Re: Pauze 1984

Als je zoals ikzelf gelooft dat er geen Bende van Nijvel heeft bestaan, ontken je uiteraard ook het bestaan van een pauzeknop.
Een korte chronologie schets zoals ik het zie:

Begin jaren '80 liepen er in België en Noord-Frankrijk een aantal sadistische moordenaars rond; zigeuners in de stijl van Becker, Farkas enz. Deze gasten moordden en folterden haast voor de lol. Tezelfdertijd zitten we in het No Future tijdperk; vroege jaren '80 met somber wereldbeeld, hoge werkloosheid enz. In dat klimaat ontstaan een aantal jeugdbendes zoals de Sudisten, Borains (jeugd hier iets minder van toepassing) en wellicht nog een aantal andere. Zij plegen allerhande criminaliteit en ook enkele warenhuis overvallen.

Niet iedereen is arm en somber, de beau monde leeft haar leven met excessen en schimmige zaakjes. De overval in Halle komt voor deze lui als geroepen. De overvallers worden brutaler en schieten iemand dood. Zaadje wordt geplant voor een aantal mensen in deze wereld; misschien kunnen we ons ontdoen van een aantal figuren die teveel weten of dito hebben gezien en we laten het lijken alsof deze personen het slachtoffer zijn van een brutale overval zoals er wel meer gebeuren in deze tijd. Fourez-Dewit zou ik in dit licht plaatsen.

Nadien gaat het verhaal nog een aantal maanden verder, een aantal afrekeningen tussen bandieten onderling tot er een aantal achter de tralies belanden (zo gaat dat wel eens na een paar jaar met bandieten) en een aantal anderen reeds zijn uitgeschakeld door het milieu. Het einde van de 'eerste golf'.

Dan is er de zogenaamde pauze die eigenlijk geen pauze is maar een nieuwe start voor terreur in ons land; een aantal jongens willen het rechtser oriënteren met mogelijk Bultot als spilfiguur. Een gevangenisdirecteur, die al dan niet opdrachten krijgt van hogerop maar dat is niet relevant voor dit topic. De lange voorbereiding en de feiten in Eigenbrakel/Overijse die hiervan het resultaat zijn kunnen worden geclassificeerd als 'tweede golf'. 

Het plan waarbij bekende gangsters worden ingezet voor de Strategie van de Spanning mislukt want minstens eentje gaat aan het zingen. Dit komt de maffia ter oren, deze wil geld zien maar men weigert. Gevolg : voorbereiding tot en uiteindelijke uitvoering van Aalst. Dit is de 'derde golf'. Deze groepering is de meest gevaarlijke; niet enkel heeft ze de kennis (en wapens) van alle voorgaande feiten; ze heeft ook de macht de meest gevaarlijke gangsters te selecteren die aan voorgaand feit hebben deelgenomen. Voor Aalst zal dat onder andere Haemers zijn; immers zat deze helemaal 'in the zone' een aantal dagen na de bloederige feiten in Verviers.

Na Aalst krijgen de uitvoerders de opdracht om alles wat nog voor handen is samen te droppen zodat een niet te ontwaren puzzel wordt gelegd. Ondertussen zijn er actief en passief zoveel mensen betrokken geraakt dat iedereen voor iedereen moet zwijgen; hetgeen het onderzoek nog meer onmogelijk maakt dan dat het al was. Een aantal mensen die teveel weten en misschien nog een vorm van geweten hebben moeten nog het zwijgen worden opgelegd einde '85, begin '86. Mendez. Smars. Dit zou je de aftermath of 'de vierde golf' kunnen noemen.

De Bende van Nijvel is een constructie die nooit heeft bestaan, en als verdingelijking beter kan worden begraven. De 'jaren van lood' is een term die dit tijdsgewricht beter 'eer' aan doet. Dit is hoe ik het zie, als morgen blijkt dat het toch om een bende gaat, zoals Ben schetst, zal ik met plezier mijn ongelijk toegeven.