Op 16 oktober 1986 wordt in Brussel een overval gepleegd op een juwelier. Daarbij maken de daders ruim 7 miljoen fr. aan diamanten buit. Een paar dagen later wordt de overval opgelost.
De overval werd gepleegd door Alain Seghers (23) en Luc Dedobbelaere (23). De twee mannen werden ter plaatse gebracht door Alain Jacobs. Die werd samen met zijn vriendin Eva Mazurek en de politieman Philippe Rodrigues in Luik aangehouden.
Een paar dagen na die arrestatie verschijnt in Gazet van Antwerpen een artikel over een "tweede reus van de Bende van Nijvel" die in de gevangenis zou zitten. Hij wordt omschreven als:
Een 26-jarige ex-politieman van een Brusselse randgemeente.
1m95 groot
Hij werd al eens aangehouden toen hij zich met een gestolen Golf GTI verplaatste.
Hij werd geregeld met een speedboot opgemerkt te Ronquières.
Die omschrijving zou dus betrekking hebben op Philippe Rodrigues.
Molenbeekse politieman brein van juwelenroof
De Molenbeekse politieman Philippe Rodrigues, die donderdag door de Luikse gerechtelijke politie werd opgepakt met een aktetas waarin voor ruim 7 miljoen fr. aan gestolen juwelen staken, heeft bekentenissen afgelegd.
De diefstal werd op 16 oktober gepleegd ten nadele van de h. Mizrahi Schirazi in de Galerie du Bascule, Waterloosesteenweg te Brussel. De handelaar was juist uit zijn wagen gestapt met twee valiezen en ging naar zijn zaak, toen hij werd aangevallen door twee mannen met een rode integraalhelm op die net van een motor waren gestapt. De juwelier werd aangelopen en kreeg traangas in de ogen gespoten. Beide valiezen werden geroofd.
Philippe Rodrigues, die bij een eerste ondervraging gezegd had dat een zekere Gerad hem had aangesproken om de juwelen in Luik aan de man te brengen, heeft nu een heel ander verhaal opgedist. In feite heeft hij alle toebereidselen getroffen terwijl het zaakje werd opgeknapt door twee Brusselse boeven, Alain Seghers (23) en Luc Dedobbelaere (23). De twee mannen werden ter plaatse gebracht door Alain Jacobs, die samen met zijn vriendin Eva Mazurek en de politieman in Luik werd aangehouden.
Segher en Dedobbelaere zijn na de overval op de juwelier op de motorfiets gesprongen welke door Jacobs werd klaar gehouden. Zij vluchtten dus met zijn drieën, maar enkele tientallen meters verder werden zij door Rodrigues opgewacht aan het stuur van een wagen, vermoedelijk die van Mazurek.
Vrijdag waren Rodrigues, Jacobs en Mazurek door de gerechtelijke politie van Luik ter beschikking van het Brussels parket gesteld. Seghers en Dedobbelaere, die vrijdag werden opgepakt, kwamen zaterdag naar Brussel.
Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Oktober 1986
Tweede reus van Nijvel ook in de cel
Terwijl de speurders ervan overtuigd zijn dat een tweede “reus” deel uitmaakte van de Bende van Nijvel-Baasrode, konden wij gisteren in gerechtelijke kringen vernemen dat nu zware verdenkingen rusten op een 26-jarige ex-politieman van een Brusselse randgemeente.
De man, 1m95 groot, werd, nadat hij al eerder het politiekorps had moeten verlaten, een eerste maal aangehouden toen hij zich met een gestolen Golf GTI verplaatste. Hij verbleef daarvoor enige tijd in de gevangenis, en werd dan opzettelijk weer in vrijheid gesteld. Van dat ogenblik af werd hij echter dag en nacht geschaduwd.
De man werd daarna in gezelschap van een vrouw en een andere kornuit opnieuw aangehouden te Luik. Op dat ogenblik was hij in het bezit van gestolen diamanten ter waarde van 7 miljoen frank. Bekend is ook dat hij geregeld met een speedboot werd opgemerkt te Ronquières, waar het parket van Dendermonde allebei bezwarend materiaal ontdekte in verband met de bende De Staerke.
Bron: Gazet van Antwerpen | 18 November 1986