1,101

(291 replies, posted in Algemeen)

"Hun oproep om de korpschefs in de magistratuur - de bazen van een parket of rechtbank - te evalueren, sluit daarbij aan. “Ongelooflijk maar waar: sinds 2008 krijgen zij geen evaluatie meer”, schrijven ze. Opnieuw raken ze een essentiële kwestie aan. “Als we dat willen veranderen, is een wijziging van de grondwet nodig. We willen jullie met aandrang vragen om het artikel daarover te plaatsen op de lijst met voor herziening vatbare artikelen van de grondwet, en dit nog voor het einde van deze regeerperiode.”

Bron » www.nieuwsblad.be

1,102

(179 replies, posted in Westland New Post)

» YouTube

Ik stel mij nog altijd de vraag: waarom heeft de staatsveiligheid alles en iedereen gemanipuleerd? Welke belangen diende de staatsveiligheid? Wat moest kost wat kost verborgen blijven? En tussen haakjes, dat de staatsveiligheid manipuleerde en het onderzoek de verkeerde kant uit stuurde is bewezen door het comité I. (Met een veroordeling als gevolg én een schadevergoeding voor de Bonvoisin.)

(En wat deed de staatsveiligheid binnen WNP? )

Ik blijf er bij, mij zou het volkomen logisch lijken dat de slachtoffers de Belgische staat voor de rechtbank sleuren .In mijn ogen is België dus niet meer in staat deze zaak verder te onderzoeken aangezien de staat zelf betrokken partij is.

Kleine nuance ivm de betrokkenheid van de staatsveiligheid.

» www.mo.be

‘De aldus geformuleerde kritiek is niet zozeer gericht tegen het geheel van de Staatsveiligheid als instelling, maar wel tegen het “parallelle en niet-officiële circuit” dat in december 1980 en begin januari 1981 werd opgericht binnen de Staatsveiligheid en dat gefunctioneerd heeft buiten de secties die als taak hadden extreemrechts te volgen en zelfs zonder hun medeweten.’

Zowel bij het leger als bij de Rijkswacht als bij de staatsveiligheid was er dus sprake van een parallel en niet- officieel circuit. Deze "circuits" zijn niet toevallig ontstaan. Tot welke organisatie behoorden dus al deze parallelle circuits? Er zijn in mijn ogen niet heel veel mogelijkheden.

1,103

(179 replies, posted in Westland New Post)

Neen, is afgeleid van de naam van een cafe in Anderlecht in de shopping waar ze samen kwamen.

1,104

(301 replies, posted in Andere Personen)

It Ain't Over 'Til It's Over

Dit gezegd zijnde, heeft er iemand van ons een idee wat het moet zijn 40 jaar lang te moeten leven tussen hoop en wanhoop?

Is een proces voor slachtoffers echt een manier om een hoofdstuk af te sluiten?

Tamara De Groof: “Je kan nooit veralgemenen maar ik stel vaak vast dat het proces voor veel slachtoffers wel een zeer belangrijk moment is. Een keerpunt zelfs. Slachtoffers wachten daar op om verder te gaan met hun leven. Dat is misschien nog iets anders dan echt afsluiten. Die 12 mensen van de jury die besluiten dat een dierbare onrecht is aangedaan en dat een dader daarvoor verantwoordelijk wordt gesteld, dat is heel belangrijk. Het is een moment waarop mensen zich erkend voelen en er ruimte ontstaat voor iets anders. Het valt trouwens op dat slachtoffers vaak veel serener reageren dan de buitenwereld. Mensen lezen een artikel in de krant en roepen al snel dat de dader er goedkoop van afgekomen is. Maar slachtoffers willen antwoorden op hun vragen, de dader in de ogen kijken en een manier vinden om verder te gaan. Ze willen zich niet verlagen tot het niveau van de dader. Ik heb daar het grootste respect voor”.

En dan zwijgen we nog over en sorry dat ik het zo noem "de nevenschade" die slachtoffers aangedaan werd.

"Ieder slachtofferverhaal is uniek, maar er moet toch een verschil zijn tussen iemand die erbij was en mensen die iemand verloren hebben?

De Groof: “Dat is absoluut zo. Mensen die iemand verloren hebben, maken een rouwproces door. Het is vreselijk om je kind te verliezen bij een aanslag. Maar iedereen erkent hen als slachtoffer. Niemand twijfelt aan hun verlies. Bij iemand die erbij was, is dat anders. Die worden vaak niet geloofd. En dat is zeer zwaar."

Slachtoffers die niet geloofd werden ... overleden slachtoffers die in hun leven wel iets zullen gedaan hebben waardoor ze op de dodenlijst terecht kwamen ... slachtoffers die plots Facebookberichten van hun overleden geliefden zien verschijnen ... én slachtoffers die na de feiten moeten overleven dankzij giften van medemensen.

Ik weet niet of het de Belgische staat was die aan de trekker trok maar ik weet wel dat de Belgische staat al 40 jaren aan de rekker trok om het lijden te rekken.

Dus neen, ik heb niet het lef of de wil de slactoffers nog hoop te geven. Trouwens, wie zijn wij in dit hele verhaal? Ondanks onze oprechte (of minder oprechte?) bedoelingen?

Ik heb eigenlijk maar één wens en dat is dat de slachtoffers eindelijk, eindelijk op de best mogelijke manier verder kunnen gaan met hun leven. Als er nog één euro in onze schatkist zit, krijgen ze van mij die laatste euro om zich zo goed mogelijk te laten bijstaan en omringen. Ik betwijfel zelfs of de financiele hulp die ze tot nu kregen genoeg was om hun advocaten te betalen.

Zou er eigenlijk één iemand naar die slachtoffers toe gestapt zijn met de vraag; "Wat kunnen wij nog voor jullie betekenen?" Ik denk het niet.

Wie moet dit soort beslissingen nemen in dit land? En met wat zijn die momenteel bezig? Ik durf het antwoord zelfs niet neerschrijven.

1,105

(116 replies, posted in Andere)

En ik blijf maar verder zoeken. Uit deze tekst ( in het frans) kan je wel een aantal zaken destilleren.

"Nos homologues belges sont restés très secrets sur leurs enquêtes, dit-il. Je n’ai jamais compris cette attitude. Il n’y a pas eu de véritable coopérationNos homologues belges sont restés très secrets sur leurs enquêtes, dit-il. Je n’ai jamais compris cette attitude. Il n’y a pas eu de véritable coopération. C’est bien dommage pour leurs enquêtes et pour les nôtres. A l’époque, nous avions l’intention d’interpeller Yves Guérin-Sérac."

Bron » medor.coop

Ook daar staat dat de Italianen de houding van de Belgen niet begrepen en dat er van enige samenwerking absoluut geen sprake was. En dat dit zeer jammer was voor het onderzoek van de Belgen én voor het onderzoek van de Italianen.

En verder ... toen sloten de Belgen zich als een oester. De Belgische Justitie werkte niet samen met haar Italiaanse tegenhanger.

"Poi i belgi hanno chiuso come un'ostrica" Perché?

Ik ga niet verder zoeken naar de Italiaanse versie maar die was nog wat cassanter. Soit.

1,106

(55 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

LEO wrote:

En over buitenlandse betrokkenheid mag zeker niets gezegd, geschreven of gezocht worden?

Toch wel Leo.

"De verrassing kwam niet van de liberalen die de 'demagogie' van minister Coëme met geweld aan de kaak stelden. Noch socialisten die pleitten voor transparantie. Noch van de "Groenen" die democratische controle claimen. Evenmin Hugo Coveliers (VU) die schandaal zocht. Nee, de verrassing - de eerste - kwam van Melchior Wathelet, die onthulde dat de Staatsveiligheid in de jaren vijftig wapenopslagplaatsen in het land had aangelegd, dat er per ongeluk twee waren ontdekt en dat de andere zeer snel waren ontmanteld. Melchior Wathelet onthulde ook dat de Engelsen en Amerikanen tegelijkertijd het hoofd van de Staatsveiligheid en zijn agenten... een ware schat aan gouden munten ter beschikking stelden. Het zou worden gebruikt om geld te verdienen met de ontsnapping van Belgische persoonlijkheden in het geval van invasie van België. Momenteel, legt de minister van Justitie uit, is er een reserve van ongeveer 2,5 à 3 miljoen frank bij de Sûreté, zonder dat de exacte herkomst van deze gouden munten kan worden achterhaald."

(Aangezien er toen geen invasie gekomen is ... euh ... waar is al dat geld naar toe?)

Kunnen we dit koppelen aan een uitspraak van Freddy Troch?

‘Had ik die wapens van de Bende maar nooit gevonden'

Zal nog eens eindigen met een songtekst » muzikum.eu

1,107

(116 replies, posted in Andere)

Ben nog altijd op zoek naar de commentaar van de Italianen ivm de Bendespeurders. Zal ze wel terugvinden ... Maar bij mijn zoektocht botste ik op een analyse van Jean Claude Marlair ivm Gladio Italië. Het weze gezegd, Gladio Italië was de beste leerling van de klas. Het waarom door Jean Claude Marlair:

Zodra het Stay-Behind-concept in de NAVO-doctrine komt, zullen de Europese bondgenoten de grote Amerikaanse broer met + of - ijver volgen? En daar zal Italië de beste student zijn. Om heel simpele redenen.

Ten eerste om puur militaire redenen:

De geostrategische situatie van Italië geeft het een fundamenteel belang in de structuur van het Bondgenootschap. Vanaf het schiereiland beheersen de Amerikaanse bases het hele Middellandse-Zeebekken. Sterker nog: het Midden-Oosten, Noord-Afrika (waaronder binnenkort het gevaarlijke Libië) en de hele zuidflank van de landen van het Warschaupact. Laten we niet vergeten dat Napels de thuishaven is van de Amerikaanse Zevende Vloot die heerst over de Big Blue en de Straat van Gibraltar, het Suezkanaal en de Bosporuspas naar de Zwarte Zee onder haar vuur houdt.

Dan, om strikt politieke redenen:

In Italië, volkomen instabiel sinds het einde van de oorlog, is de Communistische Partij veel effectiever en agressiever dan in de andere partners van het Bondgenootschap. De Amerikanen kunnen in geen geval de mogelijkheid van de aanwezigheid van de communisten in de regering van Rome erkennen. "

Terug naar Belgie in die tijd. "Maar Guy Coëme haalde gisteren opnieuw de fundamentele kwestie aan van de praktijk van het staatsgeheim in België. Hij verklaarde zijn verbazing en zijn woede over het bestaan van een ministeriële nota uit de jaren 70, afkomstig van Paul Vanden Boeynants, toenmalig minister van Landsverdediging. Dit briefje, legde de heer Coëme uit, geeft instructies om geheimen alleen toe te vertrouwen aan degenen "die ze moeten kennen". Welnu, ik zeg dat het onaanvaardbaar is en dat ik er als minister van Defensie van moet weten! "

Democratisch gezien had Guy Coeme gelijk natuurlijk, maar van uit Gladio standpunt bekeken vond men het niet echt opportuun socialisten op de hoogte te brengen.

VDB is in de jaren 80 als minister van Justitie zijn eigen nota trouw gebleven, geheimen worden alleen toevertrouwd aan diegenen "die ze moeten kennen" En wees maar zeker dat slimme militairen hier handig gebruik hebben van gemaakt. Om nog te zwijgen van de (CEPIC) magistraten.

1,108

(50 replies, posted in Onderzoekspistes)

Straks gaan we toch nog ergens geraken.

= in kader van ODM (ordre de mission) van BURAFEX via BKA (=Bundeskriminalamt). Acke
Hoofd Burafex is Armfelt (orders Haig en William Casey)

1,109

(116 replies, posted in Andere)

Heb je de commentaar van de Italianen op dit bezoek dan niet gelezen? Dat was een heel ander verhaal. Zal het eens proberen terug te zoeken.

1,110

(5 replies, posted in Documentatie)

Dank u. Tot en met 2020 dus. Om het in de terminologie van Vermassen te verwoorden: "de rest zal met de postduif moeten komen".

Het feit dat de slachtoffers de zaak nauwgezet volgen levert blijkbaar extra druk ... volgens het verslag. Hoe moeten we dit interpreteren? Slachtoffers laat ons met rust? Of ben ik alweer te negatief?