In dit kader van Florennes, de tijdslijnen, de verschillende standpunten van politici ivm met de 16 en 48 kruisraketten en de nodige infrastructuurwerken zijn er interessante passages in de memoires van Martens. In het bijzonder de stukken tussen pagina 374 -397.
Wat blijkt? Volledig achter de rug van de regering hebben het Min. Van Landsverdediging en het Min. van Buitenlandse zaken de infrastructuurvoorbereidingen EN toezeggingen naar de Amerikaanse militaire autoriteiten reeds gedaan. Voordat de regering beslissingen had genomen over wel of niet plaatsen. Vreven zelf is dan maar met het volledige plan op de proppen gekomen.
Binnen de CVP was Swaelen tegen plaatsing, CVP-jongeren ook en vele partijgenoten Martens incluis. Tindemans was degene die de plannen voor Florennes op zak had, die wist dat die locatie belangrijk was en die de hoogdringendheid van plaatsing verdedigde. Dehaene was anti-Florennes. Gol oefende druk uit om de plaatsing door te laten gaan, onafhankelijk van de resultaten van de besprekingen tussen Rusland en de USA. De bevolking wilde er met 400.000 betogers niks van weten.
De druk intern binnen de regering moet enorm zijn geweest terwijl ze door de twee bovenstaande ministeries zwaar voor voldongen feiten werden gezet. Naar Reagan toe heeft de Belgische regering de plaatsing willen uitstellen en ze zijn daar met hun klikken en klakken buitengestuurd geweest. Reagan eiste onvoorwaardelijke uitvoering van de tijdslijn van landsverdediging en buitenlandse zaken.
Periode 15 maart 1985 ... 22 november 1985. Is de regering dan ook op andere manieren onder druk gezet geweest?
Het enige waarover met geen woord wordt gerept in de memoires van Martens, is wie er deze infrastructuurwerken in Florennes heeft uitgevoerd en over welke tijdsspanne. Lijkt me interessant om dat uit te vlooien omdat De Wit, Fourez, Lefère daar ergens een vinger aan de pols zouden kunnen gehad hebben. En dan verdwijnt denkelijk het toeval.
Dus weet iemand welke gronden onteigend zijn, welke de beton en staalboeren waren en welke bedrijven de werken uitvoerden? De planning en tijdsschema lag al vast bij Landsverdediging en Buitenlandse Zaken en zoiets kan je enkel doen als de betreffende bedrijven toen al in de loop zaten. Dus nog lang voordat de regering er weet van had...