71

Re: Waver: 15 Augustus 1985

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7c/H%26K_P7_%286825671856%29.jpg/700px-H%26K_P7_%286825671856%29.jpg

Je kan ook nà 20 jaar nog steeds veroordeeld worden voor moord. Bijvoorbeeld: "Man veroordeeld voor moord die 23 jaar geleden gebeurde" » www.vrt.be/vrtnws

Willy Pans werd vermoord door 5 kogels, geschoten met bovenstaand wapen (foto als voorbeeld). Gekocht door Roger Van Vliet met een stempel op het certificaat dat gestolen werd in Chaumont-Gistoux. Een van de 'fouten' van Madani Bouhouche en/of Robert Beijer is deze valse naam (minstens) tweemaal te gebruiken. Nooit denken dat je de slimste bent en de slimste blijft.

72

Re: Waver: 15 Augustus 1985

Vrees voor nieuwe Bende van Nijvel

Het parket van Nijvel is er steeds meer van overtuigd dat de beruchte en nooit ontmaskerde Bende van Nijvel in Waals-Brabant werd opgevolgd door een nieuwe bende. Deze wordt verdacht van de moord op een veiligheidsagent op 15 augustus in het pretpark Walibi te Waver.

Bovendien sluit het parket niet uit dat het brein van de vroegere Bende van Nijvel, die men evenmin heeft kunnen vinden, de leiding heeft genomen over de moordenaars van Willy Pans in Walibi. Die veronderstelling wordt ingegeven door de ongenadige manier van optreden van de nieuwe bende: onmiddellijk het slachtoffer doodschieten, zodat een eventuele getuige wordt uitgeschakeld.

Op Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartdag werd in Walibi de 36-jarige Willy Pans uit Baisy-Thy koelbloedig door een ongemaskerde bandiet neergeschoten. Het slachtoffer kwam in opdracht van een bewakingsfirma de inkomsten van het pretpark ophalen. Dit gebeurt altijd op vooraf niet gekende tijdstippen, zodat het voor mogelijk wordt gehouden dat iemand bij Walibi de moordenaars heeft getipt.

De dader sprong in een vluchtauto waarin een tweetal gewapende medeplichtigen zaten. Die wagen, een Honda Quintet, werd teruggevonden en bleek in februari 1983 te Brussel te zijn gestolen. Dat was de periode dat de Bende van Nijvel al enkele keren onmeedogend had toegeslagen.

Autodieven

De vluchtauto van de daders van Walibi had slechts 4.000 kilometer gereden. Vandaar dat de speurders denken dat de moordenaars worden bijgestaan door een andere bende, die zich in het stelen van auto’s en nummerplaten heeft gespecialiseerd en bovendien ook de ontvreemde auto’s een ander uitzicht bezorgt.

Men zou nu die bende van autodieven op het spoor zijn. Korte tijd na het doodschieten van Willy Pans in Walibi stapten politiemensen af bij Michel Cocu, Adriano Vittorio en Michel Baudet. Deze drie personen werden in verband met de Bende van Nijvel ongeveer 18 maanden in voorhechtenis gehouden en kwamen pas einde mei van dit jaar weer vrij.

Vanzelfsprekend werd het drietal grondig aan de tand gevoeld. Geen van de drie is evenwel betrokken bij de schietpartij in het Waalse pretpark. “Ze houden zich koest”, verklaarde gisteren iemand die het kan weten. Voorts hebben de gerechtelijke kringen achterhaald dat de nieuw gevormde bende, die al de naam van de “Bende van Walibi” kreeg, verantwoordelijk is voor andere overvallen, ondermeer een te Charleroi, waar gelukkig geen slachtoffers vielen.

Bij de speurders bestaat niet de minste twijfel dat de Bende van Walibi uit meer dan drie personen bestaat en de vrees voor een nieuw moorddadig optreden is niet denkbeeldig.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Augustus 1985

dhrlanden wrote:

Robotfoto van de schutter:

https://i.imgur.com/lfKpkIF.jpg

In het artikel van Gazet van Antwerpen waaruit bovenstaande robotfoto komt, staat nog extra informatie over de dader. Zo werd de moordenaar van Willy Pans door een getuige omschreven als een man met een bril en vrij lang van gestalte en in het opsporingsbericht van de rijkswacht stond volgende omschrijving:

Het gaat om een man van ongeveer 30 jaar, atletisch gebouwd en met een donkerkleurige haardos.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Augustus 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

73

Re: Waver: 15 Augustus 1985

Nog een aantal artikels over de overval in Walibi:

Moorddadige geldroof in pretpark

Dondermiddag om 2u15 is bij een roofoverval in het pretpark Walibi in Waver een bewakingsagent van Intergarde door het hoofd geschoten. De man werd neergekogeld toen hij het kassagebouw aan de achterzijde verliet met in een koffer ruim 1,3 miljoen aan valuta en checks. De 3 daders van de overval konden ontkomen.

Kort na 12 uur arriveerde de Intergarde-agent op de kleine personeelsparking achter het administratief gebouw van Walibi om voor de derde maal een flink bedrag te komen afhalen. De zon had massa’s mensen naar het pretpark gelokt en de kassa’s rinkelden als nooit tevoren.

Om 12u15 verliet bewakingsagent Willy Pans (36) uit de Rue du Dernierd Patard 66 in Baisy-Thy (Genappe) langs de achterzijde het gebouw met de geldkoffer en maakte aanstalten om naar zijn auto te gaan.

Een gebrilde man die al enige tijd heen en weer liep op de parking, vuurde daarop met een 9mm-revolver 4 schoten op hem af. De eerste kogel trof Willy Pans in de hartstreek, terwijl drie andere projectielen het hoofd van de Intergarde-man doorboorden.

Het eerste schot was reeds dodelijk. Het slachtoffer zeeg neer tegen de deurstijl van een auto, die zwaar werd beschadigd door één van de kogels.

Vluchtauto gevonden

De dader sprong met de geldkoffer in een klaarstaande Honda Quintet van bruine kleur, met twee handlangers aan boord. De overvallers scheurden in duizelingwekkende vaart de parking af en konden ontkomen in de richting van Louvain-La-Neuve. De Honda met niet-officiële immatrikulatie APS-944, werd later door de BOB van Waver teruggevonden op een parking aan de Grand Rue in Louvain-La-Neuve. Vermoedelijk stond daar een ander voertuig klaar waarmee de overvallers verdwenen zijn.

Een speuractie van de rijkswacht leverde niets op. Vijf mensen, waarvan vier Walibi-personeelsleden, hebben een glimp van het vreselijk gebeuren opgevangen. Een dame die het onthaal in het pretpark verzorgt, zag de daders met de bruine Honda wegrijden, terwijl 2 telefonistes en een administratief bediende de schoten hoorden en naar buiten kwamen op het ogenblik dat de daders zich uit de voeten maakten.

Intergarde-agent Pans had ongeveer de helft van de afstand tussen het kassagebouw en zijn wagen afgelegd toen de dodelijke schoten vielen.

Mevr. Warjnies uit La Louvière, die vlakbij de personeelsparking in de auto van haar man zat te wachten op de terugkeer van hun kinderen uit het pretpark, zag het allemaal gebeuren. Even voor de feiten had ze op de bedrijfsparking al een man met bril en vrij lang van gestalte opgemerkt, die heen en weer liep. Even was de dame afgeleid en toen ze de schoten hoorde, dacht ze eerst dat het om voetzoekers ging. Pas toen de overvallers met de vluchtauto wegreden zag ze in de verwarring die daar op volgde het levenloze lichaam van Willy Pans tegen de auto van een Walibi-directielid liggen. Aan de hand van de eerste getuigenissen kon de rijkswacht een robotfoto samenstellen van de dader die de bewakingsagent neerschoot.

Het gaat om een man van ongeveer 30 jaar, atletisch gebouwd en met een donkerkleurige haardos. De BOB van Waver doet overigens een oproep tot getuigen van de overval. (…)

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Augustus 1985

Verdachten in Walibi-moord vrijgelaten

Ondanks een nauwgezet onderzoek zijn de speurders er nog niet in geslaagd de moordenaars te vinden van de 36-jarige Willy Pans uit Baisy-Thy, die op Onze Lieve-Vrouw-Hemelvaartsdag in het pretpark Walibi te Waver koelbloedig werd doodgeschoten.

Het slachtoffer was werkzaam bij een veiligheidsfirma die meer dan eens per dag het geld van Walibi kwam ophalen. Tijdens de overval van vorige donderdag werd Pans van ongeveer 1,3 miljoen frank beroofd.

Gisteren heerste er nochtans in gerechtelijke kringen van Waals-Brabant een sprankeltje hoop, want er was een bevel tot voorleiding uitgevaardigd tegen twee verdachten die reeds in contact waren gekomen met het gerecht.

Dat optimisme kreeg een flinke deuk, toen bleek dat de twee kerels niet hadden te maken met de moord op Willy Pans. In die zin is het betreurenswaardig dat de RTB-radio reeds ’s middags de volledige identiteit had omgeroepen van die twee verdachten, waarvan achteraf bleek dat ze buiten de zaak staan.

Toch volgt de BOB van Waver diverse sporen. Ook kwam aan het licht dat de Honda Quintet waarmee de overvallers vluchtten reeds in 1983 te Brussel werd gestolen ten nadele van een onderneming. Wellicht om die reden wordt thans weer gesproken over de Bende van Nijvel, die in die periode wagens ontvreemdde voor het plegen van een reeks afschuwelijke misdaden die tot dusver niet zijn opgehelderd.

Volgens de speurders is het evenwel op zijn minst ver gezocht en voorbarig reeds een vergelijkingspunt te trekken tussen de misdaad van Walibi en hetgeen enkele jaren geleden in Halle, Temse, Nijvel, Ohain, Beersel, … is gebeurd.

Bron: Gazet van Antwerpen |  20 Augustus 1985

Spoor in Walibi-overval

Onderzoeksrechter Baeyens uit Nijvel en zijn speurders hopen eindelijk een spoor te hebben gevonden in de Walibi-overval van 15 augustus vorig jaar. Die dag werd in het pretpark te Waver een agent van een bewakingsfirma onmeedogend doodgeschoten door drie of vier bandieten en beroofd van ongeveer 1,3 miljoen frank.

Onmiddellijk werd toen gedacht aan de Bende van Nijvel, maar al snel werd deze hypothese verlaten. Vooral het feit dat de overvallers niet gemaskerd waren en op klaarlichte dag opereerden, overtuigde het parket ervan dat het niet met de nog bloeddorstiger bende te maken had. In Walibi ging het klaarblijkelijk om gangsters die niet moesten vrezen voor herkenning in ons land.

In gerechtelijke kringen wordt de mogelijkheid niet uitgesloten dat een van de overvallers in een Italiaanse gevangenis zit voor andere misdrijven. Het betreft een ongeveer dertigjarige man, wiens vader Belg en moeder Italiaans is. Op een van zijn onderduikadressen werd een wapen gevonden dat overeenstemt met hetgeen waarmee op 15 augustus 1985 de 36-jarige Willy Pans uit Baisy-Thy werd doodgeschoten.

Op die bewuste Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartdag zagen verscheidene mensen de gangsters rustig een boterham eten toen bewakingsagent Pans de daginkomsten bij Walibi kwam ophalen.

Dit gebeurt steeds op vooraf niet gekende tijdstippen. Het parket denkt dan ook dat de overvallers door iemand vanuit het pretpark werden getipt, maar een bewijs hiervoor is nog niet gevonden.

Pans werd onmiddellijk doodgeschoten en van het geld beroofd. De dader sprong in een auto, waarin twee of drie gewapende medeplichtigen zaten. De vluchtwagen, een Honda Quintet, werd later teruggevonden. Hij was in februari 1983 te Brussel gestolen en had slechts 4.000 km gereden.

De man die in Italië opgesloten zit, wordt als een beroepsmisdadiger bestempeld. Hij heeft een hele waslijst misdrijven gepleegd, ook in Frankrijk. Binnenkort wordt hij trouwens aan dit land uitgeleverd.

Bron: Gazet van Antwerpen |  6 Juni 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Waver: 15 Augustus 1985

Ben wrote:

In gerechtelijke kringen wordt de mogelijkheid niet uitgesloten dat een van de overvallers in een Italiaanse gevangenis zit voor andere misdrijven. Het betreft een ongeveer dertigjarige man, wiens vader Belg en moeder Italiaans is. Op een van zijn onderduikadressen werd een wapen gevonden dat overeenstemt met hetgeen waarmee op 15 augustus 1985 de 36-jarige Willy Pans uit Baisy-Thy werd doodgeschoten.

Bron: Gazet van Antwerpen |  6 Juni 1986

Wordt hier Philippe Lacroix bedoeld?

75

Re: Waver: 15 Augustus 1985

weetjewel wrote:
Tiens wrote:

Eind mei 1983 werd de naam ‘Van Vliet’ ook gebruikt bij feiten in Antwerpen.

Ik neem aan dat u bedoelt te schrijven dat Madani Bouhouche (en/of een of meerdere van zijn raadsmannen) Robert Beijer vanaf 1986 tot en met het assisenproces van 1994 tegen Bouhouche en Beijer (en daarna), inzage heeft gegeven of heeft kunnen geven in het dossier Mendez, waarin Bouhouche de hoofdverdachte was.

Niet alleen Madani Marcel Bouhouche beste 'weetjewel'...

Tiens wrote:
Djoop wrote:

Hoe dan ook, als je de Bruinsma erven wil plaatsen in de context van de Bende van Nijvel, kom je in de problemen met het feit dat er begin jaren 80 nog geen "Bruinsma miljoenen" laat staan erven waren.

Met een beetje hulp… smile

patrick111 wrote:

Wat betreft Bruinsma, zijn naam wordt een paar keer kort vermeld in Geens' boek over de zaak-François. Zo plaatst ze hem in een rijtje informanten waar Belgische drugsspeurders destijds een beroep op deden/zaakjes mee deden:

Het parket stelt vast dat niet alleen Johan K. maar een hele serie trafikanten figureren als informanten. Een greep uit de lijst: de broers Kahn, Marcel G. van de Belgische bende van Kahn, Klaas 'De Dominee' Bruinsma, Vienne, Farcy, Touboul - haast iedereen.

Bron: Het complot van de stilte | Hilde Geens

Dat is opvallend omdat Bruinsma in de jaren 70 nog maar een twintiger was en dus nog maar net aan zijn opmars begonnen was. Hij zou in die periode ook onder een valse naam gewerkt hebben, Frans van Arkel (bijgenaamd Lange Frans). Misschien moeten we het gebruik van de mysterieuze naam 'Van Vliet' ook zo interpreteren...

“Kom je nu niet in problemen…” Patrick? (dixit eerste post hierboven).

Heel bijzonder is dat er NOG een (andere) gangster -uit Nederland afkomstig, maar in de jaren '80 en begin jaren'90 in België- de valse naam 'Van Vliet' gebruikte... een opvallende coherentie met dit:

patrick111 wrote:

De Mazda van Al Ajjaz die gebruikt werd bij de aanslag op Vernaillen werd teruggevonden met bloemenstickers op. Die werden in het drugsmilieu gebruikt om aan te geven dat de auto over drugs beschikte. Die stickers waren volgens Geens' laatste boek afkomstig van het GB-autocenter waar ook Farcy zijn koerier Jozef Vienne zijn stickers haalde. Als ik me niet vergis ligt dat GB-autocenter (tegenwoordig heten die Auto5) op de Wezembeeklaan in Kraainem. Enkele honderden meters verder op diezelfde laan ligt de ULB-campus waar de Mazda zou teruggevonden worden na de aanslag.

'Er zaten stickers met bloemen op de wagen, wat in de drugswereld het sein is dat er voorraad is,' vertelt BOB-chef Calluy. 'Alles wees naar de zaak-François.' Er zit een sticker op de klep van de benzinetoevoer, een tweede naast de nummerplaat en een derde op de rechtervleugel vooraan. De stickers komen uit het GB-autocenter waar de Mazda onderhouden wordt en waar Vienne zijn stickers koopt voor de valse douaniers die de juiste koffers bij hun controle van de band moeten vissen.
Bron: Het complot van de stilte | Hilde Geens