1,121

(1 replies, posted in Bende Haemers)

Eentje uit 1994:

Gangster was even weg

Pas gisteren is bekend geraakt dat Claude Silverans, één van de vier verdachten van de zware schietpartij met de politie in Huldenberg, even op wandel is geweest in Egenhoven (Leuven). Vrijdagnamiddag ontsnapte Claude Silverans namelijk uit een autootje van de BOB. De speurders waren met Claude Silverans in het kader van het onderzoek naar Huldenberg gereden. (...)

Lees hier het hele artikel » Nieuws

1,122

(2 replies, posted in Roze Balletten)

Mongi Ben Fredj is van Tunesische afkomst en woonde in Sint-Jans-Molenbeek. In juni 1984 werd hij veroordeeld omdat hij via stromannen verschillende bars in Vlaams-Brabant uitbaatte. Ben Fredj moest beroep doen op stromannen omdat hij zelf geen drankgelegenheid meer mocht uitbaten. Hij werd enkele jaren geleden tot drie jaar cel veroordeeld wegens de uitbating van een ontuchthuis waarin tevens minderjarigen meisjes als prostituée waren tewerkgesteld.

De vier bars waren:

  • Ami-club-bar aan de Gentsesteenweg te Asse

  • Mata Hari-cabaret  aan de Brusselsesteenweg te Merchtem

  • Mata Hari-cabaret nr. 2 aan  de Klei te Opwijk

  • Playbo-bar aan de Gentsesteenweg te Asse

Als ik goed geïnformeerd ben, was één van die bars in Asse vlakbij de garage van Willy De Schepper. (Als in: het waren overburen.)

Veroordeelde baruitbater werkte met stromannen

De correctionele rechtbank te Brussel behandelde maandag het proces van de 50-jarige Tunesiër Mongi Ben Fredj uit Sint-Jans-Molenbeek omdat hij via stromannen verschillende bars in Vlaams-Brabant uitbaatte.

Behalve de Tunesiër hadden zich nog zeven andere personen zich voor de rechtbank te verantwoorden. Er zijn drie jeugdige prostituees bij, onder wie twee Marokkaanse vrouwen die de nachtgelegenheden van de Tunesiër hetzij op hun eigen naam uitbaatten, ofwel er werkten.

Ben Fredj was verplicht geworden een beroep te doen op stromannen omdat hij zelf geen drankgelegenheid meer mocht uitbaten. Hij werd enkele jaren geleden tot drie jaar cel veroordeeld wegens de uitbating van een ontuchthuis waarin tevens minderjarigen meisjes als prostituée waren tewerkgesteld. In de zaak waar hij thans voor terechtstaat blijken evenwel geen minderjarigen te zijn betrokken, wat niet wegneemt dat de openbare aanklager, Mw. Tallon om een strenge straf vroeg.

Ben Fredj wordt verder beschuldigd de jongste jaren de fiscus voor aanzienlijke bedragen te hebben bedrogen. Hij liet geloven dat de bars of cabarets waarvan hij in feite de eigenaar was, door andere, nl. de stromannen, werden uitgebaat. Hijzelf had de gewoonte regelmatig de ontvangsten van de vier voormelde nachtgelegenheden op te strijken. Hij had daartoe een klein café uitgekozen in de buurt van de beurs te Brussel. Daar werden de inkomsten van zijn instellingen afgegeven. Vonnis op 18 juni.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 Juni 1984

Twee jaar cel voor Tunesische bordeeluitbater

De correctionele rechtbank te Brussel veroordeelde maandag de 50-jarige Tunesiër Mongi Ben Fredj, uit Sint-Jans-Molenbeek, tot 2 jaar cel en 60.000 fr. boete. De Tunesiër werd schuldig bevonden maandenlang vier prostitiehuizen in Vlaams-Brabant te hebben uitgebaat, namelijk de Ami-club-bar aan de Gentsesteenweg te Asse, het Mata Hari-cabaret  aan de Brusselsesteenweg te Merchtem, het Mata Hari-cabaret nr. 2 aan  de Klei te Opwijk, en de Playbo-bar aan de Gentsesteenweg te Asse.

De Tunesiër streek bovendien een gedeelte op van het geld dat de aldaar tewerkgestelde prostituées verdienden. Hij kon geen uitstel van de straf meer bekomen omdat hij vroeger wegens de uitbating van prostitutiehuizen met minderjarigen al tot drie jaar cel was veroordeeld.

Vier personen, die als stromannen voor de Tunesiër optraden, en op eigen naam voornoemde bars en cabarets uitbaatten, kregen elk 1 jaar cel, met een uitstel voor het gedeelte dat ze nog niet uitzaten, en 18.000 fr. boete. Net zoals voor de Tunesiër wordt hun het recht ontzegd nog een drankgelegenheid open te houden.

Ten slotte bekwamen nog drie andere personen, die in de bars of cabarets werkten, hetzij als klusjesman of gewoon als prostituée voor eigen rekening, ofwel een opschorting van de uitspraak, ofwel een vrijspraak.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Juni 1984

1,123

(70 replies, posted in Bende Haemers)

In 1989 werd Kapllan Murat voor het Hof van Beroep in Brussel veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Vier daarvan kreeg hij voor uiteenlopende diefstallen en een jaar wegens heling van 23 bontmantels. Ook Frédéric Hilger en Claude Hilger werden veroordeeld.

Vijf jaar in beroep voor Kapllan

De 27-jarige Albanees Murat Kapllan die de jongste jaren vooral het nieuws haalde wegens diefstal van zeer dure personenwagens en ook omwille van enkele spectaculaire ontsnappingen uit gevangenissen, o.m. in oktober 1987 tijdens welke hij een rijkswachter in de knie schoot, is vrijdagmiddag door het hof van Beroep in Brussel veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Vier daarvan kreeg hij voor uiteenlopende diefstallen en een jaar wegens heling van 23 bontmantels.

Tot de meest bekende medeplichtigen van Kapllan behoren Christian Bekaert die veroordeeld werd tot vier jaar effectieve gevangenisstraf, en de gebroeders Claude en Frédéric Hilger die eveneens vier jaar celstraf kregen. Andere beklaagden genoten vergeleken met het vonnis in eerste aanleg strafvermindering gaande van drie jaar celstraf waarvan een jaar voorwaardelijk tot vier maanden celstraf.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 Juli 1989

1,124

(17 replies, posted in Onderzoekspistes)

29 Maart 1986: een Antwerpse taxichauffeur wordt in Kapellen vermoord met een schot in het hoofd (kaliber.22). De moord is onopgelost » Forum

1,125

(0 replies, posted in 1980-1989)

Samenvatting

  • Wat? Roofmoord op een taxichauffeur van ATM, de Antwerpse Taximaatschappij

  • Wanneer? Zaterdagnacht 29 maart 1986, omstreeks 2u30.

  • Waar? De taxi vertrok met de moordenaar in Antwerpen, de moord gebeurde in de Jagersdreef in Kapellen » Google Maps

  • Hoe? De man had een schotwonde in het hoofd, veroorzaakt door een wapen van het kaliber punt 22.

  • Buit: 4.000 fr.

  • Status: Onopgelost

Het lijkt er op dat de daders niet enkel het geld maar ook de taxi wilden stelen. Ze werden echter onderbroken door het alarm van de taxi. Hierdoor besloten ze om snel het lichaam in de struiken te dumpen en te voet te vluchten.

De vindplaats van het lichaam en de taxi. De taxi is de wagen rechts, het lichaam lag links van de weg:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/moord_10.jpg

Antwerpse taxichauffeurs reageren bitter op dood van collega

Er was maandagavond nog altijd geen spoor naar de moordenaar van de 36-jarige taxichauffeur Pieter Huys van de Antwerpse taximaatschappij, die zaterdagochtend omstreeks 2u30 in de Jagersdreef in Kapellen in zijn dienstvoertuig werd vermoord en beroofd.

Het slachtoffer, dat in de Pater Strackestraat [...] te Antwerpen-Rozemaai woont, werd anderhalf uur na de feiten in de struiken bezijden de weg aangetroffen.

Sporen wezen erop dat hij door zijn moordenaar(s) uit de wagen was gesleept. Daarbij werd waarschijnlijk eerder toevallig het alarmsignaal in werking gesteld. Verondersteld wordt dat de moordenaar daarom de taxi onbeheerd achterliet en te voet is gevlucht.

Rond vier uur in de ochtend merkte een personeelslid van het nabijgelegen verzorgingstehuis Medister de onbeheerde taxi, die in het midden van de Jagersdreef, ter hoogte van de Holle Weg, stond. De rijkswacht werd verwittigd en even later vond men in de rododendrons op amper vijf meter van de wagen het ontzielde lichaam van Pieter Huys. Hij had een schotwonde in het hoofd, veroorzaakt door een wapen van het kaliber punt 22.

Het parket onder leiding van onderzoeksrechter De Roeck kwam ter plaatse. De speurhond van de rijkswacht werd eveneens ingezet. Van de dader(s) viel evenwel geen spoor meer te bekennen, wat niet eens zo verwonderlijk is, gezien de grote tijdspanne tussen de moord en de ontdekking van de feiten.

Bovendien zijn er van de feiten geen getuigen, alhoewel de buurt niet bepaald verlaten kan genoemd worden. De Jagersdreef is een smalle, geasfalteerde landweg met bebouwing aan de ene zijde en struikgewas aan de andere.

Uit de eerste vaststellingen blijkt het om roofmoord te gaan. Het rittengeld (maximum 4.000 frank) en de brieventas van het slachtoffer waren inderdaad verdwenen.

In verband met deze roofmoord doet onderzoeksrechter De Roeck een oproep tot eventuele getuigen. Daarbij wordt in de eerste plaats gedacht aan de persoon (of personen), die zaterdag rond 1u20 ter hoogte van het Sabena-gebouw aan de Keyserlei te Antwerpen een taxivoertuig van de ATM nam met bestemming Plantin en Moretuslei te Antwerpen-Borgerhout en dan verder doorreed naar Deurne; of getuigen die een persoon (of personen) een taxi hebben zien nemen aan het Sabena-kantoor op de Keyserlei te Antwerpen.

Verder wordt gedacht aan eventuele getuigen die, zaterdag rond 2u30, een ATM-taxi hebben gezien in de Jagersdreef te Kapellen, vlakbij de grens met Brasschaat. Ze worden verzocht dringend contact op te nemen met de gerechtelijke politie te Antwerpen of met de rijkswacht te Brasschaat of met de dichtstbijzijnde politie- of rijkswachtpost.

De moord heeft uiteraard heel wat beroering verwekt onder alle Antwerpse taxichauffeurs en inzonderheid bij de chauffeurs-collega’s van ATM.

Op de meeste huurrijtuigen werd dan ook ten teken van rouw een zwart lint aangebracht. In kringen van taxivoerders reageerde men maandag bijzonder verbitterd op het nieuws en gaf men ter overweging dat de verdienste van een chauffeur met nachtdienst slechts 4.000 fr. gemiddeld per nacht bedraagt; een bijzonder gering bedrag om daarvoor zijn leven te riskeren, zo werd eraan toegevoegd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 April 1986

Antwerpse taxichauffeur Solidair

Tijdens een korte vergadering gisterenavond in café Les Routiers, aan de IJzerlaan te Antwerpen, betuigden de Antwerpse taxichauffeurs hun medeleven bij de tragische dood van hun collega Pieter Huys. Op initiatief van zijn ATM-collega’s Danny Wildiers, André De Leeuw en André De Vilder werd besloten een spontane solidariteitsactie te starten. Afgevaardigden van alle Antwerpse taxi-maatschappijen, die samen met zo’n 700 chauffeurs te werk stellen, zegden hun steun toe aan het opzet om een geldinzameling te houden, ten bate van de twee kinderen van Pieter Huys.

In een “in memoriam” stellen de taxichauffeurs hoe de feiten aantonen hoe kwetsbaar zij zijn bij de uitoefening van hun beroep en op welke brutale wijze hun collega van het leven werd beroofd.

Unaniem werd besloten zaterdag vanaf 9u een stille optocht te houden doorheen Antwerpen, naar de Sint-Jacobskerk te Kapellen, waar te 10u de uitvaartliturgie plaats heeft. Tijdens de bijeenkomst bleek hoe men zeer sereen staat tegenover het gebeuren. Gisterenavond was onder de collega’s al meer dan twintigduizend frank ingezameld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 April 1986

Vermoorde taxichauffeur ten grave gedragen

Zaterdag had in de Sint-Jacobuskerk te Kapellen de uitvaartliturgie plaats van de ATM-taxivoerder Pieter Huys. In de vroege ochtend van paaszaterdag werd Pieter Huys (36) in de Jagersdreef te Kapellen-Hoogboom vermoord en beroofd van zijn geld. Hij had enkel 4.000 fr. op zak …

In de taxiwereld heerst grote beroering. De chauffeurs voelen zich niet meer veilig achter het stuur en steeds klinken de stemmen luider op een degelijke afscherming tussen de passagiers en de taxivoerders. Zo’n honderd taxi’s van verscheidene maatschappijen kwamen zaterdag onder begeleiding van de Antwerpse politie naar Kapellen afgezakt.

“De machteloze woede die ons beklemt bij het vernemen van deze misdaad is niet onder woorden te brengen. Dierbare collega, wij nemen afscheid van U en kunnen slechts hopen dat het ondier dat dit U aandeed, zijn gerechte straf niet zal ontlopen.” Dat stond te lezen op een affiche die in elke taxi voor het raam was gekleefd.

In zijn homilie veroordeelde pastoor Malliën trouwens ook het zinloze geweld in onze samenleving en bad de Heer opdat de mens zich menswaardiger zou gedragen.

Naast het enorm leed dat de familie treft, zijn er ook de financiële gevolgen. De vriendenkring van het personeel van de ATM heeft een steunfonds opgericht met het doel de opvoeding en de studies van de twee minderjarige kinderen te bekostigen.

Na de zielendienst reden de taxi’s weer naar Antwerpen om in de binnenstad een stil protest te houden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 April 1986

Verdachte Kapelse taximoord vrijgelaten

De Marokkaan die vorige week werd aangehouden als verdachte van de moord op de Antwerpse taxichauffeur Pieter Huys (36), is tijdens het weekend weer in vrijheid gesteld. Het bleek dat de man niets met de moord te maken had, hoewel hij enkele tegenstrijdige verklaringen had afgelegd. De Marokkaan was verleden week donderdag opgepakt omdat hij niet lang na de moord, die in Kapellen werd gepleegd, had staan liften in de omgeving. Het parket zit nu nagenoeg zonder spoor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 April 1986

1,126

(2 replies, posted in 1980-1989)

fenix wrote:

Nieuwenrode heeft niets met Grimbergen te maken. Het grenst aan het vroegere Beigem en het vroegere Humbeek, nu beiden deelgemeente Grimbergen.

Goed opgemerkt. Nieuwenrode is sinds 1977 een deelgemeente van Kapelle-op-den-Bos, en dus niet van Grimbergen.

1,127

(2 replies, posted in 1980-1989)

Samenvatting

  • Wat? Roofmoord op Maria Kestens, de uitbaatster van café “In den Breughel”

  • Wanneer? Woensdag 12 november 1980, omstreeks 21u

  • Waar? Molenstraat 90 te Nieuwenrode (Grimbergen) » Google Maps

  • Hoe? De vrouw werd met verscheidene messteken om het leven gebracht en in de waterput achter het huis gedumpt. Het geld uit de kassa was gestolen.

  • Wie? Onbekende. Palmer Vandevelde, de vriend van het slachtoffer, en een zekere Lucien Van Steen, zijn verdachte geweest in het onderzoek.

  • Status: Onopgelost

Deze roofmoord gebeurt een paar dagen na de moord op Sofie Verpeuten in Lennik » Forum

Herbergierster vermoord te Nieuwenrode

In een waterput bij haar woonplaats, de herberg “Pieter” aan de Molenstraat 90 te Nieuwenrode (Grimbergen), werd woensdag omstreeks 21 uur het stoffelijk overschot aangetroffen van de 40-jarige caféhoudster Maria Kestens, gewezen echtgenote van Fernand Thuben. De vrouw werd enkele uren voordien met verscheidene messteken om het leven gebracht.

Waterput

De man die de moord ontdekte is de 36-jarige Palmer Vandevelde, bijzit van het slachtoffer. Hij is in Brussel tewerkgesteld bij het Oostenrijks toeristenbureau en toen hij omstreeks 19 uur thuis kwam, stelde hij vast dat er geen enkele klant in de herberg aanwezig was. Wel zag hij dat de toonbanklade was geledigd en ook dat er verschillende bloedsporen waren in de keuken en de eetkamer.

Deze bloedsporen leidden naar buiten in de tuin bij een waterput. Vandevelde keerde naar zijn woonplaats terug en een paar uur later, omstreeks 21 uur, begaf hij zich opnieuw naar de waterput. Ditmaal werd het hem met een zaklamp mogelijk vast te stellen dat het lichaam van zijn bijzit Maria onderaan in de put lag. Hij haalde het stoffelijk overschot naar boven en kwam toen tot de vaststelling dat de vrouw verscheidene messteken in de borst had opgelopen.

Vandevelde stelde de rijkswacht op de hoogte van het gebeuren en later stapte ook het parket en een wetsgeneesheer ter plaatse af.

Volgens deze deskundige was de dood van het slachtoffer op dat ogenblik al sinds een zestal uren ingetreden. De vraag rijst nu op welk ogenblik Vandevelde woensdag van zijn werk thuiskwam. Hij werd reeds grondig ondervraagd door de rijkswacht. De kans is groot dat de moord spoedig wordt opgehelderd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 14 November 1980

Bijzit van slachtoffer voorgeleid

In de zaak van de 40-jarige cafébazin Maria Kestens, die woensdagavond omstreeks 21 uur levensloop werd aangetroffen in een waterput nabij haar woning te Nieuwenrode, werd haar bijzit, de 46-jarige Paul Vandevelde door de BOB van Vilvoorde voorgeleid. De man, die al 12 jaar met het slachtoffer samenwoonde, kon geen alibi verschaffen.

Gisterenavond stond zijn schuld echter nog niet vast want hij blijft ontkennen Maria Kestens te hebben omgebracht. Enkele andere feiten pleiten echter in zijn nadeel. Zo is het vrij eigenaardig dat hij slechts de rijkswacht verwittigde 1 uur nadat hij was thuisgekomen en veel bloedsporen in de woning had gezien.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 November 1980

Oproep tot getuigen

Op woensdag 12 november werd Maria Kestens dood aangetroffen in een waterput achter de herberg “In den Breughel”, gelegen te Nieuwenrode (deelgemeente van Kapelle-op-den-Bos), Molenstraat 90.

Worden gevraagd zich bekend te maken bij de rijkswacht van Vilvoorde de eigenaar van een lichtgrijs voertuig met kort kofferdeksel van wie het voertuig gestationeerd stond voor de deur van de herberg op 12.11.1980 rond 18u45, alsmede de onbekende klant die dezelfde avond rond 19u15 en 19u20 in de herberg bediend werd door uitbater Polle.

Ook ieder persoon die zou kunnen bijdragen tot de identificatie van die twee personen, die tot op heden gewenst hebben onbekend te blijven, worden verzocht zich kenbaar te maken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 November 1980

Moordenaar van Kapelle-op-den-Bos bekende ook misdaad te Nieuwenrode

Zoals te verwachten werd Lucien V., een 32-jarige ongehuwde uit Meise die bekende 21 september van vorig jaar de 86-jarige Maria Coremans te Kapelle-op-den-Bos beestachtig te hebben vermoord, zwaar op de rooster gelegd. De kerel heeft ook toegegeven een andere moord te hebben gepleegd.

Midden november 1980 werd te Nieuwrode de 40-jarige cafébazin Maria Kestens met messteken in de hartsteek vermoord. Het stoffelijk overschot werd in de waterput van het café, gelegen Molenstraat 90 te Nieuwenrode, aangetroffen.

Tijdens een van de verhoren heeft Lucien V. bekend Maria Kestens te hebben vermoord. Omdat de man niet over al zijn geestesvermogen schijnt te beschikken, durft het parket van Brussel zich nog niet uitspreken over de juistheid van zijn verklaringen.

Na de moord op Maria Kestens werd haar bijzit ernstig verdacht. De man werd zelfs opgesloten maar later, bij gebrek aan bewijzen, weer vrijgelaten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 December 1981

Parket twijfelt aan bekentenissen van moordenaar

De 31-jarige Lucien Van Steen uit Wolvertem die verleden week bekentenissen aflegde aangaande de lustmoord, die hij op 12 november 1980 pleegde op de 86-jarige Melle Coremans uit de wijk “Het Fort” te Kapelle-op-den-Bos, beweerde, zoals gisteren reeds gemeld eveneens op 12 november 1980 de 40-jarige Maria Kestens, uitbaatster van de herberg “Pieter Breughel” te Nieuwenrode te hebben gedood.

Of Van Steen eveneens de dader is van deze laatste moord wordt in gerechtelijke kringen te Brussel ten zeerste in twijfel getrokken. Maria Kestens werd in de regenwaterput achter haar woning levenloos aangetroffen. Ze was voordien in de herberg zelf met verschillende messteken om het leven gebracht. Toen Van Steen zijn “bekentenissen” aflegde bleek hij van deze messteken niets af te weten.

Over de drijfveer tot de moord op Maria Kestens is helemaal niets geweten. De 86-jarige Melle Coremans werd immers door Van Steen tijdens zijn misbruikt, wat zeker niet het geval was voor herbergierster Maria Kestens. De vraag is dan ook of Lucien Van Steen, die gekend staat als achterlijk, zichzelf niet van de moord op de herbergierster ging beschuldigen, misschien om zich interessant te maken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 December 1981

1,128

(0 replies, posted in Andere Personen)

Patrick De Winne was een crimineel, geboren in 1954. In 1975 zat hij de in de gevangenis vanwege diefstal maar hij kon in mei van dat jaar ontsnappen uit het gerechtsgebouw in Antwerpen. Hij werd door de rijkswacht als gevaarlijk beschouwd.

In 1996 pleegde hij in Gent een brutale overval op een bejaarde vrouw. Hij had samen met drie andere gangsters de vrouw 's nachts vastgebonden en beroofd. Hij werd bij verstek veroordeeld tot zeven jaar cel.

Inbreker ontsnapt te Antwerpen

Omstreeks 14u25 dinsdagmiddag is te Antwerpen een inbreker ontsnapt toen hij door het gevangenispersoneel naar het gerechtshof werd overgebracht. De man, die acht maanden moest zitten wegens diefstal, rukte zich aan de Britselei voor het gerechtsgebouw los van zijn bewakers en zette het op een lopen. Het betreft de 21-jarige Patrick De Winne, een Brusselaar. Door de rijkswacht wordt hij als gevaarlijk beschouwd.

Bron: Gazet van Antwerpen |  21 Mei 1975

Drie dieven per toeval opgepakt

Drie inbrekers die in de nacht van dinsdag op woensdag in Gent een bejaarde vrouw hadden vastgebonden en beroofd, zijn kort nadien per toeval bij een routinecontrole in Aalter ingerekend, zo is van het parket vernomen.

Toen de 74-jarige vrouw omstreeks 2u30 vanuit haar bed gestommel hoorde, dacht ze aanvankelijk dat haar zoon een laat bezoek bracht. Drie mannen, gemaskerd met een zwarte kap, verschenen aan haar bed en knevelden de vrouw. De indringers zagen zich echter kort daarop genoodzaakt het oudje terug uit haar benarde positie te bevrijden, omdat ze er niet in slaagden haar geldkoffertje te kraken.

Onder bedreiging van een wapen moest de vrouw zelf haar juwelen en waardepapieren ter waarde van honderdduizenden frank aan de dieven overhandigen. De drie zijn afkomstig uit Aalter, Sint-Jans-Molenbeek en Oostende.

Bron: Gazet van Antwerpen | 11 April 1996

Overvallers van bejaarde zwaarder gestraft

Drie mannen die in de lente van dit jaar een bejaarde vrouw in haar thuis in Gent overvielen, knevelden en met een wapen bedreigden, zijn dinsdag in beroep tot een zwaardere straf veroordeeld.

Rudy Hensels (36) uit Koekelberg, Roland Moens (40) uit Kortemark en Rudy Craeye (43) uit Oostende werden bedacht met vijf jaar cel, waarvan 15 maanden met uitstel voor de eerste twee. In eerste aanleg hadden ze alle drie vier jaar gekregen. Voor de voortvluchtige hoofddader Patrick De Winne uit Sint-Jans-Molenbeek bleef de straf gehandhaafd op zeven jaar.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 December 1996

1,129

(0 replies, posted in 1980-1989)

Samenvatting

  • Wat? Roofoverval op een bejaard echtpaar.

  • Wanneer? In de nacht van 23 op 24 september 1980.

  • Waar? In Irchonwelz, nabij Ath » Google Maps

  • Hoe? De overvallers drongen langs achteren het huis binnen, sneden de stroom en de telefoon af, doorzochten het hele huis, mishandelden de oudjes en gingen ervandoor met een som geld en waardepapieren.

  • Wie? José Delhaye (41) uit Sambruges, de Brusselaar Daniel Merlin (31) en een derde - onbekende - dader.

  • Status: Opgelost

Overvallers van Irchonwelz geïdentificeerd

De rijkswacht van Ath identificeerde de drie daders van een roofoverval in 1980 die de dood van twee oude mensen voor gevolg had.

In de nacht van 23 op 24 september van dat jaar werden de 84-jarige Casimir Cnockaert en zijn 76-jarige zuster Maria, weduwe Gueret, in hun woning in Irschonwelz overvallen en beroofd. De overvallers drongen langs achteren het huis binnen, sneden de stroom en de telefoon af, doorzochten het hele huis, mishandelden de oudjes en gingen ervandoor met een som geld en waardepapieren.

De volgende morgen werden de totaal ontredderde bejaarden naar het ziekenhuis gevoerd en verzorgd. In de loop der volgende weken overleden zij er. Voor één van de sterfgevallen zou het in ieder geval vast staan dat de mishandelingen er de rechtstreekse oorzaak van waren.

Van de daders, die pas onlangs konden geïdentificeerd worden, zitten er al twee achter slot en grendel: José Delhaye (41) uit Sambruges en de Brusselaar Daniel Merlin (31). Een derde is nog voortvluchtig maar ook tegen hem is een aanhoudingsbevel uitgevaardigd. In het kader van een onderzoek naar een recente reeks inbraken werd José Delhaye geklist. Hij bekende een honderdtal inbraken in openbare gebouwen, scholen, kantines. Ook in een verder verleden bleek hij in vele duistere zaakjes betrokken. Zo bracht het ene woord het andere mee, met het gevolg dat intussen ook nog Daniel Merlin werd opgesloten en de rijkswacht van Ath speurt naar een derde medeplichtige.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 April 1983

1,130

(303 replies, posted in Andere Personen)

Jean Bultot over het boek van Jean Bultot:

Jean Bultot rekent af met Belgisch gerecht: “PV’s verdwenen bij de vleet op parket”

“Neen, ik ben nog niet klaar met de Belgische Justitie, integendeel”, zegt ex-gevangenisdirecteur Jean Bultot. Ik ben niet vergeten dat sommigen tijdens mijn vijf jaar lange afwezigheid – ik was eerst naar Paraguay gevlucht en dan naar Zuid-Afrika – mij de misdaden van de Bende van Nijvel op de rug hebben willen schuiven. Met hen reken ik af in een boek, een autobiografie, die ik nu aan het schrijven ben, en die – jammer voor bijvoorbeeld de vroegere Justitieminister Jean Gol – voor de verkiezingen op de markt komt.” (...)

Lees hier het hele artikel » Nieuws