Robotfoto’s

Resultaat nieuwe robotfoto’s

Robotfoto’s leveren een 30-tal verdachten op

De robotfoto’s die het gerecht in 1997 verspreidde van de Bende van Nijvel hebben in totaal een stuk of dertig verdachten opgeleverd die volgens toenmalig minister van Justitie Tony Van Parys interessant zijn. In die periode diepte de cel-Jumet twee sporen uit, die van het klassieke banditisme en van extreem-rechts. De minister ontkende eveneens de geruchten als zouden de speurders familieleden van Bende-slachtoffers afluisteren. Het Bende-onderzoek kwam in 1997 meermaals ter sprake in de kamercommissie Justitie. Marc Verwilghen wilde bijvoorbeeld in die periode van de minister weten waarom het onderzoek ondanks alle extra manschappen en middelen geen resultaat opleverde. Van Parys stelde dat er wel degelijk resultaat werd geboekt.

De robotfoto’s leverden volgens hem meer dan duizend tips op die leidden naar een dertigtal verdachten. Het resultaat bewijst volgens de minister dat de techniek van de opstelling van robotfoto’s, via het ondervragen van getuigen onder hypnose, wel degelijk de goede is. Verwilghen betwijfelt dat en verwees naar Nederland, waar nauwelijks waarde wordt gehecht aan robotfoto’s die zo tot stand komen, zeker niet als begin van bewijs.

Dat de onderzoekscel Jumet begin 1997 werd teruggebracht van 90 naar 63 speurders, komt volgens Van Parys doordat de opdrachten vervuld zijn waarvoor ze in 1996 werden aangetrokken. De vermindering van speurders betekent volgens hem geenszins dat de vaart uit het onderzoek is. “De manier waarop de Cel Waals Brabant momenteel werkt, is de enige mogelijkheid om nog tot een resultaat te komen.”

Van Parys gaf toe dat onderzoeksrechter Lacroix vorig jaar wellicht iets te optimistisch was geweest toen hij stelde dat de zaak voor eind juni 1997 zou zijn opgelost. Zijn eigen positieve uitlatingen hadden en hebben volgens de minister louter te maken met zijn waardering voor de werkwijze en het enthousiasme van de speurders. Dat ze het extreem-rechtse spoor en dat van het zwaar banditisme uitdiepen, ligt volgens Van Parys in het verlengde van de parlementaire onderzoekscommissie.

Die stelde in 1996 dat subsporen als van de ex-rijkswachters, de practical shooting-clubs en Gladio onvoldoende werden onderzocht. De contacten met de nabestaanden van de slachtoffers van de Bende verlopen volgens Van Parys zonder problemen. In april 1997 komt er een briefing voor de familieleden. Volgens Frans Lozie wordt de telefoon van sommigen van hen afgeluisterd sinds het vorige bezoek aan Jumet. De minister vroeg om tastbare bewijzen of anders te stoppen met de verspreiding van oncontroleerbare geruchten.


Bron » De Morgen