211

Re: Ohain: 2 Oktober

Moordenaarsbende houdt Belgen in greep van angst

Een meedogenloze bende, die minstens negen koelbloedige moorden op zijn geweten heeft, houdt Waals-Brabant, het gebied ten zuiden van Brussel, al meer dan een jaar in angstige spanning.

De commandant van de Rijkswacht heeft nu aangekondigd dat het aantal nachtelijke identiteitscontroles (toch al een voorrecht waar de politie gretig gebruik van maakt; iedere burger moet altijd een persoonbewijs bij zich dragen) door het gehele land zal worden opgevoerd. Ter meerdere veiligheid zal een deel van de Rijkswacht worden uitgerust met wapens van een zwaarder kaliber. Bovendien zal de onderbezette politiemacht in het gebied (165 ongetrainde dorpsagenten in een 70-tal vooral forensengemeenten) assistentie krijgen van een speciale antiterreureenheid. Het hardst sloeg de nog steeds voortvluchtige bende toe bij een inbraak in een supermarkt in Nijvel.

Op 17 september jl. werden de daders daar verrast door twee rijkswachters, van wie er één onmiddellijk door het hoofd werd geschoten. Ook een toevallig passerend echtpaar, dat voor de deur stond te tanken werd als ongewenste getuigen genadeloos neergemaaid. Zondag jl. werd de eigenaar van een restaurant in Ohain op dezelfde brute wijze door het hoofd geschoten. Ofschoon de ballistische proeven nog niet zijn afgerond meent de Rijkswacht op goede gronden dat behalve de meest recente moorden ook enkele andere lafhartige eliminaties op rekening van dezelfde bende moeten worden geschreven.

Op 30 september 1982 overvielen drie gewapende gangsters een wapenhandelaar in Waver. Deze laatste, evenals twee in zijn winkel aanwezige klanten, werden door slagen met geweerkolven zwaar gewond. Een toevallig passerende Rijkswachter werd zonder meer door het hoofd geschoten. Zes kogels in het achterhoofd was het droeve lot van een 70-jarige conciërge die op 23 december 1982 werd overvallen in een restaurant in Beersel. In Halle werd op 3 maart jl. een supermarkt overvallen, waarbij de klanten met schoten in de lucht en slagen met geweerkolven werden geïntimideerd. De, bedrijfsleider werd met een schot door het hoofd gedood, nadat hij de inhoud van de brandkast had moeten overhandigen.

Bij een overval op een bedrijf in Temse (enigszins buiten het gebied in Oost-Vlaanderen) werd op 10 september jl. een huisbewaarster zwaar gewond. Haar echtgenoot werd koelbloedig neergeschoten en overleed ter plaatse. Buit: Zeven kogelvrije vesten. Tenslotte meent de Rijkwacht, dat ook een 58-jarige Brusselse taxichauffeur, die op 8 januari jl. verdween en wiens stoffelijke resten vièr' dagen later in de koffer van zijn in Mons (Bergen) geparkeerde auto werden gevonden, het slachtoffer is van dezelfde bende. De politie vermoedt dat de taxichauffeur werd geëlimineerd omdat hij teveel wist van de macabere activiteiten van de bende.

Bron: De Telegraaf | 8 Oktober 1983