Samenvatting
Inbrekersbende van 14 personen.
Werkterrein: Zinnik, Aatnaar, Geraardsbergen, Aalst, Lessen, Halle en Galmaarden
Er werden minstens 65 inbraken gepleegd en meestal hadden de inbrekers het gemunt op antiek en juwelen.
Heler: Marcel Cramme, restauranthouder uit Edingen
Overval te Pepingen opgelost
Dankzij de samenwerking tussen de BOB van Halle en deze van Oudenaarde werd een overval uit februari van dit jaar opgelost. Toen werd het café van de gezusters Laura en Madeleine Luyckx overvallen. De daders moesten echter zonder buit vluchten omdat de beide vrouwen te hard begonnen te schreeuwen. Er werden nu drie aanhoudingen verricht. Het betreft twee mannen uit Edingen en een uit Viane.
Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Augustus 1982
Dievenbende opgerold in de streek van Halle
Door de BOB van Halle, in samenwerking met de BOB van Oudenaarde werden zes aanhoudingen verricht na een reeks van in totaal een zestigtal inbraken en diefstallen, waaronder enkele grote. Onder de aangehoudenen bevinden zich ook de vermoedelijke daders van de overval op een café te Pepingen, namelijk P.B. en L.D. uit Pepingen en R.V.W. uit Viane. Zij zijn de vermoedelijke aanvoerders van een dievenbende die onder de naam "Bende van Baekelandt" reeds geruime tijd actief was in Zuid- Oost-Vlaanderen en de streek rond Brussel. Een aantal leden van de bende kon voorlopig nog niet worden aangehouden.
Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Augustus 1982
Inbrekersbende van 14 man opgerold
Na knap speurwerk van de BOB van Halle en Oudenaarde en in vlotte samenwerking met verscheidene rijkswacht- en politiekorpsen werd een inbrekersbende van 14 man opgerold.
Zes ervan zitten momenteel achter slot en grendel in de gevangenis van Brussel. Het gaat om vier inbrekers, een heler uit Halle en een 60-jarige tipgever uit Edingen.
Een balans van de buit kon niet opgemaakt worden doch momenteel zijn er reeds een 65-tal inbraken gekend en meestal hadden de inbrekers het gemunt op antiek en juwelen.
In het gekende café “Het Schuurtje” op het Gemeenteplein te Viane, woont René Van Wijnsberghe, een 31-jarige man waarbij vooral in de vroege uurtjes heel wat jongelingen over de vloer kwamen. Meestal werden er afspraken gemaakt om de daaropvolgende dag in de ene of andere villa in te breken.
Het werkterrein, dat nu door de gerechtelijke diensten is gekend, ging van Zinnik, Aatnaar, Geraardsbergen, Aalst, Lessen, Halle en Galmaarden. De vier hoofdverdachten van de reeks inbraken en diefstallen zijn: Philip Braeckman, een 25-jarige uit Edingen, verder zijn vriend, de 26-jarige Luc Dasseleer, eveneens uit Edingen, René Van Wijnsberghe, woonachtig te Viane-Geraardsbergen en Boudewijn Leblon, 22 jaar en eveneens uit Edingen.
Als tipgever fungeerde de 60-jarige Georges De Leener uit Edingen. De man kende de streek van Halle bijzonder goed en keek naar geen kilometer om een mooie villa uit te kiezen als doelwit.
Ze werden twee inbraken gepleegd bij de vader van Van Wijnsberghe te Halle. Verder werd de villa van tandarts De Ro te Herne volledig geplunderd. Evenals ene villa langsheen de Oudenaardse Steenweg 440 te Zarladinge-Geraardsbergen. Dit is een buitenverblijf van René Van Wijmeersche uit Haaltert.
Verder inbraken en diefstallen in de melkerij van Herfelingen, twee inbraken in woningen te Bever, Lessen en twee inbraken in villa’s te Marcq.
De belangrijkste figuur is de 40-jarige Marcel Cramme, een restauranthouder uit Edingen, die als heler fungeerde, de man kende duidelijk het verschil tussen een belangrijk en waardevol antiek stuk en iets zonder veel waarde.
Bij sommige inbraken, waaronder deze te Zarlandinge, trok Cramme mee op zoektocht en wees hij bij de inbraken de waardevolle antieke stukken aan.
De buit, die soms te lang te zwaar was, werd in veel gevallen op de aanhangwagen van Cramme geladen. Cramme, die een restaurant en twee handelshuizen heeft te Halle, die nu alle verzegeld zijn, trok de daaropvolgende morgen naar de antiekmarkt te Brussel waar de gestolen voorwerpen aan de man werden gebracht.
De inbrekers, van wie sommige sporadisch mee optrokken, kregen meestal een matige vergoeding terwijl Cramme met de meeste opbrengst ging lopen.
Bij het onderzoek werden nog zes andere personen, die bij een of andere inbraak werden betrokken, ondervraagd maar nadien vrijgelaten. Het gaat om een kerel uit Denderwindeke, verder een uit Lessen, drie jongemannen uit Edingen en een jongeman uit Geraardsbergen. Tevens werden twee helers uit Halle eveneens vrijgelaten.
De ganse zaak kreeg omvang toen de overval op de gezusters Laura (80 jaar) en Madelijn Luyckx (81 jaar), Trapstraat 57 te Pepingen werd opgelost. Braeckman, Dasseleer en Van Wijnsberghe, bekenden de gewapende overval op de gezusters die een café uitbaatten.
Het onderzoek gaat verder in de richting van mogelijke personen die in de voorbije 12 maand slachtoffer werden van een inbraak of diefstal.
Feit is dat de vlotte samenwerking tussen rijkswacht en politie goede resultaten heeft opgeleverd met een balans van 65 inbraken en het oprukken van de inbrekersbende.
Bron: Gazet van Antwerpen | 14 Augustus 1982