Nog wat informatie uit drie Franstalige artikels:
Le Soir | 9 november 1992 | René Haquin
Het artikel gaat over een rogatoire commissie naar Nantes door de onderzoekers van de Cel Jumet. Dit vanwege de activiteiten van Jacques Laffaille in België. Hij was in april 1990 gearresteerd in Frankrijk voor een serie hold-ups.
Op dat moment was Laffaille 52 jaar. Voordat hij als para heeft gediend in Algerije, was hij een bokser. Hij heeft ook als huurling gevochten in Katanga. Na de ontbinding van het OAS was hij één van de eerste om samen met Bob Denard, in januari 1977, in Bénin te gaan vechten.
In november 1991 werd door onderzoeksrechter Pierre Hennuy reeds een eerste rogatoire commissie naar Nantes gestuurd. De onderzoekers hadden sinds de arrestatie van Laffaille, in april 1990, interesse in zijn dossier.
Die interesse was er niet enkel vanwege zijn blonde haren, blauwe ogen en zijn lengte van 1m85 en ook niet vanwege de gebruikte maskers tijdens zijn hold-ups in Frankrijk die gepleegd werden in ware commando-stijl, maar ook vanwege andere toevalligheden.
Zo werden er bij de moeder van Laffaille twee aanvalswapens (“fusils d’assaut”) gevonden. Er was echter geen ballistische link met de Bende van Nijvel.
Daarnaast heeft Laffaille in 1982 en 1983 enkele "missies voor de Franse geheime dienst" in België gedaan. Hij is toen enkele keren gezien in België en hij verplaatste zich met een VW Golf.
In november 1983 werd hij gearresteerd in de buurt van Parijs. Hij verbleef in de gevangenis tot juli 1985. Na zijn vrijlating is hij weer opgemerkt in België, waar hij onder andere schietoefeningen heeft gedaan, in gezelschap van andere personen.
Le Figaro | 5 februari 1993
In dit artikel wordt weer de link gelegd tussen Laffaille en de Bende van Nijvel. In het artikel worden ook de wapens opgesomd die bij de moeder van Laffaille werden gevonden:
Aanvalswapen van het merk Beretta
Aanvalswapen van het merk Heckler & Koch
Een revolver van het merk Colt
Een revolver van het merk Smith & Wesson
500 kogels van het kaliber 7.62
Hij heeft 22 maanden in de gevangenis gezeten, van november 1983 tot juli 1985, (*) vanwege wapenbezit. Hij wordt ook verdacht van gewapende overvallen op geldtransporten in Spanje.
(*) Het toeval wil dat exact in die periode de Bende van Nijvel 22 maanden lang niets van zich laat horen.
L’Express | 20 april 1990
In dit nieuwsartikel wordt hij ook in verband gebracht met de bomaanslag op de kantoren van de Libanese krant Al Watan al Arabi in Parijs, op 22 april 1982. Daarbij komt 1 persoon om het leven.