1,051

(135 replies, posted in Wagens)

(...) Bekleding

Een nieuw bewijs daarvan lekte uit. Het is al enige tijd bekend dat de achterbank van de rode Golf, die op 1 oktober te Ohain werd gestolen van de dochter van de doodgeschoten restauranthouder, werd teruggevonden op de parking van de Delhaize te Beersel, enkele dagen nadat daar de gerant werd neergeknald.

Die achterbank had een zwart-rode bekleding. Volgens Volkswagen behoort die bekleding inderdaad bij een rode Golf, maar te Beersel reden de gangsters volgens een ooggetuige met een zwarte Golf.

Voor de speurders was het vlug duidelijk: de bandieten hebben de op 1 oktober te Ohain ontvreemde rode Golf, in het zwart herschilderd om op 7 oktober naar Beersel te rijden en daar bij Delhaize de zoveelste weerzinwekkende aanslag te plegen.

Een zwarte Golf is van binnen overtrokken met zwart en grijs en in dit opzicht hebben de arglistige boeven toch een steekje laten vallen, dat hopelijk zal leiden tot hun ontmaskering.

Het is mogelijk dat de overvallers bij andere onopgehelderde holdups eenzelfde “verftactiek” hebben toegepast, doch daar zijn voorlopig geen bewijzen van. Die gestolen rode en achteraf in het zwart herschilderde Golf is intussen nog altijd niet gevonden.

Garagist

Misschien staat hij ergens aan het blote oog onttrokken in een of andere opslagplaats of garage. Alhoewel het ook niet onmogelijk is dat men er opnieuw een ander kleurtje heeft op uitgestreken.

Daarnaast sluit de recherche niet uit dat een garagist of gewezen garagehouder medeplichtig zou kunnen zijn bij sommige hand- en spandiensten aan de Bende van Nijvel. Dit kan onder bedreiging doch ook op vrijwillige basis zijn gebeurd. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Oktober 1983

1,052

(6 replies, posted in Andere Personen)

Zestien hold-ups door BOB opgelost

De BOB van Halle, die de jongste weken reeds verscheidene loense zaken heeft opgelost, bracht thans een opmerkelijk resultaat in de strijd tegen het criminele milieu.

Dankzij intensief speurwerk, dag- en nachtoperatie en discrete bewakingen, werden diverse personen aangehouden die betrokken zijn bij tenminste vijftien gewapende overvallen zowel in het Pajottenland, het Brusselse als elders in het land. Het is niet uitgesloten dat nog meer hold-ups op rekening van de nu gearresteerden mogen worden geschreven. Vandaar ook de zwijgzaamheid van de speurders. Wel hadden de daders, van wie de namen niet werden medegedeeld, het vooral op postkantoren en bankinstellingen gemunt.

Sommige gearresteerden zouden reeds bekentenissen hebben afgelegd doch op het eerste gezicht zou er geen verband bestaan met de zogeheten Bende van Nijvel.

In de nacht van woensdag op donderdag werd overigens nog eens grote speuractie ingezet, die door de Brusselse onderzoeksrechter Guy Bellemans werd bevolen en waaraan hij ook heeft deelgenomen. Van deze klopjacht waren de resultaten verrassend. Daarom ook ziet het ernaar uit dat de gearresteerden nog heel wat meer op hun actief hebben dan tot dusver bekend geraakte.

Ondanks ze steeds beter door de PTT worden beveiligd, zijn de postkantoren afgelopen weken het mikpunt geweest van roversbenden. Uit het onderzoek, waaronder confrontaties met getuigen, bleek dat de bende verantwoordelijk is voor 16 overvallen in gemeenten: Beersel (5), Halle, Ruisbroek, Pamel (3), Ninove, Grimbergen, Hoeilaart (2), Sint-Pieters-Leeuw en Luttre. Er werden bij huiszoekingen ook wapens gevonden.

Moet nu de door de BOB van Halle aangehouden bende voor al deze hold-ups verantwoordelijk worden geacht? Daar wilde donderdagavond niemand van de speurders op antwoorden. In elk geval had men gisterenavond bij de rijkswacht van Halle de neiging alles langs de beste zijde te beschouwen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 November 1983

1,053

(0 replies, posted in Overzicht Bendes)

Een gangsterbende uit Brussel. Ze hebben in maart 1979 zes gewapende overvallen gepleegd:

  • 12 Maart 1979: overval op een tankstation in Groot-Bijgaarden.

  • 16 Maart 1979: Overval op een juwelierszaak in Grimbergen.

  • 19 Maart 1979: Opnieuw een overval op hetzelfde tankstation in Groot-Bijgaarden.

  • 22 Maart 1979: Overval op het kantoor van de Socialistische Mutualiteit in Sint-Agatha-Berchem.

  • 22 Maart 1979; Overval op een elektriciteitsfirma in Buggenhout.

  • 23 Maart 1979: Overval een tankstation aan De Smet De Naeyerlaan te Laken.

De bende bestond uit drie leden:

  • Abdelva Ourliagli Tabakald (20)

  • Charibne Fargani (19)

  • Een minderjarige

Brusselse gangsterbende onder arrest wegens zes overvallen

De BOB van Brussel arresteerden drie zware jongens die de jongste weken in de hoofdstad en omgeving zes overvallen pleegden. Het drietal kwam gewoonlijk samen in een appartement te Jette om er kaart te spelen voor grof geld, wat meteen de aanleiding gaf tot een onderzoek vanwege de BOB.

De drie kerels gingen weldra tot bekentenissen over betreffende de volgende overvallen:

Tijdens de nacht van 12 op 13 maart overvielen ze een benzinepompstation te Groot-Bijgaarden, wat hun toeliet beslag te leggen op 36.000 fr. 

Op 16 maart overvielen ze een juwelierszaak te Grimbergen en roofden er voor 100.000 fr. kleinoden en op 19 maart gingen ze opnieuw het pompstation te Groot-Bijgaarden overvallen en maakten er dit keer 8.000 fr. buit.

Op 23 maart ondernamen ze een andere overval op een benzinepompstation aan de De Smet De Naeyerlaan te Laken en gingen er met 17.000 fr. aan de haal. Op 22 maart pleegden ze een overval bij de Socialistische Mutualiteit te Sint-Agatha-Berchem en roofden er 107.000 fr. Eveneens op 22 maart wisten ze bij een elektriciteitsfirma te Buggenhout 100.000 fr. Buit te maken.

De revolver waarmee het drietal telkens ging dreigen, kon worden teruggevonden. De daders gaven bovendien toe talrijke voertuigen te hebben gestolen. Twee onder hen, de 20-jarige Abdelva Ourliagli Tabakald en de 19-jarige Charibne Fargani werden onder arrest geplaatst.

De derde, een minderjarige, werd toevertrouwd aan de jeugdrechter.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Maart 1979

1,054

(0 replies, posted in Overzicht Bendes)

Samenvatting

Een bende uit Lille (Frankrijk) die zowat 200-tal diefstallen in West- en Oost-Vlaamse handelszaken en 12 diefstallen van Mercedes-wagens in België en Frankrijk heeft gepleegd.

Per nacht werden zowat zes tot negen diefstallen met braak in handelszaken gepleegd. In kledings- en elektrozaken en in winkels van sportartikelen gingen zij aan de haal met de kassa en de kledij, de radiotoestellen en de videorecorders.

De gestolen Mercedessen gebruikten zij drie weken tot een maand en lieten ze vervolgens ’s nachts achter, meestal aan de Belgische kust. Om de politiediensten te misleiden jatten zij Belgische nummerplaten en vervalsten chassisnummers en de inschrijvingsbewijzen. Ook verwisselden zij op geregelde tijdstippen de ruiten en de motoren.

De dieven opereerden steeds met twee Mercedessen, waarvan de koffers volstaken met benzinebussen. Eén van de twee personenwagens moest tegen de politiecombi’s inrijden in geval van alarm.

Leden:

  • Christian Froidure (28)

  • Alain Duprez (25)

  • Jean-Michel D’Hau (18)

  • Patrick Moreels (20)

  • Joël Lamotte (24)

  • Maurice Favier (25)

  • Charles Froidure (27)

Gestolen Mercedessen waren “rijdende bommen”

Dinsdagnamiddag is in het Franse Rijsel paal en perk gesteld aan de meer dan tweehonderd diefstallen waarvan talloze handelaars in West- en Oost-Vlaanderen tussen december 1986 en enkele dagen geleden het slachtoffer zijn geweest. Bovendien is het doek gevallen over om en bij de twaalf diefstallen van personenwagens Mercedes in België en Frankrijk.

Zowat veertig leden van de “Sûreté Urbaine de Lille” hebben dinsdagnamiddag op zeer discrete wijze zeventien jonge mannen uit Rijsel in de boeien geklonken, en dit als orgelpunt van een gerechtelijk onderzoek, dat ongeveer anderhalve maand heeft geduurd en is verlopen in samenwerking met de gerechtelijke politie van Kortrijk en de bijzondere dienst “De Kust” uit De Panne.

De twee kopstukken van deze roversbende zijn de 28-jarige Christian Froidure en de 25-jarige Alain Duprez, beiden woonachtig te Rijsel. Tussen de vijftien andere aangehoudenen - die allen jonger zijn dan de kopstukken en in Rijsel wonen - steken zeker nog vier dieven; de overigen worden thans ondervraagd inzake hun rol als helers.

De zeskoppige dievenbende uit Rijsel trok ’s nachts met gestolen Mercedessen op pad in Deinze, Nazareth, Brugge, Oudenaarde, Kortrijk, Ieper, Veurne, Doornik, Diksmuide, enz. en pleegden per nacht zes tot negen diefstallen met braak in allerlei handelszaken. In kruidenierswinkels, apotheken, bakkerijen, slagerijen en dergelijke meer, gingen zij op de loop met de kassa, die zij in de rijdende wagens ledigden en nadien op straat gooiden. In kledings- en elektrozaken en in winkels van sportartikelen stalen zij naast de kassa ook kledij, radiotoestellen en videorecorders.

Een groot deel van deze gestolen goederen werd teruggevonden in vier verschillende bergplaatsen in Rijsel.

Vanuit een garage

Wat de gestolen Mercedessen betreft, deze werden drie weken tot één maand door de dieven gebruikt en vervolgens ’s nachts achtergelaten, meestal ergens aan de Belgische kust. Dezelfde nacht stalen de Rijselse dieven een andere Mercedes, en het gebeurde zelfs dat zij de wielen met magnesiumvelgen afdraaiden en meenamen.

Om politiediensten te misleiden jatten zij Belgische nummerplaten en vervalsten de chassisnummers en de inschrijvingsbewijzen.

In een garage te Wambrechies van waaruit zij opereerden, verwisselden de daders op geregelde tijdstippen de ruiten en de motoren van de gestolen voertuigen. “Hun wagens dienden als moordwapen”, aldus een woordvoerder. “Hun koffers staken vol jerrycans met benzine en zij werkten steeds met twee Mercedessen: een eerste wagen voor de dieven en een tweede voertuig, dat tegen de politiecombi moest inrijden ingeval van alarm. Hun wagens waren dus in feite rijdende bommen. De dieven waren ooit gewapend; hun voertuigen waren hun enigste wapen”, aldus nog een woordvoerder.

De komende dagen zal de Sûreté Urbaine de Lille de ondervragingen verderzetten. Nagenoeg alle dieven en helers hebben reeds een gerechtelijk verleden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 September 1987

Mercedesdieven uit Rijsel leggen bekentenissen af

De Rijselse dievenbende, die tussen eind december 1986 en enkele dagen geleden meer dan 200 diefstallen in West- en Oost-Vlaamse handelszaken - en van om en bij de 12 personenwagens Mercedes in België en Frankrijk - heeft gepleegd en dinsdagnamiddag tijdens een gecoördineerde actie door de “Sûreté Urbaine de Lille” in de boeien werd geklonken, is inmiddels overgegaan tot het afleggen van volledige bekentenissen.

De drie kopstukken, die alle nachtelijke raids bijwoonden, waren de 28-jarige Christian Froidure, de 25-jarige Alain Duprez (die nog in België een gevangenisstraf van vijf jaar moet uitzitten) en de 18-jarige Jean-Michel D’Hau. De vier overige rovers zijn Patrick Moreels (20), Joël Lamotte (24), Maurice Favier (25) en Charles Froidure (27). Allen zijn in Rijsel woonachtig en officieel als werkloze ingeschreven. De vier laatstgenoemde dieven woonden occasioneel de raids bij. Momenteel worden te Rijsel tal van andere personen ondervraagd inzake hun rol als helers.

De Rijselse roversbende trok ’s nachts met gestolen Mercedessen op pad in West- en Oost-Vlaanderen en pleegde per nacht zowat zes tot negen diefstallen met braak in handelszaken. In kledings- en elektrozaken en in winkels van sportartikelen gingen zij aan de haal met de kassa en de kledij, de radiotoestellen en de videorecorders.

In andere handelszaken (apotheken, slagerijen, enz.) beperkten zij zich tot de inhoud van de kassa. De gestolen Mercedessen gebruikten zij drie weken tot een maand en lieten ze vervolgens ’s nachts achter, meestal aan de Belgische kust. Om de politiediensten te misleiden jatten zij Belgische nummerplaten en vervalsten chassisnummers en de inschrijvingsbewijzen. Ook verwisselden zij op geregelde tijdstippen de ruiten en de motoren.

De dieven opereerden steeds met twee Mercedessen, waarvan de koffers volstaken met benzinebussen. Eén van de twee personenwagens moest tegen de politiecombi’s inrijden in geval van alarm. Daags voor hun arrestatie hadden zij in West-Vlaanderen nog een raid gepleegd. Naar verluidt riskeren zij een effectieve gevangenisstraf van minimum vijf jaar.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 September 1987

1,055

(0 replies, posted in Overzicht Bendes)

Leden:

  • Dirk V.H. (30), Ninove, gewezen café uitbater

  • Petrus H., Herzele

  • Victor V. (20), Geraardsbergen

  • Albert V. (20), Geraardsbergen

Feiten:

  • Inbraak in een dancing te Sint-Lievens-Esse.

  • Inbraak bij een apotheker te Zottegem.

  • Inbraak in een dancing te Geraardsbergen.

  • Inbraken in woningen te Holsbeek, Gilly en Steenhuize-Wijnhuize.

  • Inbraak in een elektriciteitswinkels te Durbuy en Frasnes-lez-Avaing.

  • Inbraak in het Delhaize-grootwarenhuis te Edingen maakten ze kisten sterke drank en rookartikelen buit.

De buit was vooral: juwelen, antiek, schilderijen, geld, cognac, pakjes koffie, kostbare bontmantels, en ook een muziekinstallatie.

Man uit Ninove nam anderen mee op rooftocht

Vrijdag verscheen voor de correctionele rechtbank van Oudenaarde de 30-jarige Dirk V.H. uit Ninove. Hij stond terecht voor het plegen van verscheidene inbraken, alleen of met medeplichtigen. Ook deze medeplichtigen moesten zich voor de rechter komen verantwoorden.

De rijkswacht was Dirk V.H. op het spoor gekomen na een inbraak in de nacht van 7 op 8 maart dit jaar. Bij een verzekeringsmakelaar in de Klemhoutstraat te Zottegem, had hij een grote hoeveelheid antiek, juwelen, een som van 5.000 fr., een chequeboekje en spaarzegels ter waarde van iets meer dan 5 miljoen gestolen. Tijdens het onderzoek bleek dat hij nog andere inbraken op zijn kerfstok had.

De man zat financieel aan de grond en had voordien de uitbating van een café in Geraardsbergen moeten opgeven. Met zijn auto waarin het inbrekersmateriaal lag, trok hij op rooftocht en schuimde de ganse streek af, tot in Wallonië.

Zo brak hij binnen in een dancing te Sint-Lievens-Esse, bij een apotheker te Zottegem, in een dancing te Geraardsbergen, in woningen te Holsbeek, Gilly en Steenhuize-Wijnhuize en in elektriciteitswinkels te Durbuy en Frasnes-lez-Avaing. Hij had het telkens gemunt op juwelen, antiek, schilderijen, geld en zelfs cognac en pakjes koffie.

Medeplichtigen

In juli ging hij ook enkele malen op rooftocht, samen met de Herzelenaar Petrus H. in de streek van Halle-Ninove. Zij brachten er bezoeken aan een weekendverblijf en een villa, waar ze kostbare bontmantels, juwelen en ook een muziekinstallatie ontvreemden. In het Delhaize-grootwarenhuis te Edingen maakten ze kisten sterke drank en rookartikelen buit.

Voor een inbraak in een weekendverblijf te Galmaarden nam Dirk V.H. de twee 20-jarigen Victor V. En Albert V., beiden uit Geraardsbergen, op sleeptouw.

Dirk V.H. werd veroordeeld tot twee jaar gevangenis, waarvan helft met uitstel, en 6.000 fr. boete. Petrus H. kreeg 15 maanden waarvan negen met uitstel, en eveneens 6.000 fr. boete. Victor V. en Albert V. kregen drie maanden met uitstel en respectievelijk 6.000 en 9.000 fr. boete.

Gustaaf N. uit Brakel en Helena D. uit Geraardsbergen werden ook gestraft, omdat zij van het viertal voorwerpen hadden aangekocht, wetende dat ze gestolen waren. Zij hoorden zich respectievelijk veroordelen tot zes maanden met uitstel en drie maanden met uitstel en tot 6.000 fr. boete.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 December 1984

1,056

(0 replies, posted in Overzicht Bendes)

Een jongerenbende uit de regio van Mons. De jongeren brachten nagenoeg al hun vrije tijd door in een paar cafés in de rue Monsville in Quaregnon (» Google Maps). Per avond besteedden zij daar soms 4.000 fr. aan het spelen op “flipperkasten”.

Ze kwamen aan geld door in winkels en warenhuizen sigaretten en sterke drank te stelen en die daarna te verkopen. Het gaat in totaal om een 20-tal inbraken.

Henegouwse jeugdbenden roofden voor miljoenen aan sigaretten

De gerechtelijke politie van Bergen heeft een einde gemaakt aan de activiteiten van een paar jeugdbenden, die zich gespecialiseerd hadden in het stelen van sigaretten uit winkels en warenhuizen. De buit, die in de miljoenen moet lopen, werd er haast volledig doorgejaagd op elektronische caféspelen.

De jongeren, zowel werkenden als werklozen en studerenden, van wie er nu een aantal gearresteerd zijn, brachten nagenoeg al hun vrije tijd door in een paar cafés in de rue Monsville Quaregnon. Per avond besteedden zij daar soms 4.000 fr. aan het spelen op “flipperkasten”.

Pas vorige week kreeg de politie het bewijs in handen, dat dit geld afkomstig was van een lange reeks inbraken, naar schatting 20 in totaal. De eerste werd gepleegd op 1 april 1981 te Jemappes en alle volgende verliepen volgens hetzelfde patroon.

Per auto reden vier of vijf leden van de bende naar een winkel of een warenhuis. Met een zware steen gooiden ze een uitstalraam in, ze vulden zoveel mogelijk kartonnen dozen en plastieken zakken met fardes sigaretten en een enkele keer met flessen sterke drank, en ze verdwenen weer voor de politie, gealarmeerd door de beveiligingsinstallatie, ter plaatse verscheen.

Al op 17 juni van vorig jaar liepen ze bijna tegen de lamp. In een warenhuis te Wasmes, waar ze bij twee andere gelegenheden wel telkens 300 sloffen sigaretten wisten te roven, geraakten de jonge inbrekers in moeilijkheden toen een stalen rolluik, dat zij omhoog gekrikt hadden, plots toesloeg en een bendelid werd opgesloten in het warenhuis.

Met vereende krachten werd de medeplichtige bevrijd, en andermaal wist de bende te ontsnappen, zij het met lege handen.

Twee benden?

Het onderzoek werd bemoeilijkt door het feit dat er in de streek twee, misschien zelfs drie benden met precies dezelfde methoden aan het werk waren. Telkens een bendelid voor ondervraging werd voorgeleid, stak die vanzelfsprekend de schuld op de “concurrenten”. Voor de onderzoekers was het onmogelijk uit te maken wie waar een kraak had gepleegd.

Vast staat dat de lange reeks inbraken een buit ter waarde van ettelijke miljoenen heeft opgeleverd. Al dat geld werd er op één jaar tijd doorgejaagd in een paar cafés in “Le Plancher”, een wijk van Quaregnon. Ook twee cafébazen, die de gestolen sigaretten opkochten voor 200 fr. per farde, werden aangehouden wegens heling.

De voorbije week werden een na een tiental jongeren voorgeleid en onder aanhoudingsmandaat geplaatst of verwezen naar de jeugdrechtbank. De jongste onder hen was 17 jaar, de oudste net 21. Een 18-jarige student aan de technische school van Bergen, die werd aangehouden op de dag van zijn laatste examen, kreeg alsnog de kans om - onder politiebewaking - dit examen af te leggen.

Vast staat dat er nog vele aanhoudingen zullen volgen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Juni 1982

1,057

(0 replies, posted in Overzicht Bendes)

Inbrekersbende uit Dendermonde. De bende stond in april 1985 voor de correctionele rechtbank in Dendermonde.

Feiten:

  • Poging tot overval op het Delhaize-warenhuis van Dendermonde.

  • Poging tot overval op bierhandelaar Coppens.

  • Overval op een bakker in Opwijk.

  • Gewapende overval op breigoedfabriek Tricot in Opwijk op 25 januari 1983

  • Verschillende inbraken in de regio.

Leden:

  • René Waegeman (42), Opwijk

  • Luc Vertongen (26), Dendermonde

  • Willy Ophalvens (30), Dendermonde

  • Jean Otte (25), Dendermonde

  • Willy De Geest (37), Berlare

  • Koenraad Heyman (28), Dendermonde

  • Johnny B., Kalken

  • Leo Liefferinckx (22), Dendermonde

Bende inbrekers zwaar gestraft

Gisteren heeft de correctionele rechtbank te Dendermonde uitspraak gedaan in de overval welke op 25 januari 1983 werd gepleegd op de Opwijkse breigoedfabriek Tricot langs de Dendermonde Steenweg. Twee gewapende en gemaskerde mannen hebben toen vrouwelijke bedienden onder bedreiging gedwongen de daginkomsten te overhandigen en de kluis open te maken. De buit bedroeg toen zowat een miljoen.

Voor deze feiten werden de 42-jarige René Waegeman uit Opwijk, Luc Vertongen (26) uit Dendermonde en Willy Ophalvens (30), eveneens uit Dendermonde, aangehouden, evenals Jean Otte (25) uit Dendermonde, Willy De Geest (37) uit Berlare, Koenraad Heyman (28) uit Dendermonde en Johny B. uit Kalken. Deze laatsten waren betrokken bij twee pogingen tot overval op Delhaize te Dendermonde. Jean Otte, Willy Ophalvens en de 22-jarige Leo Liefferinckx uit Dendermonde stonden ook nog wegens andere inbraken terecht. De procureur vroeg een strenge toepassing van de strafwet en noemde René Waegeman de centrale figuur in de bende. De verdediging deed haar best om o.a. de poging om bierhandelaar Coppens te overvallen af te zwakken, evenals de overval op de Opwijkse bakker Heyvaert en de feiten aan het grootwarenhuis Delhaize.

In de meeste gevallen werd er ook op gewezen dat men zich had laten meeslepen door eerste beklaagde en dat alles zowat was gegroeid uit de contacten die ontstonden in het Maeve-praathuis te Sint-Gillis-Dendermonde.

De rechtbank veroordeeld René Waegeman tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan 20 maanden met uitstel en 12.000 fr. boete.

Luc Vertongen werd veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf, waarvan 15 maanden met uitstel, en 12.000 fr. boete.

Willy Ophalvens kreeg 2 jaar en zes maanden, waarvan 15 maanden met uitstel en 12.000 fr. boete.

Jean Otte werd veroordeeld tot 1 jaar en 6 maanden gevangenisstraf, waarvan 9 maanden met uitstel en 12.000 fr. boete. Koenraad Heymans kreeg 6 maanden gevangenisstraf en 12.000 fr. boete. Willy De Geest werd veroordeeld tot 10 maanden, waarvan zes met uitstel, en 12.000 fr. boete. Leo Liefferinckx tot 6 maanden waarvan drie met uitstel, en 12.000 fr. boete. Johnny B. Kreeg een voorwaardelijke boete voor het ter beschikking stellen van een spuitbus.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 April 1985

1,058

(0 replies, posted in Andere Personen)

Crimineel van Italiaanse origine en een misdaadcontact van Basri Bajrami. Hij werd in mei 1984 samen met een andere man gearresteerd vanwege overvallen op Brusselse hotels. Ze waren in het bezit van een Colt 45, een 7.65mm-pistool, bivakmutsen en valse snorren.

Overvallers ingerekend te Brussel

Twee mannen, die ruim een maand geleden betrokken waren bij overvallen in hotels van het Brusselse, konden worden aangehouden. Het betreft de Joegoslaaf Tverco Tonici en de Italiaan Maurizio Amico. Ze waren in het bezit van een colt 45 en een 7.65mm-pistool. de mannen beschikken ook over bivakmutsen en valse snorren. Ze ontkennen de hun ten laste gelegde feiten, wat niet belet dat een van de kogels die in het Sofitel-hotel werd teruggevonden ongetwijfeld door een van hun wapens werd afgevuurd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Mei 1984

1,059

(54 replies, posted in Filière Boraine)

Rijkswacht zocht tevergeefs naar bende van Nijvel

De rijkswacht is donderdagavond op weinig na onverrichterzake teruggekeerd van een grootscheepse klopjacht in Brussel. Tientallen manschappen in burger en in uniform, kamden het Noordkwartier uit, stapten verschillende cafés binnen maar vonden geen spoor van de Bende van Nijvel.

Toch is er hoop dat de moordenaarsbende wordt ontmaskerd. In de streek van Bergen werden een tiental huiszoekingen verricht en voorts werden diverse personen voor ondervraging opgepakt. Het parket van Nijvel wilde vrijdagnamiddag de zaken niet vooruitlopen en verkoos geen commentaar te verstreken over de actie in Bergen.

Toch mag worden verondersteld dat het politie-optreden in Henegouwen niet voor niets is geweest. Men zou nu wel dichter bij die waarheid zijn dan algemeen wordt gedacht.

Daarnaast circuleerden gisterenavond te Brussel verschillende namen van verdachten, die nu met man en macht worden gezocht. De politie kreeg vrijdag ook een seintje van een warenhuisgerant te Ukkel, die al verscheidene dagen een verdachte BMW met Nederlandse nummerplaat in de nabijheid van de supermarkt heeft opgemerkt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Oktober 1983

1,060

(79 replies, posted in Magistraten)

Over de getuigenis van Luc Hennart voor de Eerste Bendecommissie:

In Nijvel werkte men mekaar tegen

“Ik werk volgens mijn eigen methode, en baseer me enkel op feiten. Opzienbarende hypothesen ga ik niet uittesten. Het Bende-dossier staat krom van zulke ophefmakende hypothesen. Men heeft te zeer getracht de werkelijkheid te doen rijmen met al deze veronderstellingen.”

“Daarom is men er in al die jaren volgens mij nog geen stap op vooruit gegaan. Maar wel zit men nu met een gigantisch, onoverzichtelijk Bende-dossier …”

Dat verklaarde Luc Hennart, onderzoeksrechter te Nijvel, gisteren voor de kamercommissie naar het banditisme. Hennart werd als onderzoeksrechter naar Nijvel gestuurd, om daar meerdere dossiers van onderzoeksrechter Schlicker over te nemen.

Hennart zei dat hij zich sinds februari ’87 heeft toegespitst op de zaak Mendez. “Daaraan koppelde ik de affaire van Sabena-agent Zwarts uit 1982, de wapendiefstal bij het Speciaal Interventie Eskadron van de rijkswacht tijdens de nieuwjaarsnacht ’81-’82, en sinds kort ook de ontdekking van enkele ‘locaties’: autoboxen, appartementen, … Waarom ik die zaken met mekaar verbindt, kan ik u niet meedelen: het onderzoek is immers nog volop aan de gang.”

De onderzoeksrechter werkt te Nijvel dagelijks aan het Mendez-dossier met een kleine ploeg. “Hooguit een dozijn. Maar mensen, die stuk voor stuk ervaring hebben op het terrein. Reuzegrote task-forces maken een onderzoek alleen maar moeilijker. Gebrek aan organisatie, onderlinge naijver: het zijn constante gegevens die je nog iedere dag bij onze politiediensten aantreft …”

“Het heeft gen zin dat 50 leden van verschillende diensten allemaal samen op de plaats van een misdaad hun zeg willen hebben, en intussen alle nuttige sporen uitwissen …”

De onderzoeksrechter verklaarde, dat hij bij zijn aankomst te Nijvel, een zeer slechte sfeer aantrof. “De Gerechtelijke Politie en de BOB werkten mekaar tegen. De ene dienst wist niet, of wou niet weten, wat de andere deed. Daardoor werden heel wat dingen in het onderzoek soms wel 10 tot 15 maal overgedaan.”

Over de door hem onlangs verrichte huiszoeking bij de Staatsveiligheid zei de onderzoeksrechter: “Ik bezat enkele elementen, die deze huiszoeking wettigden. En omdat ik werk op mijn manier, heb ik vooraf geen toelating gevraagd aan de administrateur van de Staatsveiligheid, Albert Raes. Niets verplichtte mij trouwens daartoe. Misschien blijkt mijn manier van werkte niet goed voor mijn latere carrière …”

De verhouding tussen hemzelf en de Nijvelse procureur rerêtre noemt Hennart ronduit slecht. Volgens de onderzoeksrechter vroeg de procureur hem bijvoorbeeld om afluisteractiviteiten niet in de dossiers te vermelden, en een “informele” relatie op te bouwen met big boss Raes van de Staatsveiligheid.

“Daarop heb ik nooit willen ingaan”, aldus Hennart. “En dat leidde uiteindelijk tot de huidige wanverhouding.”

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Juni 1989