1,111

(2 replies, posted in 1970-1979)

Eén voor één werden de daders van deze schietpartij opgepakt:

  1. Michel Ghassoul en Freddy Vandeputte: opgepakt door de rijkswacht

  2. Christian Lebon: gaf zichzelf over in Charleroi

  3. Francis Tislair: bleef uit de handen van het gerecht

Twee ontsnapten gepakt te Baudour

Twee van de vier uit de centrale gevangenis van Leuven ontsnapte gedetineerden zijn weer aangehouden. Maandag even na de middag gaven de Fransman Michel Ghassoul en Freddy Vandeputte uit Doornik zich aan rijkswachters over na achtervolging en belegering in een bos nabij Baudour.

Twee andere gangsters, van wie men vermoedt dat het de eveneens ontsnapte Francis Tislair en Christian Lebon zijn, hielden zich in de late namiddag nog steeds schuil en werden opgespoord door een enorme rijkswacht- en politiemacht.

Omstreeks het middaguur werd aan het station van Quaregnon-Wasmuel een controle uitgevoerd. In één van de andere wagens herkenden de rijkswachters Michel Ghassoul. In de auto zaten nog drie mannen. Het bevel te stoppen werd door de chauffeur genegeerd. Tegen hoge snelheid reed de auto weg in de richting van Baudour en Tertre. De rijkswachters zetten de achtervolging in en riepen intussen de hulp in van de brigade van Bergen.

Diane

In Baudour sprongen de vier vluchters uit de auto en liepen een bos in. Even later was een grote rijkswacht- en politiemacht ter plaatse die onmiddellijk een cordon rond de bosrijke streek legde. Met helikopters werd bovendien de anti-terreurgroep “Diane” vanuit Brussel naar Baudour overgevlogen. Op een bepaald ogenblik werden enkele vuurschoten gelost en toen gaf de eerste vluchteling zich over. Het was Michel Ghassoul, een Fransman die veroordeeld was tot zeven jaar wegens gewapende overvallen. Een kwartier later, omstreeks 13u15, kwam de tweede gangster uit het bos. Het bleek Freddy Vandeputte uit Doornik te zijn, die door een kogel in de buik was getroffen en onmiddellijk naar het ziekenhuis van Baudour werd overgebracht. Vandeputte was door het Assisenhof van Henegouwen tot levenslang veroordeeld wegens roofmoord.

Klopjacht

De twee overige bandieten, waarschijnlijk de wegens roofmoord tot levenslang veroordeelde Christian Lebon en Francis Tislair die voor roofmoord de doodstraf kreeg, bleven in het bos. De streek van Baudour is zeer bosrijk en sluit aan op het moerassig gebied van Wasmuel. Het scheen de belegeraars niet onmogelijk dat de twee mannen tot daar waren gevlucht en daarom werden rijkswachters naar Wasmuel gestuurd. Een Poema-helikopter overvloog voortdurend het gebied, maar in de late namiddag had men nog geen spoor gevonden van de twee vluchtelingen.

In de wagen die de gangsters hadden achtergelaten werden verscheidene wapens aangetroffen, o.a. deze die Ghassoul en Lebon woensdag gebruikten bij de schietpartij te Thulin. Toen schoten ze bij een controle voor een bar twee rijkswachters neer. Een van deze, wachtmeester Coinne, ligt nog steeds zeer ernstig gewond in een ziekenhuis. Uit een eerste ondervraging van de twee aangehouden gangsters werd duidelijk dat ze zich reeds een week schuilhielden in de bossen van Baudour. Ze hadden er een verblijfplaats met voldoende voedsel, wapens en munitie. De schuilplaats werd door de rijkswachters, die met politiehonden ter plaatse kwamen, onderzocht. De omsingelingsactie werd tegen de avond opgeheven.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 September 1976

Lebon gaf zich gevangen te Charleroi

Christian Lebon heeft zich maandagavond omstreeks 11u aan de gerechtelijke politie van Charleroi overgegeven. Daarmee zijn drie van de vier uit de gevangenis van Leuven ontsnapte gedetineerden weer aangehouden.

Enkel de wegens roofmoord ter dood veroordeelde Francis Tislair loopt voorlopig nog op vrije voeten. Over zijn verblijfplaats tast men volkomen in het duister. Tislair heeft trouwens de dag van de ontsnapping zelf zijn medevluchters verlaten.

Maandagavond, enkele uren na de spectaculaire aanhouding van Michel Ghassoul en Freddy Vandeputte in een bos te Baudour, werd de gerechtelijke politie van Charleroi door Lebon opgebeld. Hij zat in een café en wilde zich overgeven. De aanhouding verliep zonder moeilijkheden. Lebon was niet gewapend.

Tijdens de ondervraging van de drie gangsters zijn meer bijzonderheden vernomen over de gebeurtenissen van maandagavond. In de auto zaten geen vier mannen, maar enkel Ghassoul en Vandeputte. Ze waren samen met Lebon naar Wasmuel gereden om daar een bank te overvallen. Toen de rijkswacht de auto wilde tegenhouden was Lebon reeds uitgestapt om poolshoogte te nemen. Hij had toen juist vastgesteld dat het bankfiliaal gesloten was wegens de Waalse feestdag. Hij had nog gezien dat de rijkswacht de auto wilde onderzoeken. Ghassoul en Vandeputte reden echter pijlsnel weg zonder op hun medeplichtige te wachten.


Terwijl het tweetal in het bos van Baudour werd aangehouden en rijkswacht en politie de streek uitkamden om hem en Tislair te vinden, reed Lebon per taxi naar Charleroi. De klopjacht van maandagnamiddag was bijgevolg een zaak voor niets. Lebon zat in een café te Charleroi en waar Tislair uithangt is in het geheel niet geweten. Hij verliet zijn medevluchters nog de dag zelf van de ontsnapping en het drietal heeft niets meer van hem gezien of gehoord.

Schotwonde

Eens Tislair weg, trokken Ghassoul, Lebon en Vandeputte naar de streek van Bergen-Doornik door spoorlijnen te volgen. Ze pleegden verscheidene inbraken in particuliere woningen om aan geld, kleren en wapens te geraken. Het trio overviel ook een postwagen te Mourcourt, maar een hold-up in het postkantoor van Tertre mislukte. Verleden week, in de nacht van woensdag op donderdag, kwam het dan voor de bar “Tabou” te Thulin tot de dramatische schietpartij. Zoals geweten schoten de gangsters er twee rijkswachters neer. Maar ook Vandeputte werd toen gewond. Wachtmeester Herbin had hem een kogel in de buik geschoten.

Na deze gebeurtenissen waren de drie bandieten naar de bossen van Baudour teruggekeerd, waar ze zelf getracht hebben de kogel uit de buik van Vandeputte te verwijderen. Diezelfde Vandeputte ligt momenteel in de ziekenhuisafdeling van de gevangenis van Sint-Gillis (Brussel) om er geopereerd te worden. Ghassoul en Lebon werden opgesloten in de gevangenis van Bergen.

Dinsdagmorgen werden deze twee langdurig ondervraagd over de schietpartij in Thulin. Dit bracht niets aan het licht, ook niet wie van het drietal op de rijkswachters heeft gevuurd. Ghassoul beweerde dat de rijkswachters eerst geschoten hebben..

Michel Ghassoul en Christian Lebon hebben dinsdagnamiddag voor de gerechtelijke autoriteiten hun ontvluchtingsstory uit de doeken gedaan. Volgens hun versie werden zij door Ghassoul na hun ontsnapping naar de streek van Bergen gevoerd. Zij waren steeds met drie en vonden, juist voor het drama te Thulin, een schuilplaats in het bos Colette te Baudour.

Gedrieën waren ze naar de herberg “Tabou” gegaan, omdat Ghassoul, die voor zijn veroordeling vaak in die instelling kwam, nog een laatste maal de herberg wou bezoeken, alvorens naar Spanje te vertrekken.

Ghassoul beschuldigt de rijkswachters ervan te Thulin het eerst te hebben gevuurd en ontkent dat hij terugschoot. Hij beweert zelfs dat hij de gewonde rijkswachter heeft geholpen door hem bij de schouders van de rijksweg te trekken.

Bekentenissen

Ghassoul heeft bekend dat hij van arts Englebienne slaapzakken heeft gestolen. Hij kocht te Blaton ook de wapens, nl. een jachtgeweer en een Winchester. De drie mannen hebben nadien nog een geweer kunnen stelen bij een familielid van de gewonde rijkswachter te Hornu. Ook stalen zij voor de kliniek te Baudour een auto.

Toen Vandeputte te Thulin werd gewond, werd hij door zijn spitsbroeders in hun schuilplaats te Baudour verzorgd. De vluchtelingen poogden zelfs een ontsmettingsmiddel te bekomen in een winkel tegenover de kliniek van Baudour, maar moesten zich tevreden stellen met een parfum van 80 graden.

Lebon gaf zich niet over maar werd in een herberg aangehouden. Hij was al liftend naar Charleroi gekomen en dus niet in een taxi. Ghassoul en Lebon hebben toegegeven dat ze te Tertre een bankfiliaal wilden overvallen. Ook hebben ze te Thulin identiteitskaarten gestolen en te Hensies een auto.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 September 1976

Vandeputte aangehouden wegens moordpoging

Vandeputte, één van de drie gangsters die na hun ontsnapping uit de Leuvense gevangenis in de nacht van 22 op 23 september jl. te Thulin in een vuurgevecht met rijkswachters gewikkeld raakten, werd donderdag door rechter Pirmez aangehouden wegens moordpoging. Alfred Vandeputte is tijdens het vuurgevecht in de buik geraakt en werd tot donderdag in een ziekenhuis verzorgd. Inmiddels verblijft rijkswachter Coinne nog steeds in het ziekenhuis. Gashoul en Lebon hoorden inmiddels hun aanhouding door de raadkamer te Bergen bevestigd worden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Oktober 1976

1,112

(143 replies, posted in Andere Personen)

Lekeu was er volgens Lekeu niet bij in Temse. Hij zat namelijk in Spanje, op een boot:

Lekeu zwaait met een factuur.

"Ik weet dat er wordt gezegd dat ik er in Temse bij was. Maar ik heb hier het bewijs dat ik op dat moment in Spanje zat, dat ik op een boot op de Middellandse Zee dobberde. Ik ben niet bang voor het Belgisch gerecht. Ik heb niemand vermoord."

Ik bekijk het bewijsmateriaal. Er staat een datum op: 13 september. Geen jaartal. De overval in Temse was op 10 september 1983. Bullshit.

Bron: De Bende Tapes | Danny Ilegems, Raf Sauviller, Jan Willems

1,113

(0 replies, posted in Politiek & Business)

Ben je geïnteresseerd in de politiek van de jaren '80? Dan ben je gegarandeerd deze naam al eens tegen gekomen.

  • Ze is de vriendin geweest van Guy Mathot.

  • Ze wordt genoemd in de zaak van de valse cheques ten belope van 30 miljoen dollar, waarmee de Oostenrijker Ernst Polley de Chevron-raffinaderij te Feluy wou kopen.

  • Haar naam viel nogmaals bij een eveneens valse cheque van 10 miljoen dollar, die een zekere Claude Grunberg uit Brussel probeerde te innen bij de Kredietbank te Genève.

  • Met een Duitser, Gustav Kreuder, baatte ze te Maastricht een luxe-sekssauna uit, “El Gus” genaamd (El van Eliane, Gus van Gustav). Allerlei Waalse politieke topfiguren en zakenlui zouden daar laat aan huis zijn geweest.

  • In 1982 werd Eliane Van Vreckom te Gent gearresteerd in verband met een dubieuze schilderijentransactie.

  • Charly De Pauw was de peter van haar dochtertje.

Eliane van Vreckom steekt iets in de mond van André Cools:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/eliane10.jpg

Nieuw aanhoudingsmandaat tegen Eliane Van Vreckom

Onderzoeksrechter Mw. De la Vallée Poussin vaardigde dinsdag jl. een nieuw aanhoudingsmandaat uit tegen Eliane Van Vreckom die al in de zaak van Féluy vervolgd wordt. Dat nieuwe aanhoudingsmandaat tegen Eliane Van van Vreckom houdt verband met fiscale fraude.

In deze zaak worden drie beschuldigingen tegen Eliane van Vreckom weerhouden: gewone valsheid in geschrifte, valsheid in geschrifte met het oog op belastingontduiking en nog een tweede inbreuk op de fiscale wetgeving (artikel 340 van het strafwetboek).

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 November 1984

Elina Van Vreckom uit België verdwenen

Twee weken geleden heeft Eliane Van Vreckom, de 36-jarige vriendin van de Waalse socialist Guy Mathot, burgemeester van Seraing, ex-volgsvertegenwoordiger en ex-minister, België verlaten om er alvast de eerstvolgende jaren niet meer teug te keren. Dit nieuws lekte uit bij Van Vreckoms vriendenkring te Brussel.

Volgens deze bronnen bevindt ze zich “in een land buiten Europa”. Eliane Van Vreckom staat bij het Belgisch gerecht zeer goed bekend. In het nog steeds niet afgesloten onderzoek naar de ongeregeldheden waarvan Mathot verdacht wordt, duikt haar naam regelmatig op als spilfiguur. Haar naam viel in de zaak van de valse cheques ten belope van 30 miljoen dollar, waarmee de Oostenrijker Ernst Polley de Chevron-raffinaderij te Feluy wou kopen. En haar naam viel nogmaals bij een eveneens valse cheque van 10 miljoen dollar, die een zekere Claude Grunberg uit Brussel probeerde te innen bij de Kredietbank te Genève. Het onderzoek in deze affaire is tot op heden evenmin afgesloten.

Gevuld verleden

Eliane Van Vreckom bezit een alleszins geanimeerd verleden. Ze is al verscheidene keren getrouwd. Een tijdlang was airhostes bij de Duitse chartermaatschappij Condor. In die jaren leerde ze in Duitsland een zekere Gustav Kreuder uit Mannheim kennen. Met deze Kreuder trof ze trouwens geruime tijd op, en baatte zelfs samen met hem te Maastricht een luxe-sekssauna uit, “El Gus” genaamd (El van Eliane, Gus van Gustav). Allerlei Waalse politieke topfiguren en zakenlui zouden daar laat aan huis zijn geweest.

In 1977 kwam ze in contact met de socialistische politicus Guy Mathtot, toen minister van Openbare Werken, en ze geraakte eveneens goed bevriend met diens echtgenote. In 1982 werd Eliane Van Vreckom te Gent gearresteerd in verband met een dubieuze schilderijentransactie. Volgens haar zeggen had ze van de Brusselse immobiliëntycoon, Charly De Pauw - die trouwens peter was van haar dochtertje - een werk van Jeroen Bosch gekregen , dat echter vals bleek en had ze dat doek willen verkopen aan een notaris uit Merelbeke.

Valse cheques

Op woensdag 4 april 1984 probeerde de Brusselse boekhouder Claude Grunberg een valse cheque van 10 miljoen dollar van de Société Générale, agentschap Montagne du Parc te Brussel, te innen bij de Kredietbank te Genève. De vervalsing kwam aan het licht, en Grunberg vloog de nor in. Deze verklaarde dat Eliane Van Vreckom - die hij in het sjieke Brusselse nachtleven had leren kennen - hem deze cheque had overhandigd, met het verzoek hem in Genève te gelde te gaan maken. Enkele uren later nam Guy Mathot te Brussel contact op met een bevriend rijkswacht-adjudant, om hem te laten uitvissen of Grunberg inderdaad in Genève was aangehouden, en of zijn vriendin hetzelfde lot te wachten stond. Bovendien hielp hij haar diezelfde avond op de achterbank van zijn auto via de ondergrondse parkeergarage van haar flat aan de Brusselse Van Becelaerlelaan te ontsnappen aan de buiten op de loer liggende speurders. Bij haar arrestatie bekende Van Vreckom dat deze cheque haar door haar vroegere Duitse kompaan, Gustav El Kreuder, was overhandigd.

Twee dagen later bood de Oostenrijker Ernst Polley drie valse van 10 miljoen dollar - eveneens van de SG Montagne du Parc te Brussel - aan bij de Banque Internationale de Luxembourg te Luxemburg. Daarvoor werd hij op maandag 9 april in zijn kantoor te Rotterdam gearresteerd en aan België uitgeleverd. Uit het onderzoek bleek dat weer dezelfde Gustave Kreuder uit Mannheim deze drie cheques aan Polley had bezorgd. Ook Van Vreckom werd daarvoor op de rooster gelegd. Ze bleef in de gevangenis opgesloten tot maart 1985.

Inmiddels werd Gustav Kreuder door de Duitse Kriminal Politie te Mannheim aangehouden en er midden juni 1985 voor deze chequevervalsing voor de rechtbank gedaagd. In de Duitse gevangenis had Kreuder beweerd wel te willen spreken, maar eerst alle verklaringen te willen lezen die door de andere in België opgesloten verdachten, aan het Belgisch gerecht waren afgelegd. Maar uiteindelijk deed Kreuder zijn mond niet open, en werd te Mannheim tot 6 jaar effectieve opsluiting veroordeeld.

Weg

Omdat het onderzoek in de zaak-Feluy en de zaak-Mathot nog aan de gang is, konden we bij het Brussels parket niet vernemen of er tegen Eliane Van Vreckom bij haar vrijlating in maart 1985 al dan niet beschuldigen werden weerhouden. Volgens haar Brusselse vriendenkring was ze in de daaropvolgende maanden betrokken bij de oprichting van een immobiliënkantoor te Waterloo. De zaken bleken daar niet te draaien zoals gehoopt. Twee weken geleden stapte blonde Eliane het vliegtuig op en verdween volgens diezelfde bronnen “voorgoed naar een land buiten Europa, dat voor het geknoei waarvan Eliane verdacht wordt, geen uitlevering toestaat”.

Bron: Gazet van Antwerpen |  Hugo Merckx | 24 Januari 1986

1,114

(3 replies, posted in 1980-1989)

Samenvatting

  • Wat? Een mogelijke afrekening langs de E5-autosnelweg.

  • Wanneer? Maandag 30 september 1985, omstreeks 22u45.

  • Waar? E5-autosnelweg nabij Leuven (nu de E314-snelweg) » Google Maps

  • Wie? Onbekend, 6 tot 8 personen.

Een getuige zag twee auto's, een Peugeot en een BMW. In en rond de auto's telde hij 6 tot 8 personen. De man verklaarde formeel dat hij een persoon had zien neerschieten. Kort daarop werd die volgens de getuige in de koffer van één van de voertuigen gegooid. De twee auto’s reden er tenslotte over de A2-autosnelweg in de richting van Aarschot van door. Op die plaats werden bloedsporen aangetroffen. Een lijk of de daders werden nooit gevonden.

Gezien dit vlak na de feiten in Eigenbrakel en Overijse was, werd dit door de BOB van Leuven zeer ernstig genomen.

Parket van Leuven staat voor raadsel

Het parket te Leuven en de BOB van Leuven staan voor een raadsel. Zolang het tegendeel niet bewezen is, zijn er ervan overtuigd dat op de afrit van de E5-autosnelweg te Leuven onder een brug een man neergeschoten werd. Op die plaats werden overigens bloedsporen aangetroffen. De persoon in kwestie blijkt tot nog toe onvindbaar.

Maandagavond meldde een man uit Scherpenheuvel bij de rijkswachtbrigade van Aarschot dat hij omstreeks 22u45 op de afrit van de E5-autosnelweg te Leuven onder de brug van de autosnelweg twee voertuigen - een BMW en een Peugeot - opgemerkt had. In en rond de auto’s telde hij 6 tot 8 personen. De man verklaarde formeel dat hij een persoon had zien neerschieten. Kort daarop werd die volgens de getuige in de koffer van één van de voertuigen gegooid. De twee auto’s reden er tenslotte over de A2-autosnelweg in de richting van Aarschot van door.

De automobilist zette de achtervolging in. Vermoedelijk kregen de bestuurders van de achtervolgde voertuigen in de gaten dat ze geschaduwd werden. Te Aarschot verlieten ze eventjes de autosnelweg, om vervolgens de autoweg in de richting van Leuven opnieuw op te rijden. Daar hield de getuige het voor bekeken en spoedde zich naar de rijkswachtbrigade van Aarschot. Hij deed er zijn verhaal. Onmiddellijk werd alarm geslagen. Rijkswachtpatrouilles kamden alle op- en afritten van de A2- en A5-autosnelwegen af. De speurtocht leverde evenwel geen resultaat op. Ook de navraag bij verschillende ziekenhuizen of er een gewonde binnengebracht was, bleef negatief.

De chauffeur - die alles gezien had - kon nog de plaats aanduiden waar volgens hem de feiten zich voorgedaan hadden. Daar werden inderdaad enkele bloedsporen aangetroffen. Wetsdokter Vandevoorde kwam ter plaatse om enkele stalen te nemen. Laboratorisch onderzoek dient uit te maken of het bloed afkomstig is van een mens of van een dier. Op het eerste gezicht leken de vlekken al enige tijd oud te zijn.

Aangezien de getuige bij zijn verklaringen blijft, neemt het parket - tot o.a. het bloedonderzoek het tegendeel bewezen heeft of de persoon terecht is - de zaak ernstig. Het parket staaft zijn houding door het feit dat de rijkswacht van Leuven eerder op de avond een anoniem telefoontje binnenkreeg, waarin meegedeeld werd dat in de buurt van de Havenstraat te Leuven een afrekening zou plaatsvinden. Een rijkswachtpatrouille, die daar ter plaatse ging, merkte evenwel niets op. Voorlopig is het nog niet duidelijk dat er een verband tussen beide feiten bestaat.

Sommige bronnen bij het parket staan tegen beide voorvallen zeer sceptisch. Zij houden het bij fabeltjes. Mocht dat zo zijn, dan is dat zeker nu er een ware angstpsychose na de bloedige overvallen te Overijse en Eigenbrakel ontstaan is en de ordediensten in verhoogde staat van paraatheid gebracht zijn ten zeerste misplaatst.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 Oktober 1985

1,115

(157 replies, posted in 1980-1989)

Sabena-agent Zwarts lijkt van aardbodem verdwenen

Dood, eens begraven in ons land? Ofwel springlevend en zonnebadend aan een verre kust met de miljoenen die hij samen met hem verdwenen in de nacht van 25 oktober 1982? Francis Zwarts (26), de politieman van Sabena, gaf geen enkel teken van leven de afgelopen maanden. Zijn jonge vrouw, die intussen het leven schonk aan hun eerste kind, hoopt en denkt zelfs dat haar man nog in leven is, dat hij ergens wordt vastgehouden door de bandieten.

Maandagavond 25 oktober 1982 om 21u landt een Sabena-toestel uit Zürich, met aan boord een kostbare vracht goud en geld. De gezagvoerder bemerkt een Taunus van de rijkswacht op zijn stopplaats. De Taunus met de rode streep rijdt achteruit om plaats te maken.

Francis Zwarts uit Haasrode rijdt met zijn Volkswagen-combi naar de laadruimte achteraan het vliegtuig om de kostbare lading in het anderhalve kilometer verder gelegen vrachtstation Brucargo te brengen. Even voordien had hij een diplomatieke koffer afgehaald uit een vliegtuig uit Moskou. Zwarts legt de pakken uit Zürich naast de diplomatieke koffer in zijn wagen. Precies op dat moment verdwijnt de zogenaamde rijkswacht-Taunus in de duisternis.

In de 500 meter lange tunnel onder de landingsbaan zien twee werknemers van Brucargo de witte Taunus. Vier geüniformde kerels, gewapend met een stengun, verzoeken de twee werknemers door te rijden. Nadien niets meer. Francis Zwarts is als van de aardbodem verdwenen.

Staatsveiligheid

Meer dan vermoedelijk moet Francis Zwarts met zijn lading zijn onderschept en ontvoerd in de tunnel onder de start- en landingsbaan. Maar zeker is dat niet.

Daags na de verdwijning van de veiligheidsagent werd zijn dienstvoertuig gevonden in een stortplaats in de buurt. Zijn privé auto stond nog steeds op de parking van de luchthaven.

De Staatsveiligheid verklaarde opvallend vlug dat er “niets belangrijks” aan de diplomatieke koffer was, maar zowel Francis Zwarts als het goud (50 miljoen waard) werden tot op heden niet teruggevonden. Sommigen vragen zich nochtans af wat de diplomatieke valies bevatte. Waren het eenvoudige documenten voor de Sovjet-ambassade of ging het om ultra-geheime inlichtingen? Ook hier een volledig mysterie.

Er is in de zaak-Zwarts onzekerheid op alle fronten. Helderzienden, pendelaars en paragnosten, hebben gevraagd en ongevraagd hun bevindingen laten weten aan Martine Buyst, de echtgenote van Francis Zwarts.

Niets prikkelt zo zeer de verbeelding als een onopgeloste verdwijning. Maar een gans jaar al zonder nieuws van de bewakingsagent van Sabena: het is een groot raadsel. Er deed ook het gerucht de ronde dat Frans Van Reeth, bijgenaamd “Frans de Kleerkast”, de beruchte kraker uit Lier, de kidnapping van de Sabena-politieman en de diefstal van het goud, op zijn lange rekening mag schrijven, want enkele maanden voordien werd te Perk ook een lading goud (men spreekt van 50 kg.) gestolen, die een waarde had van zowat 30 miljoen. Ook toen werden geüniformde gangsters opgemerkt, doch het is nooit achterhaald of het rijkswachters of douaniers waren.

Voor deze overval werd “de Kleerkast” eveneens verdacht, doch men vond slechts een klein spoor terug. Een vriendin, die achteraf vrijuit kon gaan.

Maar er is nog meer gebeurd. In de herfst van vorig jaar deed er zich een ongewonen diefstal voor in het gerechtsgebouw te Mechelen. Uit het kabinet van onderzoeksrechter mw. Doom verdwenen twaalf dossiers die betrekking hadden op de gouddiefstal te Perk. Onder meer de verklaringen van een getuige die min of meer de nummerplaat van de BMW, waarmee de gangsters de overval hadden gepleegd, had kenbaar gemaakt.

Intussen zijn de onderzoekers niet in het minst opgeschoten. Niemand kan zeggen of de diefstal van goud te Zaventem en de verdwijning van Francis Zwarts, enig verband houdt met de goudroof van 6 juli 1982 te Perk. Wat dit laatste betreft moest het goud te Zaventem op een vliegtuig worden geladen voor Zwitserland. Het goud dat Francis Zwarts in zijn VW-combi had geladen kwam uit Zwitserland.

“Is mijn mand dood of niet”, vraagt de echtgenote van Francis Zwarts zich na een jaar nog altijd af.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Oktober 1983

Bijna 3 jaar geleden verdween Sabena-agent

In gerechtelijke kringen te Brussel kwam vrijdag opnieuw Francis Zwarts ter sprake. Deze veiligheidsagent van Sabena uit Haasrode, verdween bijna drie jaar geleden tijdens een spectaculaire hold-up en geeft sindsdien geen teken van leven meer. Francis Zwarts was toen amper 25.

Nederland heeft nu de 34-jarige Louis Suyckerbuik, afkomstig uit Berchem, aan ons land uitgeleverd. Deze Antwerpenaar werd samen met Frans Van Reeth (48), bijgenaamd “de kleerkast”, uit Lier, eind januari van dit jaar in Amsterdam aangehouden. Beiden zijn onder meer verdacht van een overval op een goudtransport, dat op weg was naar Zaventem, op 6 juni 1982 aan de E10-afrit Zuid te Mechelen.

Houvast

Louis Suyckerbuik zou onder meer ook door getuigen als een van de vier valse rijkswachters zijn herkend, die maandagavond 25 oktober 1982 te Zaventem aan de haal gingen met goud en diamanten (voor een waarde van 80 miljoen), daarbij Francis Zwarts overvielen en vermoedelijk ook onschadelijk hebben gemaakt.

Terwijl de aan Nederland gevraagde uitlevering van “Frans de Kleerkast” nog een zestal maanden kan aanslepen, is zijn vriend Louis Suyckerbuik donderdag over de grens gezet en in de nor gedraaid. Naar verluidt zou hij reeds in het begin van volgende week voor de raadkamer te Brussel moeten verschijnen wegens de gewapende overval met geweld op het vliegveld van Zaventem.

Heeft de Brusselse onderzoeksrechter Wilfried Mahieu nu enig houvast om te achterhalen wat er precies op die maandag 25 oktober 1982 met Francis Zwarts is gebeurd?

Moeilijk daar nu al op te antwoorden. De donderdag uitgeleverde Antwerpenaar beschikt trouwens over een alibi. Op de dag van de gewapende overval te Zaventem was hij aan het werk in Nederland, waar hij reeds enkele jaren een dak boven het hoofd had gevonden. Daarnaast geeft hij de indruk straatarm te zijn, hetgeen dan moet laten veronderstellen dat hij geen uitstaans heeft met de goudroof te Mechelen en met die van Zaventem.

Professionelen

Brusselse speurders sluiten echter niet uit dat de buit nog niet is verdeeld. Ze weten immers dat Frans Van Reeth meer dan eens zijn buit is gaan verbergen op begraafplaatsen. De overtuiging dat ze Francis Zwarts hebben vermoord is er zeker niet bij de Brusselse speurders. Intussen is er nog geen enkel spoor van Francis Zwarts die als vermist wordt opgegeven.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Juni 1985

1,116

(35 replies, posted in Bende Haemers)

Proces-Bajrami: arrest op 20 november

In het proces van Bajri Basrami, de “luitenant” van Patrick Haemers, en van twee van zijn medeplichtigen, André Neisen en Maurizio Amico, valt het arrest van het Hof van Beroep in Brussel op 20 november. Het trio wordt beticht van een waslijst overvallen.

De zitting van woensdag was voorbehouden aan het pleidooi van mr. François, verdediger van Neisen, die de klemtoon legde op wat hij de talrijke nuances noemde in het onderzoek naar deze zaak.

“Alles berust inderdaad op de ‘bekentenissen’ van een notoir gangster, Edmond Duczyk, die door psychiatrisch deskundigen als geestelijk zwaar onevenwichtig, paranoïde en uitzinnig megalomaan werd omschreven, maar wiens verklaringen een idee zouden kunnen geven van de waarheid”, aldus mr. François.

De advocaat stelde bovendien zich niet van de mening te kunnen ontdoen dat bepaalde verklaringen van Duczyk, voor de omstandigheid door de onderzoekers werden aangepast. Daarbij bevond hij andere verklaringen weer volledig tegengesteld aan de waarheid.

Zo stelde Duczyk bv. een overval te hebben gepleegd met de ene en de andere op een agentschap van de ASLK, terwijl het om de NMKN ging, en waren ze zogezegd weggevlucht met een gestolen BMW terwijl het om de wagen van de filiaalhouder ging.

Geconfronteerd met zijn eigen tegengestelde verklaringen, reageerde Duczyk alleen door te stellen: “U heeft zonder twijfel gelijk.” “Hoe kan je dan nog de verklaringen van zo’n getuige serieus nemen”, aldus de advocaat.

De beschuldigden werden eerder door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot 10 jaar voor Bajrami, 20 jaar voor Neisen en 7 jaar voor Amico. Het Hof van Beroep zal op 20 november arrest vellen.

Bajrami wordt in een andere context dan waarvoor hij hier terechtstaat, verdacht van de ontvoering - tezamen met Patrick Haemers - van gewezen eerste minister Paul Vanden Boeynants.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Oktober 1990

1,117

(1 replies, posted in 1980-1989)

Samenvatting

  • Wat? Overval op een BAC-bankkantoor

  • Waar? Place Froissard in Chimay » Google Maps

  • Wanneer? Zaterdag 28 januari 1984

  • Hoe? Het slachtoffer werd vermoord met 17 slagen met een metalen voorwerp - de voet van een kapstok - waarvan tien slagen in het aangezicht en zeven op het hoofd.

  • Wie? Jean-Claude Demey, een 23-jarige man uit Chimay.

Na zijn arrestatie bekende Demey de overval op 10 mei 1984 op de Macro-winkel in Lodelinsart, op een postkantoor in Gozée in augustus 1983 en zeven andere overvallen. Bij een huiszoeking vonden zij bovendien een jachtgeweer met afgezaagde loop.

Jean-Claude Demey:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/jean-c10.jpg

Boef slaat bediende dood

Zaterdagmorgen werd een filiaalhouder van de BAC in zijn kantoor in het agentschap, Place Froissard te Chimay, doodgeslagen. Het slachtoffer, de 35-jarige Bernard Balle, woonde te Bailièvre nabij Chimay.

Zaterdagmorgen was hij vanaf 8u30 in het agentschap. Het was 10 uur toen hij de deur opende voor een klant, zowat 35 jaar oud met jeans en een beige driekwart jas aan. Na hem kwam een tweede klant die echter eerst aan de beurt mocht “want ik heb tijd, ik moet toch heel wat doen”, aldus de eerste klant. Na een tijdje verliet de tweede dan het agentschap en liet de eerste klant alleen met de filiaalhouder.

Later werd diens lijk gevonden en bleek dat zijn schedel was ingeslagen met een zwaar voorwerp. Aanvankelijk dacht men dat hij eveneens was neergeschoten omdat ter plaatse een wapen werd gevonden waarvan de haan zesmaal werd overgehaald, maar waarvan vijf projectielen niet ontploften. Het zesde deed dat wel maar raakte de filiaalhouder niet. Het betrof een oud 7.65 mm wapen dat klaarblijkelijk niet goed functioneerde.

Het slachtoffer is bezweken na een hevige vechtpartij in zijn kantoor, waarbij hij onder meer 17 slagen met een metalen voorwerp - de voet van een kapstok - kreeg, tien slagen in het aangezicht en zeven op het hoofd. Het kantoor was met bloed bespat en er waren voetafdrukken zichtbaar. Dat was niet het geval in de lokettenzaal.

De buit bedraagt 110.000 Belgische frank en Frans geld ter waarde van 70.000 frank.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Januari 1984

Doder bekent nog negen overvallen

De moord in januari jl. op de directeur van het BAC-kantoor te Chimay is opgelost. Op 28 januari jl. werd daar de 35-jarige Bernard Balle dood in zijn kantoor aangetroffen. Het was de speurders onmiddellijk duidelijk dat de dader het slachtoffer goed kende.

Die dader is thans ingerekend, de 23-jarige Jean-Claude Demey uit Chimay, wiens levensgezellin een maand voor de feiten een rekening had geopend in het kantoor van Bernard Balle. Op 28 januari kwam Demey zelf een koffer huren. Balle, die Demey kende, opende de deur tussen zijn kantoor en de lokettenzaal. Nauwelijks was die deur open of Demey bedreigde de kantoorhouder met een revolver en verplichtte hem de laden van de loketten te openen. De buit bedroeg 110.000 fr.

Toen Demey aandrong om andere laden te openen, weigerde Balle. Beiden keerden daarop naar het kantoor van Balle terug en het is op dat ogenblik dat Bernard Balle zich op de overvaller stortte. Deze schoot in het hoofd van Bernard Balle, die zou geroepen hebben: “Ik dacht niet dat ge daartoe in staat waart”. Demey wou nog een tweede maal schieten, maar dat schot ging niet af en hij sloeg Balle dan maar met de revolver en maakte hem ten slotte af met het metalen voetstuk van een kapstok.

Demey verliet na de feiten rustig het bankkantoor, ging zich thuis verfrissen en verwisselde zijn bebloede schoenen met die van 40-jarige schoonbroer George Lamaire uit Couvin.

In de stad gekomen vernam hij de dood van Bernard Balle. Aanvankelijk was hij van plan met een miljoenenbuit naar Frankrijk te vluchten, maar toen hij hoorde dat Bernard Balle niet meer kon getuigen, besliste hij in België te blijven.

Op 10 mei jl. had een overval plaats op een Macro-winkel in Lodelinsart. Een getuige noteerde daar de nummerplaat van de overvaller en dat bleek Jean-Claude Demey te zijn. Te Chimay vonden de speurders Demey in het struikgewas verstopt. Bij een huiszoeking vonden zij bovendien een jachtgeweer met afgezaagde loop. Uiteindelijk bekende Demey negen overvallen waaronder die op het postkantoor van Gozée in augustus 1983. Voor die overval was eerder Marcel Cauches uit Marbay-la-Tour aangehouden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Mei 1984

1,118

(136 replies, posted in Speurders)

Op pagina 1 van dit topic staat reeds een artikel van De Tijd over de getuigenis van Herman Vernaillen voor de Eerste Bendecommissie. Hier is er nog eentje:

Binnen de rijkswacht bestond een complot voor staatsgreep

Luitenant-kolonel Vernaillen, de intussen gepensioneerde rijkswachtofficier die in oktober 1982 het slachtoffer werd van een aanslag, getuigde dinsdag voor de parlementaire onderzoekscommissie naar banditisme en terrorisme.

Vernaillen zei dat hij waarschijnlijk de avond voor de aanslag die op hem gepleegd werd, al bij toeval ontsnapt was aan een eerste poging om hem te vermoorden. Hij vertelde ook dat hij begin jaren ’80 op de hoogte was gebracht van geruchten over een complot binnen de rijkswacht om een staatsgreep te plegen. De man die hem de inlichtingen daarover verschafte, kwam in 1985 om bij een “raid” van de Bende van Nijvel.

Vernaillen was de rijkswachtofficier die begin jaren ’80 belast was met het onderzoek van de “zaak François”, zo genoemd naar de chef van de anti-drugbrigade van de rijkswacht, commandant Leon François, die ervan verdacht werd met zijn ploeg te ver gegaan te zijn bij de infiltratie van het drugmilieu. François werd in april 1982 veroordeeld tot een jaar voorwaardelijk. Voor de commissie verklaarde Vernaillen dinsdag dat hij steeds de indruk gehad heeft dat de rijkswachttop zijn onderzoek wou afremmen. In november 1980 kreeg hij zelfs een nota van zijn overste, kolonel Devos, waarin gevraagd werd te stoppen met het onderzoek. Volgens Vernaillen zei Devos toen te handelen in opdracht van luitenant-generaal Beaurir, de toenmalige opperbevelhebber van de rijkswacht.

Moordaanslag

Op 25 oktober 1981 werd dan de moordaanslag op Vernaillen gepleegd. Hij werd ’s ochtends beschoten toen hij zijn woning verliet. De avond voordien had zijn chauffeur hem, zuiver toevallig, naar huis gebracht met een privé-wagen in plaats van met de gewone dienstwagen. Toen ze over een verlaten weg reden, bemerkten de officier en zijn chauffeur toen een auto met twee mannen aan boord. Vernaillen vermoedt dat het die twee waren die de volgende morgen bij hem tuis de aanslag pleegden, en dat zijn leven en dat van zijn chauffeur de avond voordien gered werd omdat de gangsters de wagen niet herkenden.

De chauffeur van Vernaillen was de toenmalige adjudant Viville, wiens zoontje Joris tijdens de voorbije paasvakantie vermoord werd in Frankrijk. “Maar dat is waarschijnlijk toeval”, aldus Vernaillen dinsdag. Achteraf kwam Vernaillen nog achter het merkwaardige detail dat een aantal gevangenen in de gevangenis van Sint-Gillis al een maand voor de aanslag wisten dat die zou plaats hebben.

Staatsgreep

Vernaillen deed trouwens nog een andere merkwaardige onthulling. Begin jaren ’80 leerde hij een zekere mijnheer Finney  [Finné] (*) kennen. Die had geruchten opgevangen over een complot binnen de rijkswacht om een staatsgreep te plegen. Finney noemde de namen van verscheidene hoge rijkswachtofficieren en van een minister. “Finney vertelde mij toen wat ex-rijkswachter Martial Lekeu in maart jl. verteld heeft aan La Dernière Heure”, aldus Vernaillen. Op 27 september 1985 was dezelfde Finney een van de slachtoffers van de overval van de Bende van Nijvel op het warenhuis Delhaize te Overijse.

Luitenant-kolonel Vernaillen overhandigde aan de commissie een aantal documenten met verduidelijkingen en namen van betrokkenen die hij niet in openbare zitting wou noemen. Hij zal waarschijnlijk nog een tweede keer gehoord worden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 Mei 1989

(*) Ook in dit artikel staat er "Finney" in plaats van Léon Finné.

1,119

(292 replies, posted in Algemeen)

Dat is inderdaad één van de vijf punten die gisteren aangekondigd werd. Je mocht de vier andere ook noemen hoor. Die zijn namelijk relevanter voor dit forum.

  1. Het kader van het parket van Brussel zal volledig ingevuld worden. Het wordt zelfs uitgebreid met vijf extra magistraten, meldt De Croo. 'Er wordt een wettelijke regeling gesteld waardoor de procureur des Konings benoemd kan worden. Een dossier dat al lang geblokkeerd zit. Daarnaast heeft de Brusselse procureur-generaal aanvaard om de dagelijkse leiding te versterken in samenwerking met het bestaande team.'

  2. Als tweede punt meldt De Croo dat 'de federale gerechtelijke politie Brussel zal versterkt worden met vijftig mensen. De noden in Brussel zijn groot. Ook de spoorwegpolitie zal met 25 mensen worden versterkt.'

  3. De Croo stelde vast dat er 'bijzonder veel' informatie was over aanslagpleger Abdesalem Lassoued en diens gedrag. 'Ik zou willen dat het Comité I en het Comité P een evaluatie doen van de huidige procedures.'

  4. De info-uitwisseling tussen de Dienst Vreemdelingenzaken, Justitie en politie moet versterkt worden, zegt De Croo. 'Zij moeten beter gebruik kunnen maken van de info die ter beschikking wordt gesteld.'

1,120

(0 replies, posted in Andere Personen)

Slimane Halli was een gangster uit de Borinage. Hij is onder andere veroordeeld voor diefstal met geweld. In december 1987 ontsnapte hij uit de gevangenis van Bergen.

Gevangenen ontsnappen langs gat in de celmuur te Bergen

Twee gevangenen zijn woensdagochtend ontsnapt uit het tuchthuis van Bergen via een gat dat zij in de muur van hun cel hadden gegraven. Het gaat om Eric Lennart (29) uit Sart-la-Bruyère en Slimane Halli (29) gedomicilieerd te Thieu. Beiden zaten achter de tralies wegens diefstal met geweldpleging. De eerste moest een straf uitzitten tot 1990 en de tweede tot 1997. Ze zijn wellicht ontsnapt na het appel van 6u30, want daar meldden zij zich nog present. Via het gat dat zij in de muur hadden gegraven verschaften zij zich toegang tot een veranda. Daar hebben zij een ruit ingeslagen, zodat zij op het dak konden klimmen. (…)

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 December 1987

Ontsnapte gevangene opgepakt te Quaregnon

De 29-jarige Slimane Halli uit Boussu, die op 16 december samen met zijn leeftijdgenoot Eric Jenart was ontsnapt uit de gevangenis van Bergen, is in de nacht van zondag op maandag in een café in de Rue de Volders te Quaregnon opgepakt. De man werd overgebracht naar de gevangenis van Bergen, waar hij zijn straf zal moeten uitzitten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 December 1987