeeld te Brussel

Verscheen voor de 4de maal voor de rechtbank

De Boetstraffelijke Rechtbank te Brussel veroordeelde vrijdag Claude Dubois, geboren te Ukkel op 17 juli 1930, Barastraat (*) te Anderlecht, tot 18 maanden gevangenisstraf, 12.000 F boete en levenslang verbod een voertuig te besturen. Dubois werd schuldig bevonden aan het veroorzaken van een zwaar verkeersongeluk tijdens de nacht van 30 op 31 juli, aan de ingang van de tunnel van het Madouplein te Brussel, waarbij een dode en drie zwaar gekwetsten te betreuren vielen.

Dubois die zelf gekwetst werd, verkeerde in staat van dronkenschap. Hij reed met zijn wagen een ander voertuig aan nadat hij tijdens de ochtend verscheidene glazen bier had gedronken in het gezelschap van werkmakkers. De substituut van de procureur des konings deed tijdens zijn rekwisitorium opmerken dat het de vierde maal is dat Dubois voor de Boetstraffelijke Rechtbank verscheen wegens het veroorzaken van een verkeersongeval. Hij werd tweemaal verantwoordelijk gesteld voor de dood van een van zijn slachtoffers. De substituut betoogde ook dat er steeds meer en meer verkeersongevallen veroorzaakt worden en dat tijdens het laatste weekeind 18 personen door verkeersongevallen om het leven kwamen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 november 1961

(*) Een straat waar ook de bende-De Staerke mee vertrouwd was.