Op 6 juni 2015 stond er een interview met Bourlet in De Morgen (vertaling Sudpresse). Volgens mij staat het hier nog niet op de site:
Bourlet: "In de kooi van Dutroux werd DNA van een onbekende teruggevonden"
Michel Bourlet was procureur toen de zaak-Dutroux in 1995 in volle hevigheid losbarstte. Nu, twintig jaar later, laat Sudpresse hem opnieuw aan het woord. En zijn herinneringen blijken meer dan levend. "In de kooi van Dutroux is het DNA van een onbekende teruggevonden", klinkt het. Een kort fragment uit het interview.
Hoe kijkt u na al die jaren op die zaak terug?
"Het verbaast me dat er nog altijd zo veel belangstelling voor is. Ik vind het echter nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken. De heftige emoties van toen zijn nog altijd niet weg, dat zag je toen Michelle Martin vrijgelaten werd. Of we deze zaak goed aangepakt hebben? Dat antwoord kan pas binnen tientallen jaren echt gegeven worden."
Denkt u dat nog niet alles aan het licht gekomen is?
"Ik vind het vreemd dat telkens dezelfde verhaaltjes opgedist worden, terwijl er nog werk op de plank ligt. Er zijn nog enkele pertinente vragen die onbeantwoord blijven. Ik ben in 2009 op pensioen gegaan, maar voor mij blijft dit een lopend onderzoek. Ik had nochtans graag de deur achter me dichtgetrokken."
Over welke deur heeft u het dan?
Op de muur van de kooi van Dutroux zijn er DNA-sporen van een onbekende persoon teruggevonden, vermengd bovendien met die van de kleine Julie. Het onderzoek leidde naar iemand uit het milieu van de koppelarij, hij wordt in verband gebracht met verschillende bars in Charleroi en een in Blankenberge. Onderzoek van zijn DNA had uitsluitsel kunnen brengen, dat kost nochtans niet veel."
Waarom is dat onderzoek dan niet gebeurd?
"Na mijn pensioen werd dat dossier geklasseerd, zonder dat bijkomend onderzoek nodig bleek. Het DNA van die onbekende persoon is wel nog altijd bewaard. Misschien zal een nieuw onderzoek ooit duidelijkheid brengen, maar ik blijf op mijn honger zitten."
Voor het eerst deden ook speurders André Collin en Alain Wilvers hun verhaal, zij zijn de mannen die Laetitia Delhez en Sabine Dardenne uit hun kooi wisten te bevrijden. En dat leverde het bovenstaande gedenkwaardige beeld op.
Wilvers herinnert zich nog het eerste verhoor van Martin. "Ze had het lastig, want we hadden haar dochter afgepakt. Ze weende. Ik heb pas later vernomen dat tijdens haar eerste arrestatie hetzelfde gebeurd is met haar zoon. Ze dreigden er zelfs mee om hem niet meer terug te geven als ze niet zou praten." Toch bleef Martin ontkennen dat haar man iets te maken had met de ontvoering in Bertrix. "Pas nadat ze langs de raadkamer gepasseerd was, is ze naar me toegekomen en heeft ze gezegd: 'Ik heb gelogen. Die dag is Lelièvre naar Bertrix gegaan met Dutroux'."
De vreugde na die bekentenis maakte echter snel plaats voor intens verdriet. "Lelièvre had het snel over An en Eefje. En dan werden de lichamen van Julie en Mélissa ontdekt. Het was een rollercoaster van emoties voor ons. Enkel door er over te praten, krijg ik alweer kippenvel", besluit Wilvers.
Collin is intussen al negen jaar op pensioen, maar vergeten kan hij deze zaak nooit. Hij neemt het justitie ook niet kwalijk dat Martin vrijgelaten werd. "Honderden mensen worden in dezelfde omstandigheden vrijgelaten. Het enige verschil is dat bij deze zaak de media er bovenop zaten."
Bron: De Morgen