DNA Onderzoek

DNA-test voor honderd verdachten

“De klassieke namen”

In totaal wordt aan een honderdtal oud-verdachten in het Bendedossier gevraagd zich te onderwerpen aan een DNA-test. Op de lijst van verdachten komen veertig rijkswachters voor. Het gaat onder meer om leden of ex-leden van de anti-terreureenheid Dyane. De bende van Nijvel pleegde in de jaren tachtig een reeks bloedige overvallen op warenhuizen van de ketens Colruyt en Delhaize. De overvallen kostten aan 29 burgers het leven en werden nooit opgehelderd. Onderzoeksrechter Jean-Claude Lacroix van Charleroi kondigde enkele maanden geleden voor de Bendecommissie-bis aan dat er spectaculaire ontwikkelingen op komst waren in het Bendedossier.

“We beschikken vandaag over nieuwe wetenschappelijke onderzoeksmethodes die in de jaren tachtig nog niet zo verfijnd waren”, zei Lacroix toen, hiermee doelend op het DNA-onderzoek. Veel aanknopingspunten om het DNA van de verdachten te toetsen, heeft het gerecht niet. Cruciaal zijn sigarettenpeukjes die werden aangetroffen in de taxi van een chauffeur die in 1983 in Bergen werd vermoord.

Ook een vingerafdruk op een stukje plakband dat werd aangetroffen na de roof van enkele kogelvrije vesten in 1983 in Temse wordt door het gerecht bij het DNA-onderzoek gebruikt. Een deel van de verdachten die de DNA-test moeten ondergaan, werd geïdentificeerd aan de hand van de reeks robotfoto’s die eind februari 1997 voor het eerst werden getoond tijdens het VTM-programma Oproep 2020 en daarna over het hele land werden verspreid. Voor het overige gaat het om wat in speurderskringen wordt omschreven als “de klassieke namen”.

Een DNA-test.

Een DNA-test.

Opmerkelijk is hoe dan ook het grote aantal (ex-) rijkswachters die voor de DNA-test werden opgeroepen. Onder hen bevond zich ook ex-rijkswachter Christian Amory. Hij was het die zijn bezoek aan het labo aan de grote klok hing. Amory, die jarenlang vertoefde in het milieu van ex-rijkswachters Madani Bouhouche en Robert Beijer, heeft steeds beweerd dat de Bende-overvallen kaderden in een complot van extreem-rechts.

Het doel was terreur zaaien om zo het land te destabiliseren, als voorbereiding op een staatsgreep van uiterst-rechts. De thesis van Amory werd enkele maanden geleden nog in de Bendecommissie-bis weggewuifd door twee experts. Ook Bouhouche en Beijer staan op de lijst van ‘oud-verdachten’ van wie een DNA-test wordt gevraagd. Volgens speurders zien de meeste verdachten er geen graten in om een DNA-test te ondergaan.