991

(0 replies, posted in 1980-1989)

Samenvatting

  • Wat? Een overval op een Antwerps diamantair

  • Wanneer? Dinsdag 26 oktober 1982, rond 17u

  • Waar? In de Antwerpse diamantwijk

  • Wie? Een onbekende man die zich voordeed als een zekere Frank Levit, uit Houston, Texas.

  • Buit? Diamanten met een waarde van 200-250 miljoen frank.

  • Status: Onopgelost

De robotfoto van "Frank Levit":

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/robotf19.jpg

In 1987 verscheen het slachtoffer - Shmuel Matorin - zelf voor de correctionele rechtbank omdat er aanwijzingen waren dat hij de overval had verzonnen om de verzekering op te lichten. Hij werd hiervoor echter vrijgesproken wegens gebrek aan bewijzen.

Twee jaar later kwam de man weer in het nieuws. Hij was toen vennoot bij firma "Rachbros Diamond Company". Deze firma was het doelwit van verschillende aanslagen. Het huis van Matorin werd beschoten en was het doelwit van een brandbom. Het huis van Matorin werd de avond van de beschieting bewaakt door een agent van de bewakingsfirma Failsafe. Deze firma was gevestigd in Merksem (Antwerpen) maar werkte zonder toestemming van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De eigenaar van de firma was een zekere Marc Bats, een oudgediende van de Staatsveiligheid. Bats had nog andere ex-collega’s van de Staatsveiligheid voor zijn firma aangetrokken.

Het toeval wil dat de overval op Shmuel Matorin gebeurt op dezelfde dag als de moord en overval op bewakingsagent Francis Zwarts. Een ander toeval is dat de aanslagen op "Rachbros Diamond Company" in dezelfde periode gebeuren als de moord op Ali Suleiman Ahmad.

Diamantair beroofd voor 250 miljoen fr.

Voor zo’n 250 miljoen frank diamant: dat is de buit die dinsdagavond een onbekende die zich uitgaf als Frank Levit uit Houston in Texas maakte na de 40-jarige Shmuel Matorin in zijn kantoor van de firma ‘Kimberly Diamond Incorporated’ te hebben overvallen.

De kerel is voorlopig spoorloos. Overigens kon hij om de wijk te nemen voldoende tijd nemen. Pas drie uur nadat de overval was gepleegd kon het geknevelde en geboeide slachtoffer vanuit zijn kantoor over de 906 alarm slaan.

Het was tussen 12 en 12u30 dinsdagmiddag dat in de kantoren van de h. Shmuel Matorin zich de kerel aanbood om zaken te doen. Overigens had de h. Matorin vorige maand zijn uiteindelijke berover reeds een keer in het Antwerpse ontmoet. Net als toen rookte hij dinsdag dikke sigaren. Hij was ongeveer 1m80 groot, struis van lichaamsbouw en drager van een zwarte baard en een dito hoed. Hij sprak met een stevig Amerikaans accent.

Dinsdag was hij dus terug gekomen bij de h. Matorin, wonende te Sint-Jans-Molenbeek, Vrijheidslaan 122, met de uitleg best zaken te willen doen. Een hele namiddag werd daarover geredekaveld en zaakvoerder Shmuel Matorin liet zelfs vanuit een nabij gelegen restaurant de nodige spijzen aanrukken om de innerlijke mens tijdens het overleg te kunnen versterken.

Geruime tijd zou “Frank Levit” bij de h. Matorin hebben aangedrongen op de mogelijkheid goedkope stenen te kunnen kopen die naar de States te exporteren. Bij herhaling had de h. Matorin zijn mogelijke “cliënt” gezegd die op dit ogenblik niet in voorraad te hebben. Daarom werd afgesproken voor de volgende voormiddag rond 10 uur.

Ondertussen hadden de gesprekken reeds aangesleept - wat vanzelfsprekend de bedoeling moet zijn geweest van de rover - tot omstreeks 17u het personeel de kantoren verlaten had.

Toen ook de h. Matorin na enige tijd liet blijken dat het ook voor hem wel tijd was om weer naar Brussel te vertrekken, vroeg de man die zich uitgaf voor Frank Levit, of hij geen lift naar de hoofdstad kon krijgen, daar dat voor die dag ook zijn bestemming was.

En toen gebeurde het. Nadat het laatste licht in de kantoren was gedoofd: “Frank Levit” haalde een pistool boven en dwong zijn slachtoffer de brandkoffer te openen en al de daarin voorhanden dozen met diamant voor een waarde van circa 250 miljoen op tafel te zetten. Bevel, waarop het beangstigde slachtoffer terstond inging.

De rover dwong de h. Matorin op de vloer te gaan liggen, waarna hij hem stevig boeide en diens mond dicht kleefde met plakband. Erg deugdelijk bleek de kerel dit werk wel te hebben opgeknapt, want het duurde tot precies 20u25 dinsdagavond vooraleer zijn slachtoffer zich van zijn boeien had kunnen ontdoen om toen onmiddellijk over het nr. 906 bij de Antwerpse politie alarm te slaan. Toen deze ter plaatse was, was er van de dader vanzelfsprekend geen spoor meer te bekennen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 Oktober 1982

Diamantoverval van 200 miljoen was verzonnen

Op 28 oktober 1982 werd door een Antwerpse diamantair klacht ingediend met een verhaal van een gewapende overval. De toen 40-jarige Matorin Shmuel hing het verhaal op van een man die zich had aangediend als klant. De dader zou na sluitingstijd van het kantoor, toen hij nog alleen in het gebouw was met Matorin, plots een wapen getrokken hebben om Matorin te beroven. Nog altijd volgens het verhaal ging de overvaller, van wie Matorin een complete persoonsbeschrijving gaf, aan de haal met diamanten voor een totale waarde van 200 miljoen.

De overval op het kantoor in de Vestingstraat werd nooit opgehelderd. Verzekeringsmaatschappij Lloyds keerde een bedrag van 3,3 miljoen dollar uit. Veel later kwam er echter een vervolg aan het dossier via de politie van Transvaal. De Zuid-Afrikaan Struweg Van Rehde was bij generaal van politie Scholtz Bismark een opgemerkte getuigenis komen afleggen. Struweg, die op dat moment door Matorin voor een Zuid-Afrikaanse burgerlijke rechtbank was gedaagd wegens laster, beweerde te weten dat Matorin in Antwerpen klacht had ingediend voor een hold-up die hij helemaal zelf had opgezet. De politie van Transvaal signaleerde die mededelingen aan de verzekeringsmaatschappij, die eerst zelf een onderzoek instelde. Nadien werden ook de Belgische gerechtelijke diensten van deze ontboezemingen op de hoogte gesteld.

Zo kwam het in maart 1987 tot een correctioneel proces tegen Shmuel Matorin. De zaak werd dan nog herhaalde malen uitgesteld voor bijkomende en wisselende getuigenissen. Gisteren echter kwam politiegeneraal Bismark speciaal vanuit Transvaal naar Antwerpen om te getuigen.

De rechtbank besteedde de hele voormiddag aan dit getuigenverhoor, dat tientallen keren onderbroken werd door vragen van de vier advocaten van Matorin. De beschuldigde zelf ontkent nog altijd alle schuld overigens.

Hij houdt staande dat hij het slachtoffer werd van een echte overval. Over twee maanden, tijdens de volgende zitting, zullen het openbaar ministerie en de verdediging aan het woord komen. Verzekeringsmaatschappij Lloyds stelde zich alvast burgerlijke partij en eiste de 3,3 miljoen dollar terug.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 December 1987

Antwerpse diamantair gaat vrijuit

Op 26 oktober 1982 stond het Antwerpse diamantkwartier in rep en roer na een overval op diamantair M. Het slachtoffer, dat gekneveld in zijn kantoor werd achtergelaten, schoot er voor 250 miljoen fr. aan diamanten bij in. Via de verzekeringsmaatschappij Lloyds kwam het parket later in het bezit van gegevens, die er op wezen dat de overval gefingeerd was. De diamantair werd daarop beschuldigd van oplichting, maar kon vrijdag bij gebrek aan hard bewijsmateriaal vrijuit gaan.

Het was tussen 12u00 en 12u30 dinsdagmiddag 26 oktober 1982 dat diamantair M. in zijn kantoor van de firma Kimberly Diamonds Incorporated in het hart van de Antwerpse diamantwijk het bezoek kreeg van een man, die zich uitgaf als ene Frank Levit uit Houston in Texas. De kerel in kwestie zou 1m80 groot geweest zijn, dikke sigaren toen en drager zijn an een zwarte baard en dito hoed. Hij sprak bovendien met een stevig Amerikaans accent.

De diamantair had de Amerikaan al een maand eerder in het Antwerpse ontmoet, maar nu was het duidelijk de bedoeling zaken te doen. In het kantoor werd daarover een hele namiddag gepalaverd en M. liet zelfs vanuit een nabijgelegen restaurant spijs en drank aanrukken. Geruime tijd zou “Frank Levit” bij de diamantair aangedrongen hebben om goedkope stenen te kunnen kopen, die hij dan naar de Verenigde Staten zou exporteren. Het was ondertussen 17u00 geworden en het personeel van M. nam afscheid.

De diamantair bleef alleen achter met zijn “klant” die plotsklaps een wapen bovenhaalde en zijn slachtoffer dwong om de brandkoffer te openen waarin voor 250 miljoen fr. aan diamant stak. Diamantair M. werd gekneveld en kon zich pas na 20u. van zijn boeien ontdoen en de politie alarmeren.

Robotfoto

Aan de hand van de persoonsbeschrijving die het slachtoffer van zijn belager gaf, stelde de gerechtelijke politie een robotfoto samen, die daags nadien in alle kranten verscheen.

De dader was evenwel met de noorderzon verdwenen. Door een onderzoek, ingesteld door de verzekeringsmaatschappij Lloyds, ontstond er ernstige twijfel of er wel ooit een overval had plaatsgevonden. Ondertussen was Lloyds al met de schadevergoeding over de brug gekomen.

In april 1984 dook er in Zuid-Afrika een man op die bij de plaatselijke politie een getuigenis onder eed aflegde over een gesprek dat de Antwerpse diamantair in december 1982 had met zijn vermeende overvaller, die naar de naam Chelchinsky zou luisteren. De twee beleefden veel plezier aan de internationaal verspreide robotfoto van de “dader” van de Antwerpse overval.

Op basis van het Zuid-Afrikaans getuigenis werd diamantair M. beticht van oplichting en smaad aan de politie. Jammer genoeg trok dezelfde getuige enige tijd later zijn verklaring in. De onderzoeksrechter, belast met de zaak, kreeg bovendien geen toelating van de Minsiter van Justitie om in Israël, de verblijfplaats van de vermoedelijke dader Chelchinsky, een onderzoek naar de handel en wandel van deze man in te stellen.

De advocaat van de diamantair M. kon van zijn kant aantonen dat alle personen die in verband met de overval vernoemd werden - en dus ook Chelchinsky - in de periode kort voor de feiten wel degelijk in Europa vertoefden. Bij gebrek aan bewijs werd de Antwerpse diamantair daarom vrijgesproken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Juni 1988

Eerst een brandbom en nu kogels

In de nacht van dinsdag op woensdag, tussen middernacht en één uur ’s ochtends, namen onbekenden de woning onder vuur van de Brusselse diamantair Matorin in de Vrijheidlaan te Sint-Jans-Molenbeek. De schoten werden gericht op de ramen van de derde verdieping, en een zestal projectielen doorboorden de ruiten. Bij de beschieting werd niemand der bewoners gekwetst, en de daders verdwenen spoorloos.

Het is de tweede maal in één maand tijd dat een aanslag wordt gepleegd op de woning van Matorin, vlakbij de basiliek van Koekelberg. De eerste had plaats in de vroege ochtend van 15 augustus. Toen ontplofte een benzinebom voor de garage op het gelijkvloers, maar de veroorzaakte brand kon tijdig geblust worden. De brandbom was een door de gangsters zelf in mekaar gestoken tuig: een tot ontsteker omgebouwde patroon kaliber 12, boven een met benzine gevulde jerrycan.

De Brusselse diamantair is een zakenvennoot van de Antwerpse diamanthandelaar Ahmon Rachminov, wiens firma “Rachbros Diamond Company”, al sinds 12 juni geviseerd wordt. Volgens de speurders zitten de dirigenten van de aanslagen in een Afrikaans land, waarschijnlijk Zaïre, en eisen zij van de Antwerpse diamantfirma betaling van vele miljoenen. Hun eisen tot betaling zetten zij met toenemend geweld kracht bij.

Het blijkt dat de daders zeer goed op de hoogte zijn van de inwendige structuren van de maatschappij, van de familiale vertakkingen van de familie Rachminov, en zelfs van hun handel en wandel. Na 5 aanslagen met benzinebommen (Pacellilaan-Edegem, Accacialaan-Wilrijk, Vrijheidslaan-Sint-Jans-Molenbeek, parking Desguinlaan-Antwerpen, Elle et Lui-Brugge), waarschijnlijk te begrijpen als “verwittigingen”, wordt het nu menens, en komen de grovere middelen boven: gasflessen en kogels. In de betrokken diamantmilieus is men ervan overtuigd dat bij niet-betaling weldra ook de eerste dode zal vallen.

Totnogtoe wordt noch in de diamantwereld, noch in speurderskringen een verband gelegd tussen de aanslagen, en de moordpartij op de Libanese diamantair aan de Van Eycklei te Antwerpen. Moordpartij waarin de ex-BOB’ers Madani Bouhocuhe en Robert Beijer als hoofdverdachten figureren.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 September 1989

Antwerpse politieman deed privé-bewaking

Bij de beschieting van de woning van diamantair Matorin, afgelopen week in de Vrijheidslaan te Sint-Jans-Molenbeek, was een Antwerps politie-officier aanwezig. De man, Willy V.H., leidde de Opsporingsdienst Antwerpen Zuid-Oost, maar afgelopen woensdag deed hij voor een privé-beveiligingsfirma ’s nachts illegaal de bewaking van het betrokken pand te Brussel. Na de schoten verkoos de politie-officier zo snel mogelijk de plaats te poetsen om niet in het dossier betrokken te raken.

De Antwerpse firma Rachbros Diamond Company had na de eerste aanslag al een beroep gedaan op de privé-beveiligingsfirma Failsafe. Failsafe, een bvba gevestigd te Merksem, opereert zonder vergunning van het ministerie van Binnenlandse Zaken, is klaarblijkelijk goed thuis in de diamantwereld, en doet zelfs de bewaking van de ambassade van Saoedi-Arabië te Brussel. Het bedrijf wordt geleid door Marc Bats, een oudgediende van de Staatsveiligheid. Bats heeft nog andere ex-collega’s van de Staatsveiligheid voor zijn firma aangetrokken.

Uit een verslag van de gerechtelijke politie blijkt dat politie-officier Willy V.H. een “vriendendienst” verrichtte voor Bats, die met een tekort aan bewakingsagenten kampte. Zulke cumuls zijn verboden, maar komen alleszins meer voor dan officieel bekend is. Op het kabinet van Binnenlandse Zaken heeft men een speciale term voor zulke cumuleurs: “Moonlighters”.

Politie-officier Willy V.H. zou ook al eerder zijn betrapt bij werkjes voor een privé-bewakingsfirma.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 September 1989

Diefstal te Heverlee

Ten nadele van Michel Hermans uit Sint-Truiden werd in de kazerne te Heverlee voor 6.000 fr. aan materiaal gestolen. Het ging om militaire uitrustingsstukken. De rijkswacht stelt een onderzoek in.

Bron: Gazet Van Antwerpen | 10 November 1982

993

(119 replies, posted in Filière Boraine)

Spectator Of Life wrote:

Alle (des)informatie is goed om deze piste levendig te houden. Ik wil van Cocu geen heilige maken maar ben van mening dat deze genoeg als zondebok heeft gefungeerd in dit hele verhaal.

Cocu blijft één van de belangrijkste verdachten voor de feiten van 1983, en dan vooral voor Genval, Ukkel en Nijvel.

994

(202 replies, posted in Andere Personen)

Claude Nitelet had moeten komen getuigen op een assisenproces. Hij verscheen echter niet, ondanks een dagvaarding van de voorzitter van het Hof van Assisen.

Assises Hainaut : le procès se poursuit malgré l’absence d’un témoin clé pour la défense de Didier Bauwens

Attendu lundi matin, Claude Nitelet ne s’est pas présenté devant la cour, malgré un mandat d’amener, lancé par le président de la cour d’assises.

Le procès d’Anneliese Audain et de Didier Bauwens, accusés d’avoir assassiné Luis Gonzalez Rojas la nuit du 16 au 17 février 2020 à Bois d’Haine, est entré dans sa phase finale, lundi matin.

On attendait Claude Nitelet, un témoin, lundi matin mais il a fait défaut à l’audience. Vendredi, un médecin légiste a été envoyé chez le témoin, lequel était absent. Ce dernier n’a répondu à aucun des appels de la police.

Les policiers ont appris que le témoin vivait à La Louvière. Selon sa fille, Claude Nitelet ne souhaite pas témoigner devant la cour. Personne ne savait alors où il se trouvait. Dimanche, le témoin a pris contact avec un policier. Un médecin légiste a constaté, malgré ses soucis de santé, qu’il était en état de venir témoigner devant la cour d’assises.

Mandat d’amener

Un mandat d’amener a été délivré dimanche à 20 heures, mais le témoin n’a pas pu être interpellé. Il était absent lundi. Le code d’instruction criminelle permet de se contenter de la simple lecture du témoignage fait durant l’instruction.

Claude Nitelet est le témoin clé de la défense de Didier Bauwens. Il est le seul à déclarer formellement qu’il a abattu Luis Gonzalez Rojas, la nuit du 16 au 17 février 2020 à Manage, avec l’arme qu’il lui a fournie.

On se contentera de la lecture des déclarations faites durant l’instruction. La défense compte déposer des conclusions.

Suspect

Dans ses déclarations, le témoin a déclaré qu’il consommait du Diazepam et conteste que son frère n’a jamais fait de recherches sur cet anxiolytique à sa demande. Interrogé le 8 septembre 2021 en Salduz 4 comme suspect, Claude Nitelet a déclaré qu’il renonçait à l’assistance d’un avocat. Son domicile a été perquisitionné. Il avait été placé sous écoutes téléphoniques durant quelques mois.

Dans ces écoutes, il a évoqué l’incarcération de son frère. Il a déclaré qu’il avait remis une boîte de Diazepam à son frère, sans en connaître la destination. Il dit avoir eu des doutes sur son frère, car ce dernier cherchait aussi une carabine pour tuer des rats. Il a déclaré ceci en présence de Francesco, l’Italien, lequel pouvait obtenir une carabine. Son frère l’a alors contacté en février 2020 pour obtenir cette arme, du même calibre que l’arme du crime.

Pas du genre à avouer

Les frères se sont disputés ensuite. Claude a déclaré que Didier “n’est pas du genre à avouer”. Il se réfère à une agression violente dans laquelle Didier fut impliqué alors qu’il était mineur. “Il a toujours nié son implication, alors qu’un majeur a reconnu les faits et a été condamné aux assises”.

Le 2 février 2021, Claude Nitelet a été interrogé comme témoin, et plus comme suspect, dans le cadre de l’enquête de moralité. Cambrioleurs, Claude logeait Didier, lequel est entré en contact avec son équipe de voleurs. En cavale en 1986, après avoir été suspecté dans le cadre des tueries du Brabant wallon, l’accusé était en cavale en Espagne, en même temps que Didier pour d’autres raisons. Ils ont ensuite perdu contact après leur incarcération. Il a décrit son frère comme un bagarreur, un buveur, avec lequel il s’est battu lors de l’hospitalisation de leur maman.

Confronté avec Francesco l’Italien, le 28 janvier 2022, Claude Nitelet a déclaré qu’il n’avait rien à se reprocher au sujet de l’assassinat de Luis Gonzalez Rojas et qu’il n’avait jamais eu l’arme en main. Francesco a déclaré l’inverse lors de son témoignage devant la cour. Ce dernier a déclaré qu’il avait remis l’arme, emballée dans son étui, à Claude.

Bron: La Dernière Heure | Cedric Ketelair | 13 November 2023

995

(16 replies, posted in Andere Personen)

Hij ontsnapte in mei 1984 kortstondig uit de gevangenis van Nijvel:

Gevangene ontsnapt te Nijvel

Uit de gevangenis van Nijvel is tijdens het weekend een gedetineerde ontsnapt in nog niet bekende omstandigheden. Het betreft de 26-jarige Eli Spletinck (sic). Waarschijnlijk is hij op de vlucht met een in de omgeving van de gevangenis gestolen auto.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Mei 1984

Ontsnapte gevangene geeft zich over

Elie Spletinck (sic), de uit de gevangenis van Nijvel ontsnapte gevangene, kon in de nacht van zondag op maandag opnieuw opgesloten worden, nadat hij zelf contact opgenomen had met de gerechtelijke autoriteiten.

Spletinck telefoneerde zondagavond omstreeks 23 uur naar de gerechtelijke politie van Nijvel, nadat hij had vernomen dat zijn 18-jarige vriendin was aangehouden. Het meisje werd ervan verdacht Spletinck te hebben geholpen bij zijn ontsnapping door hem, tijdens een bezoek aan de gevangenis, burgerkleren te hebben bezorgd. dit stelde Spletinck in de mogelijkheid om, eens uit de gevangenis, onmiddellijk zijn gevangenisplunje weg te gooien.

Via de telefoon konden onderzoeksrechter Schlicker en procureur des Konings Deprêtre Spletinck ervan overtuigen dat het ook voor hem beter was zich over te geven omdat de politie van gans het land hem zocht. Spletinck stelde wel als voorwaarde voor zijn overgave dat de politiediensten zouden afzijdig blijven. hij vreesde blijkbaar te worden neergeschoten.

De heren Schlicker en Deprêtre begaven zich vervolgens, alleen en ongewapend, naar de plek van afspraak, nl. de Collegiale te Nijvel. een half uurtje later daagde ook Spletinck daar op met een kort tevoren door hem gestolen auto. Hij overhandigde de sleutels ervan aan zijn gesprekspartners en werd dan, na een korte ondervraging teruggebracht naar de gevangenis.

De procureur des Konings preciseerde maandagmiddag dat Spletinck kunnen ontsnappen is zonder hulp van binnen de gevangenis. Voorzien van een drie meter lange koord wist hij een bewaarder te verschalken. Met behulp van de koord geraakte hij over de vijf meter hoge gevangenismuur.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Mei 1984

996

(3 replies, posted in Onderzoekspistes)

Iemand heeft me ooit eens de tip gegeven om een lijst te maken van alle lijken die na november 1985 in België werden gevonden. Omdat die lijst nogal groot is, ben ik begonnen met alle onbekende lijken die gevonden zijn en die vermoord zijn. Ik heb me gezocht van 1985 tot 1999. Dat geeft momenteel dit overzicht:

  • December 1987: in het kanaal Brussel-Charleroi in Anderlecht - aan de sluis - wordt een lijk in een olievat gevonden. De onbekende man werd vermoord met een kogel achter het linkeroor, kaliber 7.65mm.

  • September 1987: In een bos in Trois Ponts wordt het lichaam van een jongeman gevonden. In het artikel staat dat zijn dood "noch het gevolg zou zijn van een ongeval, noch van kwaad opzet".

  • Juli 1987: In een bos op de grens tussen Genk en Zonhoven wordt het lijk van een man gevonden. Hij werd vermoord met een schot in het hoofd.

  • Juli 1988: In Bérisménil, nabij La Roche-en-Ardenne, wordt het lijk gevonden van een onbekende man. Hij was 25 tot 30 jaar oud. De doodsoorzaak staat niet in het artikel.

  • Juni 1989: In Rijsbergen (Nederland) wordt het lichaam gevonden van man van ongeveer 30 jaar oud. Hij werd vermoord met vijf schoten, waaronder een nekschot. De speurders vermoeden dat de moord in België werd gepleegd.

  • Juli 1989: In de Maas in Luik wordt het lichaam gevonden van een man van 20 tot 30 jaar. Zie ook de website van de Federale Politie » www.politie.be

  • December 1989: In Neufchâteau wordt het lijk gevonden een man, 25 tot 30 jaar oud. Hij werd omgebracht door kogels.

  • Januari 1990: In een kanaal in Nederweert (Nederland), nabij de Belgische grens, wordt een zwaar verminkt lijk van een man gevonden.

  • Juni 1992: In het Albertkanaal in Vroenhoven vindt een agent van de politie van Maastricht een mannenlijk. Hoofd, armen en benen waren van de romp gescheiden. Het lichaam was in een tapijt gerold. Het gaat om een man tussen 1m85 en 1m95 groot en ongeveer 40 jaar oud was.

  • Juli 1992: In Brecht vindt een melkboer een levensloop lichaam aan met een schotwonde in het hoofd. De man was tussen 30 en 35 jaar oud.

  • September 1992: Op een parkeerplaats langs de E40 in Everberg vinden rijkswachters het lichaam van onbekende man, tussen 50 en 60 jaar oud. Bij de zoekactie waren ook rijkswachters van de groep Posa aanwezig, wat abnormaal is vermits ze enkel in uitzonderlijke omstandigheden worden ingezet. De man werd afgemaakt door verschillende schoten in de hals en de borst.

  • Oktober 1992: In een bos nabij Martelange wordt het lijk gevonden van een 40-jarige man. Het lijk was ingepakt en bevond zich in vergevorderde staat van ontbinding.

  • April 1993: In het kanaal Brugge-Oostende in Oudenborg wordt het lijk gevonden van een man tussen de 65 en 75 jaar. De man was al overleden voordat hij in het water terecht kwam.

  • Juli 1993: In Grimbergen, langs de Westvaartdijk, werd het lijk van een man van circa 30 jaar gevonden.

  • Maart 1994: In een bos langs het Zeekanaal in Tisselt wordt een onbekend lijk aangetroffen. Er zaten twee gaten in de borst van de man.

  • Maart 1994: In Houthalen, aan de Weg naar Zwartberg, wordt een brandend lijk gevonden. Het lichaam vertoonde sporen van foltering. De man had een kogel van kaliber 6.35 of 7.65 in het voorhoofd.

  • Februari 1995: In een gracht in Strombeek-Bever werd een plastiek vuilniszak gevonden met daarin een geraamte.

  • Augustus 1995: In het Bos van Anlier, nabij Martelange, wordt het lijk gevonden van een man van ongeveer 50 tot 60 jaar oud.

In 1997 werd ook nog een skelet gevonden in Eigenbrakel » Forum

997

(1 replies, posted in 1980-1989)

Samenvatting

  • Wat? Moord op Pierre Surkyn, een Brussels juwelier.

  • Wanneer? Hij verdween op 29 december 1988, zijn lijk werd bijna een maand later gevonden.

  • Waar? Zijn winkel was gevestigd op de Kiekenmarkt 48 in Brussel. De fatale afspraak was in de buurt van het kanaal Charleroi-Brussel in Brussel en de auto met zijn lijk werd gevonden in de Koninklijke Sint-Mariastraat 213 te Schaarbeek.

  • Hoe? Hij werd vermoord met slagen van een bijl of een hakmes op zijn schedel. Het lijk stak samengebonden in een doos waarin tv-toestellen worden verpakt. Die doos bevond zich aan boord van zijn eigen wagen.

  • Wie? Onbekend

  • Motief? Onbekend

  • Status: Onopgelost

Het toeval wil dat deze moord een paar dagen na de overval op een juwelier in Sint-Agatha-Berchem is. Dat is die overval waarbij Bruno Vandeuren betrokken was. En begin december 1988 werd in Antwerpen ook een juwelier vermoord » Forum

Brussels juwelier vermist

Het parket van Brussel heeft vrijdagnamiddag bevestigd dat een onderzoek werd ingesteld in verband met de verdwijning van de 24-jarige Brusselse juwelier, Pierre Surkyn. De juwelier werd niet meer gezien sedert 29 december. Bij het parket kon voorts niets worden vernomen over deze verdwijningszaak, behalve dan dat verscheidene personen werden verhoord.

De juwelierszaak van Pierre Surkyn is gevestigd op de Kiekenmarkt in Brussel. Surkyn zou zich op 29 december, na een telefoontje, naar een afspraak hebben begeven, vermoedelijk in de buurt van het kanaal. De auto van Pierre Surkyn, een blauwe Ford Fiesta met nummerplaat FGA-656, werd evenmin teruggevonden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Januari 1989

Lijk Brussels juwelier lag in auto

Gisteren werd het stoffelijk overschot van de 34-jarige juwelier Pierre Surkyn gevonden in de Koninklijke Sint-Mariastraat te Schaarbeek. De Brusselse juwelier was sedert 27 december verdwenen. Het lijk stak samengebonden in een doos waarin tv-toestellen worden verpakt. Die doos bevond zich aan boord van zijn eigen wagen, een Ford Fiesta van beige kleur. Het was tijdens een routinecontrole dat de politie de macabere vondst deed.

Bron: Gazet Van Antwerpen | 25 Januari 1989

Brusselse juwelier vermoord teruggevonden in Schaarbeek

De 35-jarige hoofdstedelijke juwelier Pierre Surkyn, die een zaak runt aan de Brusselse Kiekenmarkt 48, werd vermoord teruggevonden aan de Koninklijke Sint-Marialaan 213 te Schaarbeek.

Zijn stoffelijk overschot zat compleet bij elkaar gebonden en omzwachteld met een deken in een tv-doos in de bergruimte van zijn Ford Fiesta, waarmee hij in de vooravond van 29 december 1988 naar een afspraak reed. De juwelier werd om het leven gebracht met slagen van een bijl of een hakmes op zijn schedel.

Volgens een nauwe kennis werd hij de in de late namiddag van 29 december opgebeld voor een afspraak. Het ging om een zakelijke ontmoeting en hij wilde die nakomen in de nabije omgeving, maar aan de telefoon werd hem een andere plaats aangeraden. Het blijkt dat zulks in de buurt van het kanaal Charleroi-Brussel zou zijn geweest. Sindsdien was er van hem geen spoor meer.

Zijn auto werd ontdekt in Schaarbeek door de zoon van zijn vriendin. Meteen werd de gerechtelijke politie verwittigd en weldra werd het lijk ontdekt in erbarmelijke toestand.

Het Brussels parket ging ter plaatsen en de autopsie, die daarna werd uitgevoerd, bracht aan het licht dat de man verscheidene slagen op de schedel kreeg toegediend. Over de oorzaak is momenteel nog niets bekend, en ook werden geen juwelen in de auto aangetroffen. Van de daders geen spoor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Januari 1989

998

(0 replies, posted in 1990-1999)

Samenvatting

  • Wat? Een moord op twee bewakingsagenten van de bewakingsfirma Intergarde Monitor Security.

  • Wanneer? Zaterdagavond 9 mei 1992, rond 22u.

  • Waar? Blok M van de campus Exacte Wetenschappen van de KU Leuven, aan de Celestijnenlaan in Heverlee » Google Maps

  • Wapen? Een .22-revolver

  • Slachtoffers: Danny Huysmans (33), hij kreeg twaalf kogels van 6mm in het hoofd, en Rudi Timmersmans (34), hij kreeg drie kogels in het hoofd en drie in zijn lichaam.

  • Status? Opgelost.

Motief:

Er werd door de onderzoekers heel lang gedacht dat de bewakingsagenten op de campus een wapen- of drugdeal hadden gezien en dat ze daarom uit de weg werden geruimd. De speurders gingen ervan uit dat de daders uit het Joegoslavisch milieu kwamen.

De waarheid was echter totaal anders. Eén van de twee bewakingsagenten betrapte die avond een collega - een zekere Luc V.H. - die zelfmoord wilde plegen. Hij kon het wapen bemachtigen en ze namen hun collega mee naar het rustlokaal. In het gebouw kon de man zijn wapen bemachtigen en vermoordde hij op beestachtige wijze zijn twee collega’s. Het verhaal kwam aan het licht nadat Luc V.H. bijna een jaar later een collega had neergestoken.

De man werd na zijn arrestatie geïnterneerd.

Raadsel rond dubbele moord en gewonde

De bewakingsfirma Intergarde Monitor Security uit Brussel heeft in Leuven een zwart weekend gekend. Drie van haar personeelsleden zij het slachtoffer geworden van dramatische en raadselachtige gebeurtenissen. Want toeval of niet: de drie voerden bewakingsopdrachten uit voor de KU Leuven.

De ergste feiten deden zich voor op de campus van de Wetenschappen in Heverlee (Leuven). Daar schoten onbekenden zaterdagavond omstreeks 22 uur twee agenten van 33 en 34 jaar op een koelbloedige en beestachtige manier dood. Een collega die de twee agenten zondagmorgen omstreeks 7 uur wilde aflossen, deed de gruwelijke ontdekking in het bewakingskantoor op de universitaire campus.

Eén van de twee slachtoffers lag op het gelijkvloers niet ver van de deur. Zijn hoofd was doorzeefd met kogels. Het lichaam baadde in een plas bloed. Het andere slachtoffer lag op zijn rug in de gang op de eerste verdieping. De agent had hetzelfde lot als zijn collega ondergaan.

Wat het motief van deze weerzinwekkende moorden is, kon nog niet achterhaald worden. De aard van de verwondingen wijst er echter op dat de daders met hun slachtoffers hebben afgerekend of dat zij naar anderen toe een voorbeeld hebben willen stellen. Volgens de politiediensten die het onderzoek voeren moeten de moorden het werk van meer dan één moordenaar zijn. Ze hebben hun slachtoffers in het bewakingslokaal opgewacht vooraleer ze toesloegen.

De zinloze aanslag op de bewakingsagenten kan bovendien niet los gezien worden van een voorval met een andere agent van dezelfde veiligheidsfirma. Die werd zaterdagmorgen omstreeks 4u05 in comateuze toestand aangetroffen op de hoek van de Blijde Inkomststraat met de Maria-Theresiastraat in Leuven. De man lag op de grond en had een gapende hoofdwonde. Hij was nog in het bezit van zijn portefeuille en walkie-talkie.

Wat deze agent overkomen is, blijft voorlopig nog een open vraag. Aanvankelijk dacht men dat hij op weg van het ene universiteitsgebouw naar het andere gevallen was. Maar met de bloedige gebeurtenissen op de universitaire campus in Heverlee wordt naar nu ernstig aan getwijfeld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 Mei 1992

Bewakingsagent ontdekt vermoordde collega’s op universitaire campus in Heverlee

Agent Freddy Apers uit Sint-Joris-Weert (Oud-Heverlee) staat verwezen en aangeslagen voor het bewakingskantoor van de campus Wetenschappen van de KU Leuven in de Celestijnenlaan in Heverlee. Zowat een uur eerder heeft hij in een lokaal onder een auditorium de twee levenloze lichamen van zijn collega’s ontdekt.

“Iets voor 7 uur ben ik hier aangekomen om mijn collega’s af te lossen”, doet Freddy Apers zijn verhaal. “Op 2 meter van de deur ontdekte ik Danny Huysmans (33) uit Leuven. Hij lag in een plas bloed en had verscheidene kogelgaten in de keel. Op de grond lagen drie kogels. Ik begreep dat ik niets meer voor hem kon doen en heb onmiddellijk de dispatching van Intergarde Monitor Security in Brussel gebeld. Nadien heb ik de dienst 100 verwittigd.”

Vrijwel direct na de melding van de gruwelijke ontdekking kwam een ziekenwagen gelijktijdig met een patrouille van de politie van Leuven aan. Voor Danny Huysmans kon geen hulp meer baten. Aanvankelijk dachten de politieagenten dat de collega van Danny Huysmans - Rudy Timmermans (34) uit Tildonk (Haacht) - zich reeds bij de dispatching van de firma had afgemeld.

Kogel tussen de ogen

Toen dat niet het geval bleek, gingen de agenten op zoek in het gebouw. In de gang tussen twee auditoria op de eerste verdieping en boven het bewakingslokaal lag de agent - die nog maar vijf maanden in dienst van de veiligheidsfirma was - op de rug. Ook hij lag in een plas bloed en had verscheidene schotwonden in de keel. Met een welgemikt schot tussen de ogen had zijn moordenaar hem afgemaakt.

Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de moordenaars eerst Danny Huysmans omgebracht hebben. Rudy Timmermans moet op de vlucht geslagen zijn, waarop een belager hem achtervolgd heeft tot op de eerste verdieping en hem daar heeft neergeknield.

Het verdere onderzoek moet de precieze omstandigheden achterhalen. Ook moet de lijkschouwing uitmaken met hoeveel kogels - het gaat om projectielen van 6mm die afkomstig zijn uit een revolver of trommelgeweer - de agenten gedood zijn. Ook volgens de eerste vaststellingen zou ieder met minstens zes schoten afgemaakt zijn. Danny Huysmans zou met meer dan zes schoten gedood zijn.

De verschillende politiediensten - de politie van Leuven, de BOB van Leuven en de gerechtelijke politie van het parket in Leuven - tasten in verband met het motief en de dader(s) in het duister. Diefstal sluiten ze uit. De deur was niet opengebroken. Evenmin waren de bewakingsagenten beroofd van hun portefeuille of hun walkie-talkies. In het lokaal waren er behalve bloedsporen geen sporen van een gevecht.

Afrekening

Het parket in Leuven gaat er dan ook van uit dat de moordenaars minstens één van de twee slachtoffers kenden en met hem hebben afgerekend en dat ze de andere als getuige uit de weg geruimd hebben. Verder onderzoek moet dat uitwijzen.

De speurders hebben wel kunnen reconstrueren wat er zich tot op het tijdstip van de moord - zaterdagavond 22 uur - heeft voorgedaan. De beide agenten stonden in voor de bewaking van de hele campus van de Wetenschappen. Die strekt zich uit aan de beide zijden van de Celestijnenlaan. De campus is voor de bewakers verdeeld in vier “ronden”. De eerste omvat de campus Mechanica, de tweede het park Arenberg, de derde de campus Scheikunde en de vierde de studentenwijk Arenberg - waar in november 1990 een studente geneeskunde vermoord werd - en het instituut voor Lichamelijke Opvoeding of het Sportkot.

Danny Huysmans vatte zaterdagavond om 19u de nachtronde aan. Hij liep de eerste, de twee en een deel van de derde ronde. Zoals elke bewakingsagent droeg hij op zijn ronde een punter met zich mee waarop hij de te controleren punten intikte. Ook had hij een walkie-talkie bij zich. Hij was echter ongewapend.

Omstreeks 21u45 had hij zijn ronde gelopen. Dat was ook het tijdstip waarop Rudy Timmermans aan zijn nachtdienst begon. Dat aanvangstijdstip heeft hij nog aan zijn dispatching kunnen melden. De tijd om de houder van de walkie-talkie om te gorden heeft hij niet meer gehad. Even later sloegen de moordenaars meedogenloos toe.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 Mei 1992

Onderzoeksrechter wacht op uitslag ballistisch onderzoek

Onderzoeksrechter Daniëlle Cailloux die het onderzoek leidt in de moorden op de bewakingsagenten van de Heverleese campus, wacht met enig ongeduld op de uitslag van het ballistisch onderzoek. Dat moet uitmaken van welk kaliber de drie gevonden kogels zijn, uit welk wapen ze afkomstig zijn en of er twee wapens gehanteerd werden.

Ofschoon de moeder van Rudi Timmermans volhoudt dat haar zoon enkele weken geleden op de campus een inbreker heeft betrapt, overmeesterd en in bedwang gehouden heeft tot de komst van de politie, blijven Inter Monitor Intergarde (IMS) en de politie van Leuven dat ontkennen.

“Daarvan staat niets in ons verslag”, aldus commissaris Leenders van de Leuvense politie. Ook Quintin Loontjens van IMS blijft bij zijn eerder standpunt: “Bij ons is van dat feit geen melding gemaakt. De normale procedure is dat de agent vooraleer hij in actie treeft, eerst contact opneemt met zijn collega en wacht tot die als versterking bij hem is.”

“Ook moet hij vrijwel onmiddellijk via de dispatching van IMS in het centrum van Leuven de inspecteur van een mogelijke tussenkomst op de hoogte brengen. Dat alles is niet gebeurd”, aldus de heer Loontjens. Sommigen vragen zich dan ook af of de agenten de dief niet kenden en hem zonder meer hebben laten gaan en daarom van het feit geen melding gemaakt hebben.

Intussen heeft het parket van Leuven de lichamen van de twee agenten vrijgegeven. Zaterdag worden ze telkens om 10 uur begraven. De begrafenisplechtigheid van Rudi Timmermans vindt plaats in de Sint-Germanuskerk in Tienen, die van Danny Huysmans in de decanale kerk van Rotselaar.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 Mei 1992

Bewakingsagenten van campus Heverlee zijn met hetzelfde wapen gedood

Het ballistisch onderzoek in verband met de moord op twee bewakingsagenten in Heverlee (Leuven), heeft uitgewezen dat de 33-jarige Danny Huysmans twaalf kogels van 6mm in het hoofd kreeg. Hij en zijn collega werden op zaterdag 9 mei vermoord op de campus Wetenschappen van de KU Leuven.

Rudy Timmermans kreeg drie kogels in zijn hoofd en drie in zijn lichaam. Het wapen waarmee hij werd gedood, was een ander dan dat waarmee zijn collega werd doodgeschoten. Daaruit wordt afgeleid dat de twee Securitas-werknemers werden vermoord door twee verschillende daders. De speurders blijven ondertussen zoeken naar het motief voor de dubbele moord.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Mei 1992

Duits laboratorium onderzoekt kogels van campusmoord

In het wereldberoemde lab van de Duitse Kriminalpolizei in Wiesbaden worden de kogels onderzocht waarmee de twee bewakers werden vermoord op de Campus Wetenschappen van de KU Leuven. Daniel Huysmans uit Leuven en Rudi Timmermans uit Tildonk (Haacht) vonden in Heverlee de dood tijdens hun bewakingsopdracht op zaterdag 9 mei.

De kogels werden eerder al aan een grondige expertise onderworpen door een wapendeskundige. Een Leuvens onderzoeksteam reisde woensdag in opdracht van de Leuvense onderzoeksrechter Cailloux naar Wiesbaden om de gebruikte munitie verder te onderzoeken.

De expertise in het lab van de Duitse Kriminalpolizei moet definitief uitwijzen of er met één of met twee wapens op de bewakers is gevuurd. Het onderzoeksteam komt dit weekend terug uit Duitsland. Naar verluidt staat het onderzoek naar de moord op de twee bewakers van Intergarde Security Monitor nog nergens.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Mei 1992

Verdachte in moord op twee bewakingsagenten op secreet gesteld

De BOB van Leuven en Brasschaat hebben een 36-jarige Kroaat uit Brasschaat in zijn woning ingerekend in verband met de moord op de twee bewakingsagenten op de campus Exacte Wetenschappen van de KU Leuven in Heverlee op 9 mei. De man werd na ondervraging ter beschikking gesteld van onderzoeksrechter Cailloux in Leuven.

De Kroaat werd opgesloten in de hulpgevangenis aan de Maria-Theresiastraat in Leuven. Hij werd op secreet geplaatst. Dat betekent dat hij drie dagen niet het minste contact mag hebben met de buitenwereld.

De man werd nog maar enkele dagen geleden vrij gelaten. Hij zat in de gevangenis op verdenking van een overval. Bij een huiszoeking in zijn woning zijn naar verluidt bezwarende elementen gevonden die zouden wijzen op de betrokkenheid van de Kroaat bij de campusmoord.

Het parket van Leuven zweeg gisteren als vermoord. De speurders zoeken inmiddels koortsachtig verder in het Joegoslavische milieu, zowel in binnen- als buitenland, om tot een snelle ontknoping te komen van de moord op de twee bewakers van de firma Intergarde Security Monitor.

Volgens de huidige stand van het onderzoek zouden de bewakers, Rudi Timmermans (34) uit Tildonk (Haacht) en de Leuvenaar Daniel Huysmans (33), op de campus getuige zijn geweest van een onfrisse transactie. Omdat zij te veel gezien hadden moesten zij zich uit de voeten maken.

Zij vluchtten naar het bewakerslokaal in Gebouw M, waar zij meedogenloos werden afgemaakt. Zij kregen elk verscheidene kogels in het hoofd. De slachtoffers konden geen weerstand bieden omdat zij ongewapend waren.

Timmersmans en Huysmans stonden onder meer in voor de bewaking van de afdeling architectuur, mechanica, de Arenbergcampus, het instituut voor Lichamelijke Opleiding en het Arenbergkasteel.

De daders moesten minstens met twee geweest zijn. De snellader die aan het gebouw werd gevonden na de dubbele moord heeft absoluut niets met de zaak te maken.

De slachtoffers werden gedood met een .22. Vermoedelijk werd er meer dan één wapen gebruikt. De kogels waarmee de twee bewakers werden afgemaakt werden aan een grondige expertise onderworpen in het lab van de Duitse Kriminalpolizei in Wiesbaden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Oktober 1992

Speurders voor campusmoorden Heverlee naar Duitsland en Duitsland

Het parket in Leuven hoopt met de aanhouding van een 36-jarige Kroaat uit Brasschaat een stap dichter te zijn gekomen bij de oplossing van de moord op twee bewakingsagenten Dany Huysmans (33) uit Leuven en Rudi Timmermans (34) uit Tildonk (Haacht) werden in de nacht van 9 op 10 mei van dit jaar koelbloedig afgemaakt op de campus Arenberg van de KU Leuven in Heverlee.

Het Leuvense parket neemt aan dat minstens één van de twee agenten getuige is geweest van een transactie op de campus en dat daarvoor de twee uit de weg moesten worden geruimd. Het gerechtelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het Joegoslavische milieu in Antwerpen bij de zaak betrokken is. Daarom hebben de speurders de verdachte Kroaat gearresteerd. Dat gebeurde op basis van een aantal bezwarende documenten, die de speurders bij een huiszoeking gevonden hadden.

Onderzoeksrechter Cailloux wil niets aan het toeval overlaten. Niet alleen wordt het Joegoslavische milieu in België verder uitgevlooid. Ze wil ook meer vernemen uit die kringen in Nederland en Duitsland. Vandaar dat ze speurders op rogatoire commissies naar die twee landen heeft gestuurd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Oktober 1992

“Bewijs dat ik die dag in België was”

“Bewijs dat ik op die dag in België vertoefde en ik neem de verantwoordelijkheid van de moorden op de bewakingsagenten op mij.” Die zelfverzekerde taal spreekt de ex-Joegoslaaf Ante Kätic. De Leuvense BOB heeft de man de voorbije dagen ondervraagd over de tweevoudige moord op de bewakingsagenten Dany Huysmans en Rudi Timmermans.

Beiden kwamen bijna een jaar geleden in de nacht van 9 op 10 mei op een gruwelijke wijze om het leven op de universitaire campus Arenberg in Heverlee (Leuven). Aanvankelijk dacht het parket in Leuven dat de twee bewakingsagenten van de firma Intergarde Monitor Security (IMS) het slachtoffer waren geworden van een afrekening tussen collega’s.

Naarmate het onderzoek in deze ophefmakende moordzaak verder ging, heeft het parket die thesis echter opzijgeschoven. Het onderzoek wees uit dat het Joegoslavische milieu in Antwerpen bij de zaak betrokken was. Het parket houdt op dit ogenblik dan ook vast aan de veronderstelling dat de twee agenten tijdens hun bewakingsopdracht op de uitgestrekte campus getuige zijn geweest van een illegale transactie tussen Joegoslaven. Wellicht betrapten zij die op een ogenblik dat ze wapens of drugs wilden verhandelen, en moesten de agenten daarom uit de weg worden geruimd.

Reeds in september van vorig jaar arresteerden de gerechtelijke diensten de 36-jarige Kroaat Djordje Cvetkovic uit Brasschaat. Dat gebeurde op basis van een aantal bezwarende documenten die de speurders vonden tijdens een huiszoeking bij de betrokkene. Door een gebrek aan voldoende bewijzen moest het Leuvense parket de verdachte laten gaan. Ofschoon hij niet buiten vervolging is gesteld, is de man op dit ogenblik spoorloos.

De Joegoslaaf die nu vastzit is gearresteerd na een tip uit Duitsland. De politie daar kon hem arresteren na het afluisteren van telefoongesprekken. In die telefoongesprekken hebben de speurders echter geen rechtstreekse verwijzingen naar de campusmoord kunnen vinden.

Ante Kätic is echter zeker van zijn stuk en beweert dat hij op die bewuste dag niet in België is geweest. Om dat te kunnen bewijzen heeft het parket in Leuven enkele dagen geleden een foto van de verdachte verspreid. Het parket wil vernemen of personen rond die periode contact hebben gehad met de Joegoslaaf.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 April 1993

Geen verband gevonden tussen Leuvense campusmoorden

Bewakingsagent Luc V.H. (27) uit Kessel-Lo, die een week geleden door de kersverse Leuvense onderzoeksrechter Bernard Puissant werd aangehouden nadat hij bekende dat hij op 9 mei 1992 zijn collega’s bewakers Rudi Timmermans (34) uit Haacht en Daniel Huysmans (33) uit Leuven beestachtig van kant maakte op de campus Exacte Wetenschappen van de KU Leuven aan de Celestijnenlaan in Heverlee (Leuven), heeft niets te maken met de moord op geneeskunde-student Kathleen van Lerberge (24) uit het West-Vlaamse Wielsbeke. Dat is inmiddels uit het gerechtelijk onderzoek gebleken.

De geneeskunde-studente werd in november 1990 om het leven gebracht in een fietsenstalling op de campus in Heverlee. Voor de moord op Van Lerberghe zit een 19-jarige Antwerpenaar vast. Hij verschijnt eind september voor het Hof van Assisen in Brussel.

Het ziet er inmiddels naar uit dat Luc V.H. voor de moord op zijn collega’s bewakers niet voor het assisenhof zal verschijnen. De kans is namelijk erg groot dat de betrokkene zal geïnterneerd worden.

Het wapen waarmee Luc V.H. de twee bewakers meedogenloos van kant maakte is nog altijd niet teruggevonden. Er werd al verscheidene dagen naar het moordwapen gedregd in de Dijle. Ook elders werd er al naar het wapen gezocht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Juli 1993

Moordwapen van campusmoord gevonden op aanwijzingen van dader

De .22-revolver waarmee bewakingsagent Luc V.H. (27) uit Kessel-Lo (Leuven) op 9 mei 1992 zijn twee collega’s Rudi Timmermans (34) uit Tildonk (Haacht) en Daniël Huysmans (33) uit Leuven op de campus van de KU Leuven aan de Celestijnenlaan in Heverlee heeft doodgeschoten, is teruggevonden. Dit was mogelijk na aanwijzingen van de dader.

Het wapen lag aan de Celestijnenlaan in Heverlee, kort bij de plaats van de moorden. Uit het onderzoek van het Bundeskriminalamt in Wiesbaden is inmiddels gebleken dat de revolver wel degelijk het moordwapen is.

De raadkamer bij de rechtbank van eerste aanleg in Leuven heeft gisteren de aanhouding van V.H. bevestigd. De Leuvense onderzoeksrechter Bernard Puissant gaf inmiddels een psychiater de opdracht om V.H. te onderzoeken. V.H. zal wellicht worden geïnterneerd en nooit voor het assisenhof moeten verschijnen.

V.H. werd einde juni aangehouden nadat hij zijn collega Omer Preudhomme uit Oplinter (Tienen) had neergestoken aan de Celestijnenlaan in Heverlee. Na de steekpartij had hij de vlucht genomen. Toen hij enkele uren later met opengesneden polsen in het UZ Gasthuisberg in Leuven werd opgenomen, bekende hij de steekpartij. Hij gaf toen ook toe dat hij zijn collega’s Timmermans en Huysmans had gedood.

Bij zijn aanhouding verklaarde V.H. dat hij op 9 mei 1992 - de dag van de moord op de twee bewakers - op de Arenberg-campus in Heverlee zelfmoord had willen plegen. Daarbij zou Huysmans hem betrapt hebben en zijn wapen hebben afgenomen.

Nog steeds volgens zijn verklaringen trok hij naar het rustlokaal van de bewakers in Blok M van de campus, waar hij het wapen weer kon bemachtigen en Timmermans en Huysmans doodde.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 Juli 1993

999

(10 replies, posted in 1980-1989)

Wapenhandelaar ondervraagd in verband met zaak-Mendez

Uitgerekend op de dag dat het van Cassatie het beroep van ex-BOB’er Madani Bouhouche verwierp, lekte uit dat enkele van de bij Juan Mendez op 15 mei 1985 gestolen wapens via die Bouhouche bij de bende van Patrick Haemers terechtkwamen. Een wapenhandelaar heeft dit aan de gerechtelijke politie verklaard.

Die wapenhandelaar, een zekere Louis D. zou, aldus geruchten in het Brusselse gerechtsgebouw, door het parket van Nijvel zijn opgepakt in het kader van de zaak-Mendez. Op dit parket van Nijvel ontkende gisteren de procureur des Konings Jean Deprêtre de aanhouding. Onderzoeksrechter Luc Hennart, die het onderzoek leidt in dit dossier, wilde geen commentaar verstrekken.

Confrontatie

Niettemin werd vernomen dat de wapenhandelaar in kwestie door de Nijvelse onderzoeksrechter werd ondervraagd, maar dat er geen reden was om hem onder aanhoudingsmandaat te plaatsen.

De affaire omtrent Louis D. kwam aan het licht, nadat op 18 december van vorig jaar een zekere Roland D. in de kraag werd gevat. Die verklaarde dat hij de wapens van Mendez in bezit kreeg via twee contacten: Georges B. en de reeds geciteerde Louis D.

Tijdens een confrontatie met Roland D. heeft Louis D. zich laten ontvallen da hij op zijn beurt de gestolen wapens had gekregen van Madani Bouhouche. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Januari 1992

1,000

(934 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

(...) Het ziet er belabberd uit voor de gewezen Brusselse rijkswachter. Een assisenhof lijkt onwerkbaar ofschoon hij de hem ten laste gelegde feiten minimaliseert en zelfs loochent.

Het Hof van Cassatie in Brussel heeft overigens woensdag het beroep van ex-BOB’er Madani Bouhouche verworpen. Dit betekent dat de gewezen rijkswachter achter de tralies blijft.

Bouhouche ging in cassatie omdat hij van oordeel is dat zijn voorarrest te lang duurt. daarnaast weerlegt hij elke beschuldiging.

Wegens mededaderschap bij de executie van Juan Mendez (7 januari 1986) verbleef Bouhouche 34 maanden achter de tralies. Voor de moord op een Libanees zakenman (2 september 1989) in Antwerpen bromt de voormalige rijkswachter sinds eind september 1989. Wat betekent dat hij reeds meer dan 60 maanden in voorhechtenis zit.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Januari 1992