Verwijzing naar post van 12.02 van Walter Baeyens en een eerdere post van mezelf ivm verwijzing naar een staatsgreep. In het boek "Koningskwesties" van Frédéric Deborsu is het begin van dit boek een opsomming van feiten en beschrijving van de monarchie die in periode 1970 tot aan het overlijden van koning Boudewijn, nu niet echt een toonbeeld was van slagkracht en betrouwbaarheid. Denken dat we vooral aan het kinderloos huwelijk van Boudewijn & Fabiola, de losbandigheid van Albert & Paola (zie Delphine Boël), maar vooral voor de opvolging de koning, waarin de kinderen van Albert & Paola op alle vlakken een "onvoldoende" krijgen.

Bron: Koningskwesties - F. Deborsu

102

(148 replies, posted in Westland New Post)

Op 7 februari 1983 zou ook Michel Libert een afspraak hebben gehad met Obelix (Jean-Jacques Cordonnier).

103

(79 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

Albert Raes werd administrateur-generaal in 1977 als opvolger van Ludovic Caeymaex. Hij (Raes dus) wou breken met de gewoonte om de Staatsveiligheid afhankelijk te laten zijn van de USA (CIA) en wou meer samenwerken met zijn Franse (in Parijs?) en Duitse (in Keulen?) collega's (Europese dimensie van het spionnenwerk).

Bron: Guy Bouten

104

(177 replies, posted in Organisaties)

Nog wat citaten uit Flik geflikt van Guido De Ville: één van de eerste aanslagen van de Bende van Nijvel was de brutale diefstal van kogelvrije vesten in Temse, vesten voorzien ten behoeve van de Rijkswacht. Niemand kon van het bestaan van die vesten afweten, behalve de Rijkswachttop. Dat kon een overweging zijn om dit korps op afstand te houden ivm het onderzoeksteam rond de Bende van Nijvel, maar op alle niveau's werkte de BOB zich binnen en domineerde mee het onderzoek. Uit een interview met Frans Reyniers (toen hoofdcommissaris bij GPP): "ik weet wie er achter zat; het waren geen bandieten, het waren BOB'ers en hun motief was pure extreemrechtse ideologie".

105

(177 replies, posted in Organisaties)

Citaten uit boek "Flik geflikt": voor de 2de wereldoorlog waren er 8387 RW's, kort daarna al 12.248. Na de oorlog leek het communisme het grootste gevaar te zijn. In 1919 was GPP (Gerechtelijke Politie bij de Parketten) door Justitie opgericht en in 1947 werd de BOB opgericht door de Rijkswacht (Defensie). De BOB hield zich in de jaren na WOII bezig met politiek geladen materies en kwam de dossiers inkijken (sic) bij GPP over verdachte of subversieve burgers (zoals communisten of leden van Volksunie).

Begin jaren zeventig kwam aan het licht dat een rijkswachtdetachement op het commissariaat-generaal jarenlang dossiers kwam "stelen", ze kopieerden en versluisden naar het CBO. Ik (= Guido De Ville) kwam ooit, toevallig in het bezit van een uiterst geheim rapport van rijkswachtofficier Rubens (dd. 21.03.1971); hij was één van de infiltranten op het commissariaat-generaal en beschreef het hele opzet als volgt: terwijl ze samenwerkten om de nationale en internationale documentatie te exploiteren, slaagden ze erin een Trojaans paard binnen te brengen in de burcht van de Gerechtelijke Politie. De Rijkswacht heeft er een gigantische informatiebron gevonden. In 1974 ambieerde de Generale Staf van de Rijkswacht een getalsterkte van 20.000 rijkswachters...

106

(1,221 replies, posted in 1985)

Te voet naar Scherpenheuvel: misschien wel interessant als achtergrondgegeven, is dat de vriendin van Philippe De Staerke (periode van de overval in Aalst), een prostituee was, die werkte in ... Scherpenheuvel.

107

(22 replies, posted in Politiek & Business)

De ontwikkelingen tijdens en na WOII hebben in (het kleine) België talrijke sporen nagelaten. Eén ervan was de koningskwestie. De regering bevond zich in het buitenland en de koning in asiel in Duitsland en Oostenrijk (tijdens de oorlog) en in Zwitserland (na de oorlog). Uiteindelijk werd hij in 1950-51 opgevolgd door zijn zoon, Boudewijn.

Een tweede pijnpunt is ontstaan door de ingevingen van Paul Van Zeeland die in 1946 een offshoremaatschappij oprichtte in Panama. Van Zeeland, katholiek, was misschien niet de eerste, maar wel voorganger van oa Vanden Boeynants. Een derde punt is misschien wel de rol geweest die de Verenigde Staten hadden voorzien voor ons land als een strategisch punt in het kader van de "Koude Oorlog". Ons land was in West-Europa goed gelegen en dichtbij West-Duitsland (zie diverse kazernes aldaar na WOII), militair strategisch (zee, havens,...). Een verenigd Europa stond op de steigers en hierin speelde België een centrale rol (zie oa Benelux, centrum van de NAVO) en VDB en Charly De Pauw maken van Brussel in 1958 een centrale hoofdstad.

De strijd tussen Oost en West nam stilaan ongekende dimensies aan: de oorlog in Korea, de neergehaalde U2, de Cuba-crisis, de oorlog in Vietnam, de onlusten in Congo (Zaïre). Talrijke initiatieven en verbonden (Gladio) werden gemaakt om het oprukkende communisme halt toe te roepen. Ons land was na WOII niet alleen taalkundig verdeeld maar ook politiek (Walen koning buiten, Vlamingen koning binnen) mekaars tegengestelde. In het leger en RW waren de leidinggevenden hoofdzakelijk Franstalig en in de privé was dat niet anders. Koning Boudewijn werd aan het wankelen gebracht door enerzijds zijn kinderloos huwelijk, maar ook door zijn losbandige broer Albert, die buiten een buitenechtelijk kind, ook tal van twijfelachtige vrienden had en hierdoor ook werd gebruikt (zie Eurohospital Systems) en misbruikt (Roze Baletten).

Chantage op het koningshuis en een daaropvolgende staatsgreep was misschien niet helemaal een verzinsel en is daarom allicht beter te verstaan uit de onenigheden die zich hebben voorgedaan tussen VDB en Albert Raes, of de ongerustheid rond de persoon van Bougerol (hij deed wat gevraagd werd, maar was niet te stoppen en deed meer dan voorzien of opgedragen). Net zoals de infiltratie van Smets in WNP. Geld en macht waren en zijn nog steeds belangrijke wapens. En in welk milieu je je ook begeeft, er zijn vrienden en er zijn vijanden. Iedereen kent er iedereen en de speelterreinen zijn gekend; maak je een overtreding, dan wordt je gestraft (sic).

108

(16 replies, posted in Politiek & Business)

Sinds december 1963 stuurde (toen) majoor Militis, kandidaat-commando's naar Corsica, om na 5 dagen het commandobrevet te kunnen halen. In 1964 was er kink in de kabel omdat president De Gaulle geen toelating meer gaf om buitenlandse troepen te laten oefenen in zijn land.

Bron: Wings, daggers en kronieken, Eddy Hoedt, 2007

109

(19 replies, posted in Plaatsen)

Yada, de plaats wordt vernoemd door oa Salesse, Beijer, Van Esbroeck en Guy Bouten, de exacte ligging echter niet.

110

(19 replies, posted in Plaatsen)

In Vilvoorde was er een braakliggend terrein waar o.a. Salesse, Philippe De Staerke en kompanen schietoefeningen hielden. Na de aanslag in Aalst verschijnen in een frituur in de omgeving van Vilvoorde beslijkte en ongure figuren, genre clan De Staerke. In de omgeving van Vilvoorde bevindt zich Zaventem en verdween ooit de genaamde Zwarts.