Samenvatting
Een bende uit Lille (Frankrijk) die zowat 200-tal diefstallen in West- en Oost-Vlaamse handelszaken en 12 diefstallen van Mercedes-wagens in België en Frankrijk heeft gepleegd.
Per nacht werden zowat zes tot negen diefstallen met braak in handelszaken gepleegd. In kledings- en elektrozaken en in winkels van sportartikelen gingen zij aan de haal met de kassa en de kledij, de radiotoestellen en de videorecorders.
De gestolen Mercedessen gebruikten zij drie weken tot een maand en lieten ze vervolgens ’s nachts achter, meestal aan de Belgische kust. Om de politiediensten te misleiden jatten zij Belgische nummerplaten en vervalsten chassisnummers en de inschrijvingsbewijzen. Ook verwisselden zij op geregelde tijdstippen de ruiten en de motoren.
De dieven opereerden steeds met twee Mercedessen, waarvan de koffers volstaken met benzinebussen. Eén van de twee personenwagens moest tegen de politiecombi’s inrijden in geval van alarm.
Leden:
Christian Froidure (28)
Alain Duprez (25)
Jean-Michel D’Hau (18)
Patrick Moreels (20)
Joël Lamotte (24)
Maurice Favier (25)
Charles Froidure (27)
Gestolen Mercedessen waren “rijdende bommen”
Dinsdagnamiddag is in het Franse Rijsel paal en perk gesteld aan de meer dan tweehonderd diefstallen waarvan talloze handelaars in West- en Oost-Vlaanderen tussen december 1986 en enkele dagen geleden het slachtoffer zijn geweest. Bovendien is het doek gevallen over om en bij de twaalf diefstallen van personenwagens Mercedes in België en Frankrijk.
Zowat veertig leden van de “Sûreté Urbaine de Lille” hebben dinsdagnamiddag op zeer discrete wijze zeventien jonge mannen uit Rijsel in de boeien geklonken, en dit als orgelpunt van een gerechtelijk onderzoek, dat ongeveer anderhalve maand heeft geduurd en is verlopen in samenwerking met de gerechtelijke politie van Kortrijk en de bijzondere dienst “De Kust” uit De Panne.
De twee kopstukken van deze roversbende zijn de 28-jarige Christian Froidure en de 25-jarige Alain Duprez, beiden woonachtig te Rijsel. Tussen de vijftien andere aangehoudenen - die allen jonger zijn dan de kopstukken en in Rijsel wonen - steken zeker nog vier dieven; de overigen worden thans ondervraagd inzake hun rol als helers.
De zeskoppige dievenbende uit Rijsel trok ’s nachts met gestolen Mercedessen op pad in Deinze, Nazareth, Brugge, Oudenaarde, Kortrijk, Ieper, Veurne, Doornik, Diksmuide, enz. en pleegden per nacht zes tot negen diefstallen met braak in allerlei handelszaken. In kruidenierswinkels, apotheken, bakkerijen, slagerijen en dergelijke meer, gingen zij op de loop met de kassa, die zij in de rijdende wagens ledigden en nadien op straat gooiden. In kledings- en elektrozaken en in winkels van sportartikelen stalen zij naast de kassa ook kledij, radiotoestellen en videorecorders.
Een groot deel van deze gestolen goederen werd teruggevonden in vier verschillende bergplaatsen in Rijsel.
Vanuit een garage
Wat de gestolen Mercedessen betreft, deze werden drie weken tot één maand door de dieven gebruikt en vervolgens ’s nachts achtergelaten, meestal ergens aan de Belgische kust. Dezelfde nacht stalen de Rijselse dieven een andere Mercedes, en het gebeurde zelfs dat zij de wielen met magnesiumvelgen afdraaiden en meenamen.
Om politiediensten te misleiden jatten zij Belgische nummerplaten en vervalsten de chassisnummers en de inschrijvingsbewijzen.
In een garage te Wambrechies van waaruit zij opereerden, verwisselden de daders op geregelde tijdstippen de ruiten en de motoren van de gestolen voertuigen. “Hun wagens dienden als moordwapen”, aldus een woordvoerder. “Hun koffers staken vol jerrycans met benzine en zij werkten steeds met twee Mercedessen: een eerste wagen voor de dieven en een tweede voertuig, dat tegen de politiecombi moest inrijden ingeval van alarm. Hun wagens waren dus in feite rijdende bommen. De dieven waren ooit gewapend; hun voertuigen waren hun enigste wapen”, aldus nog een woordvoerder.
De komende dagen zal de Sûreté Urbaine de Lille de ondervragingen verderzetten. Nagenoeg alle dieven en helers hebben reeds een gerechtelijk verleden.
Bron: Gazet van Antwerpen | 3 September 1987
Mercedesdieven uit Rijsel leggen bekentenissen af
De Rijselse dievenbende, die tussen eind december 1986 en enkele dagen geleden meer dan 200 diefstallen in West- en Oost-Vlaamse handelszaken - en van om en bij de 12 personenwagens Mercedes in België en Frankrijk - heeft gepleegd en dinsdagnamiddag tijdens een gecoördineerde actie door de “Sûreté Urbaine de Lille” in de boeien werd geklonken, is inmiddels overgegaan tot het afleggen van volledige bekentenissen.
De drie kopstukken, die alle nachtelijke raids bijwoonden, waren de 28-jarige Christian Froidure, de 25-jarige Alain Duprez (die nog in België een gevangenisstraf van vijf jaar moet uitzitten) en de 18-jarige Jean-Michel D’Hau. De vier overige rovers zijn Patrick Moreels (20), Joël Lamotte (24), Maurice Favier (25) en Charles Froidure (27). Allen zijn in Rijsel woonachtig en officieel als werkloze ingeschreven. De vier laatstgenoemde dieven woonden occasioneel de raids bij. Momenteel worden te Rijsel tal van andere personen ondervraagd inzake hun rol als helers.
De Rijselse roversbende trok ’s nachts met gestolen Mercedessen op pad in West- en Oost-Vlaanderen en pleegde per nacht zowat zes tot negen diefstallen met braak in handelszaken. In kledings- en elektrozaken en in winkels van sportartikelen gingen zij aan de haal met de kassa en de kledij, de radiotoestellen en de videorecorders.
In andere handelszaken (apotheken, slagerijen, enz.) beperkten zij zich tot de inhoud van de kassa. De gestolen Mercedessen gebruikten zij drie weken tot een maand en lieten ze vervolgens ’s nachts achter, meestal aan de Belgische kust. Om de politiediensten te misleiden jatten zij Belgische nummerplaten en vervalsten chassisnummers en de inschrijvingsbewijzen. Ook verwisselden zij op geregelde tijdstippen de ruiten en de motoren.
De dieven opereerden steeds met twee Mercedessen, waarvan de koffers volstaken met benzinebussen. Eén van de twee personenwagens moest tegen de politiecombi’s inrijden in geval van alarm. Daags voor hun arrestatie hadden zij in West-Vlaanderen nog een raid gepleegd. Naar verluidt riskeren zij een effectieve gevangenisstraf van minimum vijf jaar.
Bron: Gazet van Antwerpen | 5 September 1987