Samenvatting:
Woonde in Anderlecht
Verdacht van negen aanrandingen op geneesheren tijdens de periode december 1981 - januari 1983.
Woensdag 23 December 1981 - Koekelberg: Overval op een huisarts te Koekelberg. De arts wordt vanop korte afstand neergeschoten met een kogel in de borst.
Tijdens de kerstweek van 1981 heeft hij nog twee andere geneesheren in het Brusselse bedreigd, zonder dat hij daarbij heeft geschoten.
Vrijdag 24 December 1982 - Elsene: Overval op de dokter Henri Taca. De arts wordt neergeschoten met drie kogels. De arts werd geraakt in de hals en de borst. Hij overlijdt later aan zijn verwondingen.
Vrijdag 14 Januari 1983 - Vorst: Mislukte overval op een arts in Vorst. De vrouw van de arts herkent de man op basis van een robotfoto en verwittigt de politie. Er komen twee agenten maar die worden gegijzeld door de man. Tijdens de vlucht slaagt één agent erin te ontsnappen. Samen met de andere agent vlucht hij in een café. Daar schiet hij een cafégast dood. Op dat moment slaagt de agent erin de man te overmeesteren en wordt hij gearresteerd.
In Januari 1984 wordt beslist om de dader - Michel Honoré - te interneren.
Gebruikt wapen: Smith & Wesson-trommelrevolver 22
Dokter neergeschoten te Koekelberg
In zijn dokterskabinet aan de Basilieklaan 371 te Koekelberg werd de 45-jarige geneesheer Jean Bourgeois, woensdagavond omstreeks 19u neergeschoten, door een man die zich voordeed als een patiënt.
De dader is voortvluchtig. Hij had voordien een hele tijd zijn beurt afgewacht in de wachtkamer, net zoals de andere patiënten. Toen het eindelijk zijn beurt was haalde hij een revolver tevoorschijn en schoot vanop korte afstand een kogel af in de borst van de geneesheer.
De kerel sloeg op de vlucht in de richting van de basiliek van Koekelberg. Het ziet er naar uit dat de dader voor de eerste maal een bezoek bracht aan de arts. Het slachtoffer, dat in Meise woont, diende naar het hospitaal overgebracht.
Uit een eerste onderzoek blijkt dat geen enkel vitaal orgaan werd geraakt zodat er ook geen levensgevaar bestaat.
Bron: Gazet van Antwerpen | 26 December 1981
Psychopaat schoot al eerder op een geneesheer
De kerel die op kerstavond omstreeks 18u30 de 67-jarige geneesheer Henri Taca in zijn kabinet aan de Marnixlaan 19a te Elsene ging neerschieten, was niet aan zijn proefstuk. Thans blijkt dat dezelfde man, met hetzelfde wapen (een pistool 22) op 23 december 1981 ook de 45-jarige geneesheer dr. Jean Bourgeois uit Meise in diens kabinet aan de Basilieklaan 371 te Koekelberg heeft neergeschoten.
In beide gevallen veinsde de dader ziek te zijn, zodat hij zonder veel argwaan werd binnengelaten. Eenmaal in het kabinet van de geneesheer haalde hij in beide gevallen zijn wapen te voorschijn, en vuurde hij verscheidene kogels af op zijn verrast slachtoffer. Onmiddellijk na het schieten sloeg de onbekende telkens op de vlucht zonder blijkbaar iets te hebben gestolen.
Wat Dr. Taca betreft, deze werd door drie kogels geraakt aan de hals en de borst. Eén van de projectielen, dat zich bij de wervelkolom nestelde, moet nog verwijderd worden door een heelkundig ingrijpen. Het slachtoffer kon nog niet worden ondervraagd, ook bestaat er geen onmiddellijk levensgevaar.
Betreffende de dader kon nog worden vernomen dat hij tijdens de kerstweek van 1981 nog twee andere geneesheren in het Brusselse ging bedreigen, zonder dat hij daarbij heeft geschoten. Het gaat om een Franssprekende kerel, groot van gestalte, 30 à 40 jaar oud, van het Europese type. Uit zijn manier van optreden zou blijken dat het gaat om een gevaarlijke psychopaat die telkens rond kerstmis een slachtoffer gaat opzoeken, niet met de bedoeling een diefstal te plegen, maar eenvoudig om een geneesheer uit de weg te ruimen.
Bron: Gazet van Antwerpen | 28 December 1982
Aanrander van dokters overmeesterd te Vorst
De man die sinds ruim een jaar in het Brusselse negen geneesheren aanrandde om ze te bestelen, en twee van hen neerschoot, kon vrijdagavond worden gegrepen door de politie van Vorst.
Dit gebeurde echter eerst nadat de dader twee politiecommissarissen had gegijzeld en in een café een Spanjaard had doodgeschoten. De dader is de 27-jarige mecanicien Michel Honoré, een vrijgezel die te Anderlecht woont.
De dader bood zich vrijdag omstreeks 19u aan in het dertien verdiepingen hoge flatgebouw aan de Monte Carlolaan 102 te Vorst. Op de benedenverdieping betrekt dokter Timmermans een groot appartement, dat gedeeltelijk is omgevormd tot kabinet.
Toen de man via de parlofoon in de hal had gezegd dat hij door de geneesheer wenste ontvangen te worden, omdat hij pijn in de buik had, kwam de doktersvrouw naar de hal. Ze kwam er te staan tegenover een man met een aktetas, die net als bij vorige aanrandingen op dokters een pruik droeg.
De vrouw was er niet gerust in, temeer omdat de wachtende man een grote gelijkenis vertoonde met een robotfoto, die slechts een paar dagen voordien in een tijdschrift voor geneesheren was verschenen.
Alhoewel haar echtgenoot thuis was, liet de vrouw geloven dat hij op ziekenbezoek was en dat hij vermoedelijk pas een kwartier later zou thuiskomen. De man was bereid in de hal te blijven wachten.
Revolver
Ondertussen ging de doktersvrouw naar haar appartement vanwaar ze, na ruggespraak met haar man de 906 belde. Een paar minuten nadien reed een politiewagen de parking voor het gebouw op. Aan het stuur zat een agent en achterin twee adjunct-commissarissen in burgerpak, Emmanuel Herman en Robert Baelus. Terwijl de agent aan het stuur bleef zitten, gingen de adjunct-commissarissen de hal binnen, waar de kerel nog wachtte.
Michel Honoré had erg vlug begrepen dat hij met politiemannen te maken had. Hij haalde prompt een Smith & Wesson-trommelrevolver 22 te voorschijn, waarmee hij begon te dreigen. Hij ontman de politiemannen hun portefeuille, zette de loop van het wapen tegen het hoofd van adjunct-commissaris Baelus en verplichtte dan de politiemannen naar buiten te gaan.
De agent aan het stuur van de politiewagen had ondertussen gezien wat er gebeurde. Hij reed dadelijk achteruit en verwittigde via zijn radio het commissariaat. Honoré vuurde toen een paar kogels af naar die politiewagen, zonder echter zijn doel te raken. Ondertussen kwamen vanuit verschillende richtingen politiewagens van Vorst aangereden, zodat de hele wijk weldra volkomen was afgezet.
Schoten
De dader met de twee gegijzelde politiemannen had op dat ogenblik reeds een honderdtal meters afgelegd tot bij de verkeerslichten van de Van Volxemlaan. Daar stond een wagen stil voor het rode licht. Honoré bedreigde de bestuurder van het voertuig blijkbaar om met de twee gegijzelden in die wagen weg te rijden. Maar de bedreigde chauffeur reed vlug door het rode licht en verdween.
Adjunct-commissaris Herman maakte van de verwarring gebruikt om zich onder een geparkeerde wagen te laten vallen. Honoré vuurde wel een paar kogels af, zonder evenwel de politieman te raken. Andere politiemannen van Vorst, die vanop een afstand de gijzeling volgden, vuurden toen op hun beurt, eveneens zonder resultaat.
Herberg
Met de nog steeds gegijzelde adjunct-commissaris Baelus, ging Honoré toen de enkele tientallen meters verder gelegen herberg Bon Coin, op de hoek van de Van Volxemlaan en de Brusselsesteenweg, binnen. Er waren daar veel klanten aanwezig en een van hen, de sterkgebouwde, in Marokko geboren Spanjaard Mathias Rasero-Carillo, stond recht en kwam op Honoré af. Deze aarzelde geen ogenblik en schoot met twee kogels, een in de borst, en een tweede in de hals, de Spanjaard dood.
Toen slaagde adjunct-commissaris Baelus erin de dader te ontwapenen en te overmeesteren daarbij geholpen door andere verbruikers in de herberg. De klanten waren zodanig opgewonden, dat de adjunct-commissaris de dader diende te beschermen om te voorkomen dat hij zou worden gelyncht.
Op dat ogenblik was reeds de aktetas, die de dader tijdens de gijzeling op straat had laten vallen, teruggevonden. Die bleek 300 patronen te bevatten, samen met een competitiepistool, een springmes, een valse snor en een product om haren te verven. Honoré droeg een zwarte pruik en toen die werd afgenomen, bleek hij blond haar te hebben. Hij droeg ook een bril.
Het parket stapte later onder leiding van onderzoeksrechter mevrouw Voorspoels, ter plaatse af. Honoré werd onder arrest geplaatst wegens doodslag, poging tot doodslag, poging tot moord en gijzeling.
De dader werd zaterdag langdurig ondervraagd door de gerechtelijke politie en de onderzoeksrechter. Hij werd eveneens verzocht uitleg te verstrekken over het neerschieten van dokter Bourgeois op 23 december 1981 te Koekelberg en op 24 december 1982 van dokter Tacat aan de Marnixlaan te Elsene, evenals over zeven andere aanrandingen op dokters, waarbij hij telkens onder de bedreiging van een vuurwapen geld eiste.
Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Januari 1983
Aanrander van artsen is geestelijk gestoord
De 27-jarige Michel Honoré, mecanicien uit Anderlecht, die vrijdagavond de 52-jarige Spanjaard Mathias Rasero Carillo doodschoot in een café te Vorst, na twee adjunct-commissarissen te hebben gegijzeld, weigerde tot nog toe enige bekentenis af te leggen nopens negen aanrandingen op artsen gepleegd in het Brusselse, sinds eind december 1981.
De kerel werd echter herkend dankzij een robotfoto die was verschenen in een tijdschrift voor geneesheren.
Honoré was zich vrijdagavond bij dokter Timmerman aan de Monte Carlolaan 102 te Vorst als patiënt komen aanmelden, maar werd aan de hand van de robotfoto door de doktersvrouw herkend zodat ze dadelijk de 906 opbelde, wat leidde tot de arrestatie van de dader.
Het is zo dat Honoré zwaar psychisch gestoord is, en als dusdanig des te gevaarlijker is. Er bestaat dan ook weinig kans dat hij ooit voor het hof van Assisen zal moeten terecht staan.
Bron: Gazet van Antwerpen | 18 Januari 1983
Wedersamenstelling aanrandingen artsen te Vorst
Te Vorst - Brussel had woensdag de wedersamenstelling plaats van de moord, die vrijdagavond 14 januari werd gepleegd door de 27-jarige Michel Honoré op de 52-jarige Spanjaard Mathias Rasero Carillo. Dit gebeurde nadat hij twee adjunct-commissarissen had gegijzeld.
Honoré is de man die van aanrandingen op negen artsen wordt verdacht. Op 14 januari bood Michel Honoré zich aan bij dokter Timmerman aan de Monte Carlo-laan te Vorst. De vrouw van de dokter had hem echter aan de hand van en robotfoto herkend, zodat ze dadelijk de 906 opbelde, wat tot de aanhouding leidde van de dader.
Er wordt aangenomen dat de aanrander geestelijk gestoord is en de wedersamenstelling van gisteren leverde weinig nieuwe gegevens op. Van bepaalde details herinnerde Michel Honoré zich niets meer.
Bron: Gazet van Antwerpen | 10 Maart 1983
Aanrander van geneesheren wordt geïnterneerd
De raadkamer te Brussel is ingegaan op het verzoek van het parket i.v.m. de internering van de 27-jarige Michel Honoré uit Anderlecht, vermoedelijke dader van verscheidene aanrandingen op Brusselse geneesheren. Een van de slachtoffers, de 67-jarige Dr. Taca is bovendien aan de gevolgen van zijn verwondingen overleden.
Bovendien had Michel Honoré de dag van zijn aanhouding op 14 januari 1983, een politieman gegijzeld en een verbruiker in een herberg te Vorst neergeschoten. Tot nog toe heeft Honoré enkel deze laatste feiten bekend. Voorts zegt hij niets te maken te hebben met de negen vorige aanrandingen op geneesheren.
Bron: Gazet van Antwerpen | 10 Januari 1984
Gevaarlijk trio genoot vijf uurtjes van vrijheid
Drie gevaarlijke gangsters, die donderdagvoormiddag ontsnapten uit de gevangenis van Doornik, konden in de loop van de namiddag weer worden ingerekend. Ze hadden zich verschanst in een maïsveld dat door zowat tachtig rijkswachters en politiemannen omsingeld werd en ze gaven zich omstreeks 15u30 over.
De drie mannen, Michel Honoré (35), Roland Wynants (36) en de 26-jarige Karim Didaoum, konden donderdag omstreeks 10u30 ontsnappen. Tijdens hun actie bedreigden ze een gevangenisbewaker met een 7.65 revolver. Michel Honoré was veroordeeld wegens moord op drie geneesheren. De andere twee werden veroordeeld wegens diefstal met geweldpleging.
Alle drie waren ze ondergebracht in paviljoen 16 van de Doornikse gevangenis. Dat is een paviljoen dat voorbehouden is voor gevaarlijke gevangenen. Onmiddellijk na de ontsnapping werd een beroep gedaan op de rijkswacht, die een helikopter inzetten. De plaats waar de mannen zich schuil hielden kon dan ook vlug gevonden worden.
Bron: Gazet van Antwerpen | 31 Augustus 1990