1,101

(1,283 replies, posted in 1985)

De film van het bloedbad

Brutaal, meedogenloos, moorddadig, afgrijselijk, zijn woorden die nog te kort schieten om het bloedbad te omschrijven dat – wellicht – vier gangsters zaterdagavond te Aalst hebben aangericht. Uit verschillende elementen leidt men af dat het zo goed als zeker de zogenaamde ‘Bende van Nijvel’ was, die opnieuw toesloeg. Er vielen nu acht doden, twee zwaar- en zes lichtgewonden.

Net als bij vorige aanslagen leek het de daders ook nu meer te doen om het sadistisch, zinloos moorden, dan om de geldbuit, dit keer zowat 250.000 BEF. Slachtoffers werden van kortbij neergeknald, buiten werd geschoten op alles wat bewoog.

Alle slachtoffers aan de Aalsterse Delhaize-vestiging waren klanten. Onder hen een gezin met vader, moeder, dochter en zoon – die kon gered worden – en een vader die met zijn dochtertje op de parking wachtte, terwijl zijn echtgenote in het warenhuis winkelde.

Koudweg geëxecuteerd

De hele tragedie speelde zich alweer vliegensvlug af, zaterdagavond omstreeks 19u40 aan het warenhuis Delhaize te Aalst. Deze vestiging heeft een in- en uitgang langs de Parklaan maar ook een toegang langs de achterzijde, aan de parking met uitrit naar de Geraadsbergsestraat.

Op de vooravond van het kinderfeest van Sint-Maarten was het er nog redelijk druk. Terwijl één gangster aan het stuur van de – gebruikelijke – Golf GTI bleef (*), trokken de drie anderen schietend naar de ingang van het warenhuis. Aan de ingang vielen de eerste dodelijke slachtoffers: Georges Smet en Marie-Jeanne Van Mulder. Even later werd het gezin Van den Steen geëxecuteerd. Dochter Rebecca las bij de boekenstand een stripverhaal. Zij had zich daarvoor in een rolstoel gezet, die het warenhuis voor gehandicapte klanten beschikbaar houdt. Rebecca gilde toen zij de moordenaars zag binnenstormen. Vader Van den Steen werd afgemaakt met een schot in het hoofd, moeder werd dodelijk geraakt en broer David levensgevaarlijk gewond.

Klanten en personeel vluchtten in paniek naar de andere uitgang van het warenhuis. “Ik liet alles uit handen vallen en rende voor mijn leven”, getuigde later een man. Hij greep nog een kind mee dat aan de kassadoorgang bijna onder de voet gelopen werd.

Geweer op de keel

Terwijl één van de gangsters de express-kassa leegde, had een andere adjunct-filiaalleider Beckaert de geweerloop op de keel gelegd. Hij werd gedwongen naar de kluis te gaan, waar zich nog een deel van het ‘lopend geld’ bevond, dat nog niet in de babykluis was geborgen. Dat geld werd meegenomen.

Bij het buitenlopen schoten de overvallers opnieuw op alles wat bewoog. Uit de richting van hun vluchtweg vandaan, in de uiterste hoek van de parking, loste één van de daders een moordend salvo doorheen de achterruit van de BMW van Dirk Nijs. Hij werd net als zijn dochtertje, dat bij hem in de auto wachtte, op slag gedood. “Ik zat ook in mijn auto, toen ik die gangsters schietend zag binnengaan”, vertelde een man ons. “Mijn zoontje van twee zat bij mij. Ik heb me samen met hem neergelegd in de auto en niet meer bewogen”. Deze man stond nog dichterbij het warenhuis, dan de nadien vermoordde Dirk Nijs. De man verroerde zich pas toen de politie naast zijn auto verscheen.

Wilde schietpartij

Vóór hun vertrek van de parking, schoot de struise boef met de riot gun, nog wild in het rond. Daarbij vielen de andere gewonden. In het totaal werden daarbij vier auto’s geraakt en de inzittenden ernstig gewond, waaronder Jan Palsterman die zondagmiddag bezweek.

Donald Roelandt zag van in zijn auto de gangster toeslaan. Zijn zoontje Filip zat op de achterbank. Rode Kruis-vrijwilliger Roelandt zegde tegen zijn zoontje zich neer te leggen. Hij vertrok zachtjes, zonder veel gast te geven. Toen hij dacht ver genoeg te zijn, gaf hij plankgas. De buitenstormende gangsters bemerkten dat, zonder te aarzelen schoot de man met de riot gun in de richting van de wegrijdende auto, om te doden. De lading hagel boordde zich in de bovenrand van de opklappende achterdeur. Donald Roelandt kreeg nog een bij de inslag fel afgeremde hagelbol tegen het hoofd. Hij reed verder en rende een herberg binnen om de hulpdiensten op te roepen. Pas toen hij zijn hoofd streek, de hagelscherf uit de huid haalde en bloed voelde, besefte hij dat hij gewond was.

Inmiddels vertrokken de gangsters met de Golf, achteruitrijdend tot op straat, met de ‘vijfde deur’ opgeklapt. De doder met de riot gun lag achterin en schoot nog zonder ophouden op alles wat bewoog. Bij het op straat keren werd nog geschoten in de richting van een politieman. Ook een uithangbord en in de midden op straat staande politiecombi moesten er aan geloven. De Golf vertrok dan razendsnel richting Ninove. De rijkswachtploeg die met de combi aankwam en de achtervolging inzette, stond uiteraard machteloos tegen de vliegensvlugge Golf.

Bron: Het Laatste Nieuws | 12 november 1985

(*) Het is niet zeker of deze stelling juist is en of de chauffeur effectief bij de Golf is achtergebleven. Mogelijks zijn alle daders de winkel binnengegaan net zoals bij de overvallen in Overijse en Eigenbrakel.

1,102

(166 replies, posted in Getuigen)

Koningin Fabiola bij David

Koningin Fabiola bracht vrijdagmorgen even na 10u in het Aalsterse OLV-ziekenhuis een bezoek aan de 9-jarige David Van de Steen. De jongen verloor zijn ouders en zuster bij de overval op het Aalsterse warenhuis. Het Hof had reeds verschillende malen verzocht de jongen te bezoeken. Vrijdagmorgen werd de Koningin in het ziekenhuis opgewacht door burgemeester Uyttersprot en het personeel. Na een gesprek met David had de Koningin nog een onderhoud met de grootouders van de jongen. David zelf beloofde koningin Fabiola elke week een brief te schrijven.

Bron: Het Laatste Nieuws | 25 november 1985

1,103

(29 replies, posted in Bewijsstukken)

Zelfde wapens in Aalst en Nijvel

Inmiddels is ook het ballistisch onderzoek klaar naar de wapens die gebruikt werden bij de overvallen van Eigenbrakel, Overijse en Aalst. In Aalst werden dezelfde 9mm kogels gevonden van eenzelfde type mitraillette (*) dat gebruikt werd bij de overval op de Colruyt te Nijvel, op 17 september 1983. Het was de eerste aanslag van de Bende van Nijvel. (**) Toen werd het echtpaar Jacques Fourez en Elise Dewit en een rijkswachter vermoord. Tevens werd tijdens de achtervolging een politieagent gewond.

Bron: Het Laatste Nieuws | 25 november 1985

(*) Een mitraillette tijdens de feiten in Nijvel? Zou dit geen fout zijn van de journalist en zou het niet eerder gaan om een gelijkenis tussen de riot gun geweren gebruikt tijdens de feiten in Nijvel en in Eigenbrakel, Overijse en Aalst?

(**) Dit is natuurlijk onjuist. Wel heeft de Bende door deze feiten haar naam gekregen in de pers.

1,104

(154 replies, posted in Wagens)

dolorean wrote:

Ben, zeer interessante foto, waarom? In het boek van Hilde Geens las ik over deze Golf GTI het volgende:

"De slijtage aan de banden van de niet eens twee maanden oude wagen stemde overeen met een afstand van 20.000 tot 25.000 kilometer, wat een gebruik veronderstelde in 'uiterst brutale of extreem zware omstandigheden'."

Welke banden? roll

Bende van Nijvel – Opgevoerde Golf-motor als een ‘bom’

Het parket van Nijvel zegt “een ernstig spoor te volgen in de jacht op de Bende. Een spoor dat veel ernstiger wordt genomen dan de hele operatie Vietnam”. Voorlopig werden enkel gegevens bekend over de vluchtauto van de Bende en de wapens die gebruikt werden in Aalst.

De Golf GTI die de Bende van Nijvel gebruikte bij de bloedige overvallen op de warenhuizen te Eigenbrakel, Overijse en Aalst heeft in één maand tijd 15.000 km afgelegd. Het voertuig werd op 22 september jongstleden gestolen op de parking van het VW-bedrijf D’Ieteren te Erps-Kwerps en toen stond op de kilometerteller 5 of 10 km. Na de overval op de Delhaize te Aalst, op 9 november, werd de volledig uitgebrande Golf teruggevonden in een bos nabij ’s Gravenbrakel. Het gerecht heeft kunnen achterhalen dat met de wagen zeker 15.000 km werd afgelegd.

Vermoed wordt dan ook dat de gangsters met hun wagen naar het buitenland, Frankrijk of West-Duistland, gereden zijn. Het zou evenwel ook kunnen dat met de teller is geknoeid.

De gangsters hebben alvast met de motor van de Golf GTI geknoeid om het vermogen op te drijven. Volgens het gerecht hadden ze van de Golf bijna een Formule I-wagen gemaakt. “Alle veiligheidsbegrenzingen werden daarbij overschreden. Die mannen reden rond met een bom. Hun motor kon elk ogenblik ontploffen”, aldus het gerecht.

Bron: Het Laatste Nieuws | 25 november 1985

1,105

(759 replies, posted in 1982)

vleermuisje1971 wrote:

Burgerwoning in de Kroonlaan 83 in Elsene. De garage werd gehuurd door William Stillemans, invoerder van Suzuki en BMW motoren.

Bron: Guy Bouten | 2015

Als bovenstaande info klopt van Guy Bouten kan er dan een link zijn tussen Stillemans en Jadot? Zie de volgende posts:

K& wrote:

Jadot nam deel aan autokoersen met Suzuki's. Wie importeerde Suzuki in 1982-1983?

Raf wrote:

K&, dit was en is nog steeds de firma Alcopa. Zij introduceerden Suzuki in 1978. De firma heeft verschillende locaties, Halle, Strepy-Bracquenies en een aantal in het Antwerpse.

1,106

(5 replies, posted in Slachtoffers)

http://nsm07.casimages.com/img/2017/10/03//17100301385314738715299572.jpg

1,107

(42 replies, posted in Bewijsstukken)

Zouden de notities op de papiersnippers die gevonden werden in het Zoniënwoud nabij de uitgebrande Santana dan ook niet gewoon een wegbeschrijving kunnen zijn vanuit Brussel naar het adres van de woonst van William Stillemans vlakbij de Pilori van Kasteelbrakel?

De Santana werd nl.vóór de feiten bij Dekaise opgemerkt ter hoogte van de Kroonlaan 83. En het adres van de woonst van Stillemans in 1989 bevindt zich nabij de beschrijvingen die genoteerd werden op de papiersnippers.

Zie » Forum

1,108

(759 replies, posted in 1982)

Ben wrote:

Toen na de moord op FN-handelsvertegenwoordiger Juan Mendez de eerste foto's van de wapenhandelaar en van Madani Bouhouche opdoken in de media herkenden getuigen van de raid in Waver Mendez of Bouhouche. Herkenningen zijn broos, en deze waren laat, maar het bleef er niet bij.

Een half uur voor de overval bij Dekaise stopte een blauwe Santana met Franse nummerplaat in de Kroonlaan in Elsene ter hoogte van nummer 83, een eclectisch burgerhuis uit de 19e eeuw met een koetspoort naar het achterhuis, 83a. Een grote man stapte uit en ging de poort binnen, terwijl de chauffeur aan het stuur bleef zitten. De passagier kwam weer buiten met een zak, die hij in de kofferruimte gooide.

Een vrouw die er stond te wachten, hoorde de klank van metaal. Ze meldde zich later bij de politie toen ze de chauffeur, een goedgeklede man, herkende in de robotfoto die kort na de hold-up werd verspreid. Het proces-verbaal van haar verhoor kwam terecht op het bureau van commissaris Fredo Godfroid bij de gerechtelijke politie van Brussel. Er gebeurde een huiszoeking op nummer 83, maar niet in het achterhuis. Juist dat adres van het achterhuis, 83A, stond in de agenda van Madani Bouhouche. De naam Stillemans stond erbij genoteerd. Het was de naam van een man die er niet woonde.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

Die man woonde daar misschien niet maar had er wel ooit een bedrijf.

Ondernemingsnummer: 0852.986.623
Status: stopgezet sinds 22 juni 1989
Rechtstoestand: stopzetting activiteit natuurlijke persoon - sinds 22 juni 1989
Begindatum: 1 oktober 1950
Maatschappelijke Naam: Stillemans, William sinds 1 oktober 1950
Adres: Kroonlaan 128 1050 Elsene

Nummer van de vestigingseenheid: 2.106.083.992
Adres van de vestigingseenheid: Kroonlaan 128 1050 Elsene sinds 1 oktober 1950

Nummer van de vestigingseenheid: 2.106.084.091
Adres van de vestigingseenheid: Kroonlaan 83A 1050 Elsene sinds 1 juni 1965

De krant Le Soir van 27 juni 1989 meldt het overlijden van William Stillemans, 62 ans, rue aux Racines 42, 1440 Braine-le-Château (zie » Google Maps). Gezien het einde van de activiteiten van het bedrijf op 22 juni 1989 is de kans heel groot dat het hier om dezelfde Stillemans gaat.

Zouden de notities op de papiersnippers die gevonden werden in het Zoniënwoud nabij de uitgebrande Santana dan ook niet gewoon een wegbeschrijving kunnen zijn vanuit Brussel naar het adres van de woonst van William Stillemans vlakbij de Pilori van Kasteelbrakel? De Santana werd vóór de feiten bij Dekaise opgemerkt ter hoogte van de Kroonlaan 83. En het adres van de woonst van Stillemans in 1989 bevindt zich nabij de beschrijvingen die genoteerd werden op de papiersnippers.

Voorlopig heb ik nog geen informatie gevonden over de activiteiten van dat bedrijf of van Stillemans.

1,109

(140 replies, posted in Bibliografie)

In de Bleekstraat in Mechelen, niet zo ver van de Zandpoortvest, hebben arbeiders de voorbije week een Delhaize uit de jaren '80 nagebouwd. Die moet dienen als decor bij opnames voor een film over de Bende van Nijvel, die ruim 30 jaar geleden verschillende mensen doodschoot bij overvallen op supermarkten.

Reportage » YouTube

1,110

(20 replies, posted in Andere Personen)

Nieuw spoor in Bende van Nijvel loopt weer dood – Gezochte ‘reus’ meldt zich gevangen

De zogenaamde hoofdverdachte van de Bende van Nijvel, de nu 40-jarige Serge M., heeft zich donderdag zelf gemeld bij de gerechtelijke politie van Nijvel nadat hij in sommige kranten was afgeschilderd als de ‘reus’.

Het feit dat hij zich gevangen heeft gemeld, wijst er volgens de speurders al op dat ook dit spoor zal doodlopen. Net als de procureur des Konings van Nijvel, Jean Deprêtre, zijn ook de meeste officieren van de gerechtelijke politie zeer boos op sommige kranten die Serge al hadden afgeschilderd als de bendeleider.

In een zeer late mededeling aan het agentschap Belga, die in het Nederlands pas om 21u26 op de redacties binnenkwam, vroeg procureur Deprêtre nogmaals met klem om de naam van Serge M. niet te vernoemen. “In de huidige stand van het onderzoek hebben de speurders geen enkele zekerheid over de schuld van de man die gezocht wordt”, zei hij, “hij is een verdachte zoals er trouwens nog meer zijn”. Maar terzelfdertijd gaf de Nijvelse procureur zelf een goed portret van de verdachte: “Een man die reeds met het gerecht in aanraking kwam, ongeveer 40 jaar, en die bij herhaling werd veroordeeld wegens diefstallen met geweld. Tevens zou hij tot uiterst rechts behoren. Op een bepaald ogenblik waren Deflem en verdachte samen geïnterneerd in dezelfde strafinrichting zodat zij met elkaar kennis maakten”, aldus het parket van Nijvel.

Toch verschenen een paar kranten met de naam Serge M. en ook in andere omschrijvingen moet Serge M. zich herkend hebben, want hij meldde zich donderdag dus vrijwillig.

Boekhouder

Serge M. werd geboren te Eigenbrakel en is 1m92 groot. Zijn vader was deurwaarder, Serge werd boekhouder. Maar de dag na zijn legerdienst stal hij een auto om zich in Frankrijk te laten inlijven in het Vreemdelingenlegioen. Hij reed naar Marseille om daar te horen dat het Legioen (toen, wegens de gebeurtenissen in Algerije) ontbonden was. Hij reed terug naar Oostende, waar hij familie had, maar werd te Brugge aangehouden. Een dag later liet men hem vrij.

In augustus 1965 brak hij de brandkast open van zijn werkgever, een ijzergieter. Hij ging aan de haal met 160.000 frank, toen nog veel geld. Maanden later werd hij ontdekt in een villa te Knokke. Een psychiater achtte Serge geestesgestoord en liet hem interneren in de instelling te Doornik. Daar werd hij braaf, tot hij er op kerstdag 1966 in slaagde te vluchten.

Hij wordt al vlug terug aangehouden, slapende achter het stuur van een gestolen auto, en weer geïnterneerd. Maar in 1967 slaagt hij er in opnieuw te ontsnappen. En dan begint een weerzinwekkende reeks misdaden, waaronder de overval op zijn opvolger, de boekhouder van de ijzergieterij; de overval op een 78-jarige weduwe te Elsene; overvallen te Rixensart en La Louvière; de overval op een apotheker te Genval en een hele reeks gewone diefstallen. Telkens ging de forse Serge M. te werk met een enorme kracht. In maart 1968 kon hij, na een dolle achtervolging op het dak van een bar te Bergen, ingerekend worden.

In september 1968 werd hij veroordeeld, voor alle feiten afzonderlijk, tot een totaal van 15 jaar en 10 maanden hetgeen door de wet werd teruggebracht tot 10 jaar.

Toen de Bende van Nijvel actief werd, herinnerden sommige politiediensten nog de grote, eerder blonde Serge M. Ook het feit dat hij geboren werd in Waals-Brabant en daar sommige van zijn wapenfeiten pleegde, was hen niet ontgaan. Verder wisten zij dat hij nog steeds contacten had in Oostende. Maar hij werd al eerder opgepikt en ondervraagd na sommige overvallen van de Bende van Nijvel en hij had steeds een alibi.

Vorig weekend verdween hij weer eens naar Oostende en zeker ogenblik zouden de speurders zijn spoor kwijt geraakt zijn. Ook Serge’s drie beste vrienden bevonden zich aan de kust. De Rijkswacht schakelde daarom haar verklikker Defelm is, die indertijd met Serge in een strafinrichting had gezeten en die daar een ‘vriend’ was geworden van de grote Serge.

Of het ongeval van de verklikker iets met deze zaak te maken heeft, of gewoon het gevolg is van Deflems drankzucht, zal men wel nooit achterhalen.

Vermits Serge M. zich ondertussen vrijwillig gemeld heeft, precies omdat hij zich in krantenberichten had herkend, achten wij ons niet langer gedwongen door zwijgplicht. Normaal vinden wij nochtans het onderzoek in deze zaak te belangrijk om het met voorbarige persberichten in het gedrang te brengen. Daarom hebben wij vorige week de razzia ‘Vietnam’ de eerste dag niet gemeld, in afwachting van de resultaten. Anderzijds hebben speurders zeer dikwijls de neiging om de mislukking van een onderzoek af te schuiven op de journalisten, eerder dan op de lekken binnen de korpsen.

Donderdagavond omstreeks 19u werd Serge M. na ondervraging vrijgelaten.

Bron: Het Laatste Nieuws (Mon Devoghelaere) | 29 novermber 1985