271

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Gedrogeerd denk ik dan.

272

Re: Maubeuge: 14 Augustus

"De mensen van het parket hebben de streek tussen Maubeuge en Valenciennes langs de Belgische grens, uitgekamd. Hulp kregen ze hierbij van het parket van Avesnes-sur-Helpe, dat de Belgische collega’s toestond ook op Frans grondgebied hun dienstwapen te blijven dragen."

En wie zat daar op dat ogenblik?

"Il est nommé juge d'instruction au tribunal de grande instance d'Avesnes-sur-Helpe en juillet 1982. Il devient juge de l'application des peines en 1984. Il est nommé juge d'instruction à Bordeaux en 1985."

Patrick Ramaël = juge d' instruction. Ik begin het plots "normaler" te vinden dat hij hier bij ons en nu opduikt.

273

Re: Maubeuge: 14 Augustus

De exacte buit is niet precies bekend. Hij werd door de heer Piot zelf tijdens zijn hoorzitting achteraf geschat op 3 blikken thee, enkele halve flessen champagne en een paar andere flessen.

Een inventarisatie werd voltooid op 31 juli 1982 voorafgaand aan de vakantiesluiting en een andere werd opnieuw gedaan na de heropening op 17 augustus 1982. Het lijkt erop dat deze inventaris pas begin september is afgerond en geen rekening houdt met de verkopen die zijn gedaan tussen de heropening van de winkel. Dus een deel van de lijst hieronder was niet gestolen maar veel verkopen na de heropening van het winkel.

Tussen 24 en 30 flessen champagne van grote merken, 13 halve flessen champagne, 7 flessen whisky, tussen 12 en 48 flessen goede wijnen, blokken foie gras, enz. Ook moet worden opgemerkt dat in de uitputtende lijst van gestolen producten die door de werknemer is verstrekt, "1 valisette" (plastiek zak) wordt genoemd. Dit onbeduidende detail kan al zijn belang krijgen wanneer wordt opgemerkt dat vuilniszakken of andere items werden gebruikt om de buit weg te voeren bij latere wandaden.

Concluderend kan worden gesteld dat de buit per definitie niet van belang is in relatie tot het geweld dat tegen de politie wordt ingezet. Of de werkelijke buit minder is dan wat is aangegeven, moet als secundair worden beschouwd.

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Mais pourquoi Patrick Ramaël a-t-il déclaré lors de la conférence de presse du 27 janvier 2024:

“les deux auteurs qui volaient que du thé”?

D’un autre côté, peu importe exactement quels articles d’épicerie ont été volés à ce moment-là.

Tegenslag blijkt onze hersenen blijvend te kunnen veranderen.

275

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Ik denk (maar het is speculatie) dat men vermoedelijk inderdaad niet exact zal weten hoeveel er van wat werd gestolen. Zo'n winkel zal geen analytische boekhouding gevoerd hebben.

Dat het enkel thee was, dat betwijfel ik wel. Alle auteurs hebben het ook over wijnen, sterke drank, champagne. Op de foto's zie je dat ook de kassalade opengebroken was. Dus vermoedelijk zullen de daders ook naar geld gezocht hebben maar wisten ze niet dat de uitbaters op vakantie waren en de kassa vermoedelijk leeg.

Ik denk niet dat het belangrijk is wat er exact gestolen werd, de omstandigheden zijn interessanter:

Het was geen subtiele inbraak, de glazen deur was gewoon verbrijzeld, het lawaai dat dat maakte kon hen duidelijk geen zier schelen. Dat zegt al iets over hun mentaliteit: het waren geen professionele inbrekers die alles doen om 'low profile' te blijven en confrontaties uit de weg gaan.

Ze nemen objectief gezien een enorm risico voor een buit die al bij al niet zó veel voorstelt maar dat kan hen blijkbaar niet schelen. Ze moeten toch een paar minuten binnen gezeten hebben, de politie ontving immers een melding en hoewel het commissariaat dichtbij was zullen ze er niet op 30 seconden gestaan hebben.

Dan openen ze gericht het vuur op de politie en de facto riskeren ze ook hun eigen leven. Enorm geweld en risico (schieten op een agent en hem verwonden = jarenlang binnen) en voor wat?

Een patroon dat blijft terugkomen.

276

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Vergeet dit detail niet: een bordje op de dubbele voordeur kondigt de sluiting aan voor jaarlijkse feestdagen van 1 tot 16 augustus, dus de criminelen hadden moeten vermoeden dat de kassa leeg was. Het is aan jou om af te sluiten ... Ik heb het al gedaan.

Er is hier geen echte gedachte, alleen een dwangmatige en onmiddellijke behoefte om te "nemen" wat ze nodig hebben, geld of goederen die voorhanden zijn.

De mening van de profiler is anders (niet alles in haar rapport is slecht): ze beweert dat ze een geschiedenis van inbraak hebben omdat de eerste de wacht houdt terwijl de laatste de buit laadt (wat het ook kwantitatief of kwalitatief is) en ervoor heeft gezorgd dat de telefoondraden zijn doorgesneden. Zucker wijst er ook op dat er overeenkomsten zijn tussen de dubbele glazen deuren van de supermarkt en die in de garage van Brichau in Lembeek.

Ze zijn nergens bang voor, ze hebben een enorm zelfvertrouwen, alsof niets hen zou kunnen bereiken ...

Ter informatie » tueriesdubrabant.1fr1.net

https://i89.servimg.com/u/f89/19/86/44/34/vdn82010.jpg

277

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Ik drukte me niet goed uit, ze zullen vermoedelijk inderdaad een voorgeschiedenis van inbraken gehad hebben (wie zou ik zijn om te discussiëren met Zucker, die gekwalificeerd profiler is) maar het zijn geen beroepsinbrekers want die doen alles om onopgemerkt te blijven en conflict te vermijden. Het waren (in de beginperiode) ook geen professionele autodieven. Die telefoondraden da's inderdaad een fixatie van de daders.

Die glazen deuren, ik vraag me af wat daar de significantie van is. In Lembeek en Maubeuge ok. Maar niet in de Auberge, bij Van Camp, aan de Colruyt te Nijvel...

Op mij maken de eerste feiten de indruk alsof ze begaan werden door een bende ultragewelddadige marginalen die zonder veel planning of intelligentie te werk gingen. En die de omgeving rond Braine l'Alleud/Mons op hun duimpje kenden en waarvan er dus m.i. minstens één dader uit die regio afkomstig was. Ik heb anders geen verklaring voor die terreinkennis.

278

Re: Maubeuge: 14 Augustus

De daders zijn ongetwijfeld polycriminelen, behalve op het gebied van autodiefstal ...

Maubeuge-Lembeek, zelfde modus operandi, gebruik van een koevoet (*) om de dubbele glazen deur te breken. In Maubeuge zorgde dit ervoor dat de deur van het winkel instortte. Het lawaai dat daaruit voortvloeit, is mischien de basis voor het anonieme telefoontje naar de politie. 

Dit wijst erop dat de daders van de diefstal van de Santana in Lembeek (en andere gerelateerde feiten) dezelfde zijn in Maubeuge.

Wat we zien: Dinant 2 auteurs, car-jacking Allegro 2, vol Santana 2, Maubeuge 2, Soignies 2. Met andere woorden, een goed ingestudeerd duo dat in 5 maanden tijd via Maubeuge en Zinnik van Dinant naar Brussel reist.

Laten we proberen rollen te definiëren aan de hand van drie criteria:

  1. Recidieven volgens de werkwijze

  2. Recidieven volgens het gebruik van wapens, waarbij wordt gesteld dat een wapen individueel, persoonlijk is.

  3. De persoonlijke, subjectieve interpretatie, in functie van de kennis die in de loop van de tijd is verworven, van hun motivatie(s) van geval tot geval.

In dit precieze geval is het diefstal van "goederen" de mobiel. De leader is de man die buiten wachte en die naar agent Delacourt schoote. De N°2 ladde de goederen in het voertuig en schoot met de 7,65 naar de andere agent.

NB: De twee dieven hebben met enigszins verouderde wapens geschoten, en ze kwamen onder vuur te liggen van twee van de drie franse politieagenten.

(*) Ook in Temse.

279

Re: Maubeuge: 14 Augustus

Xenophon wrote:

Zoals ook reeds werd opgemerkt: 2500 flessen champagne in een Santana?

Als dit fysiek al zou passen in de Santana, dan zouden rijden niet meer mogelijk zijn. Een fles champagne weeg circa 1300 gram, dat betekent dat er dan 4.225kg aan lading in de auto zou zijn. Vermoedelijk zeggen de assen dan "krak"...