201

Re: Bruno Vandeuren

dim wrote:

Les deux incendies criminels qui en 1985 et en 1987 ont ravagé les locaux de l'imprimerie "Le Scorpion" à Strombeek-Bever et à Verviers n'ont plus rien de mystérieux pour les enquêteurs après les déclarations faites la semaine dernière par Louis Cappelen ainsi que par un certain Francis R. de Bruxelles. 

Bron: Le Soir | Christian Du Brulle | 27 November 1990

Ben wrote:

De inzittenden waren de 23-jarige Belg Bruno V., de 33-jarige Spanjaard Francesco R., de 26-jarige Fransman Jean-Jacques C., en de 25-jarige Belg Etienne D.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 Maart 1986

Zou Francis R.(Rodriguez) en Francessco R. (Rodriguez) 2 maal op dezelfde persoon kunnen slagen? En zou het dan toeval zijn dat Bruno's schoonfamilie (man van zijn zus) hun familienaam R. (Rodriguez) is?

dim wrote:

In het boek van Hilde Geens heeft men het over een mysterieuze "Guy" met betrekking tot het alibigeklungel van Vandeuren - betreft het deze "Ghislain"? Nog een Bende-slachtoffer?

Il semble également établi que la bande dont faisait partie Bruno Vandeuren connaissait bien Ghislain Hynderickx, un ami du truand albano-belge Kapllan Murat, abattu le 2 juillet dernier à Furnes. La tête criblée de cinq balles de 9 mm, son corps avait été retrouvé également un samedi matin dans un chemin en cul-de-sac aboutissant à un chantier de l'autoroute A 18. Hynderickx avait en outre subi des tortures.

Hynderickx était sorti de son domicile bruxellois la nuit précédant son assassinat et avait dit à sa femme qu'il allait "se débarrasser de quelques ordures". Il ne devait jamais reparaître vivant. Le mobile le plus plausible qui fut retenu à ce meurtre était la réputation d'indicateur de la gendarmerie dont était affublé - à tort ou à raison - la victime. L'exécution similaire à celle d'Hynderickx dont a été victime son ami Vandeuren laisse de nombreuses zones d'ombres que Vandenabeele, suspect de choix, ne semble pas pouvoir dissiper.
Bron: Le Soir

Als je het forum leest over de zaak Christine Van Hees spreken ze daar over een 'Guy Para' van de skin-nazi hooligans The Outs... Mijn vaststelling wijzen deze Guy aan als Bruno's alibi-Guy. (Wat ook kan verklaren waarom hij niet meer wist dan de voornaam Guy. 'Para' is geen achternaam maar een verwijzing naar zijn legeropleiding?)

Kurosawa wrote:
Insp. Witse wrote:

Vandeuren had een zeer goede relatie met Willy Van Cutsem (de pomp), Acke vernoemt Vandeuren als een lid bij de overval bij Dekaise (tip van Dossogne aan Zimmer), ...

Hier kan ik even niet volgen. Wie is Van Acke? Of bedoelde je Willy Acke, de substituut die mogelijk vermoord werd? (Officieel was het zelfmoord maar volgens zijn vrouw was het moord).

Kan je ook even verduidelijken over de tip van Francis Dossogne (FdJ) aan Zimmer? Hoe kon Dossogne weten dat Vandeuren bij de overval van Dekaise betrokken was? Wat heeft Dossogne dan exact verteld aan Yves Zimmer?

We weten dat Vandeuren met banditisme bezig was? Was Vandeuren ook overtuigd extreem rechts? (Ik veronderstel van wel aangezien hij in 'De Pomp' kwam.)

Is Vandeuren ooit lid geweest van Front de la Jeunesse (FdJ) en/of van WNP? Hoe kende Dossogne Vandeuren indien hij geen lid geweest was van FdJ? Kwam Dossogne ook in 'De pomp'?

Kwam Vandeuren in practical shooting clubs?

Bruno Vandeuren kende blijkbaar ook Eric Lammers? Lammers was lid van WNP. Vandeuren werd vroeger vrijgelaten, op 1 december 1988, terwijl hij daar normaal nooit recht op had mogen hebben. Patrick Hendrickx zou gezegd hebben (op het franstalig Bende forum? in zijn boek?) dat men Vandeuren vervroegd had vrijgelaten omdat hij zijn, toen nog vrij nieuwe vriend, Lammers verraden zou hebben. Indien dit klopt, voor welke feiten had Vandeuren dan Lammers verraden?

Dit had ook een motief kunnen zijn (het verlinken van Lammers) om Vandeuren te vermoorden indien Lammers wist wie hem verraden had. Lammers had dan iemand extern kunnen inhuren voor de moord op Vandeuren. Lammers is ook een Bende verdachte en beweert zelfs expliciet om bij WNP trainingen mee gedaan te hebben met Golf GTi's waar men overvallen op warenhuizen simuleerde. Is dit iets wat Vandeuren geklikt had of ging het over iets anders?

Ik had ergens gelezen dat het over een ontsnappingspoging van Lammers ging. Maar dat bleek dan weer niet mogelijk omdat ze in een andere gevangenis zaten... Maar kunnen Bruno en Bouhouche in januari '88 samen in dezelfde gevangenis verbleven hebben? Dan gaat het verraad misschien niet over Eric, maar over Maurice Lammers, die chauffeur zou zijn voor Bouhouche zijn ontsnapping...

https://i27.servimg.com/u/f27/20/50/04/55/screen13.jpg

Hypothese: op het franstalig forum is te lezen dat Bruno een jaar naar Spanje vlucht. Tel daar de spaanse schoonfamilie bij en dan leren we dat Bruno wss Spaans zal kunnen.

Bouhouche leert Spaans in de gevangenis. Geleerd van Bruno, en door het vele samenzitten komt de ontsnappingspoging van Bouhouche aan Bruno zijn oren. Vervolgens verraad Bruno dit waardoor de bewakers dit net op tijd kunnen verhinderen...
Uit wraak voor het saboteren van de plannen halen Bouhouche en Beijer nogveen afgetekend bevelschriftje boven (zoals er teruggevonden zijn tijdens huiszoekingen) waardoor Bruno vervroegd vrijkomt.

Die 2 hebben ook aan patrick Henderickx, Patrick Hannecart en Marie-Rose de opdracht gegeven dat ze contact moeten zoeken met Bruno, die overval plannen en vervolgens Bruno met een (traceerbare) wagen richting Oostende moeten sturen waar een van de heren Bruno dan vermoord.

Dit toont aan dat ze geen 6 jaar gewacht hebben om hem te vermoorden omdat Bruno in 1982 al zou gepraat hebben. Dan hebben ze 10-11 maand gewacht tot ze de eerste mogelijkheid hadden (zelf vrij waren om Bruno zijn vervroegde vrijlating te regelen) om hem te vermoorden omdat hij die ontsnappingspoging verraden heeft.

En zou het dan op deze hypothese zijn dat Patrice de Bruyne zijn uitspraak "Robert, je hebt niet alleen een goede dag van Patrick maar ook een kus van Bruno" (=judaskus = verraderskus?) bedoeld is? Of zou Bruno Beijer nog op een andere manier ook verraden hebben?

Re: Bruno Vandeuren

Er zijn maar twee personen aan wie Vandeuren zou bekend hebben dat hij een van de overvallers van Dekaise was: Etienne Delhuvenne en Jean Bultot. Bij anderen heeft hij, voor zover ik kan terugvinden, zijn rol steevast beperkt tot het wapentransport achteraf of zelfs volledig ontkend iets met de zaak te maken te hebben. Ook de inlichtingen die Francis Dossogne verzamelde, wezen in die richting.

Ik heb me de afgelopen dagen eens gefocust op de bekentenis die Vandeuren bij Bultot zou gedaan hebben. Dat was niet evident, omdat Bultot doorheen de jaren van alles geroepen heeft. Er is zijn verhaal in het verslag van de Tweede Bendecommissie, de 'memoires' die hij online gooide, de dingen die hij achteraf nog op het Franstalig forum beweerde (plots werkte Vandeuren voor de staatsveiligheid volgens hem), het feit dat de getuige die zijn verhaal over de biecht van Vandeuren kon bevestigen hem volledig tegensprak, het feit dat Bultot in zijn 'memoires' zelf toegeeft hoe hij ook via zijn vrienden Dossogne en Claude Leroy aan unieke kennis over de overval en Vandeuren was geraakt, de bewering van de zus van Vandeuren op het Franstalig forum dat Bultot en Vandeuren geen vrienden waren in de gevangenis...

Alles bij elkaar zijn er volgens mij veel aanwijzingen dat Bultot niet de waarheid sprak. De vraag is dan, waarom? Om een dwaalspoor te leggen? Om Vandeuren nog wat te pesten? Omdat hij eind 1985, wanneer hij zijn verklaringen aflegde bij Bart Van Lijsebeth, de toenmalige substituut-procureur des Konings van Brussel, in nauwe schoentjes dreigde te komen? Het is alleszins net in de periode dat er heel wat (dwaal)sporen rond de bende van Nijvel in zijn richting begonnen te wijzen. Of is het eerder zoals Léopold Van Esbroeck zei in zijn memoires, dat Bultot simpelweg hield van 'manipuleren en geheimzinnig doen'?

Als we aannemen dat deze biecht dus nooit heeft plaatsgevonden, wil dat zeggen dat Vandeuren maar aan één iemand ooit heeft gezegd een van de daders van Dekaise te zijn geweest: Etienne Delhuvenne. En die man is dan weer iemand met een heel bijzondere reputatie en connecties, wat hem ook niet meteen heel betrouwbaar op maakt.

203

Re: Bruno Vandeuren

Had hij niet aan Goffinon bekend of stond op het punt om dat te doen toen hij vermoord werd?

Re: Bruno Vandeuren

Goffinon is weer een heel ander verhaal, dat niet makkelijk te achterhalen is omdat de man zelf het niet nodig vond om veel op papier te zetten. Zoals ik het versta: in de periode dat Vandeuren in de gevangenis van Sint-Gillis zat (17 november 1982 tot 26 januari 1983, volgens zijn detentiefiche), legde hij bekentenissen af bij een sociaal assistente. Hij bekende niet dat hij de overval had uitgevoerd, wel dat hij iets met het wapentransport te maken had. En hij sleurde er Bultot als mededader bij. Verklaringen die nadien ook door Goffinon gecontroleerd werden. In 1985 komt Bultot dan plots met het verhaal op de proppen dat Vandeuren bij hem in de gevangenis, jaren eerder dus, tussen 17 november 1982 tot 26 januari 1983, had opgebiecht dat hij een van de uitvoerders van de overval was. Bultot noemde de sociaal assistente een getuige van deze gebeurtenis, maar zij heeft dat ontkend.

Dit verhaal komt aan bod in bijlage 3 van de Tweede Bendecommissie en werd later door Hilde Geens zo goed als letterlijk overgenomen in haar boek:

Bij een maatschappelijk werker in de gevangenis had Vandeuren opgebiecht dat hij de wapens van Dekaise had vervoerd in de wagen van Bultot naar het Flageyplein en ze daar had overgeladen in een andere auto. Hij had dat allemaal in detail en met een routebeschrijving uitgelegd aan Mendez-speurder Guy Goffinon, die er volgens Bruno toen al van op de hoogte leek. Goffinon zou hem twee of drie dagen na elkaar hebben opgehaald voor verhoor uit Sint-Gillis. Op de griffie van de gevangenis werd dat volgens de getuige voor minstens één keer bevestigd. Ze zouden samen het traject gereden hebben. Maar Goffinon was niet tuk op processen-verbaal en in het dossier-Dekaise vond ik geen verslag.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

In de Humo van 26 augustus 2022 klinkt het iets anders, daar zegt Geens 'dat Vandeuren zijn bekentenissen bij Goffinon weer inslikt'. (Bron: Humo, 26 augustus 2022)

En dan is er nog Guy Bouten, die in een van zijn boeken ooit beweerde dat Vandeuren een informant van Goffinon was. Vandeuren zou aan Goffinon verteld hebben dat Victor Van Obbergh en Michel Gigot zijn mededaders waren. Bij Van Obbergh was er dan ook sprake van een Enfield die bij Dekaise gestolen was. In het BOB-rapport van Bihay over de overval bij Dekaise staat echter dat het Maroun Hage is die de Brusselse BOB (Goffinon?) op het spoor van Van Obbergh en de Enfield brengt. Ik vermoed dus dat Bouten hier wat dingen door elkaar haalt. Ik zou ook niet weten waar Bouten zijn info vandaan haalt over Gigot en Van Obbergh. Vandeuren is al een poos dood en Goffinon heeft volgens Geens nooit iets op papier gezet over het verhoor van Vandeuren. Ook geen enkele andere bron brengt Vandeuren ooit in verband met een bekentenis over Van Obbergh en Gigot. Dus deze info neem ik met een serieuze korrel zout.

Begin 1988, net voor zijn dood, komt Vandeuren vrij en wil hij inderdaad met een agent praten over Dekaise, net als met Hugo Coveliers van de Bendecommissie. Douglas De Coninck schreef daar het volgende over:

De dan 26-jarige draaideurcrimineel belt niet alleen Coveliers, ook een speurder bij de Brusselse stadspolitie tegenover wie hij eerder zijn betrokkenheid bij de roofmoord bij Dekaise opbiechtte. Ze spreken af in een café aan de Gentsesteenweg in Molenbeek.

Bron: De Morgen | 25 augustus 2022

Goffinon was een rijkswachter, dus ik vermoed dat het hier om iemand anders gaat. Mijn gok: Lucien Vermeir, commissaris van de politie van Brussel-Stad, aan wie Vandeuren in 1984 bekende dat hij de wapens van de overval had vervoerd via De Pomp, in samenwerking met Willy Van Cutsem en Jean-Luc Baugniet (zie Beetgenomen).