Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

De dag na de verdwijning werd de politieauto van Zwarts teruggevonden in een zandkuil aan de Moreveldweg.

Bron: De Bende: een documentaire | Paul Ponsaers & Gilbert Dupont

De bestelwagen waarin hij een lading diamanten, dertig goudstaven, twaalf dure Cartier-horloges en tientallen goudmunten vervoerde, werd daags nadien leeg teruggevonden aan een publiek stort in Diegem, maar hijzelf bleef spoorloos.

Bron: De Morgen | 27 augustus 2019

Het café De Pomp is toen een paar keer op de proppen gekomen. Willy V. had de naam dat hij in alles dabberde. We hebben hem ernstig verhoord, ook in de zaak-Zwarts. De bestelwagen van die veiligheidsagent was op 500 meter van zijn café teruggevonden.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

De correcte naam is Morenveldweg, met een 'n'. Die naam is niet terug te vinden op Google Maps, maar de weg zelf wel. Het is de veldweg die loopt tussen de Calenbergstraat en de Rue de Woluwe-Saint-Etienne (Machelen). De veldweg loopt pal door wat men Morenveld noemt. Nu bevinden zich daar onder meer de voetbalterreinen van Diegem Sport. Vroeger was daar inderdaad een stortplaats. Ligt ook vlak naast de spoorweg. Kortom, een plek waar je 's nachts niet veel last hebt van pottenkijkers.

Café De Pomp op de Oude Haachtsesteenweg lag inderdaad op een steenworp van deze plek.

152

Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

Waar ligt het lichaam van Francis Zwarts?

Het proces Bouhouche-Beijer is voorbij. De daders zijn gestraft. Maar er zijn meer mensen die gestraft zijn. Gisteren, op de laatste dag, zat de moeder van Francis Zwarts weer in de zaal. In de ijdele hoop dat één van de daders haar zou vertellen waar het lichaam van haar zoon begraven ligt.

De beoordeling van de jury over de zaak Zwarts is de grote verwondering van dit proces. De jury oordeelde dat Bouhouche verantwoordelijk is voor de moord op de Sabena-veiligheidsagent Francis Zwarts. Die verdween in oktober 1982 nadat hij een miljoenenzending juwelen in ontvangst had genomen. Maar zijn lichaam werd nooit gevonden.

Al meer dan twaalf jaar leeft de familie Zwarts in onzekerheid. Een moeder, een invalide vader, een zus, een echtgenote en een kind. Francis Zwarts was gehuwd en had een dochtertje Jessy van enkele tientallen dagen oud toen hij verdween. Bij zijn verdwijning had hij trouwens de foto’s van het doopsel van Jessy in zijn borstzak zitten … Het is een onzekerheid waar het proces geen einde aan heeft kunnen maken.

“We nemen nu aan, door de beslissing van de jury, dat Francis vermoord is”, zegt moeder Zwarts. “Maar we weten niet waar zijn lichaam ligt. Men spreekt steeds maar over het betongegoten terras van Beijer, maar waarom werd er nooit gezocht? (*) Zovele mensen moeten de Sabena-wagen van mijn zoon hebben gezien, maar waarom hebben ze niet gebroken?”, vraagt de vrouw zich af.

De moeder van Francis Zwarts schreef tientallen brieven, vroeg zelfs aan de programmamakers van Opsporing Verzocht of ze geen reconstructie wilden maken. Die wilden wel, maar mochten officieel van de BOB niet. “Desnoods wil ik zelf, met mijn familie, onder dat terras gaan graven”, luidt haar commentaar. Het hele proces is voor de vrouw een aanfluiting. “Deze morgen spraken ze over de zoon van Bouhouche. Vanmiddag sprak over het kind van Beijer. Maar denkt er iemand ooit aan de twaalfjarige dochter van Francis? Een kind dat zijn vader nooit heeft gekend?”

Het feit dat Francis Zwarts door een lekenjury officieel als vermoord - en dus dood - verklaard is, betekent ook administratief erg veel. “Mijn schoondochter heeft gelukkig steeds op de financiële steun van Sabena kunnen rekenen, want een weduwenuitkering was er voor haar niet.”

De laatste hoop van moeder Zwarts is dat de dader haar het graf van haar zoon aanwijst.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Februari 1995

(*) Weet er eigenlijk iemand of er een officiële reden is waarom ze nooit onder dat terras van Beijer zijn gaan zoeken?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

153

Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

Drie verdachte koffertjes opgehaald uit vijvers te Woluwe

Omstreeks 10u30 kwam er gisteren bij de rijkswacht van Brussel een anonieme telefoons met de melding dat er drie reiskoffertjes lagen in de Mellaerts-vijvers te Sint-Lambrechts-Woluwe. Ter plaatse zagen de rijkswachters dat er een handschoen op het water dreef. Ten slotte werden drie reistassen opgehaald. De recherche weigert iets te zeggen over de inhoud ervan.

Naar verluidt werd ook gedacht dat die reistassen enig verband zouden kunnen houden met de mysterieuze verdwijning van de Sabena-agent Francis Zwarts, die sinds eind oktober 1982 geen teken van leven meer gaf. Inderdaad zaterdag er bij de lading, die hij op de dag van zijn verdwijning vervoerde, ook diplomatenkoffers, die naar Brussel waren gestuurd door de Belgische ambassade in Moskou.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Maart 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

154

Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

Ben wrote:

(*) Weet er eigenlijk iemand of er een officiële reden is waarom ze nooit onder dat terras van Beijer zijn gaan zoeken?

Het parket van Nijvel hééft graafwerken uitgevoerd in Chaumont-Gistoux bij de villa van Robert Beijer, onder de oprit. Robert Beijer zelf vroeg, op het proces Bouhouche-Beijer, aan het parket om een zoekactie te doen onder het terras van zijn vroegere eigendom te Chaumont-Gistoux. Maar er werd niks gevonden. (Of er is bewust niet goed gezocht of op de verkeerde plek, om Beijer uit de wind te zitten en deze piste voorgoed te kunnen overslaan...)

Ladrière heeft erop gewezen dat Madani Bouhouche bekend heeft, te weten waar exact het lijk van Francis Zwarts ligt. Maar met deze informatie werd toen niks gedaan. (Net zoals er ook toen niks gedaan werd met PV's 100621/87, 1847/88, 1495/86-100028 en 30/87 en 100554/88-3692/88PJ.

155

Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

Ik ken de luchthaven zoals ze nu is, niet zoals ze was in 1982. Maar ik kan me niet voorstellen dat de diefstal van dat goud gebeurd is zonder hulp van iemand die de situatie daar zéér goed kent. Je kan inderdaad via de bewuste tunnel waarvan sprake van de passagierskant (waar het goud opgepikt werd) naar de cargokant rijden, onder de start- en landingsbaan. Duurt ongeveer 3 minuten en je blijft heel de tijd op het beveiligd deel van de luchthaven. Ik wil nu nog wel aannemen dat een 'rijkswachtauto' voorbij de controlepost zou geraakt zijn (is daar overigens iets over bekend?) maar....

Daar rijden is niet zoals rijden op de openbare weg. Je zit op een immense vlakte met weinig oriëntatiepunten en tarmac die kriskras alle kanten opgaat. Om er te mogen rijden heb je een speciaal rijbewijs nodig, met reden. De kans dat iemand die daar niet regelmatig rondrijdt zomaar de weg vindt is m.i. quasi onbestaande. Het was ook donker.

Vanaf Brucargo naar de plek waar het Sabena-busje gevonden (Morenveldweg, te bereiken via de inmiddels hernoemde Calenbergstraat) werd langs de Haachtsesteenweg is ongeveer 3 km.

Weet iemand of er forensische sporen gevonden werden in dat busje (of in de 'rijkswachtauto' later)? En sporen daar aan het Morenveld? Er ligt daar nu nog steeds geen asfalt, het is een weliswaar goed berijdbare veldweg. Vroeger was er inderdaad een stort. De plek is nu nog steeds heel desolaat en nog eens: weten dat het er is vergt m.i. lokale kennis.

Het lijkt me vreemd dat ze lang met dat busje en met Mr Zwarts zouden blijven rondrijden zijn. Laat ons zeggen dat ze een uur hadden voordat groot alarm werd geslagen. Het verhaal van Beijer dat ze hem 3 dagen in de koffer van die 'rijkswachtauto' zouden gehouden hebben....(?).

De enige reden waarom ze de locatie van het lichaam niet bekend gemaakt hebben lijkt mij dat ze vreesden dat er een forensisch element zou kunnen op gevonden worden dat een link zou leggen naar andere feiten.

156

Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

Ben wrote:

Drie verdachte koffertjes opgehaald uit vijvers te Woluwe

Deze koffers hadden niets met de zaak-Zwarts te maken:

Reiskoffers in vijver te Woluwe

Bij de rijkswacht van Brussel heft men woensdag het raadsel van de drie reiskoffers, die uit de vijvers te Sint-Lambrechts-Woluwe werden opgehaald, kunnen oplossen. Het betreft twee diplomatenkoffertjes en een reistas die afkomstig zijn van een inbraak te Lillois, in Waals-Brabant. Ze behoorden toe aan het echtpaar R. dat thans met wintersportvakantie is.

In de reiskoffers vond de rijkswacht een hoop zakenpapieren, alsmede waardevolle persoonsbewijzen. Hoeveel er werd gestolen tijdens de inbraak in Lillois is niet bekendgemaakt. Aanvankelijk achtte de rijkswacht het mogelijk dat de reiskoffertjes afkomstig zouden kunnen geweest zijn van de zending, die Francis Zwarts op maandagavond 25 oktober 1982, naar het vrachtgebouw moest overbrengen. Men weet dat de veiligheidsagent van de Sabena daar nooit is aangekomen, dat hij sindsdien geen enkel teken van leven meer geeft en dat het desbetreffende onderzoek ter plaatse blijft trappelen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Maart 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

157

Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

Ik zie Buslik zeker als kandidaat voor de zaak Zwarts. Hij kende de luchthaven en die kennis was absoluut nodig, niemand kan me ervan overtuigen dat die roof anders praktisch mogelijk was. Tenslotte had zijn vriendin één van die horloges om de pols, net als de vrouw van Bouhouche. Beijer trachtte ze te verpatsen en hij woonde toen niet ver van de vindplaats van het transportvoertuig. Die stond op een locatie aan het oude stort op de Calenberg te Diegem op ongeveer 3 km van de plek waarop ze Brucargo vermoedelijk verlaten hebben. Ik ken de omgeving daar zeer goed en het is nu nog een verlaten plek waar je niet toevallig terechtkomt.

158

Re: Zaventem: 26 Oktober 1982

Sabena-agent Zwarts lijkt van aardbodem verdwenen

Dood, eens begraven in ons land? Ofwel springlevend en zonnebadend aan een verre kust met de miljoenen die hij samen met hem verdwenen in de nacht van 25 oktober 1982? Francis Zwarts (26), de politieman van Sabena, gaf geen enkel teken van leven de afgelopen maanden. Zijn jonge vrouw, die intussen het leven schonk aan hun eerste kind, hoopt en denkt zelfs dat haar man nog in leven is, dat hij ergens wordt vastgehouden door de bandieten.

Maandagavond 25 oktober 1982 om 21u landt een Sabena-toestel uit Zürich, met aan boord een kostbare vracht goud en geld. De gezagvoerder bemerkt een Taunus van de rijkswacht op zijn stopplaats. De Taunus met de rode streep rijdt achteruit om plaats te maken.

Francis Zwarts uit Haasrode rijdt met zijn Volkswagen-combi naar de laadruimte achteraan het vliegtuig om de kostbare lading in het anderhalve kilometer verder gelegen vrachtstation Brucargo te brengen. Even voordien had hij een diplomatieke koffer afgehaald uit een vliegtuig uit Moskou. Zwarts legt de pakken uit Zürich naast de diplomatieke koffer in zijn wagen. Precies op dat moment verdwijnt de zogenaamde rijkswacht-Taunus in de duisternis.

In de 500 meter lange tunnel onder de landingsbaan zien twee werknemers van Brucargo de witte Taunus. Vier geüniformde kerels, gewapend met een stengun, verzoeken de twee werknemers door te rijden. Nadien niets meer. Francis Zwarts is als van de aardbodem verdwenen.

Staatsveiligheid

Meer dan vermoedelijk moet Francis Zwarts met zijn lading zijn onderschept en ontvoerd in de tunnel onder de start- en landingsbaan. Maar zeker is dat niet.

Daags na de verdwijning van de veiligheidsagent werd zijn dienstvoertuig gevonden in een stortplaats in de buurt. Zijn privé auto stond nog steeds op de parking van de luchthaven.

De Staatsveiligheid verklaarde opvallend vlug dat er “niets belangrijks” aan de diplomatieke koffer was, maar zowel Francis Zwarts als het goud (50 miljoen waard) werden tot op heden niet teruggevonden. Sommigen vragen zich nochtans af wat de diplomatieke valies bevatte. Waren het eenvoudige documenten voor de Sovjet-ambassade of ging het om ultra-geheime inlichtingen? Ook hier een volledig mysterie.

Er is in de zaak-Zwarts onzekerheid op alle fronten. Helderzienden, pendelaars en paragnosten, hebben gevraagd en ongevraagd hun bevindingen laten weten aan Martine Buyst, de echtgenote van Francis Zwarts.

Niets prikkelt zo zeer de verbeelding als een onopgeloste verdwijning. Maar een gans jaar al zonder nieuws van de bewakingsagent van Sabena: het is een groot raadsel. Er deed ook het gerucht de ronde dat Frans Van Reeth, bijgenaamd “Frans de Kleerkast”, de beruchte kraker uit Lier, de kidnapping van de Sabena-politieman en de diefstal van het goud, op zijn lange rekening mag schrijven, want enkele maanden voordien werd te Perk ook een lading goud (men spreekt van 50 kg.) gestolen, die een waarde had van zowat 30 miljoen. Ook toen werden geüniformde gangsters opgemerkt, doch het is nooit achterhaald of het rijkswachters of douaniers waren.

Voor deze overval werd “de Kleerkast” eveneens verdacht, doch men vond slechts een klein spoor terug. Een vriendin, die achteraf vrijuit kon gaan.

Maar er is nog meer gebeurd. In de herfst van vorig jaar deed er zich een ongewonen diefstal voor in het gerechtsgebouw te Mechelen. Uit het kabinet van onderzoeksrechter mw. Doom verdwenen twaalf dossiers die betrekking hadden op de gouddiefstal te Perk. Onder meer de verklaringen van een getuige die min of meer de nummerplaat van de BMW, waarmee de gangsters de overval hadden gepleegd, had kenbaar gemaakt.

Intussen zijn de onderzoekers niet in het minst opgeschoten. Niemand kan zeggen of de diefstal van goud te Zaventem en de verdwijning van Francis Zwarts, enig verband houdt met de goudroof van 6 juli 1982 te Perk. Wat dit laatste betreft moest het goud te Zaventem op een vliegtuig worden geladen voor Zwitserland. Het goud dat Francis Zwarts in zijn VW-combi had geladen kwam uit Zwitserland.

“Is mijn mand dood of niet”, vraagt de echtgenote van Francis Zwarts zich na een jaar nog altijd af.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Oktober 1983

Bijna 3 jaar geleden verdween Sabena-agent

In gerechtelijke kringen te Brussel kwam vrijdag opnieuw Francis Zwarts ter sprake. Deze veiligheidsagent van Sabena uit Haasrode, verdween bijna drie jaar geleden tijdens een spectaculaire hold-up en geeft sindsdien geen teken van leven meer. Francis Zwarts was toen amper 25.

Nederland heeft nu de 34-jarige Louis Suyckerbuik, afkomstig uit Berchem, aan ons land uitgeleverd. Deze Antwerpenaar werd samen met Frans Van Reeth (48), bijgenaamd “de kleerkast”, uit Lier, eind januari van dit jaar in Amsterdam aangehouden. Beiden zijn onder meer verdacht van een overval op een goudtransport, dat op weg was naar Zaventem, op 6 juni 1982 aan de E10-afrit Zuid te Mechelen.

Houvast

Louis Suyckerbuik zou onder meer ook door getuigen als een van de vier valse rijkswachters zijn herkend, die maandagavond 25 oktober 1982 te Zaventem aan de haal gingen met goud en diamanten (voor een waarde van 80 miljoen), daarbij Francis Zwarts overvielen en vermoedelijk ook onschadelijk hebben gemaakt.

Terwijl de aan Nederland gevraagde uitlevering van “Frans de Kleerkast” nog een zestal maanden kan aanslepen, is zijn vriend Louis Suyckerbuik donderdag over de grens gezet en in de nor gedraaid. Naar verluidt zou hij reeds in het begin van volgende week voor de raadkamer te Brussel moeten verschijnen wegens de gewapende overval met geweld op het vliegveld van Zaventem.

Heeft de Brusselse onderzoeksrechter Wilfried Mahieu nu enig houvast om te achterhalen wat er precies op die maandag 25 oktober 1982 met Francis Zwarts is gebeurd?

Moeilijk daar nu al op te antwoorden. De donderdag uitgeleverde Antwerpenaar beschikt trouwens over een alibi. Op de dag van de gewapende overval te Zaventem was hij aan het werk in Nederland, waar hij reeds enkele jaren een dak boven het hoofd had gevonden. Daarnaast geeft hij de indruk straatarm te zijn, hetgeen dan moet laten veronderstellen dat hij geen uitstaans heeft met de goudroof te Mechelen en met die van Zaventem.

Professionelen

Brusselse speurders sluiten echter niet uit dat de buit nog niet is verdeeld. Ze weten immers dat Frans Van Reeth meer dan eens zijn buit is gaan verbergen op begraafplaatsen. De overtuiging dat ze Francis Zwarts hebben vermoord is er zeker niet bij de Brusselse speurders. Intussen is er nog geen enkel spoor van Francis Zwarts die als vermist wordt opgegeven.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Juni 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube