21

Re: Serge Mainfroid

De "M." in dit artikel is Serge Mainfroid:

Parket zoekt naar psychopaat van 1m92 groot

“Ik ben tamelijk vermoeid. Sedert vrijdagavond nog maar zeer weinig geslapen. Maar we volgen diverse sporen. Meer kan ik voorlopig niet onthullen.” Die speurder laat er voorts geen twijfel over bestaan dat degenen die vorige vrijdag zo ongenadig toesloegen, heel goed met de streek bekend zijn. Vandaar dat heel wat wordt onderzocht, dat menig persoon uit Waals-Brabant op zijn handel en wandel wordt gecontroleerd.

Ook zijn oude dossiers bovengehaald. Zo herinnert men zich in politiekringen dat ten tijde van de “eerste Bende van Nijvel” een naam werd genoemd van een verdachte die echter nooit werd gevonden. Men wist wel dat hij een zwaar gerechtelijk verleden had en in de gevangenis de eed zou hebben gezworen, wraak te nemen op de maatschappij omdat hij, volgens hem ten onrechte, uit een warenhuis werd ontslagen. En om wraak te nemen tegenover de warenhuisdirectie zou hij een bende hebben gevormd, die op weerzinwekkende manier zou te keer gaan. Meer dan tien op haar geweten op een paar jaar tijd. (*)

Bovendien is deze verdachte afkomstig uit een gemeente waar reeds doden vielen. Hij is meer dan 1,90 meter en men weet dat eerder reeds een overvaller van grote gestalte werd opgemerkt, ondermeer in Temse, waar op 9 september 1983 een amateurbokser werd doodgeschoten toen gangsters aan de haal gingen met kogelvrije vesten. Nog op andere plaatsen waar de Bende van Nijvel toesloeg, zagen getuigen een kolos onder de bandieten.

Nu, bij de overvallen te Eigenbrakel en Overijse, is opnieuw een zwaar gebouwde kerel opgemerkt. Gaat het om dezelfde figuur, die zich twee jaar heeft koest gehouden en nu zonder medelijden weer toeslaat?

Speurders van de parketten van Nijvel sluiten dit niet uit. Maar intussen blijft de kerel spoorloos, al kregen de BOB’ers van Waver hem maanden geleden bijna in het vizier. Andere rechercheurs zijn de mening toegedaan dat de verdachte wellicht het brein is van de bende.

Ze kennen zijn naam, doch vinden hem niet. Volgens hen is die M. een psychopaat die uit wraak handelt nadat een warenhuis in zijn buurt de klanten had weggelokt. Een bedenking daarbij is dat de bende van Nijvel in haar eerste periode, vaak voedingswaren en drank roofde. Komt daarbij dat ook een restauranthouder plus een huisbewaarder van een restaurant onder de slachtoffers voorkomen. Duidelijk is het dus voor de speurders dat de moordenaars moeten worden gezocht in die kringen.

Omdat die verdachte M. en zijn Bende van Nijvel na de dubbele moord op 1 december 1983 te Anderlues niets mer van zich lieten horen, hebben rijkswacht en politie gedacht dat de gevaarlijke psychopaat het Belgisch crimineel milieu in gevaar bracht en om die reden door dit milieu een kopje kleiner werd gemaakt. Die veronderstelling hebben topspeurders nu laten varen. Want het “brein” kwam te Eigenbrakel en Overijse andermaal op de proppen. Zal men hem nu kunnen vinden? Bij het parket van Nijvel is er hoop, maar die was er ook toen twee jaar geleden de moordbende een bloedspoor door Waals-Brabant trok.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Oktober 1985

(*) Zie ook het topic "Wraak".

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube