181

Re: Paul Latinus

Ben wrote:

De dood van Latinus werd onderzocht door Dirk Reviers, een officier bij de Rijkswacht.

Er valt een en ander te vertellen over deze Dirk Reviers... O.a. dat hij zonder medeweten van de Nijvelse onderzoeksrechter een eigen onderzoek naar de dood van Paul Latinus. Dirk Reviers is een fils à papa, maar Vetter zal jullie wel meer daarover vertellen.

182

Re: Paul Latinus

In 1990 lanceerde Christian Souris deze vreemde theorie over de dood van Latinus:

Latinus gedood bij ondervraging?

Paul Latinus, een der leiders van het extreem-rechtse Westland New Post, heeft zich niet verhangen, maar vond de dood na een misstap van de politie. Dit meent althans het weekblad "Parce Que!" te weten. Christian Souris, schrijver van het artikel, kaartte het dossier maandagavond tijdens de RTBF-uitzending "L'Ecran Témoin" aan.

Volgens Souris heeft Latinus speurders op bezoek gehad nadat hij al te onthullende verklaringen had afgelegd over een "staatsgeheim" dat hij kende. Die hadden betrekking op de diefstal van een obus op de basis van Florennes.

De diefstal was op het getouw gezet door officieren van de Hogere Directie van de Operaties van de Rijkswacht en dit met medeweten van de staatsveiligheid, aldus Christian Souris. In feite ging het erom aldus de hippies in diskrediet te brengen die zich nabij de militaire zone rond Florennes bevonden.

Het verhoor van Latinus daarover draaide evenwel slecht uit en uiteindelijk werd dan maar een zelfmoord voorgewend. Volgens inlichtingen die bij de BOB te Waver werden ingewonnen zouden, even na de ontdekking van het lijk van Latinus, leden van de Brusselse Gerechtelijke Politie en een agent van de Staatsveiligheid opgedaagd zijn. Door wie werden deze mensen verwittigd? Vraagt Souris zich af.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Mei 1990

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

183

Re: Paul Latinus

Moeder van Paul Latinus: “Mijn zoon werd opgeknoopt”

Zoals we reeds in onze krant van vorige zaterdag lieten uitschijnen, groeit er steeds meer twijfel over de werkelijke doodsoorzaak van Paul Latinus, een 34-jarige Waal die als leider van de neo-nazibeweging Westland New Post werd beschouwd.

Dinsdagnacht 24 april werd hij te Court-Saint-Etienne verhangen aangetroffen in de woning van zijn vriendin. De verhouding was op de klippen gelopen.

Zelfmoord, luidde het officieel bij het parket van Nijvel, maar de jongste dagen groeit de twijfel over deze thesis. “Er zijn grote belangen mee gemoeid en belangrijke personen”, liet een van die inspecteurs zich ontvallen. Ook de moeder van het slachtoffer gelooft niet dat haar zoon zelfmoord pleegde.

“Mijn zoon heeft zichzelf niet verhangen, hij werd opgehangen”, beweert ze. “Ik heb geen bewijzen, maar ik durf wedden dat men hem vooraf met chloroform verdoofd heeft. Paul was de vrolijkheid zelf. Nooit zou bij hem het idee van zelfmoord zijn opgekomen.”

In de namiddag van 24 april bracht Paul Latinus nog een bezoek aan zijn moeder, enkele uren voor zijn dood. Omdat zijn moeder ’s anderendaags verjaarde had hij bloemen voor haar meegebracht.

Tijdens dat bezoek vroeg hij geld om de remmen van zijn wagen te kunnen herstellen. De vrouw schreef een cheque van 5.000 fr. die Paul Latinus later ging incasseren in een kantoor van het Gemeentekrediet. “Iemand die zich van het leven gaat beroven gedraagt zich toch zo niet”, zegt mevrouw Latinus.

De vriendin van Latinus voerde op die bewuste 24 april verscheidene telefoongesprekken met zijn moeder. Tussen 19 en 20 uur vroeg ze of Paul bij zijn moeder was en of zij werkelijk wilde dat hij de verhouding met zijn vriendin zou afbreken.

Ruzie

Daaruit mag wel worden afgeleid dat het koppel ruzie had. Heeft Paul Latinus dan toch het besluit genomen om een einde aan zijn leven te stellen, toen hij in een café te Limelette, op een vijftiental kilometer van zijn woonplaats zat? Of nadat hij in de villa van zijn vriendin kwam, die zelf afwezig was.

Zijn wagen werd teruggevonden. De remmen werkten helemaal niet meer en de auto was daardoor onbestuurbaar. Men neemt aan dat dit de reden was waarom hij met een taxi naar Court-Saint-Etienne reed. De rit had hem 1.000 fr. gekost. Op hem vond men trouwens 3.800 fr. van de 5.000 fr. die zijn moeder hem had gegeven.

Paul Latinus was goed bekend bij de staatsveiligheid. Men beweert dat hij voor de staatsveiligheid werkte. Enkele leden ervan waren trouwens geïnfiltreerd in Westland New Post. Die organisatie werd immers verdacht van een diefstal van geheime NATO-documenten en zou volgens de gerechtelijke politie ook te maken hebben met de tweevoudige moord op 18 februari 1982 te Anderlecht.

Karel De Lombaerde, chef van “Irminsul” (Boom des Levens), een uiterst rechtse organisatie, waarvan Westland New Post de paramilitaire stoottroep was, stelt zich ook vragen omtrent de zelfmoord van Paul Latinus.

Vier dagen voor het overlijden was er nog een telefonisch gesprek tussen Karel De Lombaerde en Paul Latinus. Deze laatste vertelde: “Ik wil u zien want ik heb u belangwekkende zaken te vertellen.” Als militant van uiterst rechts had Paul Latinus zich vijanden gemaakt. Vandaar dat de mening veld wint dat Paul Latinus uit de weg werd geruimd, omdat hij te veel wist en omdat hij vermoedelijk een en ander aan de grote klok zou hangen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Mei 1984

Zelfmoord WNP-leider Latinus blijft twijfels oproepen

In de grootste geheimhouding heeft de ouderdomsdeken van de onderzoeksrechters Mw. Francine Lyna, zich gisteren vanuit Brussel naar Court-Saint-Etienne in Waals-Brabant begeven.

Daar werd ze opgewacht door haar collega uit Nijvel Schlicker, een substituut van de procureur des Konings en leden van de BOB van Waver. Er werd immers overgegaan tot een tweede wedersamenstelling van de raadselachtige zelfmoord van Paul Latinus, de sleutelfiguur in de zaak van de Westland New Post.

Kelder

Nadat reeds op 1 juni van vorig jaar een reconstructie plaatsvond werd gisteren opnieuw onderzocht  hoe de 35-jarige Latinus op dinsdag 24 april 1984 om het leven kwam in de woning van zijn vriendin te Court-Saint-Etienne. De vriendin van Latinus was zoals op 1 juni ook vrijdagnamiddag aanwezig maar ze woont sedert veertien dagen niet meer in de villa.

Een pop werd verscheidene keren in de kelder opgehangen. Op zeker ogenblik brak de kabel waarmede een gewicht, dat ongeveer overeenstemde met het gewicht van het slachtoffer, werd opgetrokken. Na afloop hadden de onderzoeksrechters geen commentaar maar toch is duidelijk dat het onderzoek nog niet is beëindigd.

Controverse

Latinus was de chef van de extreem-rechtse militie Westland New Post waartegen in september 1983 een gerechtelijk onderzoek werd ingesteld op grond van de wet op de privémilities. Bij het parket van Brussel zijn nog andere dossiers aanhangig tegen WNP-leden. Toen Latinus in zonderlinge omstandigheden werd aangetroffen in de woonplaats van zijn vriendin te Court-Saint-Etienne, ontstond een nieuwe controverse omtrent het WNP-dossier. Zo werd onder meer verkondigd dat Paul Latinus in werkelijkheid werd vermoord en dat hij op het moment van de “zelfmoord” over belangrijke dossiers beschikte ten laste van een aantal politici.

Het feit dat gisterennamiddag een tweede wedersamenstelling plaatsvond, betekent dat ook het parket nog altijd zijn twijfels heeft over de zelfmoord van Latinus.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Januari 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

184

Re: Paul Latinus

Ambtenaar spoorloos

De h. Latinus, de ambtenaar die was gedetacheerd op het kabinet van staatssecretaris mevrouw Goor, blijkt spoorloos te zijn evenals zijn echtgenote. Dit werd dinsdag meegedeeld door de PSC-voorzitter Vanden Boeynants, die was ondervraagd over de banden tussen de PSC en de h. Latinus.

Het linkse weekblad Pour heeft onlangs geschreven dat bedoelde ambtenaar lid was van zowel het Front de la Jeunesse, als van PSC. De h. Vanden Boeynants logenstrafte dit: er is statutair onverenigbaarheid tussen het lidmaatschap van de partij en een beweging waarvan de politieke doelstellingen niet overeen te brengen zijn met die van de PSC.

Niemand heeft ooit verondersteld dat de h. Latinus, die gekend was als een voorbeeldig ambtenaar, tot enige rechtse beweging zou hebben behoord. Men zou hem veeleer linkse neigingen hebben toegeschreven. Hij frequenteerde trouwens eerder linkse milieus.

De h. Vanden Boeynants stelde nuchter vast dat er in alle partijen mogelijk dergelijke onderzeeërs zitten: dat kan men de partijen zelf niet aanwrijven, meende hij.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 Januari 1981

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube