1,171

(67 replies, posted in Westland New Post)

Bedankt Ben

1,172

(67 replies, posted in Westland New Post)

O.a. hier » tueriesdubrabant.1fr1.net

Témoignage HELMAN Marie (ex-femme de Jandrain). PV 31/12/1985

"Il est vrai que j'ai hébergé pendant quelque temps une connaissance de mon mari, un certain Daniel Theunen, para-commando qui doit habiter près de Namur. Ce Daniel Theunen a été élevé également dans le home du colonel De Buyst.

Ik stelde de vraag ivm vervalst PV omdat we zeker zijn dat dit gebeurde in het verleden. En dan gaat het mogelijk zelfs over een pv waar een persoon beschreven werd die minstens op Jandrain gelijkt. (zie Bely)

Maar kan natuurlijk ook gewoon fout overgenomen zijn. Weet jij trouwens of er een familieband kan bestaan met Maurice Helman?

Tijdens mijn opzoekwerk vond ik nog dit, speciaal voor onze "drugspecialist" dus dit:

"Dolimont : je me suis installée à une table voisine mais j'ai entendu qu'ils parlaient de filière de drogue. C'est Jandrain qui en parlait. Quand j'ai rencontré Paul pour la dernière fois en novembre 1983, im m'a dit être sur une filière de drogue Franco-Belgo-Libanaise. A propos de cette filière il m'a parlé d'un certain Aladin."

In ieder geval, de naam Jandrain moest zoveel mogelijk overal van tussen. Hier nogmaals:

Dans le cadre de notre premier rapport d’expertise, nous avions relevé, dans l’examen de l’axe de recherche Latinus, cette non-exécution d’apostilles par le gendarme Dussart, certaines de ces apostilles concernant des liens possibles avec les tueries du Brabant, notamment une concernant le nommé Jandrain (voir notre premier rapport d’expertise du 16 janvier 1997, p. 30; adde audition de M. Deprêtre, 5 février 1997, 2e partie, pp. 1 et 2 : une des apostilles, celle du 18 octobre 1985, de M. Schlicker, indiquait qu’une personne suspecte semblait correspondre aux descriptions faites de certains auteurs du vol avec violence de la Peugeot 504 et des faits du Delhaize du Genval, M. Deprêtre s’interrogeant sur la personne de M. Jandrain).

Misschien gewoon omdat hij een soort aangenomen zoon van kolonel De Buyst was.

1,173

(552 replies, posted in Bende Bouhouche-Beijer)

Zou kunnen te maken hebben met info die de cel onrechtstreeks kreeg van Smets. Beijer kon het niet laten Smets uit te dagen in de laatste dagen van Smets zijn leven. Een vriend van Smets zou deze info aan de cel gegeven hebben. 't is maar een gok he maar mijn buikgevoel zei mij Beijer hier ga je nog voor betalen. Probleem is wel dat Beijer op zijn beurt nog zeer zeer invloedrijke vrienden heeft.

1,174

(67 replies, posted in Westland New Post)

Ben, een vraag voor jou over een vroegere post van jou.

Ben wrote:

tijdens een verhoor van 31 oktober 1985 verklaart de vrouw van Jandrain:

"J'ai travaillé au GB de Rixensart et j'ai également travaillé en déplacement au [de tekst is hier weggevallen] de Uccle."

Bron: Témoignage Helman Marie (ex-femme de Jandrain). PV 31/12/1985.

Volgens Dim was het absoluut onwaar dat de ex van Jandrain ooit gerante was van de Delhaize Fort Jaco. Jij beweerde dus dat de tekst weggevallen was op het PV dat je consulteerde. Ik merk ook op dat het over twee verschillende data gaat, namelijk 31 oktober en 31 december. Heb jij dat PV nog? Kan het dus zijn dat er een vervalst PV in het dossier zit?

1,175

(602 replies, posted in Hypotheses)

Ik doe een tweede poging. Wat heeft dit met Kuros te maken? Bedoel je nu dat Kuros zijn vrouwenverhaal ons moest afleiden van drugtransporten? Je verhaal hierboven is uit 1999, dat is nota bene 15 jaar later.

1,176

(206 replies, posted in Bibliografie)

Beste Scaramouche, zou het kunnen dat je dit als antwoord wou schrijven in een ander topic, namelijk dat van de groep Diane? Ik vraag het maar omdat ik dat ook al voor had.

1,177

(114 replies, posted in Bende Farcy)

Interessant, want ook in het verhaal van de druiventeler, eigenaar van de loods in Overijse komt de commissaris voor.

1,178

(206 replies, posted in Bibliografie)

Bedenkingen bij scène in ‘1985’: “Ik kijk elke week met verbijstering naar de reeks”

‘1985’ is fictie. Gebaseerd op waargebeurde feiten. Scenarioschrijver Willem Wallyn heeft het in elk interview herhaald. En de kijker wordt voor elke aflevering verwittigd. Maar het onderscheid maken wordt elke aflevering lastiger en dat is niet zonder risico. “Ik kijk elke week met verbijstering naar de reeks.”

Wist u dat Oskar Schindler zijn lijst niet zélf opstelde? Dat het gesprek tussen prins Charles en premier John Mayor in de Netflix-reeks The crown over het aftreden van Queen Elizabeth nooit heeft plaatsgevonden? En dat Nette en Jan uit Daens nooit gekust hebben? Sterker nog, Nette en Jan zelf hebben nooit bestaan.

Fictie gebaseerd op waargebeurde feiten bestaat al lang. Maar het genre is met de komst van streamingdiensten populairder dan ooit. Onlangs was er nog de reeks This England rond Boris Johnson en de periode dat hij werd opgenomen met Covid-19. Geen idee of wat verteld werd waarheid of verzonnen was. Of Zillion, waar het lief van Frank Verstraeten plots een Vanessa is, en niet de ex-Miss België die u allemaal kent maar niets meer met die tijd te maken wil hebben. En elke keer is het onduidelijk wat er nu écht is en wat verzonnen. Dat is aan de kijker. Of aan dokter Google, na de uitzending.

Net zo met 1985, elke zondagavond op Eén goed voor meer dan een miljoen kijkers. Een reeks over de terreur in de eerste helft van de jaren tachtig. De moordende Bende van Nijvel die ons land in haar greep hield met overvallen, vooral op Delhaize-supermarkten. Veel van de scènes zijn op de feiten gebaseerd. Zoals de aanslag op majoor Vernaillen in de eerste aflevering – hij kan het gelukkig nog navertellen. De politieagent die in 1983 werd doodgeschoten na een overval op een wapenhandel in Waver, niet meer.

Maar afgelopen zondagavond werd de lijn met fictie en realiteit ineens heel erg dun. De kijker zag hoofdpersonage Franky een masker opzetten, waarna hij deelnam aan de overval op de Delhaize van Eigenbrakel. Een fictief persoon, Aimé Claeys speelt een jonge rijkswachter die bij de elitegroep Diane werkt, doet mee aan een overval die echt gebeurde in Eigenbrakel op 27 september 1985. Er vielen drie doden. En dus wordt voor de kijker de indruk gewekt dat het wel zeker is dat de rijkswacht achter de Bende zit.

Machtig medium

Voor historicus Bruno De Wever (UGent) is 1985 al zeven weken een vaste afspraak op zondagavond. “Ik bleef ook hangen bij die scène”, zegt hij. “Dat was wel zeer verregaand. De lijn tussen fictie en realiteit werd heel dun. Daar suggereren de makers van de reeks dat de overvallen gepleegd zijn door de groep Diane. Of dat hou je er als kijker toch aan over. Terwijl het een theorie is, een theorie die volgens mij van de pot gerukt is. Maar men schuift één piste naar voren als de waarheid. De makers gaan zeer ver in de fictionalisering van de feiten.”

Iemand die héél dicht bij het onderzoek stond in de jaren tachtig maakt zich zelfs zorgen. “Ik kijk elke week met verbijstering naar de reeks. Het waren zware jaren, ja. Maar heel veel zaken worden nu op één hoop gegooid. En de makers lijken de grote complottheorie te volgen. Het gevaar is dat mensen dat gaan geloven. Zeker jonge mensen die de jaren zeventig en tachtig niet hebben meegemaakt. Televisie is een heel machtig medium. En dan wordt het gevaarlijk voor de rechtszekerheid in dit land. Dit gaat over de geloofwaardigheid van de instellingen. Iedereen wordt erdoor gesleurd. Kijkers gaan dit vertalen naar vandaag. Mensen geloven wat ze zien.”

In vuistje lachen

Onderzoeksrechter Freddy Troch, destijds met het dossier belast, kijkt zelfs niet. “Ik zou me te veel ergeren. Voor iemand die het dossier niet kent, is het moeilijk om werkelijkheid en fictie van elkaar te onderscheiden. Ik hoor dat het accent wordt gelegd op een bepaalde complottheorie. De mensen zullen die voor waarheid aannemen. Ik merk het in spontane gesprekken.” De anonieme ex-speurder: “Als destabilisatie van de staat de ultieme doelstelling van de Bende van Nijvel was, dan zijn de programmamakers goed op weg om te slagen in wat de Bende niet is gelukt. Ik denk dat het brein achter de Bende zachtjes in zijn vuistje lacht.”

Bruno De Wever is niet tegen het genre. “In elke historische film zit er wel een verzonnen romantische plot.” Anders wordt het een documentaire. “Maar deze geschiedenis is heel dichtbij en heel bijzonder. En er is tot op vandaag geen uitkomst, dat maakt het hier zo delicaat. De suggestie is hier erg verregaand.”

De historicus wil ook niet dat er regels komen voor dit soort fictiereeksen. “Het verleden is niemands eigendom. Laat de vrijheid maar bestaan, desnoods met van de pot gerukte situaties tot gevolg. Het is fictie, zo is het aangekondigd. Elke vorm van kritiek kan daarmee gepareerd worden.”

Maar hij zou het zelf wel anders aanpakken. “Ik zou ervoor zorgen dat de mensen het niet weten op het einde. Met vragen achterblijven. Maar misschien gebeurt dat nog in de laatste aflevering. En zetten de makers van 1985 nog een stap terug. Zodat de kijker na de laatste aflevering in het ongewisse blijft. Zoals het in het echt is. Als historicus hoop ik dat.”

Bron » www.nieuwsblad.be

1,179

(602 replies, posted in Hypotheses)

Ik snap uw punt niet.

1,180

(101 replies, posted in Organisaties)

De vraag is, moeten wij ze kennen? In de reeks 1985 is het een vaststaand feit dat minstens 1 dader uit de groep Diane kwam. Maar ik denk dat we op dit forum moeten blijven herhalen en herhalen dat die reeks fictie is. Daartegenover, was er een aanwijzing in die richting? En spijtig genoeg is het antwoord daarop ja. Want bij minstens 1 overval dacht een getuige een jeugdvriend te herkennen die later bij de Diane werkte. En stel dat dit effectief zo was, werden ze dan bij alle overvallen ingeschakeld?

Ik blijf er bij, 1985 is een "gevaarlijke" serie in alle opzichten. Het kwaad is geschied.

En anderzijds, indien het niet zo was dat we het doodseskader van de Belgische staat aan het werk zagen dan nog is de Belgische staat verantwoordelijk.

Dan vergeet ik nog het geval Bonkofski en het feit dat ex Dianers betrokken waren bij het onderzoek. En de verhalen van insider...

Ceci n' est pas une pipe.