61

Re: Thierry Smars

Op Smars zijn handen werden blijkbaar geen kruitsporen gevonden.

62

Re: Thierry Smars

Tijdens het proces-Haemers kwam de dood van Smars ook aan bod:

Hij [Philippe Lacroix] hekelde onder meer de hiaten in het onderzoek naar de dood van het vermeende bendelid Thierry Smars, op 21 mei 1986. Smars, wiens vader dinsdag kwam getuigen, schoot zichzelf dood. Zo luidt althans de officiële verklaring. Gisteren hebben een wapendeskundige en een inspecteur daar in openbare zitting echter grote vraagtekens bij geplaatst.

“Waarom hebben de onderzoekers zich nooit afgevraagd of Ciolini, de Italiaanse geheim agent van extreem-rechtse strekking waarmee Smars nauwe contacten onderhield, een rol heeft gespeeld in de dood van mijn vriend?”, zo vroeg Lacroix zich af. Zijn advocate, mr. Françoise Roggen, begreep ook niet dat binnen de week na de dood van Smars toelating werd gegeven voor de lijkverbranding.

Het mysterie rond de dood van Smars werd gisteren nog versterkt door de getuigenis van wapendeskundige Claude Dery. “Als iemand schiet, moeten normaal sporen van een poederwolk op de hand terug te vinden zijn”, aldus Dery. “Enkele jaren na de feiten heb ik van en expertisebureau een rapport gekregen, waarin stond dat op de handen van Smars geen enkel spoor van poeder is teruggevonden …” (*)

De revolver die op het lichaam van Smars werd gevonden, werd gekocht door Robert Darville, één van de twee beschuldigde wapenhandelaars. Darville kocht het wapen bij groothandelaar Deliens. (…)

“Smars werd vermoord omdat hij te veel begon te praten”, zo had een vriend van Smars tegen een inspecteur verteld. “Jullie ondervragingen zijn spelletjes”, verweet Lacroix de speurders. “De ene wil de andere domineren.” Speurder Verdurmen verdedigde zich: “Meneer Lacroix heeft me nochtans altijd gezegd dat ik heel bekwaam was.”

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 September 1993

(*) Waar komt dat rapport na al die jaren opeens vandaan?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube