21

Re: Michel Anthemus

Anthemus en Royen gevat in Frankrijk

Michel Anthemus en François Royen, twee als zeer gevaarlijk beschouwde Belgische gangsters, zijn gisteren in de omgeving van Parijs aangehouden. Ze waren beiden op 17 augustus 1980 uit de gevangenis van Lantin ontsnapt.

Het duo kwam o.a. vorig jaar in de actualiteit tijdens het zogenaamde “Proces der Ontsnapten” te Luik. De naam van de 40-jarige Anthemus werd in de herfst van 1982 ook genoemd in verband met de postoverval te Rotselaar, waar zo’n zestig miljoen werd buitgemaakt.

Naar verluidt kon de Franse anti-gang-brigade in Courbevoie, bij Parijs, tot de aanhouding overgaan na een tip van de gerechtelijke politie te Brussel.

Royen (29) werd gearresteerd toen hij met een auto zijn verblijfplaats - Avenue de Verdun 31 te Courbevoie - wilde verlaten. Tijdens de huiszoeking legde de Franse politie de hand op een mitrailleurpistool, twee revolvers, een jachtgeweer en honderden patronen. Ook maskers en pruiken werden gevonden.

Michel Anthémus werd kort nadien, eveneens in Courbevoie, in de boeien geslagen. De aanhouding van deze gangsters verliep zonder incidenten. Beiden werden ter beschikking gesteld van het Franse gerecht. Ze zijn ondertussen in verzekerde bewaring gesteld.

Door het Luikse parket was tegen het gevaarlijke duo een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Ook zijn uitleveringsverzoeken ingediend.

Lantin

Zondagavond 17 augustus 1980, rond 19u30, ontsnapten maar liefst tien gedetineerden tegelijk uit de gevangenis van Lantin. Ze konden er uit een extra bewaakte afdeling ontkomen.

Onder de ontsnapten bevonden zich zware jongens als Van Oirbeek, Turato, Anthemus en Royen. De twee eerstgenoemden konden een paar dagen later alweer worden aangehouden, de twee anderen bleven tot gisteren op vrije voeten.

Later kwam aan het licht dat gevangenisbewaarder Jean-Marie Clabots de ontsnapping mogelijk maakte. Ook de vrouw van Turato bleek medeplichtig.

Voor ze uit Lantin ontkwamen, hadden Anthemus en Royen ook reeds andere ontsnappingen op hun actief. Francis Royen bijvoorbeeld kon op 2 december 1979 - samen met Patrice Kohnen - uit de gevangenis van Hoei ontsnappen. Hij werd echter drie weken later terug gearresteerd te Marseille. Na zijn uitlevering werd hij te Lantin opgesloten.

Anthemus heeft nog meer ervaring in ontsnappingen. In 1970 kreeg hij voor een overval vijf jaar gevangenisstraf en in 1977 nog eens negen jaar.

Een eerste maal ontsnapte hij samen met Alfred Vandeputte en Van Oirbeek uit de gevangenis van Namen. Zij werden terug opgepakt, maar het drietal ontsnapte samen met Turato in augustus 1979 uit de Saint Leonardgevangenis van Luik.

De gangsters ontsnapten toen ook een reeks schietpartijen te Evere, Woluwe, Heverlee en Ganshoren.

Anthemus werd ten slotte op nieuwjaarsdag 1980 door de politie gevat. Michel Anthemus wordt beschouwd als een der mannen die in juli 1979 de Franse gangsters François Besse, de gewezen rechterarm van die andere beruchte gangster Jacques Mesrine, uit een Belgische gevangenis hielp ontsnappen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Maart 1983

Dertig wapens ontdekt in flat van Anthemus

In het appartement van Michel Anthemus en François Royen, die begin deze week in Frankrijk werden aangehouden, werden 30 wapens gevonden. Men vermoedt dat die eind september zijn buitgemaakt bij een overal op een Waverse wapenhandelaar waarbij een politieman werd doodgeschoten.

Al meteen na de overval te Waver koesterde de politie verdenking tegen Anthemus. Maandenlang was commissaris Frans Reyniers van de groep anti-banditisme van de Brusselse gerechtelijke politie bezig met het opsporen van de twee gangsters. Uiteindelijk kon hij zijn Franse collega’s tippen waarna het niet lang duurde of de twee bandieten werden ingerekend.

Eigenlijk is het ook door een zekere nonchalance aan de dag te leggen dat hij samen met zijn 29-jarige spitsbroeder François Royen te Courbevoie nabij Parijs, werd aangehouden, precies twee dagen voor hij te Luik bij verstek zou worden veroordeeld.

Commissaris Reyniers, die had gezworen Michel Anthemus (40) op het spoor te zullen komen, had mannetjes uitgestuurd omdat een verdachte zich te Parijs nogal deed opmerken, niet alleen met vrouwen en dure wagens, ook door grote sier te maken. Vandaar dat Michel Anthemus al een tijdje in de gaten werd gehouden. Zijn arrestatie was dan ook maar een kwestie van dagen. Alleen heeft men het gepaste ogenblik afgewacht. Toen ze vorige dinsdag met hun auto hun schuilplaats aan de Avenue Verdun nr. 31 te Courbevoie wilden verlaten, sloeg de Franse anti-gang-brigade toe.

De arrestatie verliep zonder incidenten en de politie vond in het appartement van de gangsters ook maskers, pruiken en honderden patronen. Valt nu te bezien wat beide gangsters zullen verklaren, eens dat ze aan België zijn uitgeleverd. In elk geval wegen zware verdenkingen op het tweetal omtrent hun betrokkenheid bij de overval te Waver.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Maart 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Michel Anthemus

Ik las op een ander topic dat bij Anthemus een wapen afkomstig van de overval op Dekaise zou zijn aangetroffen. In een interview liet advocaat Delhuvenne zich ontvallen dat Bruno Vandeuren Anthemus als opdrachtgever van de  overval zou genoemd hebben.

Re: Michel Anthemus

Welk wapen ?

Django68 wrote:

Ik las op een ander topic dat bij Anthemus een wapen afkomstig van de overval op Dekaise zou zijn aangetroffen. In een interview liet advocaat Delhuvenne zich ontvallen dat Bruno Vandeuren Anthemus als opdrachtgever van de  overval zou genoemd hebben.