Een handige manier om bewijst te laten verdwijnen, is brand. Verdachte branden kunnen daarom interessant zijn in dit dossier. Tijdens mijn zoektochten heb ik al twee branden gevonden (vul gerust aan):
In de nacht van 22 op 23 september 1986, in een firma aan de Kapucijnendreef 22 te Jezus-Eik » Google Maps
In de nacht van 12 maart 1987, aan de Aero-club in Aalst » Google Maps
Brand verwoest loodsen te Overijse
In de nacht van maandag op dinsdag heeft een felle brand twee van de vier loodsen van de firma Dombard te Jezus-Eik (Overijse) verwoest. De schade loopt in de miljoenen. Brandstichting wordt niet uitgesloten geacht. De firma, gespecialiseerd in tuinmeubelen en aanhangwagens, is gevestigd aan de Kapucijnendreef 22 te Jezus-Eik. De brand ontstond omstreeks 0u45.
Toen de brandweer van Overijse ter plaatse kwam, stond een gedeelte van de loodsen reeds in lichterlaaie. De brandweer had het vuur echter snel onder controle. Er diende evenwel geblust tot omstreeks 3u terwijl er een brandwacht werd verzekerd tot omstreeks 5u30. Twee van de vier loodsen werden door de brand verwoest. Een gedeelte van de loodsen is sedert enige tijd onderverhuurd. Ook daar heeft het gebrand en gingen onder meer archieven in de vlammen op.
Een partij erg brandbare producten zoals bitumen, roofing en dichtingsmaterialen kon door de brandweer gevrijwaard worden. In de door brand geteisterde loodsen stonden voornamelijk tuinmeubelen. De politie van Overijse stelde vast dat er drie vuurhaarden waren, zodat vermoedelijk kwaad opzet in het spel is. Het parket van Brussel heeft een branddeskundige met een onderzoek belast.
Bron: Gazet van Antwerpen | 24 September 1986
Brandstichting in Aero-club te Aalst
Donderdagavond is, vermoedelijk rond 22 uur, brand gesticht in het clublokaal van het vliegveld Ter Kluizen te Aalst.
Aan de voordeur vond de brandweer van Aalst twee lege jerrycans. De benzinegeur liet geen twijfel bestaan over de criminele oorzaak van de brand. Het gebouw van het vliegveld was grotendeels in hout opgetrokken. De kruipkelder, bar, keuken en een slaapkamer leden grote schade.
Door de snelle aanwezigheid van de brandweer kon een nog grotere ravage worden vermoeden. De aanpalende hangar van het vliegveld bleven evenwel gevrijwaard.
De vliegclub ACA moest na een aanslepend huurgeschil over het vliegterrein bij vonnis het plein en de gebouwen ontruimen. Terwijl de hele vloot al enkele weken geleden werd overgevlogen naar de nieuwe thuishaven in Wevelgem was op Aswoensdag jongstleden ook de ganse inboedel van de dub verhuisd.
De terreinen waarover met ACA jarenlang een conflict heerste, worden thans gehuurd door een nieuwe groep die van Ter Kluizen van een zuivere sportclub een burgerlijk vliegveld wil maken, waarop, in samenspraak met de plaatselijke grote bedrijven, ook commercieIe activiteiten mogelijk zouden zijn.
In afwachting van een definitieve regeling inzake de gronden, had het Bestuur der Luchtvaart het vliegveld tot nader bericht, met ingang van 1 februari gesloten.
Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Maart 1987