Topic: Agusta-affaire
De Luikse socialist André Cools zou met Willy Claes een afspraak hebben gehad op 28 juli 1991, de dag dat Cools in Luik werd vermoord.
Volgens het weekblad Le Vif/l'Express wilde Cools aan Claes vragen wat er met het Agusta-smeergeld was gebeurd. Het weekblad beroept zich op anonieme getuigen. Luikse rechercheurs hebben Claes enkele maanden geleden al verhoord om erachter te komen waarom hij met Cools sprak.
Le Vif/l'Express: 'Claes kon zich er niets meer van herinneren. En helaas, hij bleek zijn oude agenda's niet te bewaren.' De Luikse justitie had daarom al eerder de onschendbaarheid van Claes, die in 1994 nog minister van Buitenlandse Zaken was, opgeheven willen zien. Johan Delanghe, de kabinetschef van Claes in de tijd dat hij nog minister van Economische Zaken was, blijft intussen in voorarrest.
Justitie heeft kennelijk voldoende belastende feiten tegen Delanghe verzameld om hem nog minstens een maand vast te houden. Delanghe was de man die op het kabinet van Claes in 1988 het Agusta-dossier behandelde. De Luikse Agusta-lobbyist Georges Cywie had tijdens een verhoor bij de Luikse justitie op 23 februari 1993 de naam van Delanghe al laten vallen.
Volgens Cywie had Agusta een commissieloon van 1,5 procent betaald voor het ministerie van Economische Zaken. Een advocaat uit de Brusselse Koningsstraat was de tussenpersoon geweest voor de transactie. Het zou om de inmiddels gearresteerde Fons Puelinckx kunnen gaan. Delanghe ontkent. Volgens Le Vif/l'Express was Delanghe de sleutelfiguur bij de onderhandelingen met Agusta over compensatie-orders. Het blad citeert een oude bekende uit het André-Coolsdrama, de Waalse socialist Alain Van der Biest.
'Hij (Delanghe) kende het (Agusta) dossier beter dan zijn minister en hij heeft ook onderhandeld op welke plaatsen - in Vlaanderen en Wallonië - de Italiaanse helikopterbouwer zou investeren.' De Waalse socialist herinnert zich dat Delanghe tijdens de ministerraad waarop de Agusta-beslissing viel op de gang bleef. Claes zou herhaaldelijk de vergadering verlaten hebben om Delanghe om raad te vragen. Claes zelf heeft op 30 juni 1993 tegen onderzoeksrechter Ancia gezegd één keer drie bezoekers van Agusta over de vloer te hebben gehad in zijn ministerie.
Claes bezoekt thans Canada en de Verenigde Staten. Voor de Canadese televisie heeft hij gezegd dat hem geen enkele blaam treft in het Agusta-schandaal en dat hij daarom niet opstapt als secretaris-generaal van de NAVO. Philippe Moureaux, voormalig vice-premier in de regering-Dehaene, heeft vrijdag gezegd dat de Agusta-affaire samenhangt met de moord op Cools, maar ook met een kwestie van gestolen waardepapieren waarmee overigens de naam van Van der Biest is verbonden. Moureaux gelooft dat de mafia de politiek heeft gepenetreerd.
Volgens hem praat de Luikse justitie momenteel met een 'belangrijke en geloofwaardige getuige'. Hij zou het onderzoek in de moordzaak een heel eind vooruit kunnen helpen, meent Moureaux, lid van de Parti Socialiste. Hij heeft de regering-Dehaene gevraagd de nieuwe getuige (de Belgische media vermoeden dat het de Luikse socialist Georges Delfosse is) te beschermen.
Een raadsel blijft tenslotte de nieuwe smeergeld-affaire, waarbij de naam van de Franse helikopterbouwer Aérospatiale genoemd is. Het bedrijf ontkent met grote stelligheid, dat het aan de Vlaamse socialisten zo'n 3,5 miljoen gulden betaald heeft. De vroegere SP-penningmeester Etienne Mangé heeft verklaard, dat dit geld op de Zwitserse bankrekening van zijn partijgenoot en medeverdachte Luc Wallyn terecht is gekomen.