1,131

(303 replies, posted in Andere Personen)

Jean Bultot over het boek van Jean Bultot:

Jean Bultot rekent af met Belgisch gerecht: “PV’s verdwenen bij de vleet op parket”

“Neen, ik ben nog niet klaar met de Belgische Justitie, integendeel”, zegt ex-gevangenisdirecteur Jean Bultot. Ik ben niet vergeten dat sommigen tijdens mijn vijf jaar lange afwezigheid – ik was eerst naar Paraguay gevlucht en dan naar Zuid-Afrika – mij de misdaden van de Bende van Nijvel op de rug hebben willen schuiven. Met hen reken ik af in een boek, een autobiografie, die ik nu aan het schrijven ben, en die – jammer voor bijvoorbeeld de vroegere Justitieminister Jean Gol – voor de verkiezingen op de markt komt.” (...)

Lees hier het hele artikel » Nieuws

1,132

(5 replies, posted in Magistraten)

Ben wrote:

In 1996 werd hij in beschuldiging gesteld wegens valsheid in geschrifte en gebruik ervan in het kader van een zaak van oplichting in autoverzekeringen die hem 2,3 miljoen frank zouden hebben opgebracht.

Zoon procureur Bergen in beschuldiging gesteld

De woordvoerder van het Brusselse parket heeft dinsdag de inbeschuldigingstelling bevestigd van Philippe Demanet samen met twee andere verdachten. Het trio wordt verdacht van verzekeringsfraude. In het geval van Philippe Demanet zou het gaan om een valse verklaring van diefstal van en Porsche 911 in Spanje. (...)

Lees hier het hele artikel » Nieuws

“Gestolen Porsche is nooit teruggevonden”

In een informeel gesprek met een medewerker van Belga heeft procureur-generaal bij het Hof van Beroep in Bergen, Georges Demanet tekst en uitleg verschaft over een zogenaamde vijandschap tussen hemzelf en Georges Zicot, de hoofdinspecteur van de gerechtelijke politie van Charleroi. Zicot werd tijdens het voorbije weekend in het kader van het dossier-Dutroux aangehouden. (...)

Lees hier het hele artikel » Nieuws

1,133

(173 replies, posted in Gladio - Staatsveiligheid)

In 1996 werd de Staatsveiligheid verdacht van steun aan moordcommando’s van het Apartheid-regime:

De staatsveiligheid gaat de beschuldigingen onderzoeken als zouden leden van de Belgische veiligheidsdiensten in de jaren tachtig hebben samengewerkt met moordcommando’s van het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

De beschuldigingen werden geformuleerd door Godfrey Motsepe, voormalig activist van het Afrikaans Nationaal Congres, het ANC, dat destijds het apartheidsbewind bestreed maar nu, met president Nelson Mandela, aan de macht is in Zuid-Afrika. Motsepe is momenteel directeur-generaal op het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij legde donderdag zijn verklaringen af tijdens een hoorzitting van de Waarheidscommissie.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

1,134

(28 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Tiens wrote:

Uiteraard. Je moet iets verzinnen om die diefstal van een dinghy in Knokke te verantwoorden.

En waarvoor hadden ze de dinghy dan nodig?

1,135

(2 replies, posted in Getuigen)

Jacques Culot was tijdens de overval op het Delhaize-warenhuis van Genval in zijn auto op de parking van de winkel.

Hij zag drie mannen waarvan de grootste een zwaar geweer in zijn hand heeft ("fusie de gros calibre"). Jacques Culot besloot zo snel mogelijk te vluchten, maar hij zag dat een van de schurken hem een teken gaf om te stoppen: "Ik ging langzaam verder, niet wetend wat ik moest doen". Maar de man plaatste zichzelf in een schietpositie, met beide armen uitgestrekt en de benen uit elkaar.

"Toen ik dat zag, ging ik in de auto liggen". Deze goede reflex betekende dat hij die avond overleefde, want toen hij zijn auto zag, zou de kogel die de ruiten verbrijzelde hem in het hoofd hebben geraakt. Een andere kogel bleef hangen in een van de banden van de Audi, waardoor de dieven de plek konden verlaten zonder bang te hoeven zijn dat ze gevolgd werden. Hun voertuig reed in de richting van La Hulpe.

Het is de Audi 100 van Jacques Culot die een paar dagen later gestolen wordt uit de garage waar hij stond ter reparatie » Forum

Jacques Culot pris pour cible échappe de justesse à la mort

Sans se rendre compte de ce qui se passait dans le magasin, Jacques Culot s’apprête à quitter le parking à bord de son Audi 100. Par malchance, les braqueurs viennent de sortir du magasin et lorsqu’il jette un œil dans son rétroviseur, il aperçoit un sac en plastique et un fusil : "J’ai pensé à un hold-up et je me suis retourné".

Il voit alors trois hommes dont le plus grand aperçu par Jean-Marc Bothy. C’est lui qui tient dans les mains, un fusil de gros calibre. Jacques Culot décide alors de fuir au plus vite mais il aperçoit qu’un des malfrats lui fait signe de s’arrêter : "J’ai continué à progresser lentement étant indécis". Mais l’homme se place en position de tir, les deux bras tendus et les jambes écartées : "Voyant cela, je me suis couché dans la voiture". Ce bon réflexe lui vaudra d’avoir survécu ce soir-là car à la vue de son véhicule, la balle qui a fait voler en éclats ses vitres l’aurait atteint en pleine tête. Une autre balle ira se loger dans l’un des pneus de l’Audi, permettant aux voleurs de quitter les lieux sans crainte d’être suivis. Leur véhicule prendra la direction de La Hulpe.

Bron » www.rtbf.be

1,136

(6 replies, posted in Foto's)

Twee foto's van de beschoten Audi 100 van Jacques Culot:

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/genval11.jpg

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/genval10.jpg

1,137

(2 replies, posted in Getuigen)

Jean-Marc Bothy was 18 jaar toen de overval op het Delhaize-warenhuis van Genval werd gepleegd. Hij werkte er op dat moment als jobstudent. 40 Jaar na de feiten vertelt hij tegenover RTBF zijn verhaal:

Quarante ans après les événements, Jean-Marc Bothy est revenu sur le parking pour évoquer cet événement qu’il n’a jamais oublié. A l’époque, sa mère travaille aussi comme caissière dans le magasin : "j’étais occupé à ramasser les caddies sur le parking du magasin en compagnie de Claude R., nous étions à une dizaine de mètres de l’entrée du Delhaize. Nous avons soudain aperçu deux hommes qui semblaient venir du haut du parking. J’ai tout de suite remarqué qu’un de ces deux hommes portait une sorte de masque de carnaval que je peux décrire comme étant des lunettes avec un faux nez et une fausse moustache".

Jean-Marc Bothy se rappelle surtout de cet homme, grand et de corpulence assez conséquente. "J’ai plaisanté avec mon copain Claude quand ces deux hommes sont passés devant nous. Ils ne nous ont pas regardés du tout. Nous les avons suivis du regard et au moment où ils se trouvaient dans le sas d’entrée du magasin, le plus grand a sorti une arme du dessous de son imper". Les deux étudiants comprennent vite qu’il s’agit d’un hold-up : "c’était un riot-gun", une arme que Jean-Marc Bothy connaît pour l'avoir déjà vue dans des films. Jean-Marc Bothy et son copain décident de traverser le parking pour aller prévenir la police dans un magasin en face du Delhaize. Après avoir tenté sans succès de prévenir la police, la ligne étant saturée d’appels, les deux étudiants reviennent vers le parking : "Alors que nous étions à proximité de la station-service nous avons entendu des coups de feu". Un client qui veut quitter les lieux en voiture est alors pris sous le feu des truands.

Bron » www.rtbf.be

Jean-Marc Bothy werkt op de parking aan de winkelkarretjes en ziet samen met een andere getuige twee daders stappen. Een grote met een Mackintosch jas (een lange regenjas) en trok een wapen ("une arme") vanonder zijn regenjas. De getuige herkende het wapen als een riotgun. Hij kende zo'n wapen van films. Dus wat eerder omschreven was als 'een geweer' zal vermoedelijk een riotgun geweest zijn. Dus hadden de daders toen al minstens één riotgun ter beschikking. Ze hebben in Genval weliswaar niet geschoten met de riotgun maar ze hadden hem wel al bij.

In het filmpje in het artikel van de RTBF zegt Bothy dat die dader "heel heel groot" was. Hij heeft met de daders zitten lachen en heeft hen al grappend aangesproken. Volgens Bothy stond de auto van Culot in de weg op het moment dat de daders wilden vertrekken met hun auto en zouden de daders dus uitgestapt zijn om de Audi van Culot te beschieten. Een derde student is dan nog voor de auto van de daders gegaan om de nummerplaat te kunnen lezen.

1,138

(0 replies, posted in 1980-1989)

In de nacht van 26 op 27 augustus 1986 overvallen drie gangsters een juwelier in Liedekerke. De gangsters werden een jaar later veroordeeld voor de rechtbank van Brussel. Het gaat om:

  • Luc Diesbeck, uit Villers-la-Ville

  • Robin Vanwetswinkel, uit Anderlecht

  • Martinez S., uit Evere

Zware straffen voor overvallers van juwelier te Liedekerke

Woensdag heeft de rechtbank te Brussel drie mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier, vijf en zes jaar wegens een gewapende overval op een juwelier te Liedekerke. In de nacht van 26 op 27 augustus 1986 werd de juwelier Paul Denijs gewekt met slagen van de kolf van een revolver. Terwijl een van de overvallers hem in bedwang hield, ging een andere, gewapend met een revolver, zich van een aantal juwelen meester maken.

Luc Diesbeck, 34, uit Villers-la-Ville, werd tot zes jaar veroordeeld, Robin Vanwetswinkel, 24, uit Anderlecht, kreeg vijf jaar en Martinez S., 20, uit Evere vier jaar. De juwelier kreeg als burgerlijke partij een voorlopige schadeloosstelling toegewezen van 50.000 frank

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Augustus 1987

1,139

(0 replies, posted in Organisaties)

De Union Solidariste Belge, een kleine groep die hoofdzakelijk in het Brusselse opereert, ontstond in 1972. Hij onderhoudt contacten met de Franse solidaristen, Russische anti-communistische emigranten en de neo-dinaso-bewegingen in Vlaanderen. De Union Solidariste moet gerekend worden onder de meest extreme van de Franstalige rechtse groepen.

Bron: De kreeft met de zwarte scharen - 50 jaar rechts en uiterst rechts in België | Frank Uytterhaegen, Etienne Verhoeyen

Nog een aantal losse notities over de USB:

In maart '74 is een deel van de NEM-clubs afgesplitst onder leiding van Isy Lemaire (pseudoniem van Yvan Lepère) en Viviane Vandergoten, de nationale secretaris van de NEM-clubs. Lepère heeft van september 1973 tot april 1974 met Lecerf samengewerkt in de NEM-clubs. Zij richten nu de 'Union Solidariste Belge' (USB) op en gaan dan samenwerken met dr. Claude Nancy, ex-Jeune Europe.

Tijdens een getuigenverklaring op 21 december 1983 verklaart Francis Dossogne het volgende over de USB:

Hij heeft het over de infiltratie van WNP in het Front en over de fichier van het Front de la Jeunesse. Die werd oorspronkelijk aan het Front de la Jeunesse gegeven bij de ontbinding van de Union Solidariste Belge. Het Front de la Jeunesse zelf had reeds een politieke fichier.

Diezelfde Yvan Lepère loopt begin jaren '80 bij de Molenbeekse PSC-afdeling Paul Latinus tegen het lijf. Latinus is sedert '80 lid van de PSC-afdeling in Molenbeek waarvan Yvan Lepère, ex-directeur seminaries van de NEM Clubs en ex-USB leider, de voorzitter is.

1,140

(0 replies, posted in Andere Personen)

Op 16 oktober 1986 wordt in Brussel een overval gepleegd op een juwelier. Daarbij maken de daders ruim 7 miljoen fr. aan diamanten buit. Een paar dagen later wordt de overval opgelost.

De overval werd gepleegd door Alain Seghers (23) en Luc Dedobbelaere (23). De twee mannen werden ter plaatse gebracht door Alain Jacobs. Die werd samen met zijn vriendin Eva Mazurek en de politieman Philippe Rodrigues in Luik aangehouden.

Een paar dagen na die arrestatie verschijnt in Gazet van Antwerpen een artikel over een "tweede reus van de Bende van Nijvel" die in de gevangenis zou zitten. Hij wordt omschreven als:

  • Een 26-jarige ex-politieman van een Brusselse randgemeente.

  • 1m95 groot

  • Hij werd al eens aangehouden toen hij zich met een gestolen Golf GTI verplaatste.

  • Hij werd geregeld met een speedboot opgemerkt te Ronquières.

Die omschrijving zou dus betrekking hebben op Philippe Rodrigues.

Molenbeekse politieman brein van juwelenroof

De Molenbeekse politieman Philippe Rodrigues, die donderdag door de Luikse gerechtelijke politie werd opgepakt met een aktetas waarin voor ruim 7 miljoen fr. aan gestolen juwelen staken, heeft bekentenissen afgelegd.

De diefstal werd op 16 oktober gepleegd ten nadele van de h. Mizrahi Schirazi in de Galerie du Bascule, Waterloosesteenweg te Brussel. De handelaar was juist uit zijn wagen gestapt met twee valiezen en ging naar zijn zaak, toen hij werd aangevallen door twee mannen met een rode integraalhelm op die net van een motor waren gestapt. De juwelier werd aangelopen en kreeg traangas in de ogen gespoten. Beide valiezen werden geroofd.

Philippe Rodrigues, die bij een eerste ondervraging gezegd had dat een zekere Gerad hem had aangesproken om de juwelen in Luik aan de man te brengen, heeft nu een heel ander verhaal opgedist. In feite heeft hij alle toebereidselen getroffen terwijl het zaakje werd opgeknapt door twee Brusselse boeven, Alain Seghers (23) en Luc Dedobbelaere (23). De twee mannen werden ter plaatse gebracht door Alain Jacobs, die samen met zijn vriendin Eva Mazurek en de politieman in Luik werd aangehouden.

Segher en Dedobbelaere zijn na de overval op de juwelier op de motorfiets gesprongen welke door Jacobs werd klaar gehouden. Zij vluchtten dus met zijn drieën, maar enkele tientallen meters verder werden zij door Rodrigues opgewacht aan het stuur van een wagen, vermoedelijk die van Mazurek.

Vrijdag waren Rodrigues, Jacobs en Mazurek door de gerechtelijke politie van Luik ter beschikking van het Brussels parket gesteld. Seghers en Dedobbelaere, die vrijdag werden opgepakt, kwamen zaterdag naar Brussel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Oktober 1986

Tweede reus van Nijvel ook in de cel

Terwijl de speurders ervan overtuigd zijn dat een tweede “reus” deel uitmaakte van de Bende van Nijvel-Baasrode, konden wij gisteren in gerechtelijke kringen vernemen dat nu zware verdenkingen rusten op een 26-jarige ex-politieman van een Brusselse randgemeente.

De man, 1m95 groot, werd, nadat hij al eerder het politiekorps had moeten verlaten, een eerste maal aangehouden toen hij zich met een gestolen Golf GTI verplaatste. Hij verbleef daarvoor enige tijd in de gevangenis, en werd dan opzettelijk weer in vrijheid gesteld. Van dat ogenblik af werd hij echter dag en nacht geschaduwd.

De man werd daarna in gezelschap van een vrouw en een andere kornuit opnieuw aangehouden te Luik. Op dat ogenblik was hij in het bezit van gestolen diamanten ter waarde van 7 miljoen frank. Bekend is ook dat hij geregeld met een speedboot werd opgemerkt te Ronquières, waar het parket van Dendermonde allebei bezwarend materiaal ontdekte in verband met de bende De Staerke.

Bron: Gazet van Antwerpen | 18 November 1986