Topic: Aalst: 9 November 1985
De nacht voor de overval in Aalst in een zaak op de grote markt
De patron van de zaak krijgt telefoon van de commissaris, zij is op dat ogenblik een nachtshift aan het doen in het stadhuis van Aalst, met de vraag of hij haar een biertje kan komen brengen. De patron laat zijn garçon het biertje dragen naar het stadhuis, dat zich schuin tegenover de zaak bevind. Toen de garçon op weg was naar het stadhuis, komt er 1 persoon binnen, hij gaat terug naar buiten en in totaal komen er ± 6 personen de zaak naar binnen.
De vroegen of ze nog iets konden eten, maar dit was onmogelijk, het was al ± 03h00 's nachts en de keuken was dicht. Dus ze dronken een rondje en vertrokken. Bij het verlaten van de zaak ging de patron kijken waar zijn garçon bleef. Hij stond te praten met mevrouw de commissaris. Later zou men zeker zijn dat dit de bende van Nijvel was. De bende praatte zowel mooi beschaafd Nederlands als Frans. Een man vroeg of het mogelijk was een Scotsch te drinken van het vat, maar dit bier was enkel in het flesje verkrijgbaar. De man deed er was moeilijk over maar werd snel het zwijgen opgelegd door een andere man, en die man zei dat het flesje ok was. Als je het bekijkt was dat de waarschijnlijke leider.
De bende sloeg de dag erna toe in Aalst. Waarom de bende de nacht voor de aanslag de zaak midden in de nacht bezocht blijft een vreemde vaststelling. Was het om de patron te komen provoceren? Het is wel een vaststelling als je weet dat de bende opgemerkt is op de grote markt net voor de overval in Aalst met gedoofde lichten. De patron van de zaak werd de dag van de overval door zijn partner (nu ex-vrouw) naar de Delhaize gestuurd. Net voor de bende ging toeslaan moest hij zich van zijn vrouw naar de winkelketen begeven om er een potje room te kopen, terwijl hij haar vertelde dat er nog room was. De vrouw reageerde en antwoordde: "Breng nog een kip mee ook".
De man bedacht zich onderweg en ging een beenhouwer binnen en kocht daar het nodige. Toen hij bij het terugrijden Delhaize passeerde, zag hij een massa volk met het gedacht dat het te maken had met Sint Maarten, wat op 11 november gevierd word, maar het was door de overval dat er zich een massa volk had verspreid, dit vernam hij later. Toen het echtpaar uit elkaar ging en de man meer en meer vreemde zaken vernam van zijn toenmalige echtgenoot, is hij beginnen nadenken en zoveel mogelijk proberen achter elkaar te zetten en zo komt hij tot het besluit dat hij ook een slachtoffer zou kunnen geweest zijn in Aalst.
Dagen voor de overval kwam er een man in de taverne en hij praatte met zijn vrouw aan de toog. Het ging om een reus, breed gespierd. De man was toen juist vrij uit de gevangenis van Gent, de nieuwe wandeling. De man sprak de patron aan in zijn zaak en vroeg gewoon simpel weg of hij de rijkswacht kon bellen, dat waren zijn vrienden zei hij. Al was er geen reden om de rijkswacht te bellen en de man liet het allemaal zo. Wat hij er nog bij vertelde is dat hij het niet gewoon kon worden in de maatschappij! Toen de Rijkswacht arriveerde ging hij zonder lawaai en zonder moeite mee.
Dat de bende in zijn zaak was geweest is 100% zeker, Jumet bevestigd dit, maar waarom waren ze in de zaak geweest? In het onderzoek doen ze weinig moeite want het moet toch niet zo moeilijk zijn om te weten wie er toen in die gevangenis zat met zo een gestalte. Ze beginnen er gewoon niet aan, erg! Want elke kleinigheid in de zaak zou tot iets groots kunnen groeien, en als dat zo niet zou zijn zou het dan toch de moeite waard geweest zijn om het te onderzoeken, vele mensen stellen zich vragen wat er zich toen allemaal afspeelde.
Toen het zich allemaal afspeelde dacht hij dat het gewoon toeval was, maar nu denkt hij er anders over al is het na meer dan 20jaar moeilijk achterhalen wat er zich eigenlijk afspeelde toen.
Wat ik heb aangepast staat in het donker. En de aanpassing is een nog belangrijker detail dat ze zeker moesten zijn dat er niemand meer binnen zat.