Robotfoto’s

De Chauffeur

Gerecht zoekt chauffeur van Bende van Nijvel

De speurders die het onderzoek naar de misdaden van de Bende van Nijvel voeren, hebben een robotfoto klaar van een nieuwe verdachte. Een getuige zag de man in 1983 aan het stuur van een VW Golf GTI die vermoedelijk gebruikt werd bij een paar dodelijke overvallen van de Bende. Onder meer op de Delhaize van Beersel en een juwelier in Anderlues. Tussen 1982 en 1985 vielen bij misdaden die toegeschreven worden aan de Bende van Nijvel 28 doden. De meeste van die moorden pleegde de bende bij de overvallen op de Delhaize-warenhuizen van Eigenbrakel, Overijse en Aalst.

De robotfoto die de Bende-speurders nu aan het publiek tonen, werd gemaakt op basis van gegevens die een carrossier uit Lobbes in Waals-Brabant de speurders al in 1983 aan het gerecht gaf. De man kreeg het op 8 oktober 1983 in het dorpje Landelies aan de stok met de drie inzittenden van een voorbijrijdende VW Golf. De foto geeft een beeld van de man zoals hij er bijna twintig jaar geleden uitzag. De carrossier had een discussie met de chauffeur van de wagen die hem bedreigde. Hij herinnerde zich achteraf ook nog dat op de plaats van de uitgebroken achterbank van de wagen een man lag met het been in een steunverband. De VW Golf was zwart, maar was – volgens de carrossier – recent geverfd.

Het getuigenis van de carrossier uit Lobbes werd in oktober 1983 al eens onderzocht. Speurders legden de man toen de foto’s van de Bende van de Borinage voor, de toenmalige hoofdverdachten in de zaak. De getuige herkende geen enkele van de verdachten als de man die hem bedreigd had. De speurders liet het spoor daarna rusten. De Bende van de Borinage werd later vrijgesproken. De getuige werd niet meer opnieuw verhoord. De speurders van de cel Jumet die sinds 1998 het onderzoek naar de Bende van Nijvel opnieuw onder de loep nemen, menen dat de carrossier uit Lobbes de VW Golf kan gezien hebben die op 2 oktober 1983 gestolen werd bij een overval op restaurant Les Trois Canards in Ohain.

Robotfoto 23, de chauffeur.

Robotfoto 23, de chauffeur.

Die overval wordt aan de Bende van Nijvel toegeschreven. Gangsters schoten daar de uitbater van het restaurant dood en gingen aan de haal met de rode VW Golf GTI van zijn dochter. Op de gestolen auto hing een sticker met het opschrift “I Love Australia”. Dezelfde sticker zou op de auto geplakt hebben die de carrossier uit Lobbes vijf dagen later zag. De auto werd op 7 oktober opnieuw gebruikt bij de overval op de Delhaize van Beersel. Daar viel toen één dodelijk slachtoffer. Speurders vonden na de feiten op de parking van de Delhaize de uitgebroken achterbank van de VW Golf terug. Op 1 december dook de VW Golf opnieuw op. Deze keer in Anderlues waar de doders een juweliersechtpaar doodschoten en met juwelen aan de haal gingen.

Nog diezelfde nacht staken de doders de VW Golf in brand in het bos van Hourpes. Acht maanden eerder hadden speurders in datzelfde bos de uitgebrande VW Golf teruggevonden die de Bende gebruikte bij de overval van maart op de Colruyt van Halle. Bij die overval vielen drie doden. Zes maanden geleden – negentien jaar na de feiten – beten de zeven resterende onderzoekers van de Cel Waals Brabant zich opnieuw vast in het spoor-Lobbes. Ze deden dat nadat twee Franse profilers en een aantal crimineel analisten een reeks getuigenissen uit het dikke Bendedossier opnieuw hadden opgediept. Eén van die getuigenissen was dat van de carrossier uit Lobbes.

Profilers haalden het getuigenis boven omdat zij proberen aan de hand van de werkmethode van de dader een psychologisch portret van de daders te schetsen. Hun definitieve conclusies zouden eind november klaar moeten zijn. Nu al is duidelijk dat de profilers menen dat de Bendemoorden het werk kunnen geweest zijn van “een seriemoordenaar met een aantal medeplichtigen”. De verdachte van Lobbes zou kunnen overeenkomen met het profiel zoals de specialisten dat geschetst hebben.

Overigens sluit het nieuwe spoor naar een seriemoordenaar volgens de Bendespeurders nog altijd niet uit dat het motief voor de aanslagen van politieke aard zou kunnen zijn. Bendespeurders kwamen vorige lente op dat spoor terecht nadat alle andere sporen op niets waren uitgelopen. “De opdrachtgevers kunnen politieke motieven gehad hebben en een moordlustige gek gebruikt hebben om hun doel te bereiken”, zei inspecteur Eddy Vos van de Cel Waals Brabant aan De Standaard. “Maar bewijzen dat het zo is of zou kunnen zijn, hebben we niet. Net zoals we voor het spoor naar het klassieke banditisme tot nog toe geen bewijzen hebben gevonden.” De nieuwe robotfoto is ook terug te vinden op de website van de Cel Jumet.


Bron » De Standaard | Mark Eeckhaut | Oktober 2002