31

Re: Luc Vankeerberghen

Ben wrote:

10 januari 1981: Leden van het Front de la Jeunesse vallen een Spanjaard aan die ze voor een arbeider namen. Onder hen, Luc Van Keerberghen.

Tijdens dat gevecht kreeg hij blijkbaar een kogel in zijn buik:

Bedreigde Spanjaard beschoot twee leden van Front de la Jeunesse

Voor de Correctionele Rechtbank te Brussel verschenen gisteren de 23-jarige Spanjaard Jose Ferreres, een kelner uit de St.-Bernardusstraat te Sint-Gillis, de 21-jarige Michel Philippe, mecanicien, wonende Brillat Savarinlaan te Elsene, en de 22-jarige Fransman Hubert Coquis, ook een kelner, wonende Rue de Frontenelle te Chiny, In de nacht van 10 op 11 januari 1981 was Ferreres in een herberg aan de Grétrystraat te Brussel, nabij het "Ilot Sacre", in gesprek met een Grieks-orthodoxe diaken. Daarbij maakte hij luidop bedenkingen over de mannelijkheid van de Grieks-orthodoxe priester. Zijn woorden werden gehoord door verscheidene leden van het Front de la Jeunesse, die de opmerkingen van Ferreres op zijn minst ongepast vonden. Ferreres ziet er enigszins uit als een Arabier, en de leden van het "Jeugdfront" begonnen hem daarvoor uit te schelden.

Ferreres, die de herberg had verlaten, werd weldra op straat door verscheidene, vijandig gezinde jongemannen omringd, zodanig dat hij in paniek geraakte. De Spanjaard haalde toen een pistool te' voorschijn, dat hij als geschenk voor zijn vader, die op de Balearen woont, zou hebben gekocht. Ferreres vuurde twee waarschuwingsschoten af in de lucht en schoot vervolgens naar twee van de jongelieden die hem omringden. Het ging om Luc Vankeerbergen, die een kogel in de buik kreeg, en Jean-Pierre Matagne, die ernstig aan de hand werd gewond. Ferreres kreeg toen onmiddellijk een messteek van betichte Philippe en een voetschop in het gezicht van de derde betichte Coquis. Ferreres bleef zelf een dag werkonbekwaam, als gevolg van de verwondingen die hij had opgelopen.

Voor de rechtbank eiste Mr. Duval een provisie van 196.000 fr. op het miljoen schadevergoeding voor zijn cliënt Vankeerbergen, en Mr. Delhuvenne vroeg een provisie van 25.000 fr. op een schadevergoeding van 300.000 fr. voor zijn cliënt Matagne. Voortzetting van de zaak op 18 november.

Bron: Gazet van Antwerpen | 31 Oktober 1981

Marokkaan, die "punker" te Brussel neerschoot, geïdentificeerd

Bij een treffen, dat zondag omstreeks 1u. in de morgen in de Greepstraat te Brussel plaatsvond, tussen een groep Belgische punkers en een Marokkaan, werd door deze laatste een kogel afgevuurd die één van zijn tegenstrevers aan de buik verwondde. Het slachtoffer is de 23-jarige Luc Van Keerbergen, Oude Haachtsesteenweg te Machelen. De ondertussen geïdentificeerde Marokkaan is de 32 jarige A.A. wonende (...) te Schaarbeek.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Januari 1981

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

32

Re: Luc Vankeerberghen

Aanslag op zoon van rijkswachter was vergissing

Op 24 mei vorig jaar werd om 3u 's nachts in de Lange Schipstraat te Mechelen een jongeman neergestoken. Het slachtoffer is de zoon van een Mechelse rijkswachter. Hij liep ernstige verwondingen op.

Een toevallige voorbijganger bracht de jongeman naar het ziekenhuis, waar hij negen dagen lang intens verpleegd werd, waarna hij nog geruime tijd in herstelverlof was. Dat had erge gevolgen tijdens de examenperiode en de jongeman hield aan de nachtelijke steekpartij alvast een extra studiejaar aan de VUB over.

Na grondig onderzoek in samenwerking met de BOB van Mechelen en de rijkswacht van Vilvoorde, konden de daders van de steekpartij worden aangehouden. De dag van de feiten werd om 6u 's ochtends in de Kerktorenstraat te Machelen opzettelijk brand gesticht in een Marokkaanse moskee. Onbekenden gooiden drie molotov-cocktails in het gebedshuis, wat brand tot gevolg had. Het geknetter van de vlammen wekte enkele buren. De Vilvoordse brandweer kon niet verhinderen dat aanzienlijke schade werd aangericht.

In verband met zowel de steekpartij als de brandstichting werden zeven jongeren aangehouden. Allen tussen 20 en 25 jaar. Het gaat om Alain A. uit Diegem, Filip H. uit Machelen, Guy V.D.M. uit Sint-Lambrechts-Woluwe, Luc Vankeerberghen uit Diegem, Jan V.E. uit Kortenberg en Francis M. uit Spa, die allen bekentenissen aflegden.

De ganse bende was in mei vorig jaar met twee auto's naar Mechelen afgezakt. Luc Vankeerberghen was een tweetal jaren geleden betrokken bij een vechtpartij in Brussel en was daar door een Marokkaanse jongen in de buik geschoten.

Sindsdien koesterde de bende een uitgesproken haat tegen vreemdelingen. Haatgevoelens waren er oorzaak van dat ze te Mechelen hun slachtoffer aanrandden. Uit hun latere verklaringen blijkt dat ze meenden een gastarbeider te hebben gemolesteerd. Pas nadien kwamen ze tot het besef dat ze zich hadden vergist.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Maart 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

33

Re: Luc Vankeerberghen

Over het proces n.a.v. de aanslag op een rhijkswachterszoon en de brandstichting in een Moskee. Luc Vankeerberghen werd toen tot 30 maanden veroordeeld, waarvan 20 effectief.

Rijkswachterszoon werd “bij vergissing” neergestoken

Zeven Brusselse jongeren, stonden gisteren voor de Mechelse rechter. Als nasleep van hun uitspattingen in de nacht van 23 mei 1981 waarbij ze te Mechelen een 21-jarige jonge man neerstaken, hoorden ze zich veroordelen tot straffen van zes maanden tot 3 jaar.

De zeven waren toen flink bedronken en zakten naar Mechelen af met de bedoeling een Marokkaan neer te steken. Dat uiteindelijk de 21-jarige Mark Verbist, zoon van een lid van de Mechelse BOB, in een donkere straat hun slachtoffer werd, noemen de daders “een ongelukje”.

Mark Verbist kreeg een mes in de rug en werd hevig bloedend achtergelaten. Na de aanranding trok de bende naar Machelen waar ze drie molotovcocktails in een moskee gooiden.

De beschuldigden zijn de 20-jarige Alain Alderson, de 26-jarige Luc Van Keerbergen, en de 23-jarige Alex Hofmans (allen uit Machelen), en de 23-jarige Philippe Huart (Zaventem), de 21-jarige Guy Van de Maele uit Spa en de 30-jarige Jean Van Espen uit Kortenberg. Zondagavond 23 mei 1981 ontmoette het zevental elkaar op een bieravond te Diegem.

De openbare aanklager zei dat uit de verklaringen van de verdachten bleek dat ‘Rocky’ Luc Van Keerbergen de man is geweest die de anderen aanzetten om “ergens” een Marokkaan te gaan neersteken.

Vier maanden voor de steekpartij in Mechelen was Luc Van Keerbergen in het Brusselse door een Marokkaan met een geweer in de buik geschoten. Sindsdien had Van Keerbergen “moeilijkheden” met alle vreemdelingen. Dat uitte zich geregeld met vechtpartijen in dancings en op kermissen.

Die bewuste nacht werd naar Mechelen gereden. Dicht bij het politiecommissariaat aan de Lange Schipstraat zag de bende een jongeman lopen. Anderson greep hem langs achter bij de keel en stak hem in de rug. De aanranders sloegen onmiddellijk op de vlucht. Voorbijgangers konden het slachtoffer naar het ziekenhuis brengen waar hij meer dan een maand bleef opgenomen. Mark Verbist zag door deze aanslag een jaar van zijn universiteitsstudies verloren.

Brandstichting

Na de aanranding te Mechelen trok de bende naar de moskee aan de Kerktorenstraat in Machelen waar Van Keerbergen samen met Alderson om 6 uur ’s morgens drie molotovcocktails naar binnen gooide. De schade was aanzienlijk. Anderhalf jaar na de feiten kon de rijkswacht van Vilvoorde dankzij een tip de bende ontmaskeren. Toen zat kopstuk Alderson reeds in de gevangenis voor andere feiten.

Assisenhof ontsnapt

Openbaar aanklager Verrept meende dat de beschuldigden wel van geluk mochten spreken dat hun zaak niet voor het Assisenhof kwam. De zaak werd omgebogen naar brandstichting en opzettelijke slagen en verwondingen, wat de zeven voor de correctionele rechtbank bracht. De procureur achtte de feiten bewezen en vroeg zware straffen.

De verdediging van haar kant wees naar de sfeer waarin de feiten zich hadden afgespeeld: iedereen had die nacht veel gedronken en de advocaat van Alderson wees op het para-milieu waarin zijn cliënt iemand “leerde doden zonder dat die een kik gaf”.

Het openbaar ministerie bracht daartegen in dat zulks geen verzachtende omstandigheid is maar wel een bezwarende. “Die dodende tactiek leert men bij de para’s niet om de eerste de beste burger van kant te maken”, lichtte hij toe. Ten voordele van de andere betichten werd gezegd dat zij zich lieten meeslepen in een avontuur dat aanvankelijk als plezieruitstapje naar Mechelen werd gezien maar dat uit de hand liep.

Alain Alderson, die aangehouden voor de rechter verscheen, werd tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld, 2 jaar hiervan zijn effectief. Luc Van Keerbergen, eveneens in de boeien, hoorde zich tot 30 maanden veroordelen, waarvan 20 effectief. Hofmans, Huart en Van de Maele moeten elk 3 maanden effectief brommen. Het vijftal moet ook, solidair, de kosten en de provisionele schade - eis van de burgerlijke partij - ten belope van 15.000 fr. betalen.

Michaux en Van Espen werden vrijgesproken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Augustus 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube