Extreem-rechtse rijkswachters

“We hebben de daders!”

Maar de droevige koppigheid waarmee Deprêtre achter de Borains was blijven aangaan, had een kwalijk neveneffect. Jarenlang had Deprêtre de Bende-speurders verboden zich met iets anders dan de Borains bezig te houden. Alle andere mogelijke pistes werden vergeten en verdwenen onder het stof. “Andere sporen dan die van de Borains werden systematisch verwaarloosd”, zegt de magistraat.

“Extreem-rechts? Politiek terrorisme? Afpersing? Hooggeplaatste politici die onder een hoedje spelen met meedogenloze misdadigers? Een bewuste destabilisering van onze democratie? Ik hoor het procureur Deprêtre na de eerste arrestatie nog altijd roepen: ‘Dat zijn groteske veronderstellingen, voer voor een roman! We hebben de daders!’ De magistratuur heeft in dit dossier al zijn gevoel voor rechtvaardigheid verloren.”

Heiligschennende waanzin

In 1985 werkte een groepje rijkswachters in Waver aan de onderzoeken naar de Bende-overvallen en de ‘zelfmoord’ van Paul Latinus, de chef van Westland New Post, een Brusselse verzameling neo-nazi’s. Franz Balfroid en Gérard Bihay zaten daarbij al een hele tijd te kijken naar extreem-rechts binnen de rijkswacht, naar figuren als Martial Lekeu en vooral Madani Bouhouche.

In een aantal syntheserapporten, die ze aan hun rijkswachtoverste afleverden, gaven ze mogelijk sporen die de Bende-onderzoekers zouden kunnen volgen. Hun hypothese over de Bende van Nijvel was het samengaan van extreem-rechts en een aantal rijkswachters. Procureur Deprêtre kon daar absoluut niet om lachen.

Hij wilde mensen die dergelijke heiligschennende waanzin op papier durfden zetten, absoluut weg uit zijn rechtsgebied. En het is hem ook gelukt: ze werden overgeplaatst en hen werd verboden om nog als rijkswachter op te treden in het territorium van Deprêtre.

De hypothese van extreem-rechtse rijkswachters en ex-rijkswachters en de Bende is nooit fatsoenlijk nagevlooid. Zelfs minister van Justitie Melchiot Wathelet, die je van alles kunt beschuldigen behalve van kennis van zaken en dossiers, moest dat in 1990 voor de camera’s van RTL met tegenzin toegeven.