Re: Spanje

Claude Nitelet investeerde stelselmatig in vastgoed in Valle de Colina de Soleada, Malaga, Spanje

Re: Spanje

Zowel Bouhouche als Beijer vluchtten in 1989 naar Spanje

Re: Spanje

Spanje was begin jaren tachtig een jonge democratie die nog maar vers verlost was van generaal Franco. Het stikte er bijgevolg van (al of niet Spaanse) fascisten en ander extreem-rechts volk. Zoals elke jonge democratie kampte het land ook met "groeipijnen" zoals een hoge corruptie.

Binnen Europa had Spanje dan ook een bijzondere aantrekkingskracht op zowel mensen met extreem-rechtse voorkeuren als op mensen die het niet zo nauw nemen met de wet (niet zelden overlappen deze groepen elkaar). Tegelijk werd Spanje almaar populairder als vakantieoord voor andere Europeanen die er (ook nu nog) graag investeren in vastgoed.

Het is in dat licht niet zo vreemd dat Spanje figureert in het dossier met al zijn vertakkingen. Het figureert al snel in een groot Europees misdaaddossier. Maar als we heel concreet naar de Bende van Nijvel kijken, is het toch alleen dat exemplaar van El Pais dat de Bende direct aan Spanje koppelt. Maar wat betekent zo'n krant? Het kan ook een dwaalspoor zijn geweest.

24

Re: Spanje

Voor wat het waard is: Hervé meent dat de vroegere vriendin van Toumaniantz, Anne Lavenne, in Marbella woont » tueriesdubrabant.winnerbb.com

Re: Spanje

Meer bepaald sinds een jaar of 5 in Alicante.

26

Re: Spanje

dim wrote:

Een spanjaard in de WNP-kliek (Vicente/Vincenzo?). Volgens Van Vinck: "Il s'agissait d'une fête pour le solstice d'hiver. Etaient présents Dauphin, Libert Michel, sa mère, Karl de Lombaerde, mme Latinus, Paul Latinus et d'autres. Il y avait également un certain Guido, un chauffeur de taxi avec une petite femme blonde et un espagnol Vicenzo."

Waarschijnlijk is het deze V.:

K55, MA V, CWB - 08.02.1989 en 04.03.1989 - PV 22496 en 22497/89 - *28

Een huiszoeking in Anderlecht bij V. levert documenten op die onder andere van Michel Libert afkomstig zijn. Tijdens zijn ondervraging geeft de sinds 1959 in Anderlecht wonende V. toe dat hij van Spaanse extreemrechtse strekking is, dat hij, via Dossogne, lid is geweest van het Front de la Jeunesse en vervolgens bij WNP terecht is gekomen via Libert, die beweerde voor de Veiligheid van de Staat te werken (...). Libert zou voortvluchtige Spaanse falangisten onderdak hebben verleent; V. preciseert dat er binnen WNP nooit is gepraat over de aanslagen van de Bende van Nijvel.

Bron: Verslag Tweede Bendecommissie (Bijlage 1 en 2)

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

27

Re: Spanje

Het is in dit relaas [het doctoraat van Klaartje Schrijvers] opgevallen hoe meermaals de zogenaamde Gladiatoren, de "Gladiatori", hun toevlucht zochten in Spanje. Dit hoeft niet te verwonderen. De bijzondere nauwe samenwerking tussen Spanje onder Franco en de CIA resulteerde reeds in 1948 in een Spaanse Gladiocel in Las Palmas op de Canarische eilanden.

Vooral de leden van het Buro Segundo Bis waren sterk betrokken in het geheime stay-behind netwerk en dit tot ver in de jaren 1960 en 1970. De Belg André Moyen, die van 1938 tot 1952 lid was van de Belgische militaire geheime dienst SDRA, wees er trouwens in een interview op dat de Spaanse stay-behind in het Gladio-onderzoek teveel werd onderbelicht, terwijl ze juist een sleutelrol had gespeeld.

In het bestek van deze doctoraalscriptie is het vooral interessant dat Spanje als een toevluchtsoord fungeerde voor uiterst rechtse terroristen die deel uitmaakten van de geheime anticommunistische oorlog in Europa. Laten we er immers aan herinneren dat ook de hoofdzetel van CEDI in Madrid gelegen was, in dezelfde periode dat Franco over Spanje en zijn geheime militaire en inlichtingendiensten heerste.

Laten we er ook op wijzen dat zowel CEDI als de AESP bevolkt werden door protagonisten die tezamen een sterke Spaanse, Italiaanse, Franse, Duitse en Belgische as vormden in hun anticommunistische strijd en hun streven naar een rechts Europa.

Tot slot is die Spaanse connectie ook opmerkelijk, gezien het feit dat Spanje pas toetrad als lid van de EU in 1986.

Twee notoire Italiaanse terroristen die hun toevlucht namen in Spanje brengen ons bij Gladio Italië. Prins Valerio Borghese vluchtte naar Spanje na zijn poging in december 1970 om via een neofascistische coup de Italiaanse regering omver te werpen. Meer dan honderd medeplichtigen herenigden zich in Spanje onder leiding van een andere notoire terrorist Stefano Delle Chiaie. Deze laatste werd geboren in 1936 en is één van de bekendste terroristen uit de geheime legers die tegen het communisme in Europa vochten. Zijn codenaam was "Caccola".

Bron: De netwerking van een neo-aristocratische elite in de korte 20ste eeuw | Klaartje Schrijvers

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

28

Re: Spanje

Tussen de dood van Franco en 1984 verblijft Robert Thomas verschillende keren per jaar in Spanje, naar hij beweert om dat zijn Spaanse vrouw er bezittingen heeft. Hij werd daarbij één keer gearresteerd aan de Spaans-Franse grens door de Fransen omdat hij in het bezit was van een pistool met bijhorende munitie waarvoor hij niet over de nodige vergunningen beschikte. Daarop telefoneert hij naar Spanje en kort nadien wordt hij vrijgelaten dankzij de tussenkomst van hoge Spaanse autoriteiten.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

29

Re: Spanje

De hele kliek rond Simone Menin werd finaal geärresteerd aan de Costa del Sol. Zie archief Le Soir. Tot op vandaag trouwens plegen leden van de Mafia Calabria overvallen in de streek van Marbella. Als het aan mij lag. Ik zou de daders van 1985 daar gaan zoeken. Ndrangheta aan de Costa del Sol die kunnen gelinkt worden aan Simone Menin.

30

Re: Spanje

En de eerste echtgenoot van de vrouw van Marc Vanden Eynde (Beersel) was een Spanjaard die 'samenwerkte' met leden van de Bende De Staerke.