Zoekactie Ronquières

11 November 1986

Na een duik in de Zenne met geavanceerd Duits materiaal op zoek naar wapens van de Bende de Staerke, wordt ook nog eens gezocht in het kanaal Brussel-Charleroi ter hoogte van het hellend vlak van Ronquières. Procureur Deprêtre liet, op basis van getuigenissen, een duiker amper enkele uren zoeken in het kanaal, zonder enig resultaat. Een jaar na de eerste duik vindt er een tweede plaats, onder leiding van het parket van Dendermonde.

Onderzoeksrechter Troch uit Dendermonde laat het kanaal verbeten uitzoeken met gesofistikeerd materiaal. Het resultaat is verbluffend, er word een indrukwekkende reeks sporen bovengehaald. Het blijkt dat in de nacht van 10 op 11 november ’85, dus hooguit twee dagen na de overval op de Delhaize in Aalst, twee zakken in het water werden gegooid met volgende inhoud:

  • Een pistool 7.65mm met rijkswachtkenteken, in stukken gezaagd.
  • Een Arminius kaliber 38.
  • Een .22 long rifle.
  • Een revolver 357 Magnum.
  • Een Centaure kaliber 10.
  • Een 150-tal patronen.
  • Een baby-koffer.
  • Een volledige kogelvrije vest, en delen van andere vesten.
  • Stukgezaagde onderdelen van wapens.
Het "Large de Fauquez" in Ronquières.

Het “Large de Fauquez” in Ronquières.

Een volledige puzzel

De speurders zijn verbouwereerd. Ze vragen zich af waarom de moordenaars van Nijvel de spullen op die bewuste plaats hebben gedropt. Precies op die plaats is er een steiger, is er weinig diepgang, weinig stroming en staan er relatief veel huizen langs de oever. De kerels namen een groot risico door de zakken daar in het water te gooien.

Dat blijkt trouwens, gezien de getuigenissen. Tevens valt het op dat elke zak delen bevat van wapens en buit die zowel betrekking hebben op de feiten die gepleegd werden in ’83 als in ’85. Het lijkt er haast op dat de moordenaars erop waren dat het gerecht de zakken zou vinden en de relatie tussen al die feiten duidelijk zou worden.

De samenstelling van elke zak wijst erop dat, ook als er maar een van de zakken gevonden zou worden, de volledige puzzel werd aangeboden aan de speurders. Geen van de twee riotguns die de Bende hanteerde bij haar overvallen werd echter opgevist. Ook niet het 9 mm wapen dat in Aalst werd afgevuurd. Nog twee 7.65 mm pistolen, bij diverse gelegenheden gebruikt door de Bende, ontbreken. En toch … in elk van de opgeviste zakken worden gepercuteerde kaliber 12-hulzen gevonden.

Het gaat telkens om een paar, waarvan een huls perfect overeenstemt met Bende-riotgun een en huls twee afkomstig is van Bende-riotgun twee. Waarom houdt de Bende bepaalde wapens, en meer bepaald twee riotguns, achter? En waarom signeert de Bende op deze onnavolgbare wijze elke zak die in Ronquières werd gedumpt? Vragen waar nooit een antwoord op zal komen.