51

Re: Onderzoek

Het GVA-archief is geen evangelie. Het biedt ons de mogelijkheid om te ontdekken hoe er tijdens die jaren werd geschreven over de Bende van Nijvel en het onderzoek. Daarnaast geeft het ons de kans om misdaad, moord en terreur uit de jaren '70 en '80 te analyseren en op die manier de feiten van de Bende van Nijvel in (het juiste) perspectief te plaatsen.

fenix wrote:

Bij bronvermelding staat dus bijna nooit de naam van de auteur.

Dat klopt, omdat er bij die artikels ook vaak geen auteur staat. Daarnaast is het GVA-archief een publiek toegankelijke site en kan je dus eenvoudig zelf op onderzoek gaan welke artikels WH of CH allemaal geschreven hebben over de Bende van Nijvel.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Onderzoek

Ben wrote:

De Borains werden beschuldigd op basis van 'bekentenissen' over de Bende die Michel Cocu tijdens die ondervragingen had afgelegd. "Om de bekentenissen van Cocu te begrijpen, moet je de suggestieve ondervragingstechnieken van de politie kennen", zegt een magistraat. "Men is er lange tijd van uitgegaan dat een van de slachtoffers op de parking van de Colruyt in Nijvel werd afgemaakt met een kogel kaliber 7.65 mm. Cocu 'bekende' dit detail. Maar achteraf bleek dat de wetsdokters zich hadden vergist en stuurden ze hun verslag bij. Sindsdien was de vrouw met een .22-kogel vermoord. Cocu had dus een fout in het dossier bekend."

Oftewel hoe de ondervragers-fluisteraars zichzelf hebben ontmaskerd.

Re: Onderzoek

De kritiek op de ondervragingen van de "Borains" komt ook tot uiting in enkele andere getuigenverklaringen voor de eerste parlementaire onderzoekscommissie. Advocaat Moerman gaf eveneens aan dat "de beklaagden soms 35 uur aan één stuk werden ondervraagd in de lokalen van de Brusselse gerechtelijke Politie", dat "de bekentenissen niet werden geverifieerd" en dat:

"vooroordelen het dossier (hebben) gehypothekeerd. Men heeft niet getracht de waarheid te achterhalen maar wel bepaalde personen te doen veroordelen. Men heeft dus van wat daartoe bijdroeg akte genomen, zonder de noodzakelijke verificaties te doen."

Bron: Bendecommissie II

Re: Onderzoek

en al tot in den treure hier herhaald